Oostenrijk - Winter in Wenen


7 dagen

2/01/2023 - 8/01/2023

prijs € 1180


niet meer boekbaar

Oostenrijk - Winter in Wenen


7 dagen

2/01/2023 - 8/01/2023

prijs € 1180


niet meer boekbaar

Oostenrijk - Winter in Wenen


7 dagen

2/01/2023 - 8/01/2023

prijs € 1180


niet meer boekbaar

Oostenrijk - Winter in Wenen


7 dagen

2/01/2023 - 8/01/2023

prijs € 1180


niet meer boekbaar

Oostenrijk - Winter in Wenen


7 dagen

2/01/2023 - 8/01/2023

prijs € 1180


niet meer boekbaar
Groepsreis Oostenrijk
In hartje winter, als de drukke kerstdagen net voorbij zijn, baadt Wenen in een verstilde sfeer. Onder een staalblauwe hemel of een witte sneeuwmantel krijgt de stad een heel ander karakter dan in de zomer, wanneer de straten overvol zijn van mensen. Het continentaal klimaat biedt meer kans op zonnig vriesweer of sneeuw dan bij ons, en dik ingeduffeld rondwandelen langs de elegante gebouwen, door stemmige stegen en ingeslapen parken heeft een bijzondere charme. Wenen is echter meer dan cultuur. Op deze reis verlaten we tweemaal de stad voor een flinke natuurwandeling in het Wienerwald, de bosrijke en heuvelachtige omgeving. We komen er tot rust en genieten geregeld van een prachtig uitzicht. En als het weer echt tegenzit, dan zorgen een keur aan topmusea samen met knusse cafés, koffiehuizen en een misschien wel een klassiek concert ervoor dat je je geen moment verveelt. Ziehier ons verrassend recept voor een winters gerecht!
prijs € 1180
7 dagen
Reisdatum: 2/01/2023 - 8/01/2023
Deelnemers: min. 6 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 23AT1WNW1
Al 13 deelnemers
Wie gaat er mee?

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Onderdompeling in een cultuurbad... te voet!
 • Actief wandelen door bossen en wijngaarden 
 • Bijzondere sfeer in hartje winter
 • Optioneel muzikale mis in de Hofburg
 • Beroemde componisten komen tot leven

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,7

22 Beoordelingen

reviews van klanten

Van alle reizen die ik tot nu toe heb gemaakt, staat deze reis op de eerste plaats. Omdat Wenen een hele mooie stad is maar vooral omdat Bart ons zoveel leerrijks en moois heeft laten ontdekken en hij er voor iedereen was.

Anny K. -

Ideaal bestaat niet, maar deze reis zat er dichtbij!!

Marie-Louise S. -

Uitstekend op alle vlakken!

Jos V. -

Een reis met Anders Reizen is altijd zeer aangenaam. Bart gidste ons door Wenen als ware het zijn thuisstad. Met een passend muziekje toonde hij ons de verblijfplaatsen van zoveel beroemde musici. Genieten van een lekker stuk taart in een van de vele koffiehuizen hoorde er ook bij. Dit alles met fijne en aangename mensen, maakte van deze reis eentje om "U" tegen te zeggen.

LUCIE D. -

Wenen is een aanrader, zeer mooie stad om in te wandelen en interessante musea. Alles goed bereikbaar, te voet of met openbaar vervoer (metro, trams, bus). En dat onder begeleiding van enthousiaste gids, Bart

Frank-Aline L. -

Een heel aangename en leerzame culturele winterwandelreis, met een tikje winterse natuur erbij. De topbegeleiding door Bart was een echte meerwaarde. De sfeer in de groep zat zeer goed .

Erna S. -

Heel interessante en boeiende reis. Wenen onder en in de sneeuw ... magisch! Toffe begeleiding. Open minded deelnemers.

Véronique M. -

Wenen heeft me echt verrast, zoveel prachtige gebouwen en monumenten. De Österreichische Nationalbibliothek,wat een pareltje, eentje die uw verbeelding prikkelt. Verder heb ik ook heel hard genoten van de Weense koffiehuizen, deze mochten natuurlijk niet ontbreken. #Mozart #Wienerschnitzel #Sachertorte. Bedankt aan Bart, die ons meegenomen heeft op een reis boordevol cultuur.

Mireille V. -

Wenen is een prachtige stad en deze ontdekken met Bart als reisbegeleider was top. Ook de wandeling in het Wienerwald was een aangename afwisseling met het bezoek aan de stad. Conclusie: een zeer geslaagde reis.

Muriel H. -

Algemene reistips

Dag 1

De trein brengt ons snel en comfortabel naar Wenen. Terwijl we Duitsland doorkruisen, zien we hoe de verschillende landschappen en streken elkaar opvolgen, hebben we tijd om met elkaar kennis te maken en komen we geleidelijk aan in vakantie-modus.
In de vroege avond komen we aan en nemen we onze intrek in het hotel. Wie wil kan nog mee op een korte sfeerwandeling door avondlijk Wenen.

Dag 2

We starten ons bezoek aan Wenen met een flinke wandeling langs de oudste monumenten in het historische centrum. Ook vandaag nog straalt de voormalige hoofdstad van het Habsburgse rijk macht en grootsheid uit. Het centrum bulkt van elegante paleizen, gebouwd door  adellijke families om elkaar en zelfs de keizer te overtreffen. Wanneer we echter de smalle straatjes inslaan, ontdekken we een ander, kleinschalig Wenen, waar je op pleintjes en verborgen binnenplaatsen de Oostenrijkse rust en gemoedelijkheid terugvindt. Vandaag en de komende dagen ontdekken we hier ook de sporen van de vele componisten die hier hun bescheiden bestaan probeerden te verdienen: Beethoven, Schubert, Mozart, Haydn… De plaatsen waar ze woonden en wandelden en talrijke anekdotes brengen hen weer tot leven. 

Dag 3

Vandaag kruisen we steevast de wegen van de Habsburgse keizers. We vangen aan bij hun paleis, de Hofburg. 
Na deze bijzondere belevenis gaan we een kijkje nemen in de indrukwekkende Nationale Bibliotheek, een pronkstuk van barokke architectuur.
In de namiddag wandelen we opnieuw door straten en langs pleinen en laten we ons overweldigen door imposante paleizen en zwierige kerken, die praal en pracht uitstralen. Op ons parcours ligt ook de Ringstrasse, de groene boulevard met haar imposante gebouwen uit de 19de eeuw.
Halverwege de namiddag heb je de keuze om in de Hofburg de woon- en werkvertrekken van keizer Franz-Joseph en zijn gemalin Elisabeth, ‘Sisi’, bezoeken, of het Leopoldmuseum met zijn verzameling kunst van begin 20ste eeuw (Klimt, Kokoschka, en de grootste collectie werken van Egon Schiele). Het maakt deel uit van het 'MQ' (Museumsquartier), een verzameling musea, tentoonstellingsruimten en culturele instellingen ondergebracht in de voormalige Habsburgse paardenstallingen.

Dag 4

Tijd om de natuur op te zoeken. Het Wienerwald, dat de stad langs het westen omkranst, is een uitgestrekt gebied van sterk heuvelende bossen, glooiende weilanden en hier en daar een diep ingesneden vallei. De wandelmogelijkheden zijn er schier onbeperkt, en het openbaar vervoer brengt je vlot op de meeste plaatsen. We trekken er een 4-5 tal uur op uit, over doorgaans goede bospaden en met regelmatig wat stijgen en dalen. Welke wandeling we precies zullen maken, laten we afhangen van de weersomstandigheden.
In de loop van de namiddag keren we terug naar Wenen voor het avondmaal.

Dag 5

De Jugendstil en het expressionisme luidden begin 20ste eeuw een nieuwe periode van artistieke creativiteit in. Architecten als Hoffman, Wagner, Loos en de eigenzinnige Hundertwasser lieten in Wenen hun sporen na. Vandaag maken we een lange architectuurwandeling die start met het paviljoen van de Secession, hét Jugendstil-monument van Wenen dat een prachtige muurschildering van Klimt herbergt. Via het stadspark wandelen we naar het kleurrijke Hundertwasserhaus en zo verder door het Prater-park naar de hypermoderne universiteitsbibliotheek van architecte Zaha Hadid.

Dag 6

Het programma van vandaag vullen we ter plaatse in, naargelang de voorkeur van de deelnemers. Het zal je aan mogelijkheden niet onbreken. Heeft het werk van Oostenrijkse bodem - zoals van Klimt - je aandacht getrokken, dan vind je meer van dat moois in het Belvédère. Liefhebbers van klassieke schilderkunst vinden dan weer hun gading in het enorme Kunsthistorisch Museum (met de grootste verzameling Brueghelwerken ter wereld). Of bezoek je liever het zomerpaleis van de Habsburgers, Schloss Schönbrunn?

In de namiddag verplaatsen we ons naar Grinzing, een wijnbouwersdorp de rand van de stad. Het is het vertrekpunt voor een wandeling door de heuvelende wijngaarden, in de voetsporen van Beethoven die meermaals in deze buurt verbleef. We worden beloond met prachtige panorama's op Wenen en de Donauvallei.  De wandeling eindigt in een 'Heurige'. Heurigen zijn rustieke wijnlokalen, vaak met eetgelegenheid, die horen bij een wijngoed. Je kan er verschillende soorten wijn proeven, zoals de jonge witte ‘heuriger’ die zijn naam aan dit soort lokalen heeft gegeven. Zo dicht we ons bij het elegante, chique stadscentrum bevinden, zo verschillend is de sfeer hier: eenvoudig, landelijk, Oostenrijks 'gemütlich'. We doen ons te goed aan een smakelijk avondmaal.

Dag 7

De laatste uren van de reis kan je naar eigen voorkeur doorbrengen. De liefhebbers van klassieke muziek kunnen optioneel naar de muzikale mis in de gotische kapel van de Hofburg. Op het programma van deze 8ste januari staat de Santi Nicolai-mis van Haydn. De uitvoering is in handen van o.m. de Wiener Sängerknaben en muzikanten van de Wiener Philharmoniker, niveau gegarandeerd! Tickets kosten ca. € 35, en kunnen rechtstreeks of via Anders Reizen besteld worden eens de afreis is gegarandeerd.

Halverwege de namiddag vertrekken we naar de luchthaven voor de terugvlucht.

 

Concerten

Geen bezoek aan Wenen is compleet zonder een concert bij te wonen. Het aanbod is groot: van licht klassiek tot hedendaags.

Zoals hoger vermeld, kan je optioneel een ticket aankopen voor de muzikale mis op zondag (ca. € 35). We kunnen pas tickets aankopen wanneer de afreis gegarandeerd is, en voor de deelnemers die op dat ogenblik ingeschreven zijn. Voor latere inschrijvingen wordt geval per geval een ticket aangekocht, onder voorbehoud van beschikbaarheid uiteraard. Tijdig boeken is dus hoe dan ook een aanrader.

Later bezorgen wij aan de deelnemers ook een beperkte selectie van enkele bijkomende concerten die in de reisperiode vallen, en waarvoor je via ons optioneel een ticket kan bestellen.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

prijs € 1180
Voorschot: € 400 per persoon

Inbegrepen

 • trein (heenreis) en vlucht (terugreis)
 • logies
 • ontbijt
 • lokale huiswijn of frisdrank bij het avondmaal in de Heurige (dag 6) (het eten zelf is niet inbegrepen)
 • begeleiding
 • verplaatsingen met het openbaar vervoer (binnen het kader van de groepsbezoeken)
 • luchthaventaksen
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • middag- en avondmalen (ca. € 200-250)
 • dranken (behalve wijn of frisdrank bij avondmaal op dag 6)
 • inkomgelden van musea, bezienswaardigheden, enz. (€ 50-70 naargelang interesse)
 • evt. tickets voor concerten
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Bart De Winter

Toen Bart De Winter vele jaren geleden voor het eerst in Wenen kwam, kon hij niet vermoeden dat deze stad hem niet meer los zou laten. Sindsdien keerde hij minstens een keer per jaar terug, gefascineerd als hij is door Wenens rijke geschiedenis, haar autovrije centrum met prachtige monumenten, de uitgestrekte natuur die tot aan de stadsrand reikt en uitnodigt tot wandelen. De talrijke bezoeken die hij aan Wenen bracht, leidden hem naar bekende maar ook vele onbekende plaatsen, die hij graag met zijn medereizigers deelt.

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 tot 

De natuurwandeling op dag 4 () is zo'n 4 à 5 uur  lang (inclusief pauzes) en loopt over goede paden en boswegen. In functie van het weer wordt beslist waar precies wordt gewandeld. De wandeling op dag 6 () is zo'n 2 à 2,5 uur lang. Ze gaat bijna volledig over (verkeersarme) asfaltwegen en is overwegend bergafwaarts.

Regen of sneeuw kunnen de wegen modderig of glad maken, waterdichte wandelschoenen met een goed zoolprofiel zijn dan ook echt noodzakelijk.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren in een aangenaam hotel***, gelegen in een rustige straat in de sympathieke wijk Josefstadt, net buiten de Ringstrasse. Het oude centrum ligt op wandelafstand.

Comfortabele tweepersoonskamers met privé-badkamer.


Maaltijden

Het ontbijt nemen we in het logies. Het hotel serveert een uitgebreid ontbijtbuffet met warme en koude gerechten.

’s Middags eten we ergens een snack. ‘s Avonds proberen we de gevarieerde keuken van de talloze restaurants in het centrum.


Vervoer

Heenreis per ICE-trein, terugreis met Austrian Airlines vlucht.

Het vermelde uurschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van de boeking door de vervoermaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander uurschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het uurschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
IC-treinBrussel-Zuid 02/01/2023 08:23Frankfurt 02/01/2023 11:31
IC-treinFrankfurt 02/01/2023 12:22Wenen 02/01/2023 18:47
OS355Wenen 08/01/2023 17:30Brussel 08/01/2023 19:15

Voor de heenreis kiezen we voor de dagtrein. Het is een klimaatvriendelijk alternatief voor vliegen. En als je de vele uren wachten op de luchthaven meerekent, is de trein zelfs niet altijd zoveel trager dan het vliegtuig.
Met de trein reizen heeft nog andere voordelen. Waar je met het vliegtuig elk gevoel van afstand mist, merk je met de trein - zowel door de reistijd als door de verschillende streken die je doorkruist - écht hoe ver je van huis bent. 
De tijd die je aan boord doorbrengt, laat je toe om te lezen, kennis te maken met je reisgenoten, of gewoon weg te dromen bij het voorbijglijdende landschap. Hij helpt je te 'onthaasten' zodat je bij aankomst op de bestemming in 'relax mode' aan je vakantie kan beginnen.

De terugreis is per vliegtuig.

Ter plaatse maken we gebruik van het efficiënte openbaar vervoer


Bagage

Blijft in het hotel.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Meenemen op reis

Bagage

 • reistas of kleine valies
 • dagrugzakje

Tip: De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen (op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven). Breng best ook een identificatie aan de binnenkant van je reistas, rugzak of koffer. Wij raden aan om je bagage te beperken tot 1 stuk en max. 15 kg. Dat maakt het vervoer ter plaatse en het dragen over korte afstanden een stuk makkelijker. Je mag slechts 1 stuk handbagage meenemen aan boord, eventueel aangevuld met een cameratas, handtas, laptop,…

Schoeisel & kousen

 • waterdichte wandelschoenen met een goed zoolprofiel (geschikt om in regen of sneeuw te wandelen)
 • wandelsokken
 • warme schoenen voor ’s avonds of overdag in de stad 

Kledij

 • broek(en)
 • warme winterjas (waterdicht)
 • warme truien of fleeces
 • enkele hemden en/of T-shirts
 • ondergoed
 • handschoenen
 • sjaal
 • muts

Verzorging

 • toiletgerief

Diversen

 • evt. oordopjes
 • evt. wandelstokken voor de natuurwandeling
 • paraplu.
Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als Anders Reizen-deelnemer korting krijgt, vind je op deze webpagina recht onder 'Algemene reistips'.

Geld

Tijdens de reis kan je in de stad met je betaalkaart geld afhalen en op veel plaatsen ook betalen.

Formaliteiten

Voor deze reis volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Meer weten?

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij kunnen alvast het volgende boek aanbevelen:

De Wereld van Gisteren, van Stefan Zweig.
De autobiografie van de bekende Oostenrijkse schrijver biedt een indrukwekkend beelden van het Europa en met name van het Oostenrijk en Wenen van zijn tijd. Hij schrijft over zijn kinderjaren, zijn studententijd, zijn reizen en onmoetingen met invloedrijke intellectuelen, kunstenaars en schrijvers: Maxim Gorki, Albert Einstein, Gustav Mahler, Sigmund Freund en vele anderen.
Verschenen bij Rainbow, ISBN 978 90 417 1221 9

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

 • Altavia Travelbooks in Antwerpen
 • De Reyghere in Brugge
 • Anticyclone des Açores in Brussel
 • Atlas & Zanzibar in Gent
 • Barboek in Leuven
 • De Zondvloed in Mechelen en Roeselare
 • AltiplanoBooks
 • Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


  Klimaat

  Oostenrijk geniet van een continentaal klimaat, dat betekent dat de winters gemiddeld kouder en droger zijn dan bij ons. Vriesweer (met zon en blauwe hemel) en sneeuw zijn in januari geen uitzondering, maar ook geen garantie. Regen is uiteraard ook steeds mogelijk.

  Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


  Vertrekinfo

  De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt twee weken voor vertrek doorgemaild. 


  Wijzigingen

  Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

  Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

  De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
  • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
  • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
  • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
  • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
  • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
  Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief: