Bulgarije - De nationale parken van Rila en Pirin op sneeuwschoenen


8 dagen

5/02/2023 - 12/02/2023

prijs € 1530


Bulgarije - De nationale parken van Rila en Pirin op sneeuwschoenen


8 dagen

5/02/2023 - 12/02/2023

prijs € 1530


Bulgarije - De nationale parken van Rila en Pirin op sneeuwschoenen


8 dagen

5/02/2023 - 12/02/2023

prijs € 1530


Bulgarije - De nationale parken van Rila en Pirin op sneeuwschoenen


8 dagen

5/02/2023 - 12/02/2023

prijs € 1530


Bulgarije - De nationale parken van Rila en Pirin op sneeuwschoenen


8 dagen

5/02/2023 - 12/02/2023

prijs € 1530


prijs € 1530
8 dagen
Reisdatum: 5/02/2023 - 12/02/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23BG1RPW1
Al 6 deelnemers, als jij boekt is de afreis gegarandeerd
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

26-352
46-552
56-652

Geslacht:

mannen1
vrouwen5
Waarvan 4 individueel ingeschreven
Groepsreis Bulgarije
De Balkan-gebergtes staan hoog aangeschreven bij Anders Reizen. Zo ook Rila en Pirin, in het zuidwesten van Bulgarije. Deze massieven/nationale parken hebben vele troeven voor de bergwandelaar die op zoek is naar rust en authenticiteit in een kader dat niet moet onderdoen voor de Alpen. Ook ’s winters, wanneer de beboste bergflanken met een dikke laag sneeuw zijn bedekt. Deze trektocht rijgt een aantal hoogtepunten aan elkaar, zowel op het vlak van natuur als cultuur, en er komt ook wat verwennerij aan te pas...

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9

9 Beoordelingen

reviews van klanten

Naast de sportieve bergwandeltochten in de sneeuw was de reis een aangename kennismaking met een stukje cultuur, lokale bevolking en natuur in de winter.

Anne V. -

Algemene reistips

Dag 1

Avondvlucht naar Sofia, waar we worden opgevangen door een ervaren, Engelssprekende berggids die ons de gehele reis zal vergezellen.

Overnachting in een stadshotel.

Dag 2

Na het ontbijt  krijgen een korte introductie in het gebruik van en wandelen met sneeuwschoenen. Daarna rijden we in zo'n 1,5 uur richting Rila-gebergte tot aan de Centrale Bergschool, de bakermat van het Bulgaarse alpinisme. We zitten al meteen in hét Bulgaars wintersportgebied bij uitstek. Rila is het hoogste gebergte van de Balkan en heeft een typisch alpenlandschap met hoge pieken en talrijke bergmeren. We ondernemen een mooie inlooptocht en rijden daarna naar Govedartsi. 

7 km, 370 m stijgen en 370 m dalen.

Overnachting in Govedartsi.

Dag 3

Transfer van een half uur naar het skigebied Borovets waar we de skilift nemen naar Yastrebets. Vanaf hier wandelen we in de richting van de hoogste top van de Balkan, de Mussala (2925 m). Onderweg passeren we de gelijknamige hut en bereiken uiteindelijk de hut Ledeno Ezero op 2700 m, direct onder de top. We wandelen terug naar de skilift en dalen weer af naar Borovets.

Transfer van een uur naar het dorp Sapareva banya, verder naar het westen gelegen en nog steeds onderaan het Rila-gebergte. In deze spa- en wellness-bestemming bevindt zich de heetste geiser (103 graden) van Europa en het is dus een must om hier de genezende krachten van het natuurlijke bronwater te ervaren.

12 km, 650 m stijgen en weer dalen.

Dag 4

Transfer (1u15 min.) naar Panichishte, de regio aan de noordelijke voet van het Rila-gebergte, waar de wandeling begint. Ze leidt ons langs de zeven Rila-meren, gelegen tussen 2100 en 2500 m en met kleuren die variëren van het lichtste blauw tot het donkerste zwart. Een streling voor het oog.

We keren via Panichishte terug naar Sapareva banya voor een tweede overnachting en misschien nog wat meer wellness.

9 km, 250 m stijgen en 750 m dalen.

Dag 5

Een cultureel dagje vandaag dat begint met een rit van 1.5 u. naar het Rila-klooster. Onderweg passeren we nog een ander heiligdom: een grot met een heel bijzondere kwaliteit. Als je er doorheen kruipt, kom je er als een 100% goed mens weer uit. Een aanrader dus! Het Rila-klooster werd in de 17de eeuw gebouwd. Het is indrukwekkend gelegen aan de voet van het Rila-gebergte en herbergt een schat aan cultuurrijkdommen, zoals manuscripten, iconen, oorkonden en een rijke bibliotheek. 

In de namiddag rijden we verder (1.5 u.) naar het stadje Gorno Draglishte. Ook hier bevindt zich in de buurt een spa- en wellnesscomplex. We hebben Rila ingeruild voor het jongere Pirin-gebergte, met veel graniet en leisteen maar ook grillige kalksteenrotsen. De donkere wouden zijn een belangrijk toevluchtsoord voor zeldzaam geworden dieren als wolven, bruine beren en lynxen (maar die zullen we niet te zien krijgen).

Dag 6

Transfer (45 min.) naar Gotse Delchev, vanwaar 2 zetelliften ons tot bij het startpunt van de wandeling brengen. Afhankelijk van de conditie, wandelen we naar het gletsjermeer dat onder de top van de Bezbog ligt op 2236 m, of naar de top zelf (2645 m). In beide gevallen een pracht van een tocht in een wereld van sneeuw en ijs.

In de Bezbog-hut, op de oever van het meer, wachten spijs & drank en kunnen we nog wat nagenieten van het uitzicht. Terugkeer naar en tweede overnachting in Gorno Draglishte.

10 km, 550 m stijgen en weer dalen.

Dag 7

Transfer (45 min.) naar de start van een luswandeling die zich situeert in het gebied onder de Vihren, met z’n 2914 m de tweede hoogste top van Bulgarije. In Shiligarnika zetten we aan en al snel bereiken we de Bunderista-vallei, bekend om zijn prachtige sparrenwouden. Hier kunnen we even stilstaan bij een natuurmonument: een meer dan 1300 jaar oude witte spar.

Na de wandeling transfer (2.5 u.). naar hoofdstad Sofia voor de overnachting. 

8 à 10 km, 400 à 500 m stijgen en weer dalen. 

Dag 8

We hebben nog wat tijd voor een blitzbezoek aan de Alexander Nevski-kathedraal en de joodse synagoge. 

Transfer naar de luchthaven en terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 1530
Eenpersoonskamer (mits beschikbaar): € 220
Voorschot: € 540 per persoon

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological 
 • transfers (ook skiliften)
 • logies
 • maaltijden vanaf  ontbijt dag 2 t.e.m. ontbijt dag 8
 • Nederlandstalige begeleiding
 • lokale gids
 • inkomgeld Rila-klooster
 • gebruik sneeuwschoenen en wandelstokken
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • fooien
 • evt. inkomgelden (bv. wellness)
 • evt. reisverzekering. 

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau . We maken 1 inlooptocht en 4 dagtochten. Voor de afstand en de hoogteverschillen verwijzen we naar het dagschema. Wandelen op sneeuwschoenen is iets zwaarder dan gewoon wandelen. Sneeuwschoenen zijn langwerpige frames die je onder je wandelschoenen worden bevestigd en die verhinderen dat je wegzakt in de sneeuw. Ze laten je ook toe de gebaande paden te verlaten. Wij stellen eveneens skistokken ter beschikking die het wandelen vergemakkelijken.

Ervaring met wandelen op sneeuwschoenen is niet vereist. Wél moet je in staat zijn een hele dag actief bezig te zijn in de koude buitenlucht.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren 3 x in een kleinschalig hotel, 2 x in een guest house en 2 x in een mooi stadshotel, telkens in tweepersoonskamers met privé-sanitair.


Maaltijden

Het ontbijt nemen we in het hotel, voor 's middags krijgen we een lunchpakket mee, en het avondmaal nemen we in het logies of op restaurant. Hoewel de Bulgaarse keuken niet meteen bekend staat om haar verfijning, zal je op deze reis verrassend lekker eten.


Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak.


Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappij Bulgaria Air (FB).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
FB 408Brussel 05/02/2023 20:20Sofia 05/02/2023 23:50
FB 407Sofia 12/02/2023 17:55Brussel 12/02/2023 19:40

We verplaatsen ons met een privé-minibus met chauffeur en met skiliften


Klimaat

Bulgarije heeft een continentaal klimaat met koude winters en een grote sneeuwzekerheid in het gebergte. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.

De reis gaat ook door indien er uitzonderlijk geen of weinig sneeuw ligt. In dat geval wordt er 'gewoon' gewandeld. 


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas: een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak met regenhoes

Schoeisel & kousen

 • waterdichte bergwandelschoenen
 • schoenen voor binnen
 • wandelkousen
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele winterwandelbroek
 • waterdichte overbroek
 • evt. skibroek (als je deze hebt)
 • warme wind- en waterdichte jas met kap en opstaande kraag
 • trui/fleece
 • T-shirts
 • warme muts
 • sjaal of winterbuff
 • min. 2 paar handschoenen
 • warm ondergoed (evt. lange onderbroek)
 • een stel kleren voor ’s avonds.

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • lunchbox
 • drankfles of -zak

Diversen

 • degelijke zonnebril
  .

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Bulgarije volstaat je identiteitskaart.


Geld

De Bulgaarse munt is de Lev (meervoud leva). Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter. Je kan tijdens deze reis in de luchthaven, alsook in Govedartsi, Separeva Banya en Sofia met de kaart geld afhalen


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt een tweetal  weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: