Natuur en cultuur
Deze reis combineert een 10 natuurwandelingen met heel wat cultuur. Ze verschilt van onze andere reis naar Armenië, de
'avontuurlijke wandelreis in de zuidelijke Kaukasus
', doordat we elke avond kunnen genieten van het (soms eenvoudige) comfort van een hotel of woning, zonder dat er gekampeerd wordt.
Dag 1
Heenreis naar Jerevan.
Dag 2
Transfer naar het hotel, waar we nog van enkele uurtjes slaap kunnen genieten.
We gaan op verkenning in de hoofdstad. Jerevan is een moderne stad, waar zowat de helft van de Armeense bevolking woont. We wandelen langs de historische monumenten en enkele mooie 19de-eeuwse gebouwen en genieten van de sfeer in deze levendige en dynamische stad. We houden halt bij het genocide-monument op een heuvel boven de stad en bezoeken het aangrijpende genocidemuseum.
Overnachting in een hotel in Jerevan.
Dag 3
Vroeg in de ochtend, na het ontbijt, vertrekken we uit Jerevan en rijden naar het zuiden. De komende dagen verkennen we de vruchtbare valleiprovincie Vayots Dzor, de dunst bevolkte van Armenië. We krijgen voor het eerst zicht op het Armeense platteland waar de landbouw nog kleinschalig is. De akkers liggen in waaiervorm rond de dorpen (en daar groeien de ingrediënten voor onze lekkere huisgekookte maaltijden). Onderweg houden we halt bij het klooster Khor Virap. Met de welgevormde berg Ararat op de achtergrond is dit allicht het meest gefotografeerde klooster van het land. Hier zijn we niet alleen, toerbussen rijden af en aan met buitenlandse bezoekers die van klooster naar klooster rijden. Maar dat kan niet onze bedoeling zijn. Tussen de wijngaarden van het dorpje Areni beginnen we dan ook aan onze eerste wandeling. Die brengt ons door de wilde Noravank-canyon, met hoge, rozerode rotswanden. De wandeling eindigt aan het gelijknamige klooster, één van de mooiste van Armenië met prachtige sculpturen.
Wandelen: 450 m stijgen - 350 m dalen – 12 km
Het busje wacht ons beneden op. We overnachten in privé-huizen of in een klein groen resort omringt door bergtoppen aan de samenvloeiing van twee rivieren bij de provinciehoofdstad Yeghegnadzor.
Dag 4
Een korte rit brengt ons naar het dorpje Artabuyuk. We stappen door een mooi afwisselend landschap naar het 9de-eeuwse fort van Smbataberd (1825 m), strategisch gelegen tussen de dorpen Artabuyuk en Yeghegis. Maar daar houdt het nog niet op, want langs ons pad ligt ook het klooster van Tsakhats Kar (2025 m). Haal je camera maar boven, want van hieruit heb je een knap zicht op Smbataberd en zie je pas ten volle hoe ingenieus en spectaculair het fort van de prins van Syunik gelegen is en wat een listen het de vijand moet gevergd hebben om dit fort in te nemen. We dalen af tussen de walnotenbomen en worden opgepikt voor de terugrit naar ons logies in Yeghegnadzor.
Wandelen: 550 m stijgen - 550 m dalen – 15 km
Dag 5
De startplaats van de wandeling vandaag is het 'fruitdorp' Vernashen. Een fikse tocht op en af in een waterrijke kloof brengt ons bij alweer een pareltje: Spitakavor, het okergele klooster van de Witte Maagd.
Wandelen: 650 m stijgen - 550 m dalen – 18 km
Na de wandeling rijden we door naar de regio Syunik. Onze volgende overnachtingsplaats is Sisian, een vroeger industriestadje, en verblijven in een eigenzinnig stadshotelletje.
Dag 6
Start van de tweedaagse tocht. We stoppen wat bagage voor 1 overnachting in onze dagrugzak (de hoofdbagage kan nl. niet mee naar Tatev), worden we naar Harzhis gebracht, een verlaten dorpje verder zuidwaarts. Vandaar wandelen we de diepe Voratan-kloof in, voorbij een eeuwenoude boogbrug klimmen we gestaag naar het 9de eeuwse Tatev-klooster. Tatev, gelegen op een basaltplateau, lijkt van op afstand eerder op een burcht. Het wordt allemaal nog indrukwekkender als je de legende kent die aan de bouw van dit klooster verbonden is en weet dat er op zijn hoogtepunt meer dan 700 monniken woonden. Je kan er ook de 15 m hoge wiegende pilaar van Gavazan bewonderen en krijgt er een goed idee van het dagelijks leven in een Armeens klooster. Vergeet niet aan de abt om zijn zegen te vragen.
Wandelen: 600 m dalen - 700 m stijgen – 15 km
We logeren in privé-huizen in Tatev-dorp. Mogelijk stookt onze gastheer vanavond de horovatz-barbecue op.
Dag 7
Vanuit Tatev wandelen we naar het afgelegen dorp Lor. Onze picknickplaats ligt op het hoogste punt van de wandeling (2100 m), met schitterend vergezicht op het dorp Harzhis waar we gisteren waren.
Wandelen: 800 m stijgen - 800 m dalen – 16 km
In Lor staat het busje op ons te wachten en worden we teruggebracht naar het hotel in Sisian, waar we op dag 5 ook al logeerden.
Dag 8
Weer nieuwe ontdekkingen vandaag, te beginnen met een bezoek aan Karahung, het ‘Stonehenge van Armenië’. Deze oudst gekende megalietensite is nog steeds gehuld in een waas van mysterie. Wat echter stilaan zeker is, is dat dit een necropool én een observatorium is uit de prehistorie. Daarna maken we een ontspannende luswandeling vanuit Artavan-dorp. We wandelen naar het Hayeli meer waar we picknicken. Het meertje wordt ook ‘de spiegel van de wereld’ genoemd, omwille van de drijvende wereldkaart vol luidruchtige kikkers.
Na de wandeling brengt het busje ons naar Jermuk, gekend voor zijn spa- en kuurfaciliteiten. Voor liefhebbers van Sovjet-architectuur in verval, is het voormalig cultuurcentrum een absolute aanrader. In de vooravond verkennen we Jermuk, met mooie vrouwenbeelden in Sovjet-realistische stijl en de galerij met het geneeskrachtige bronwater.
Wandelen: 500 m stijgen - 250 m dalen – 6 km.
Eten en slapen doen we in een blingblinghotel in Jermuk, waar je de stijve spieren kan laten masseren.
Dag 9
Op onze tocht door de canyon van de woelige Arpa-rivier, waar maar weinig toeristen komen, is de kans reëel om een paar niet alledaagse vogelsoorten te spotten, zoals de waterspreeuw, de groene bijeneter, de blauwe rotslijster en de lammergier. We wandelen op een langzaam dalend pad, van 2100 naar 1650 m, en verder over een oude weg tot bij een prachtige picknickplaats met zicht op het klooster van Gndevank.
Na het bezoek aan het 1000-jaar oude levend klooster, waar we fijn gebeeldhouwde grafstenen kunnen bewonderen, klimmen we opnieuw de hoogte in naar het dorp Gndevaz waar we picnicken.
De weg naar het logies van vanavond brengt ons over een stukje van de historische Zijderoute. We pauzeren even bij de goed bewaard gebleven 14de-eeuwse karavanserai van Selim, gelegen onder de gelijknamige pas (2401 m). Maak gerust een praatje met de venter bij zijn oude Lada en proef de beroemde walnoten sudjuk. In de provincie Geharkunik ligt het oudste begraafplaats van het land. We bezoeken het 10de-eeuwse Noratus met 900 gebeeldhouwde khachkar-grafmonumenten. (Grafstenen staan gewoonlijk naar het oosten gericht maar deze staan westwaarts, zo genieten de doden langer van het warme middagzon. Schrik niet wanneer oudere dames met hun kleurrijke breiwerkjes van achter de grafstenen verschijnen.)
Nadien volgt een rit langs het Sevan-meer. Vanuit ons hotel aan de oever van het meer op 2000 meter, hebben we een machtig zicht over de enorme binnenzee.
Wandelen: 400 m dalen - 250 m stijgen – 13 km.
Dag 10
Na een ritje van een half uur, zet het busje ons af in Semyonovka, een dorp gesticht door de Russisch-christelijke sekte van de Molokanen of Melkdrinkers. De wandeling vandaag brengt ons naar Goshavank en loopt grotendeels door het Dilijan Nationaal Park. Het park is bekend vanwege zijn hoge biodiversiteit met vele soorten eetbare kruiden, bessen en paddenstoelen. De uitgestrekte boslanden heeft men in hun originele staat weten te behouden.
In het aangename stadje Dilijan, waar de Russische componist Shostakovich graag placht te vertoeven, krijgen we een lekker avondmaal aangeboden bij mensen thuis. Overnachten doen we opnieuw in het hotel bij het Sevan-meer.
Wandelen: 450 m stijgen - 800 m dalen – 20 km
Armeniërs houden van lekker en overvloedig eten. Dat zullen we tijdens deze reis zeker zelf ondervinden: tafels vol met hartige gerechten, veel groenten, knapperige slaatjes bereid met vers geplukte tuinkruiden. Een glas uitmuntende Areni of Iljevan wijn past daar perfect bij..
Dag 11
Een cultuurdag vandaag. Bij een wolkeloze hemel is de mythische Ararat knap en fotogeniek. Deze ochtend staat het legendarische ‘Monasterium van de Speer’ op het programma: uitgehouwen in de rotsen is het actieve Geghard-klooster één van de meest gekoesterde relieken van het Armeens christendom. De madammen aan de kraampjes met Armeense specialiteiten trekken onze aandacht. Een korte wandeling brengt ons in de Azat-kloof met indrukwekkende ‘Symphony of Stone’-basaltrotsen en leidt naar de tempel van Garni op de rand van een rots. De Grieks-Romeinse tempel die waarschijnlijk dateert uit de 1ste eeuw en gewijd is aan de mystieke cultus van Mithra.
We wandelen verder naar het guesthouse waar we vannacht logeren.
Wandelen: 200 m stijgen - 200 m dalen – 6 km
Dag 12
Het einde nadert, maar niet zonder apotheose. Ten noorden van Jerevan ligt een 4091 m hoge uitgedoofde vulkaan, de Aragats, de hoogste berg van Armenië. Vanaf het Kari-meer in Byurakan op een hoogte van 3250 m maken we een laatste, langzaam dalende wandeling langs en door de canyon van de Arkashen-bergrivier die ons naar het middeleeuws fort van Amberd (2300 m) brengt. Het zicht op de witte Ararat laat ons niet los…
Transfer naar Jerevan, waar we genieten van het laatste avondmaal.
Wandelen: 100 m stijgen - 950 m dalen – 13 km.
Dag 13
Terugreis naar Brussel.