Aantal deelnemers
Dit is een begeleide groepsreis met min.
4
en max.
6
deelnemers.
Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
- twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
- zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
- 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.
Reis in samenwerking met Unelma Travel
Deze reis is het resultaat van de samenwerking tussen Unelma Travel en Anders Reizen.
Unelma Travel is een kleinschalige reisorganisatie, geleid door 2 gedreven jonge mensen uit de zorgsector: Olivia Poppe en Stijn Schepers. Unelma Travel organiseert actieve reizen voor mensen met een fysieke handicap. Unelma Travel staat in voor het concept en de begeleiding van de reizen, terwijl Anders Reizen de administratieve opvolging verzorgt.
Interesse? Neem zeker een kijkje op www.unelmatravel.com
Wandelniveau
Deze reis richt zich op avontuurlijk ingestelde mensen met een fysieke beperking. De activiteiten zijn daarop gericht en worden in functie daarvan en in de mate van het mogelijke daaraan aangepast. Je moet in staat zijn enige uren in de winterkou door te brengen. Goede kledij is dan ook heel belangrijk (hieronder meer daarover).
Heb je vragen omtrent de fysieke vereisten voor deelname aan deze reis, neem dan contact op met Unelma Travel:
www.unelmatravel.com
unelmatravel@outlook.com
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.
Logies
We verblijven 5 nachten in dezelfde chalet.
Deze bestaat uit vijf tweepersoonskamers. Handdoeken, bedlinnen & eindschoonmaak zijn inbegrepen.
De begeleiders voorzien de maaltijden, die ze zelf koken.
Er is ook een sauna.
Maaltijden
Ontbijt, lunch en avondmaal worden allemaal bereid door de begeleiding. Met een handje hulp van de deelnemers is het steeds prettig koken.
Snacks voor tussendoor worden voorzien.
Basisdranken (water, thee,...) worden voorzien en zijn inbegrepen. Extra’s zoals frisdranken, alcohol e.d. kunnen aangekocht worden door de begeleiding en worden bij thuiskomst verrekend.
Bagage
Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje.
Op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.
Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:
- Elke dag min. 3 uur wandelen
(of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
- Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
- Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
- Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.
Vervoer
Eens ter plaatse verplaatsen we ons met een minibus en een tweede ruime wagen, die bestuurd worden door de begeleiders.
Klimaat
Het noorden van Finland kent lange winters en temperaturen tot -30 zijn geen uitzondering. Het klimaat is echter moeilijk te voorspellen, kan van periode tot periode sterk verschillen. Wél is het zéér waarschijnlijk dat we er een pak sneeuw vinden.
Van september tot april is er kans op het prachtige noorderlicht. We doen ons uiterste best een glimp op te vangen van dit schouwspel, maar kunnen dit uiteraard niet garanderen. Het blijft nog steeds de natuur die beslist.
Meenemen op reis
Documenten
- geldig paspoort of identiteitskaart
- geldig rijbewijs (voor het sneeuwscooteren als je zelf eens wil rijden
Geld
- voor eigen kosten
- creditcard/debitcard
- cash pinnen in luchthaven
Medisch
- eventuele medicatie
- evt. reservebril/-contactlenzen
- evt. oordoppen
Eten & drinken
- een hervulbare fles voor water (in Scandinavië is kraantjeswater drinkbaar)
- tussendoortjes zoals energierepen (niet noodzakelijk maar kan handig zijn) of ter plaatse aan te kopen, tijdens de excursies krijgen jullie ook warme dranken en kleine tussendoortjes
Persoonlijke uitrusting
- thermisch ondergoed (wol of gedeeltelijk wol) zowel broek als bovenstuk (zeer belangrijk!)
warme (wollen) sokken of skikousen
- stevig dagrugzakje
- warme wind- en waterdichte winterjas
- handschoenen/wanten (wanten/handschoenen zonder vingers zijn het best aangezien de warmte beter tussen je vingers lijft)
- muts
- voldoende sportieve, warme en comfortabele broeken
- truien die je in lagen kunt dragen onder de thermo overall (we krijgen bij de huskytocht en de rendierboerderij een extra thermo overall om over onze kledij te dragen)
- warme snowboots of warme (berg) schoenen
- anti-slip sneeuw zolen voor onder de boots (niet noodzakelijk maar kan handig zijn bij ijs)
- gemakkelijke kledij voor binnenshuis
- warme nachtkledij (pyjama)
- zwemkledij en slippers (voor in de sauna)
- hand en voetenwarmers
- eventueel een buff of bivakmuts
Persoonlijke verzorging
- toiletartikelen
- gezichtscrème met zo laag mogelijk vochtgehalte (winter zonnebrandcrème)
- zonnebril (handig tijdens huskytocht)
- lippenbalsem, vaseline
Mobile devices
- mobiele telefoon
- muziekspeler/e-reader eventueel
- foto-/filmapparatuur (Stijn heeft uitgebreid fotomateriaal mee om jullie achteraf prachtige plaatjes te bezorgen in een mini-fotoboekje of digitaal)
- extra batterijen/accu/geheugenkaartjes
- opladers
- ...
Extra informatie over kleding
De winters in Fins Lapland zijn lang en koud met veel sneeuw. Temperaturen liggen zowel overdag als ‘s nachts ver onder het vriespunt. Uitschieters kouder dan -20 zijn geen uitzondering. Toch is het vaak aangenaam vertoeven aangezien de koude een zeer droge koude is. In België is de luchtvochtigheid vaak hoger waardoor het snel kouder aanvoelt. Ook is er in Fins Lapland vaak droog weer en staat er weinig wind. De laagstaande zon zorgt voor een aangenaam gevoel. Het is belangrijk je zeer goed voor te bereiden op de koude. Er bestaat geen slecht weer, enkel een slechte voorbereiding en slechte kleding. Hieronder enkele belangrijke tips.
Onderste laag
Het is erg belangrijk om goede onderkleding te hebben. Thermisch ondergoed is de eerste en meest belangrijke kledinglaag! Dit is een isolerende laag die zorgt voor de vochtregulering. De onderlaag zorgt ervoor dat het vocht direct kan opgenomen worden. Dit is heel belangrijk aangezien zweet niet comfortabel is en snel koud gaat aanvoelen. Thermisch ondergoed is best synthetisch of wol. Deze voeren het zweet nog beter af. Wollen thermisch ondergoed is ook antibacterieel en ruikt minder snel. Hierdoor kan je het dus meerdere keren achtereen dragen. Synthetisch ondergoed, vaak gemaakt van polyester, is licht en droogt snel, maar moet na één dag zeker in de was. Het is ook erg belangrijk dat het thermisch ondergoed goed aansluit rond het lichaam en dat het ondergoed is met lange mouwen en pijpen.
Binnenste laag
De binnenste laag zorgt vooral voor isolatie en warmte opslag. Hoe dikker de laag, hoe warmer, maar ook zwaarder. De meest gebruikte binnenlaag is meestal een fleece trui. Wanneer het erg koud is mag je zelfs meerdere dunne fleece truien over elkaar dragen. Deze zijn vaak niet wind- of waterdicht dus dan komen we tot de volgende laag.
Buitenste laag
Deze dient vooral om je te beschermen tegen water en wind. Er zijn wind- en waterdichte lagen, ook vaak hardshell genoemd en de softshell die winddicht en waterafstotend zijn. Enkel een hardshell kan tegen regen gebruikt worden. Welke je draagt hangt af van de activiteit die je doet. Voor alle veiligheid zou ik voor de hardshell gaan.
De vierde laag
De vierde laag biedt vooral isolatie wanneer je stil zit. Ideaal hiervoor zijn donsjassen of een warme winterjas. De jas moet zeker winddicht zijn.
Handen en voeten
Het is vooral belangrijk dat je handen en voeten droog blijven. Ze moeten dus zeker beschermd blijven tegen vocht zoals regen en transpiratievocht. Heel belangrijk is dat schoenen en wanten (deze zijn nogmaals beter dan vingerhandschoenen) niet te strak zitten. Een goede doorbloeding is erg belangrijk om de uiteinden van het lichaam warm te houden. Waterdichte sneeuwlaarzen of bergschoenen moeten goed gevoerd zijn met een goed zoolprofiel. Meestal zijn er goede sneeuwbotten en handschoenen ter plaatse beschikbaar bij de huskytocht en het bezoek aan de rendierboerderij.
Hoofd, ogen en oren
Het is enorm belangrijk dat je je hoofd warm houdt aangezien hier de meeste warmte verloren gaat. Een goede muts om je hoofd en oren warm te houden is dus onmisbaar. Een goede buff of een bivakmuts om je kin en nek te beschermen tegen de koude (vooral tijdens een huskytocht of sneeuwscootertocht) is geen overdreven luxe. Ook deze kan je waarschijnlijk lenen ter plaatse. Het dragen van een goede zonnebril beschermt je tegen de extra UV-straling die weerkaatst wordt door de sneeuw.
Geld
De Finse munt is de euro.
Extra’s voor eten en drank kunnen door de begeleiding worden aangekocht en worden achteraf, bij thuiskomst, verrekend.
Indien je toch zelf iets extra’s wenst te kopen (een souvenir of dergelijke) kan dit in euro.
Formaliteiten
Voor reizen naar Finland volstaat je identiteitskaart.
Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.
Vertrekinfo
De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de
deelnemerslijst, wordt twee weken voor vertrek doorgemaild
Meer informatie
Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten.
Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:
De bekende politieromans van Camilla Läckberg spelen zich af in de dorpen aan de Zweedse westkust. Een leuke manier om kennis te maken met de streek. Een aantal ervan werden ook verfilmd en kwamen o.a. op de Vlaamse buis onder de titel "Fjällbacka Murders".
Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.
Wijzigingen
Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.
Opzegging van de overeenkomst door de reiziger
De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
- meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
- 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
- 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
- 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
- vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald.
Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.