Cabo Verde - Santo Antão compleet


10 dagen

18/04/2023 - 27/04/2023

prijs € 1880


Cabo Verde - Santo Antão compleet


10 dagen

18/04/2023 - 27/04/2023

prijs € 1880


Cabo Verde - Santo Antão compleet


10 dagen

18/04/2023 - 27/04/2023

prijs € 1880


Cabo Verde - Santo Antão compleet


10 dagen

18/04/2023 - 27/04/2023

prijs € 1880


Cabo Verde - Santo Antão compleet


10 dagen

18/04/2023 - 27/04/2023

prijs € 1880


10 dagen
Reisdatum: 18/04/2023 - 27/04/2023
Deelnemers: min. 5 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23CV1AAB1
Al 13 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

36-451
46-554
56-656
65+2

Geslacht:

mannen4
vrouwen9
Waarvan 11 individueel ingeschreven
Groepsreis Cabo Verde
Een paar honderd kilometer buiten de kust van Senegal, liggen de 9 Kaapverdische Eilanden. Elk eiland is verschillend en heeft een eigen landschappelijk karakter. Het mooiste en beste eiland om te wandelen is Santo Antão, dat we ontdekken tijdens 6 prachtige wandeldagen. De wandelingen zijn met zorg geselecteerd op basis van onze jarenlange ervaring in Cabo Verde (23 jaar al!), en staan garant voor een schitterende beleving. We logeren eenvoudig, dicht bij de mensen, zodat je een optimaal beeld krijgt van deze bijzondere archipel

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Een droom van een wandelbestemming, die Anders Reizen al sinds 1999 aanbiedt
 • Santo Antão: weinig bezocht, puur en authentiek
 • Van subtropisch-diepgroen naar woestijnachtig gebergte
 • Boeiende Afro-Europese muziektraditie die de geschiedenis van het land weerspiegelt
 • Begin en einde in culltuurhoofdstad Mindelo

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9

29 Beoordelingen

reviews van klanten

De prachtige vulkanische rotsformaties van deze zuidelijke eilandengroep zijn een wandelgenot met verscheidene ecosystemen, naargelang de waterbeschikbaarheid, eenvoud en natuurpracht!

Filip D. -

De reis was een stuk boven mijn verwachtingen. Een mooi land. Verrassende en gevarieerde landschappen. Mooie en gevarieerde tochten. Voldoende avontuurlijk. Contact met de plaatselijke bevolking. Een fijne groep. Een superbegeleider. Kortom een prachtige reis !

Charlotte C. -

Kaapverdië is een prachtig eiland, het was een zeer mooie reis! Met veel variatie van landschappen, de ene verbazing na de andere. Dankzij zo een toffe bende en begeleider heb ik terug de mooiste herinneringen voor het leven! Ik kijk al uit naar de volgende :)

Virginia S. -

Mooie verschillende landschappen, goede organisatie en een toffe bende en goede begeleiding. Top vakantie!

Ilse H. -

Topwandelreis met stevige wandeltochten in de prachtige natuur van 2 Kaapverdische eilanden. Daarenboven tijd voor inleving in de Kaapverdische way-of-life (met een huiskamerconcertje, een schoolbezoekje, een meet-and-greet met West-Vlamingen die op Kaapverdië wonen, ... of gewoon toevallige ontmoetingen met locals langs de wandelroutes). De invulling die onze begeleider aan de reis gaf, was top en zorgde er mede voor dat ik 200% genoten heb van dit wandelavontuur.

Johan B. -

Dit was mijn eerste ervaring met Anders Reizen. . Doet watertanden naar meer. Sao Antao is een verrassend wandeleiland .

Veerle V. -

Deze reis was over heel de lijn zeer geslaagd mede dankzij een voortreffelijke begeleider!

Herwig V. -

Heel aangename reis met mooie wandelingen en een pico bello organisatie zoals wij van Anders Reizen gewend zijn. En dat geldt nog steeds na bijna 30 reizen met AR.

Pierre Q. -

Prachtige natuur, vriendelijke mensen, lekker eten, toffe groep en uitstekende begeleider... Wat wil je nog meer? Een echte aanrader!

Anne D. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel via Lissabon naar het eiland São Vicente.

Transfer naar het hotel in Mindelo, de culturele hoofdstad van het eiland en het centrum van de Kaapverdische muziek. Het is ook de thuisbasis van de wereldberoemde zangeres Cesaria Evora.

Als de tijd het toelaat, trekken we meteen de wandelschoenen aan voor een gemakkelijke inloopwandeling vanaf São Pedro over het strand richting vuurtoren. We kunnen over een rotspad helemaal tot aan de vuurtoren zelf doorgaan, of ons tot het strand beperken, een ideale plek om te zwemmen.

Dag 2

We nemen de ochtendferry voor de korte overtocht naar Santo Antão. Bij aankomst staat de minibus te wachten om ons naar Tarrafal de Monte Trigo te brengen. Het traject gaat halfweg over in een kronkelende piste langs diepe afgronden, door een ruig maar groots bergachtig landschap dat her en der zelfs woestijnachtig aandoet. Het is hotsen en botsen tot in Tarrafal, onze overnachtingsplaats. Hier is de tijd blijven stilstaan: de mensen leven op straat, geen asfalt maar wel veel zand, geen riolering, geen voetpaden, kippen en geiten op straat (en gelukkig weinig auto’s), oude mannen met hun oor gekluisterd aan een transistorradiootje,...

Na de picknick maken we een mooie lokale wandeling door de vallei. Nadien is er tijd om te genieten van het privé zwembad.

Dag 3

Na het ontbijt wandelen we naar het strand en doorwaden de branding tot bij de vissersboot die klaarligt om ons naar Monte Trigo te varen. Hier start de wandeling die ons in 4 à 5 uur terug naar Tarrafal brengt, een wandeling langs de kust door een gebied waar we vooral veel schapen en geiten tegenkomen.

Dag 4

We nemen afscheid van Tarrafal om opnieuw de bergen in te trekken. Na een rit van ca. 2 uur - waarvan de helft over moeilijke pistes - bereiken we Alto Mira. Hier wacht ons een volgende prachtige maar pittige wandeling in het zuidelijk deel van Santo Antão.

Na afloop van de wandeling  rijden we naar ons logies van de volgende dagen in het rustige kustplaatsje Ponta do Sol. De ideale uitvalsbasis om het noordelijk en centraal gedeelte van het eiland te verkennen.

Dag 5-8

Vanuit Ponta do Sol maken we meerdere wandelingen. Enkele voorbeelden:

 • Wandeling vanaf de Cova-vulkaankrater via een spectaculair afdalend zigzagpad en door een sliert van dorpen naar een dorp aan de rivier Passagem of verder tot het dorp aan zee, Paúl.
 • Dagwandeling vanuit Chã da Igreja of Cruzinha da Garça over een goed onderhouden bestraat pad dat kilometers lang, op en neer hoog boven de zee, slingert terug naar Ponta do Sol. Onderweg haltes in kleine dorpjes.
 • Zijdelingse afdaling in de Ribeira de Torre over Cha de Mato, Losna en Lombo de Pico.
 • Dagwandeling vanaf het paradijselijke ('groen en water alom') Garça da Cima , stijgend over een bijzonder mooi zigzagpad tot aan de Espádana-krater. Via de rand verder afdalend  naar het dorpje Lagõa.
 • Xôxô-Espongeiro: steil omhoog, prachtige vallei, dorpjes onderweg, plantages, boven mooi bos.
 • Espongeiro-Coculi: mooie afdaling, zeer rustig, weidse zichten, af en toe een dorpje.

Dag 9

We nemen ’s morgens de boot terug naar São Vicente, waar we opnieuw in Mindelo gaan logeren.

Op deze laatste namiddag brengen we een bezoek aan deze - naar Kaapverdische normen - vrij kosmopolitische stad, schilderachtig gelegen aan een halfronde baai die eigenlijk het restant is van een verzonken krater. 

Laatste avondmaal.

Dag 10

Transfer naar de luchthaven van São Vicente en terugreis via Lissabon naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Binnenkort online. Blijf op de hoogte van deze reis door je e-mailadres in te geven en we sturen je een mail als de prijs bekend is.

Basisprijs: € 1880
Eenpersoonskamer (mits beschikbaar): € 130
Voorschot: € 660 per persoon

Inbegrepen

 • internationale lijnvluchten
 • binnenlandse vluchten
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological (€ 48,76)
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 10
 • Nederlandstalige begeleiding
 • internationale luchthaventaksen.

Niet inbegrepen

 • veiligheidstax (€ ca. 30)
 • dranken
 • fooien (€ 15)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Kris Van Loo


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 5 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 en . De moeilijkheid van deze reis ligt hier niet in de lengte van de wandelingen - vaak slechts 4 à 5 u. feitelijk wandelen - wél in het veelvuldig en vaak langdurig stijgen en dalen. Op enkele dagen moet 1000 à 1500 m niveauverschil overbrugd worden, bergopwaarts of bergafwaarts. Deze dagen zijn . Wie gemakkelijk last heeft van pijnlijke knieën bij afdalingen, moet hier rekening mee houden. De paden daarentegen zijn doorgaans goed begaanbaar.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

In Mindelo (op São Vicente) logeren we 2 nachten. Op Santo Antão verblijven we 5 nachten in het noorden en 2 nachten in het zuiden van het eiland.

De logiesplaatsen zijn eenvoudig en uitgekozen omwille van hun properheid en familiale sfeer. Er is het nodige comfort, maar het is toch eerder beperkt.


Maaltijden

Het ontbijt gebruiken we in het logies. De lunch is in principe een picknick; in steden kan dit ook een maaltijd in een restau­rant of 'cantinha’ (snackbar) zijn. Het avondmaal is steeds een warme maaltijd in een restaurant of in de logiesplaats.

De Kaapverdische keuken is vrij eenvoudig. Uiteraard zijn vis en schaaldieren belangrijke ingrediënten in een typische Kaapverdische maaltijd. Vlees en groenten vind je niet zo vaak terug op het menu. Een typisch Kaapverdisch gerecht is ‘cachupa’, met maïs, bonen, kruiden, cassave en zoete aardappelen. Je hebt twee varianten hierop, namelijk de arme (zonder vlees) en de rijke (met vlees). 


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak (met persoonlijk gerief + picknick).


Vervoer

Voor deze reis vliegen we met luchtvaartmaatschappij TAP Air Portugal (TP).

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
TP0641Brussel 18/04/2023 06:00Lissabon 18/04/2023 07:50
TP1557Lissabon 18/04/2023 09:10São Vicente 18/04/2023 11:30
TP1558São Vicente 27/04/2023 12:30Lissabon 27/04/2023 18:30
TP0642Lissabon 27/04/2023 19:50Brussel 27/04/2023 23:35
 • Ferries
 • Gehuurde minibus(sen)
 • 4x4 (in het zuidelijk deel van Santo Antão): de gebruikte voertuigen zijn terreinwagens met open laadbak waarin zijdelings houten banken zijn gemonteerd. Gezien de ruige staat van de pistes betekent dit vaak 'hotsen en botsen'.  
 • Vissersboot
 • Taxi’s
 • Lokaal openbaar vervoer.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Op de Kaapverdische Eilanden vindt de reiziger het hele jaar door mooi weer, maar de periode november tot juli geldt als de beste reistijd: aangenaam warm tussen 25 en 30°, bijna steeds onbewolkte hemel (behalve op eilanden met hoge toppen als Santo Antão en São Nicolau) en een normale luchtvochtigheid. De overheersende noordoostpassaatwind voert droge lucht aan, terwijl de ligging in de Oceaan voor aangename temperaturen zorgt. 

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas (een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer)
 • dagrugzak.

Schoeisel & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen en het spaart plaats in je bagage.

Kledij

 • wandelbroek
 • wind- en waterdichte jas
 • trui / fleece
 • hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • shortzwemkleding.

Verzorging

 • toiletgerief (zeker ook vochtinbrengende crème)
 • handdoeken (2)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • bescher­mende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak (min. 1,5 liter)
 • evt. (zak)mesje (kan van pas komen tijdens de picknick)
 • klein lepeltje.

Diversen

 • zak- of hoofdlamp 
 •  evt. wandelstokken (zeker aangeraden indien je je knieën wil sparen).

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Reisdocumenten

Reispas

Voor Cabo Verde heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Cabo Verde. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Veiligheidstaks

Je dient een luchthavenveiligheidstaks te betalen van 3400 escudos (ca. 30,84 euro). Dit kan vooraf online of bij aankomst ter plaatse en wordt op de kennismakingsbijeenkomst besproken en geregeld.

Geld

 • De munt is de Kaapverdische escudo. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter
 • Je neemt best cash euro's mee, die je ter plaatse kan omwisselen (vermijd biljetten van 50 euro en groter).
 • Hier en daar kan je terecht aan een geldautomaat. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst" laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.

Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Achtergrondinformatie

 • G. Almeida, Het Testament Van Senhor Araujo: Van 1462 tot 1975 hoorde Kaapverdië bij Portugal. In 1975 werd de eilandengroep onafhankelijk. 'Het testament van senhor Araújo' is Almeida's ironische portret van de Kaapverdische gemeenschap voor en na de onafhankelijkheid.
 • G. Almeida, Aan de familie Trago: Familiekroniek en portret van een creoolse samenleving in Kaapverdië
 • C. Angeles, Tegen de wind in: Roman over de oorsprong van emigratie, over de beweegredenen dat mensen om zich los te rukken van hun wortels en op zoek gaan naar nieuwe horizonten. Het verhaal voert je mee naar het dagelijks leven in een Kaapverdisch dorp. Het vertelt over het zware leven van een immigrante in Spanje en Portugal.

Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat door in een van de ViaVia Reiscafés of online. Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen en je maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 
Saudade van Cesária Evora