Italië - Elba en de Toscaanse kust


9 dagen

13/05/2023 - 21/05/2023

prijs € 1940


Italië - Elba en de Toscaanse kust


9 dagen

13/05/2023 - 21/05/2023

prijs € 1940


Italië - Elba en de Toscaanse kust


9 dagen

13/05/2023 - 21/05/2023

prijs € 1940


Italië - Elba en de Toscaanse kust


9 dagen

13/05/2023 - 21/05/2023

prijs € 1940


Italië - Elba en de Toscaanse kust


9 dagen

13/05/2023 - 21/05/2023

prijs € 1940


prijs € 1940
9 dagen
Reisdatum: 13/05/2023 - 21/05/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23IT1EBA1
Al 12 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

46-553
56-656
65+3

Geslacht:

mannen5
vrouwen7
Waarvan 10 individueel ingeschreven
Groepsreis Italië
Was Elba voor Napoleon slechts een gedwongen verblijfplaats, wij trekken ernaartoe om de pracht van dit Italiaanse eiland te ontdekken. Groene bergen en heuvels, azuurblauwe baaien, pittoreske dorpjes in pastelkleuren tegen de hellingen aanleunend, Elba heeft alles weg van een postkaart. Voor we hier op pad gaan, warmen we ons op in het natuurpark van de Maremma aan de schitterende Toscaanse kust.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,6

55 Beoordelingen

reviews van klanten

Deze reis is een aanrader, veel afwisseling qua logies, vervoer, wandelingen door prachtige landschappen en dorpen. Ook cultuur ontbreekt niet. In september heel aangename temperaturen. Heel toffe groep.

Guy J. -

Ik heb een geweldige reis gehad: klein, maar afwisselend eiland, mooie wandelingen, zeer leuke groep, een meesterbegeleider, lekker eten, goed weer, tijd om een cultureel uitje mee te pikken en een dagelijkse zwempartij in zee. Kortom: top!

Erna V. -

Een heel fijne wandelvakantie gehad op Elba en Toscaanse kust. De zwembeurten in zee tijdens de wandelingen waren super !

Rony V. -

Heel fijne reis, met mooie wandelingen, schitterende natuur, flinke brok cultuur, lekker eten & drinken en afwisselende activiteiten - prima begeleid door vat vol Italiaanse kennis!

Hilde v. -

Binnen de kortste keren waren we een vriendengroep. Een begeleider met veel kennis en organisatietalent. We hebben genoten van het land en onze kennis verrijkt.

Leo V. -

Een mooie reis met prachtige uitzichten op zee. Het waren mooie wandelingen gecombineerd met cultuur. De groep was gezellig en de reisleider had veel kennis over de streek en stond voor iedereen klaar. Kortom een geweldige vakantie.

Maatje S. -

Elba is een prachtige eiland, mooie wandelingen. Lieve mensen en een zalige keuken.

Hilde S. -

Elba is zeker de moeite om te bezoeken, mooie wandelingen, aangename verblijven in agroturismo en B&B.

Annemie D. -

Elba heeft supermooie natuur en pittoreske dorpjes.

Rita R. -

Algemene reistips

Dag 1

Vlucht van Brussel naar Rome en transfer noordwaarts (160 km) naar onze eerste verblijfplaats in Alberese.

We nemen onze intrek in een rustig gelegen agriturismo, omgeven door velden waar de groenten en het fruit worden geteeld die daar op tafel komen. 

Dag 2

Het gebied waar we ons bevinden, heet ‘la Maremma’. Het strekt zich uit langs de zuidelijke kust van Toscane, en ontleent zijn naam aan deze ligging aan zee (‘mare’). Grote delen waren vroeger moerassen en meren waar malaria heerste en herders  te paard hun kudden dreven. Andere delen waren bosrijk en heuvelachtig.

Een deel van de Maremma is beschermd als ‘Parco Naturale’. Deze bescherming behelst diverse restricties. Zo is toegang enkel mogelijk voor wie gebruik maakt van een speciale bus, die bezoekers tot in het hart van het park brengt. Wandelen kan enkel over speciaal uitgezette paden, en in het hoogseizoen bovendien slechts onder begeleiding van een gids. In de rustige periode waarin wij het bezoeken, kunnen we evenwel op eigen initiatief dit mooie landschap ontdekken. Het landschap van het parco naturale bestaat uit heuvels met dichtbeboste hellingen. Eén lang wit zandstrand, met helder azuurblauw water, zoomt deze heuvels af. Hier en daar liggen restanten van vroegere menselijke activiteit, zoals de ruïne van een verlaten abdij en versterkte wachttorens die de kust moesten beschermen tegen Saraceense zeerovers.

De wandeling die we vandaag in het park ondernemen, laat ons genieten van de schaduwrijke bossen (waaronder een uitgestrekte pijnboomwoud) en prachtige uitzichten over de kust, en voert weer terug naar het idyllische strand, waar we kunnen pootjebaden of zwemmen.

Dag 3

Met een privébusje rijden we verder noordwaarts naar de havenplaats Piombino. Hier vertrekken de ferryboten naar Sardinië, Corsica en Elba. Het is slechts een uurtje varen naar dElba, het grootste van de zeven eilanden die de ‘Toscaanse archipel’ vormen (één van de andere eilanden is Giglio, bekend van de scheepsramp met de Costa Concordia). De ferryboot meert aan in hoofdplaats Portoferraio, met zijn omsloten binnenhaven.

De oude binnenstad is ommuurd en wordt gedomineerd door een vesting uit de tijd van de Medici. Het was Cosimo I de’ Medici’s droom om van zijn groothertogdom Toscane een zeevarend wereldrijk te maken, in navolging van Venetië en Genua. Portoferraio zou zijn uitvalsbasis worden en hij nam alvast een aanvang met het versterken van de haven. Financiële en andere problemen strooiden echter roet in het eten, waardoor Elba slechts de geschiedenis in ging door die andere illustere man, Napoleon Bonaparte. We maken een kennismakingswandeling door de smalle straatjes.

Ons hotel ligt buiten het stadscentrum en heeft een privé-(keien)strandje. 

Dag 4-5

Deze twee dagen verkennen we vanuit Portoferraio het oostelijk gedeelte van het eiland. We volgen nu eens brede landwegen, dan smallere bergpaadjes. Steeds weer heb je uitzicht op de baaien en kreken die de grillige kust vormen. We bezoeken ook enkele schilderachtige dorpen, zoals Capoliveri en Rio nell’Elba. Wanneer we na afloop weer naar Portoferraio terugkeren, kan je nog gaan zwemmen aan één van de prachtige stranden, zoals Le Ghiaie: hagelwit met helder turkoois water. 

Dag 6

We verlaten Portoferraio en brengen een bezoek aan de villa van Napoleon in San Martino. Wie deze bezoekt, kan zich zijn verblijf op Elba moeilijk als een straf voorstellen. De villa is bovendien zijn buitenverblijf, want ook in Portoferraio had Napoleon een niet te versmaden optrekje.

Na het bezoek rijden we langs de noordkust in westelijke richting. Terwijl de bus onze bagage naar onze volgende verblijfplaats Sant’ Andrea brengt, wandelen wij hier over een prachtig pad vanaf de mooie badplaats Marciana Marina naartoe. Sant’ Andrea is een voormalig vissersgehucht dat uitgroeide tot een gegeerd vakantieplaatsje. Het kleine rotsstrandje onderaan een weelderig begroeide vallei, met kleurige tuinen en mooie huizen tegen de flanken, lijkt dan ook recht van een ansichtkaart te komen.

We nemen onze intrek in een kleinschalige B&B, eenvoudig maar goed gelegen en met een warm onthaal.

Dag 7

Een korte busrit brengt ons in het Marciana Alta, een pastelkeurig dorp dat in trappen tegen de bergflank ligt genesteld. Van hieruit klimmen we omhoog naar de kerk waar Napoleon graag kwam verpozen (naar verluidt ontmoette hij er zijn maîtresse) en dan trekken we over de bergflanken westwaarts. Van op grote hoogte overschouwen we de Middellandse Zee, en bij helder weer lijkt buureiland Corsica slechts op een steenworp afstand te liggen. We dalen af naar weer zo’n klein badplaatsje, alweer met een strandje om zweet en vermoeidheid van ons af te spoelen. 

Dag 8

De laatste wandeldag reserveren we voor de hoogste top van Elba, de Monte Capanna. Geen paniek, de meer dan 1000 meters omhoog overwinnen we per kabelbaan, maar dan volgt een pittige tocht - deels over rotsachtige bergpaden - die helemaal afdaalt tot aan zee. Een lange maar mooie tocht door een landschap dat soms aan de mediterrane Alpen doet denken, met eindeloze vergezichten op het hele eiland, de Toscaanse kust en Corsica. 

Dag 9

Per bus, ferry, opnieuw bus naar Rome en dan vliegtuig terug naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 1940
Eenpersoonskamer (mits beschikbaar): € 215
Voorschot: € 680 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • transfers ter plaatse, zoals voorzien in het dagprogramma
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 9
 • Nederlandstalige begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • toegangsgelden voor bezienswaardigheden, musea e.d. (zeer beperkt)
 • dranken, behalve koffie en thee bij het ontbijt
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis op een ander tijdstip


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 De wandelingen variëren van 3 tot 5 uur  (effectief wandelen, rustpauzes niet meegerekend). Sommige wandelingen lopen over goed begaanbare landwegen, andere over bergachtig terrein met smalle rotsachtige paadjes. Er wordt regelmatig gestegen (max. 500 stijgtemeters) en gedaald; op dag 8 wandelen we van de top 1000 m naar beneden. Er is volop gelegenheid om de wandelingen te combineren met de prachtige uitgestrekte zandstranden.

Voor het open kabelbaantje (waarin je rechtstaat) dat ons naar de top van de Monte Capanna brengt, heb je best geen hoogtevrees. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren in kleinschalige accomodaties, elk met een eigen, typische sfeer.

 • Alberese: biologische agriturismo, omgeven door velden en akkers. Een agriturismo is een boerderij met gastenkamers. De kamers zijn vrij comfortabel, maar je mag er niet de service van een hotel verwachten (zo worden bijv. de bedden niet opgemaakt).
 • Portoferraio: comfortabel hotel, gelegen aan de kust.
 • Sant’ Andrea: mooi hotel, op enkele minuten van de zee en met een mooie tuin met zwembad.

Door de aard van de overnachtingsplaatsen zijn alle kamers verschillend, sommige groter, andere kleiner, sommige met terrasje, andere zonder. Er is privaat sanitair aanwezig.


Maaltijden

We ontbijten in het verblijf. Italiaanse ontbijten zijn helaas weinig copieus en inspirerend, en meestal enkel met zoet beleg. De lunch is een picknick. 's Avonds eten we in het verblijf of in typische restau­rants en trattoria's, waar we volop de kans krijgen om de lokale keukenfinesses te ontdekken. 


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.

Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines (SN).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
SN 3175Brussel 13/05/2023 07:30Rome 13/05/2023 09:30
SN 3184Rome 21/05/2023 21:00Brussel 21/05/2023 23:10
Ter plaatse maken we gebruik van privé- en openbaar vervoer.

Klimaat

Over het algemeen is het in deze periode aangenaam warm en zonnig. Regen of een onweer is mogelijk. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel in de luchthaven.

Bagage

 • reistas: een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak met ook voldoende plaats voor een picknick.

Schoeisel & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • wandelbroek
 • wind- en waterdichte jas
 • fleece of pull
 • hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short/bermuda

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème 
 • beschermende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • picknickbord, -beker en -bestek

 Diversen

 • evt. wandelstokken
 • evt. grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig (bij bezoek aan een kerk bv.).

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Italië volstaat je identiteitskaart.


Geld

Je kan in de logiesplaatsen met je betaalkaart terecht aan bankautomaten. Het is aangeraden al wat cash geld van thuis mee te nemen.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt twee weken voor vertrek doorgemaild. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis op een ander tijdstip