Armenië - Culturele wandelreis in de zuidelijke Kaukasus


13 dagen

7/05/2023 - 19/05/2023

prijs € 2080


Armenië - Culturele wandelreis in de zuidelijke Kaukasus


13 dagen

7/05/2023 - 19/05/2023

prijs € 2080


Armenië - Culturele wandelreis in de zuidelijke Kaukasus


13 dagen

7/05/2023 - 19/05/2023

prijs € 2080


Armenië - Culturele wandelreis in de zuidelijke Kaukasus


13 dagen

7/05/2023 - 19/05/2023

prijs € 2080


Armenië - Culturele wandelreis in de zuidelijke Kaukasus


13 dagen

7/05/2023 - 19/05/2023

prijs € 2080


prijs € 2080
13 dagen
Reisdatum: 7/05/2023 - 19/05/2023
Deelnemers: min. 6 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23AM1ACA1
Al 13 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

36-452
46-553
56-656
65+2

Geslacht:

mannen2
vrouwen11
Waarvan 13 individueel ingeschreven
Groepsreis Armenië
In de schaduw van de mythische berg Ararat ligt Armenië. Het land is de oudste christelijke staat ter wereld en heeft een unieke cultuur en schrift. We verkennen Hayastan, zoals de Armeniërs hun land noemen, wandelend over de bergpaden van de Kleine Kaukasus. We trekken door oorspronkelijke landschappen van valleien en snelstromende rivieren, alpenweiden, bergmeren en oude bossen met eiken, beuken en wilde perenbomen. Daartussen tegen de bergflanken de magnifiek gelegen vroegchristelijke, kloosters met gebeeldhouwde khachkar-kruisstenen en versterkte forten die terugkijken op een roemrijke, bewogen en vaak tragische geschiedenis. Maar Armenië vandaag gaat niet meer gebukt onder het juk van het verleden. We ontmoeten een eigenzinnig volk dat leeft op de landbrug tussen Europa en Azië en vooral gastvrij, bescheiden en nieuwsgierig is. Deze duurzame en veelzijdige reis, dichtbij de bevolking, wordt een grandioze outdoor ervaring en een verhaal zonder einde. 

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • 10 wandeldagen, meestal vertrekkend of aankomend bij een monument
 • Monumentale religieuze architectuur
 • Boerendorpen en afgelegen natuurgebieden
 • Natuur in volle voorjaarsbloei
 • Eigenzinnige hotels en gastvrije gezinnen
 • Persoonlijk contact met de mensen
 • De 'volle tafel' met eerlijke gerechten

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,1

38 Beoordelingen

reviews van klanten

Armenië heeft me verrast door zijn grote diversiteit aan (berg)landschappen allerhande, zijn rijke geschiedenis en het lekkere (gezonde) eten. Tegelijk was het onmogelijk om aan een aantal actuele thema's te ontsnappen zoals de armoede op het platteland, de politieke gevoeligheden mbt sommige buurlanden en de milieuvervuiling op lokaal niveau. Het was een fijne, leerrijke maar zeker ook fysiek inspannende reis want onze dagelijkse (berg)tochten konden soms best pittig uitpakken (en neigden eerder naar 2,5 stappertjes ipv 2).

Luc V. -

Boeiende reis door een prachtig land: onze super lokale gids leidde ons op onze wandelingen langs het prachtige natuurschoon dat Armenië te bieden heeft. Verscholen eeuwenoude kloosters, kapelletjes en kerken geven een blik op de rijke geschiedenis van het land. Heerlijk eten zorgt er voor dat je snel terug aansterkt. De soms pittige wandelingen. De reis geeft ook een inkijk in de lastige zoektocht om Armenië terug op de rails te krijgen; het is een land van grote contrasten maar dat maakte onze trip zeker extra speciaal!

David R. -

Prachtige reis, heel evenwichtige verhouding natuur/cultuur, heel gedreven begeleider en lokale gids die zeer goed uitleg gaf en duidelijk ook ervaring had met groepen.

Goedele V. -

Deze Armenië reis was op alle vlakken een boeiende en onvergetelijke ervaring: de prachtige natuur, kloosters, de geschiedenis van het land en zijn bewoners en ook de lekkere keuken. Het zal nog lang blijven nazinderen. Een dankjewel aan de reisgenoten, een hechte groep met zorg voor mekaar en boeiende uitwisseling. De reisbegeleiding door Peter en de gidsen ter plekke Ani waren fantastisch. Ook een dankjewel aan onze ervaren Armeense chauffeur, door deze formule met privé bus hebben we vele regio's van dit mooie land kunnen bezoeken.

Alice M. -

Goede begeleiding, goede groep, Geluk met het weer, mooie indruk van Armenië. Voor mij zeker geslaagd. Bedankt!

Marianne V. -

Het was gewoonweg perfect.

Linda V. -

Een afwisselende wandelreis in weidse gebieden en bergen in het land van het warme en trotse Armeense volk

Paul G. -

Armenia heb ik leren kennen als een prachtige, indrukwekkende, gevarieerde bergomgeving met een bewust, vriendelijk, warm volk. Yerevan getuigt van een cultuur met een rijke geschiedenis, in beweging.

Mie V. -

Het was een prachtige reis door een mooi en interessant land.

Conny V. -

Weer een mooie reiservaring rijker, in leuk gezelschap, met perfecte begeleiding.

Conny D. -

Armenië is een heel mooi landje dat onze aandacht en bezoek zeker verdient. Er is nog veel armoede maar de mensen zijn super vriendelijk en iedereen doet z'n best. We hadden een topper van lokale (wandel)gids met oog voor de groep. Een aanrader !!!

Nancy H. -

De logies bij de gastgezinnen zijn een leuke manier om in contact te komen met de lokale bevolking, hun cultuur en leefwijze.

Bea B. -

De natuur in Armenië heeft onze verwachtingen overtroffen. Ook mooie kloosters en lekker eten en aangenaam verblijf bij de plaatselijke bevolking.

Dirk G. -

Algemene reistips

Natuur en cultuur

Deze reis combineert een 10 natuurwandelingen met heel wat cultuur. Ze verschilt van onze andere reis naar Armenië, de 'avontuurlijke wandelreis in de zuidelijke Kaukasus', doordat we elke avond kunnen genieten van het (soms eenvoudige) comfort van een hotel of woning, zonder dat er gekampeerd wordt.

Dag 1

Heenreis naar Jerevan.

Dag 2

Transfer naar het hotel, waar we nog van enkele uurtjes slaap kunnen genieten.

We gaan op verkenning in de hoofdstad. Jerevan is een moderne stad, waar zowat de helft van de Armeense bevolking woont. We wandelen langs de historische monumenten en enkele mooie 19de-eeuwse gebouwen en genieten van de sfeer in deze levendige en dynamische stad. We houden halt bij het genocide-monument op een heuvel boven de stad en bezoeken het aangrijpende genocidemuseum. 

Overnachting in een hotel in Jerevan.

Dag 3

Vroeg in de ochtend, na het ontbijt, vertrekken we uit Jerevan en rijden naar het zuiden. De komende dagen verkennen we de vruchtbare valleiprovincie Vayots Dzor, de dunst bevolkte van Armenië. We krijgen voor het eerst zicht op het Armeense platteland waar de landbouw nog kleinschalig is. De akkers liggen in waaiervorm rond de dorpen (en daar groeien de ingrediënten voor onze lekkere huisgekookte maaltijden). Onderweg houden we halt bij het klooster Khor Virap. Met de welgevormde berg Ararat op de achtergrond is dit allicht het meest gefotografeerde klooster van het land. Hier zijn we niet alleen, toerbussen rijden af en aan met buitenlandse bezoekers die van klooster naar klooster rijden. Maar dat kan niet onze bedoeling zijn. Tussen de wijngaarden van het dorpje Areni beginnen we dan ook aan onze eerste wandeling. Die brengt ons door de wilde Noravank-canyon, met hoge, rozerode rotswanden. De wandeling eindigt aan het gelijknamige klooster, één van de mooiste van Armenië met prachtige sculpturen.

Wandelen: 450 m stijgen - 350 m dalen – 12 km

Het busje wacht ons beneden op. We overnachten in privé-huizen of in een klein groen resort omringt door bergtoppen aan de samenvloeiing van twee rivieren bij de provinciehoofdstad Yeghegnadzor.

Dag 4

Een korte rit brengt ons naar het dorpje Artabuyuk. We stappen door een mooi afwisselend landschap naar het 9de-eeuwse fort van Smbataberd (1825 m), strategisch gelegen tussen de dorpen Artabuyuk en Yeghegis. Maar daar houdt het nog niet op, want langs ons pad ligt ook het klooster van Tsakhats Kar (2025 m). Haal je camera maar boven, want van hieruit heb je een knap zicht op Smbataberd en zie je pas ten volle hoe ingenieus en spectaculair het fort van de prins van Syunik gelegen is en wat een listen het de vijand moet gevergd hebben om dit fort in te nemen. We dalen af tussen de walnotenbomen en worden opgepikt voor de terugrit naar ons logies in Yeghegnadzor.

Wandelen: 550 m stijgen - 550 m dalen – 15 km

Dag 5

De startplaats van de wandeling vandaag is het 'fruitdorp' Vernashen. Een fikse tocht op en af in een waterrijke kloof brengt ons bij alweer een pareltje: Spitakavor, het okergele klooster van de Witte Maagd.

Wandelen: 650 m stijgen - 550 m dalen – 18 km

Na de wandeling rijden we door naar de regio Syunik. Onze volgende overnachtingsplaats is Sisian, een vroeger industriestadje, en verblijven in een eigenzinnig stadshotelletje.

Dag 6

Start van de tweedaagse tocht. We stoppen wat bagage voor 1 overnachting in onze dagrugzak (de hoofdbagage kan nl.  niet mee naar Tatev), worden we naar Harzhis gebracht, een verlaten dorpje verder zuidwaarts. Vandaar wandelen we de diepe Voratan-kloof in, voorbij een eeuwenoude boogbrug klimmen we gestaag naar het 9de eeuwse Tatev-klooster. Tatev, gelegen op een basaltplateau, lijkt van op afstand eerder op een burcht. Het wordt allemaal nog indrukwekkender als je de legende kent die aan de bouw van dit klooster verbonden is en weet dat er op zijn hoogtepunt meer dan 700 monniken woonden. Je kan er ook de 15 m hoge wiegende pilaar van Gavazan bewonderen en krijgt er een goed idee van het dagelijks leven in een Armeens klooster. Vergeet niet aan de abt om zijn zegen te vragen.

Wandelen: 600 m dalen - 700 m stijgen – 15 km

We logeren in privé-huizen in Tatev-dorp. Mogelijk stookt onze gastheer vanavond de horovatz-barbecue op.

Dag 7

Vanuit Tatev wandelen we naar het afgelegen dorp Lor. Onze picknickplaats ligt op het hoogste punt van de wandeling (2100 m), met schitterend vergezicht op het dorp Harzhis waar we gisteren waren.

Wandelen: 800 m stijgen - 800 m dalen – 16 km

In Lor staat het busje op ons te wachten en worden we teruggebracht naar het hotel in Sisian, waar we op dag 5 ook al logeerden.

Dag 8

Weer nieuwe ontdekkingen vandaag, te beginnen met een bezoek aan Karahung, het ‘Stonehenge van Armenië’. Deze oudst gekende megalietensite is nog steeds gehuld in een waas van mysterie. Wat echter stilaan zeker is, is dat dit een necropool én een observatorium is uit de prehistorie. Daarna maken we een ontspannende luswandeling vanuit Artavan-dorp. We wandelen naar het Hayeli meer waar we picknicken. Het meertje wordt ook ‘de spiegel van de wereld’ genoemd, omwille van de drijvende wereldkaart vol luidruchtige kikkers.

Na de wandeling brengt het busje ons naar Jermuk, gekend voor zijn spa- en kuurfaciliteiten. Voor liefhebbers van Sovjet-architectuur in verval, is het voormalig cultuurcentrum een absolute aanrader. In de vooravond verkennen we Jermuk, met mooie vrouwenbeelden in Sovjet-realistische stijl en de galerij met het geneeskrachtige bronwater.

Wandelen: 500 m stijgen - 250 m dalen – 6 km.

Eten en slapen doen we in een blingblinghotel in Jermuk, waar je de stijve spieren kan laten masseren.

Dag 9

Op onze tocht door de canyon van de woelige Arpa-rivier, waar maar weinig toeristen komen, is de kans reëel om een paar niet alledaagse vogelsoorten te spotten, zoals de waterspreeuw, de groene bijeneter, de blauwe rotslijster en de lammergier. We wandelen op een langzaam dalend pad, van 2100 naar 1650 m, en verder over een oude weg tot bij een prachtige picknickplaats met zicht op het klooster van Gndevank.
Na het bezoek aan het 1000-jaar oude levend klooster, waar we fijn gebeeldhouwde grafstenen kunnen bewonderen, klimmen we opnieuw de hoogte in naar het dorp Gndevaz waar we picnicken.
De weg naar het logies van vanavond brengt ons over een stukje van de historische Zijderoute. We pauzeren even bij de goed bewaard gebleven 14de-eeuwse karavanserai van Selim, gelegen onder de gelijknamige pas (2401 m). Maak gerust een praatje met de venter bij zijn oude Lada en proef de beroemde walnoten sudjuk. In de provincie Geharkunik ligt het oudste begraafplaats van het land. We bezoeken het 10de-eeuwse Noratus met 900 gebeeldhouwde khachkar-grafmonumenten. (Grafstenen staan gewoonlijk naar het oosten gericht maar deze staan westwaarts, zo genieten de doden langer van het warme middagzon. Schrik niet wanneer oudere dames met hun kleurrijke breiwerkjes van achter de grafstenen verschijnen.)

Nadien volgt een rit langs het Sevan-meer. Vanuit ons hotel aan de oever van het meer op 2000 meter, hebben we een machtig zicht over de enorme binnenzee.

Wandelen: 400 m dalen - 250 m stijgen – 13 km.

Dag 10

Na een ritje van een half uur, zet het busje ons af in Semyonovka, een dorp gesticht door de Russisch-christelijke sekte van de Molokanen of Melkdrinkers. De wandeling vandaag brengt ons naar Goshavank en loopt grotendeels door het Dilijan Nationaal Park. Het park is bekend vanwege zijn hoge biodiversiteit met vele soorten eetbare kruiden, bessen en paddenstoelen. De uitgestrekte boslanden heeft men in hun originele staat weten te behouden. 

In het aangename stadje Dilijan, waar de Russische componist Shostakovich graag placht te vertoeven, krijgen we een lekker avondmaal aangeboden bij mensen thuis. Overnachten doen we opnieuw in het hotel bij het Sevan-meer.

Wandelen: 450 m stijgen - 800 m dalen – 20 km

Armeniërs houden van lekker en overvloedig eten. Dat zullen we tijdens deze reis zeker zelf ondervinden: tafels vol met hartige gerechten, veel groenten, knapperige slaatjes bereid met vers geplukte tuinkruiden. Een glas uitmuntende Areni of Iljevan wijn past daar perfect bij..

Dag 11

Een cultuurdag vandaag. Bij een wolkeloze hemel is de mythische Ararat knap en fotogeniek. Deze ochtend staat het legendarische ‘Monasterium van de Speer’ op het programma: uitgehouwen in de rotsen is het actieve Geghard-klooster één van de meest gekoesterde relieken van het Armeens christendom. De madammen aan de kraampjes met Armeense specialiteiten trekken onze aandacht. Een korte wandeling brengt ons in de Azat-kloof met indrukwekkende ‘Symphony of Stone’-basaltrotsen en leidt naar de tempel van Garni op de rand van een rots. De Grieks-Romeinse tempel die waarschijnlijk dateert uit de 1ste eeuw en gewijd is aan de mystieke cultus van Mithra.

We wandelen verder naar het guesthouse waar we vannacht logeren.

Wandelen: 200 m stijgen - 200 m dalen – 6 km

Dag 12

Het einde nadert, maar niet zonder apotheose. Ten noorden van Jerevan ligt een 4091 m hoge uitgedoofde vulkaan, de Aragats, de hoogste berg van Armenië. Vanaf het Kari-meer in Byurakan op een hoogte van 3250 m maken we een laatste, langzaam dalende wandeling langs en door de canyon van de Arkashen-bergrivier die ons naar het middeleeuws fort van Amberd (2300 m) brengt. Het zicht op de witte Ararat laat ons niet los…

Transfer naar Jerevan, waar we genieten van het laatste avondmaal.

Wandelen: 100 m stijgen - 950 m dalen – 13 km.

Dag 13

Terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 2080
Eenpersoonskamer (mits beschikbaar): € 210
Voorschot: € 730 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf ontbijt op dag 2 t.e.m. avondmaal op dag 12
 • water bij het eten
 • inkomgelden van de vermelde bezienswaardigheden
 • bagagevervoer
 • Nederlandstalige begeleiding
 • lokale Engelstalige gidsen.

Niet inbegrepen

 • overige dranken
 • fooien (ca. 30 euro)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Peter Gailliaert


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 Voor de meeste wandelingen. De wandelingen op dagen 6 en 7 liggen halfweg  en . Voor de meer details over de afstanden en hoogteverschillen per dag: zie dagschema. De meeste paden zijn verlaten wegen, oude karresporen of schapenpaden. Een paar keer is het pad rotsachtiger. Een goede fysieke conditie en tredzekerheid, alsook het nodige uithoudingsvermogen zijn noodzakelijk.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

Deze reis verschilt van onze andere reis naar Armenië, de 'avontuurlijke wandelreis in de zuidelijke Kaukasus', doordat we elke avond kunnen genieten van het (soms eenvoudige) comfort van een hotel of woning, zonder dat er gekampeerd wordt.

We slapen 7 nachten in middenklasse hotels in Jerevan, Sisian, Jermuk en bij het Sevan-meer. De overige nachten logeren in eenvoudige guesthouses, een klein resort of bij mensen thuis in authentieke, nette slaapkamers met een gedeelde badkamer.


Maaltijden

Het ontbijt nemen we in het logies met koffie of thee met 'lavash'-brood, boter, jam en kaas en soms een tomatenomelet of 'madzoon'-yoghurt. Het middagmaal is een picknick. Het warm avondmaal eten we meestal in de logiesplaats. Bij het logies in privé-huizen, hebben we de kans om de Armeense huiskeuken te proeven. Vaak staat moeder de vrouw al van de dag voor onze aankomst aan het fornuis en worden dochters en schoondochters opgetrommeld om op te dienen.

De traditionele Armeense keuken is een weerspiegeling van de geschiedenis en de geografie van het land.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak, incluis je picknick. Op dagen 6-7 draag je bagage voor 1 nacht in je dagrugzak.


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
LO234Brussel 07/05/2023 19:35Warschau 07/05/2023 21:35
LO729Warschau 07/05/2023 22:50Yerevan 08/05/2023 04:25
LO730Yerevan 19/05/2023 05:20Warschau 19/05/2023 07:10
LO233Warschau 19/05/2023 16:35Brussel 19/05/2023 18:45
We verplaatsen ons per (mini)bus met airco en 1 x met jeeps.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Opmerking: bij deze reis overschrijden we lichtjes het criterium van de lange verplaatsingen omdat rijden in Armenië vaak meer tijd vergt dan elders.

Klimaat

Het bergachtige landschap en de hoogteverschillen zorgen voor een gevarieerd klimaat, met hete zomers en koude winters. Het late voor- en vroege najaar zijn de beste periodes om te reizen. In het voorjaar zijn de bergweiden overdekt met een tapijt van lentebloemen, terwijl het najaar je betovert met gouden herfsttinten. 

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas of duffel bag: een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak (min. 25 L)
 • regenhoes je dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • wollen trui of fleece
 • lichte hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • ondergoed
 • bermuda (liever geen korte shorts)
Tip: Het Armeense platteland is conservatief. Daarom respecteer je in je manier van kleden best de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen. Het is bovendien veel aangenamer én veiliger om  luchtige kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek, lange rok). 

Verzorging

 •  toiletgerief
 •  zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • 1 handdoek

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak (min. 1 liter)
 • evt. (zak)mesje (kan goed van pas komen tijdens de picknick)

Diversen

 • evt. wandelstokken
 • evt. verduisterend oogmasker (sommige logies zijn niet goed uitgerust qua verduistering)
 • grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor deze reis heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet 6 maanden geldig zijn. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.

Als EU-burger heb je voor een verblijf tot 180 dagen geen visum nodig.

Tip: Maak een kopie of foto van je reispas en bewaar deze apart.

Geld

 • De munt in Armenië is de dram (AMD). In steden als Jerevan, en Sevan kan je met je betaalkaart (Maestro, Cirrus) terecht aan de geldautomaat. Er zijn echter vaak pannes en daarom is het aangeraden ook cash euro's mee te nemen die je ter plaatse kan omwisselen.
 • Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.
 • Voor een recente koers, verwijzen we je naar FXconverter 

Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Achtergrondinformatie

 • Een bondig en verhelderend artikel over de Armeense genocide vind je HIER (Mo magazine)
 • Landinformatie (geschiedenis, geografie, economie, cultuur, enz.) vind je HIER (Encyclopedia Britannica online; in het Engels)
 • Vlaamse actrice Barbara Sarafian bezoekt het land van haar voorouders: klik HIER
 • Armenië van P. Marsden, een meeslepend verslag van een reis door Armenië en langs Armeense gemeenschappen daarbuiten.
 • Ararat van Frank Westerman, een adembenemende reis op het breukvlak van religie en wetenschap.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. de vluchtgegevens, de afspraakplaats en een deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: