Albanië, Kosovo & Montenegro - Peaks of the Balkans


10 dagen

28/07/2023 - 6/08/2023

prijs € 1990


Albanië, Kosovo & Montenegro - Peaks of the Balkans


10 dagen

28/07/2023 - 6/08/2023

prijs € 1990


Albanië, Kosovo & Montenegro - Peaks of the Balkans


10 dagen

28/07/2023 - 6/08/2023

prijs € 1990


Albanië, Kosovo & Montenegro - Peaks of the Balkans


10 dagen

28/07/2023 - 6/08/2023

prijs € 1990


Albanië, Kosovo & Montenegro - Peaks of the Balkans


10 dagen

28/07/2023 - 6/08/2023

prijs € 1990


prijs € 1990
10 dagen
Reisdatum: 28/07/2023 - 6/08/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23AL1AAB1
Al 13 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

36-452
46-557
56-653
65+1

Geslacht:

mannen7
vrouwen6
Waarvan 11 individueel ingeschreven
Groepsreis Albanië, Kosovo & Montenegro
Deze reis laat je proeven van het lange-afstandspad ‘Peaks of the Balkans’, geboren uit de passie om het natuurlijke en culturele erfgoed van de afgelegen bergregio’s van Albanië, Montenegro en Kosovo te behouden en ontwikkelen. Maar we spreken eerder van wandelingen dan van tochten en we kozen ervoor om te logeren in comfortabele hotels. Behalve op de ongerepte natuur en de prachtige berglandschappen, zet deze reis in op de traditionele bergdorpjescultuur, op de lokale keuken en op het erfgoed van deze nog weinig toeristische Balkan-naties.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,8

29 Beoordelingen

reviews van klanten

Een avontuurlijke reis door nog ongekende en onbeminde landen, fantastische natuur, prachtige panorama's, mooie wandelingen, indrukwekkende geschiedenis, ook belangrijke en interessante culturele aspecten, en het proeven en beleven van een totaal andere overheerlijke eetcultuur, op alle gebieden enorm goed, geleid door een super gids, een schitterende reis, zeer zeker aan te bevelen.

Caroline V. -

Verrassend mooie landen waar men volop aan het inzetten is op toerisme. De inwoners zijn er zeer gastvrij.

Yves V. -

Het ws een fijne eerste ervaring, vooral door de kennismaking met een gebied en mensen in bergdorpjes waar je individueel niet zou geraken. Ook door de passie van de Albanese gids voor zijn land en zijn ongelofelijke bagage, werd ik ondergedompeld in een eerder onbekende maar vanaf nu ook zeker beminde cultuur.

Kris D. -

Enorm genoten van deze reis met een héél toffe groep. Prachtige natuur. Een aanrader !

Filip C. -

Wat een prachtig avontuur in deze voor mij onbekende regio! We werden beloond met prachtige panorama's, veel cultuur, mooie logies, lekker eten en dit onder begeleiding van 2 topbegeleiders! Ik heb genoten van het begin tot het einde!

Véronique N. -

Prachtige berglandschappen, heerlijke maaltijden, geweldige gidsen en heel vriendelijke mensen. Een echte ontdekking!

Katrien S. -

Prachtige natuur, en cultuur. Mijn zinnen kunnen verzetten en energie opgedaan, ondanks af en toe zware wandelingen. Vvoor herhaling vatbaar, zeker met deze geweldige groep.

Greet V. -

Prachtige indrukwekkende natuurbelevingen die de inspanningen tijdens de wandelingen ruimschoots compenseerden. Begeleiding door een begeleider met een grote kennis van de streek en met oog voor de ganse groep, mede gesteund door een goede binnenlandse organisatie. Zeer vriendelijke en gastvrije bevolking, en last but not least: fantastische medereizigers!

Nancy D. -

Het was een fijne reis met een prachtige en afwisselende natuur.

Lydia D. -

Prachtige natuur, omzeggens perfecte logies en uitstekende reisbegeleider(s).

John R. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Podgorica. Transfer langs het Skhodra-meer, een van de grootste meren van de Balkan, naar ons hotel (90 min.) in het centrum van Shkodër. We doen de eerste indrukken van Albanië op. Skhodër is een van de oudste stedelijke centra van Europa, ooit verblijfplaats van de laatste Illyrische koning, Genti, en nu sterk Italiaans van sfeer.

Na de check-in in het hotel kunnen we een bezoek brengen aan het Rozafa-fort (dat naar verluidt zijn naam dankt aan een Illyrische jongedame die in de wallen werd ingemetseld), vanwaar we een mooi zicht krijgen op het meer.

In het centrum wandelen we door de voetgangerszone, met de burgerwoningen die herinneren aan het rijke verleden van de stad.

Overnachting in een hotel in Shkodër.

Dag 2

We staan vroeg op voor de transfer door de Drin-kloof naar de Koman-dam (90 min.). Het bleekgroene water en de steile rotswanden doen ons een beetje doen denken aan de Noorse fjorden en de Koman-dam is dan ook een van de toeristische toppers van de Albanese Alpen. We nemen een ferry richting Fierze (3 u.). Onderweg houden we regelmatig halt in afgelegen dorpjes om mensen op te pikken.

Na het middagmaal brengt de minibus ons naar het nationale park van Valbona, waar we onze eerste wandeling maken over paden omzoomd met wilde bessen en door stille beukenbossen langs het afgelegen meer van Xhemes. De wandeling eindigt aan ons gezellig berghotel in Valbona waar we de volgende drie nachten zullen verblijven.

10 km – 300 m stijgen en 50 m dalen.

Overnachting in een hotel in Valbona.

Dag 3

Per 4x4 rijden we over ruige wegen naar het afgelegen dorp Cerem (40 min.). Dit is het laatste dorp voor het wilde hoogland begint. Er is dan ook geen gsm-ontvangst en elektriciteit waardoor het alleen maar bewoond wordt tijdens de zomer. Door oude schaduwrijke bossen wandelen we naar een herdersnederzetting boven de boomgrens. Een afbrokkelende grenssteen toont dat we Montenegro binnengaan. Hier genieten we van onze picknick met panoramische uitzichten om ons heen.

Op de terugweg brengen we een bezoek aan een lokale familie om meer te weten te komen over de manier van leven in deze woeste bergen. We proeven ook van de lokale raki en/of berghoning.

Per minibus worden we terug naar Valbona gebracht voor de tweede overnachting in het hotel.

10 km – 650 m stijgen en 650 m dalen.

Dag 4

Vanuit Valbona wandelen we richting Kukaj, een afgelegen nederzetting waar nog maar twee families wonen. Bunkers, die ooit de grens beschermden, liggen nu verspreid in de rivierbedding. Een ezelspad leidt ons langs weiden vol bloemen naar een herdershut op een hoogte van 1650 m. In de communistische periode was dit een no-go gebied en werd het gebouw gebruikt voor militaire doeleinden. We genieten van het wilde berglandschap en klimmen verder naar 2040 m hoogte waar we een blik werpen op één van de hoogste bergen van de Albanese Alpen de Jezerca (2694 m). We dalen weer af.

10 km – 700 m stijgen en 1000 m dalen.

We overnachten voor de derde maal in Valbona.

Dag 5

Vandaag maken we kennis met de verborgen schatten van Kosovo zodat we beter inzicht krijgen in het verleden en de huidige situatie van dit jongste Europese land. Op weg ernaartoe houden we halt voor een koffie/theestop in Gjakove en voor een bezoek aan het orthodoxe klooster Visoko Decani. Een monnik leidt ons rond in de 13de-eeuwse kerk die op wonderbaarlijke wijze de vele conflicten in het gebied doorstaan heeft.

In de vroege namiddag komen we aan in Peja, een levendige stad die gelegen is aan de machtige kloof van Rugova, en bekend staat als outdoor bestemming nummer 1 in Kosovo. We kunnen ons beperken tot een wandeling in de straten en de bazaar van Peja, of we kunnen (ook) nog even de benen gaan strekken even buiten de stad.

Overnachting in een hotel in Peja.

Dag 6

We beginnen de dag met een bezoek aan het klooster Peć, de zetel van het Servische patriarchaat. Samen met het klooster dat we gisteren bezochten, is het een topvoorbeeld van de Byzantijns-romaanse kerkelijke cultuur.

Tijdens de rit naar het beginpunt van de wandeling kunnen we een blik werpen in de kloof van Rugova. De minibus brengt ons naar een dorp op een hoogte van 1300 m. Na koffie en burekbroodjes beginnen we aan onze wandeling via weiden naar dennenbossen, die kenmerkend zijn voor de oostelijke Alpen. We wandelen verder tot onder de top van de Mt. Hajla (2403 m), vlak bij de grens met Montenegro. We genieten van de picknick op een plaats waar we uitkijken op de 13 dorpen van de historische Rugova-vallei.

We blijven op grote hoogte verder wandelen om dan vervolgens af te dalen richting het stille dorpje Drelaj. We worden ontvangen bij één van de laatste families die nog het hele jaar in de bergen verblijft. Vervolgens rijden we verder naar het volgend hotel in Boge (30 min.).

10 km – 700 m stijgen en 500 m dalen.

Overnachting in een hotel in Boge.

Dag 7

Een korte transfer (30 min.) brengt ons naar het dorp Liqenat, vanwaar we de klim aanvatten naar een gletsjermeer op 1850 m hoogte. Op de oevers groeit een breed scala van alpine flora. De moedigen onder ons kunnen zich wagen aan een duik in koude bergwater. Deze bergpaden verbonden ooit de mijnen in Kosovo met de Adriatische kust nabij Shkodër.

Na de picknick rijden we verder om vervolgens de grens met Montenegro over te steken richting Andrijevica (2.15 u.) waar we de volgende twee nachten verblijven.

7 km - 525 m stijgen en 525 m dalen.

Overnachting in een hotel in Andrijevica.

Dag 8

4x4’s brengen ons naar grote hoogte via een meer en doorheen een smalle vallei. We wandelen verder langs een oud militair pad naar het meest indrukwekkende deel van de Prokletije, de 'Vervloekte Bergen' die vooral vervloekt mooi zijn en een van de wildste en meest afgelegen bergstreken van Europa. We genieten van een ver uitzicht over het grensgebied tussen Albanië en Montenegro.

Na de picknick wacht er ons een steile klim langs een bergkam waar we een mooi zicht hebben op de omringende bergen. Langs weilanden en berkenbossen dalen we af naar de bodem van de vallei.

Terug naar Andrijevica.

7 km – 500 m stijgen en 850 m dalen.

We overnachten voor de tweede maal in Andrijevica.

Dag 9

Onze laatste wandeldag brengt ons naar Vranjak, vanwaar we naar het meer van Biogradsko wandelen. De hoge bomen in Biogradska hebben allemaal een baard van mos. De lianen en de dichte begroeiing wekken de indruk van een echt oerwoud. In Europa resten nog maar weinig van zulke intacte bossen. Onderweg komen we langs katuni’, primitieve houten huisjes zonder elektriciteit of stromend water waar de herders logeren die de hele zomer met hun schapen en koeien in de bergen verblijven. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. De dagelijkse bezigheden bestaan uit het verzorgen van de kudde, het spinnen van wol en het melken van het vee. Montenegrijnen houden van dit leven en zijn trots op de eenvoudige producten die rechtstreeks uit de bergen komen; puur en zonder toevoegingen.

Na de wandeling rijden we naar Kolasin.

12 km – 500 m stijgen en 1150 m dalen (pittig dus!)

Overnachting in een comfortabel hotel in het centrum van Kolasin.

Dag 10

Na het ontbijt rijden we naar de hoofdstad van Montenegro (1.30 u.).  We passeren het grootste viaduct van Europa en rijden langs de canyons van Dinarides en Moraca, gelegen op zo’n 1000 m hoogte. Optioneel bezoeken we onderweg het Moraca klooster, een bekend orthodox bedevaartsoord.  Daarna dalen we verder af tot zeeniveau. In de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica gaan we, als de tijd het toelaat, nog even op verkenning.

Na de lunch korte transfer naar de luchthaven en terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 1990
Eenpersoonskamer (mits beschikbaar): € 150
Voorschot: € 700 per persoon

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological (€ 15.16)
 • transfers 
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 10
 • bagagevervoer
 • grenspermits
 • Nederlandstalige begeleiding
 • lokale gids
 • inkomgelden volgens programma
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • fooien
 • evt. bijkomende inkomgelden van bezienswaardigheden en musea
 • evt. reisverzekering. 

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis op een ander tijdstip


Begeleiding:

Ann Tilley


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 en . Voor de wandelafstanden en hoogteverschillen: zie dagschema. Hou rekening met een hogere graad van 'ongereptheid' van de paden (in vergelijking met de Franse Alpen bijvoorbeeld).

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren in - naar Balkan-maatstaven - comfortabele hotels in tweepersoonskamers en privé-sanitair.

Maaltijden

Het ontbijt nemen we in het logies. Het middagmaal is een eenvoudige lunch of een picknick. Het warm avondmaal eten we hetzij op restaurant, hetzij in de logiesplaats.


Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak.

Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappijen Austrian Airlines (OS) en Brussels Airlines (SN).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
OS352Brussel 28/07/2023 09:50Wenen 28/07/2023 11:30
OS727Wenen 28/07/2023 12:55Podgorica 28/07/2023 14:15
OS728Podgorica 06/08/2023 15:00Wenen 06/08/2023 16:25
SN2906Wenen 06/08/2023 18:10Brussel 06/08/2023 19:55

We verplaatsen ons met privé-minibus met chauffeur en 1x met de ferry over het Koman-meer.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Het klimaat van Albanië is mediterraan aan de kust en continentaal in de bergen. Tijdens deze reis verwachten we aangenaam en meestal zonnig wandelweer met kans op mist of een bui in de bergen. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas: een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak
 • evt. regenhoes voor dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én je spaart plaats in je bagage.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en) (die beschermt tegen prikkelstruiken, insecten en teken; een afritsbare broek is handig)
 • wind- en waterdichte jas
 • trui/fleece
 • hemden of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • bermuda.

Tip: Albanië is, zeker op het platteland, eerder conservatief. Daarom respecteer je in je manier van kleden best de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen.

Verzorging

 • toiletgerief
 • evt. (sneldrogende & lichtgewicht) zwemhanddoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor

Eet- en drinkgerei

 • lunchbox/brooddoos
 • drankfles of -zak

Diversen

 • zak- of hoofdlamp
 • evt. wandelstokken

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Formaliteiten

Voor reizen naar Albanië, Montenegro en Kosovo volstaat je identiteitskaart.


Geld

 • De munteenheid in Albanië is de lek. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter. In Montenegro en Kosovo betaal je met euro. 
 • Voorzie een extra bedrag van 100 euro (waarvan een deel naar fooien gaat).
 • Je kan tijdens deze reis in grotere plaatsen met je betaalkaart terecht aan bankautomaten. 

Achtergrondinformatie

 • Ismail KADARE Dossier H., een spannende speurtocht door de Albanese bergen, op zoek naar de geheimen van Homerus’ dichtkunst (roman)
 • Els DE GROEN, De bruidskogel. De Kanun, het eeuwenoude wetboek dat nog steeds grote invloed heeft op het leven in grote delen van Albanië, bepaalt dat een vrouw die overspel pleegt door haar man in de rug geschoten mag worden (roman).

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt 2 weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis op een ander tijdstip