Zuid-Afrika - Actieve wandelreis in oostelijk Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho


18 dagen

23/09/2022 - 10/10/2022

prijs € 3550


Boek deze reis »

Zuid-Afrika - Actieve wandelreis in oostelijk Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho


18 dagen

23/09/2022 - 10/10/2022

prijs € 3550


Boek deze reis »

Zuid-Afrika - Actieve wandelreis in oostelijk Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho


18 dagen

23/09/2022 - 10/10/2022

prijs € 3550


Boek deze reis »

Zuid-Afrika - Actieve wandelreis in oostelijk Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho


18 dagen

23/09/2022 - 10/10/2022

prijs € 3550


Boek deze reis »

Zuid-Afrika - Actieve wandelreis in oostelijk Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho


18 dagen

23/09/2022 - 10/10/2022

prijs € 3550


Boek deze reis »
Groepsreis Zuid-Afrika
Als je Zuid Afrika in drie woorden zou moeten omschrijven, komen ‘overweldigend’, ‘verscheiden’ en ‘uitgestrekt’ ongetwijfeld het dichtst bij de realiteit. De prachtige natuur, de diverse bevolkingsgroepen en culturen en het aangename klimaat maken het tot een ideale vakantiebestemming. Deze reis speelt zich af in het noordoosten, waarbij we zoveel mogelijk al wandelend de verschillende ecosystemen, ongerepte natuurgebieden en woelige geschiedenis gaan ontdekken. We beginnen uiteraard met een zoektocht - tijdens game drives én bush walks - naar de Big Five, want een safari is en blijft een topervaring die je voor de rest van je leven zal bijblijven. Deze reis is geschikt voor fitte wandelaars die meer willen dan een 'bus in, bus uit'-vakantie en die niet bang zijn van of benieuwd zijn naar kamperen in volle natuur. 
Prijs: € 3550
Aantal dagen: 18 dagen
Reisnummer: 22ZA1WRA1
Reisdatum: 23/09/2022 - 10/10/2022
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:
Deelnemers in optie:

50

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,1

14 Beoordelingen

reviews van klanten

Een fijne kennismaking met dit deel van Zuid-Afrika. De kunde van de begeleiders was volledig in overeenkomst met de pracht van de natuur.

Peter V. -

Superreis! Heel veel lof voor onze reisbegeleider. Ook de plaatselijke gids was zeer goed

Dirk V. -

Voor wie van natuur en wandelen houdt, beslist een aanrader

Karoline D. -

Het was een boeiende en leerrijke reis. We hebben 4 van de 5 Big Five gezien. Zeer mooie wandelingen in een prachtig land met mooie landschappen en vriendelijke mensen en een goede chauffeur en plaatselijke gidsen. Een aanrader.

An V. -

Voor ons een zeer mooie reis. Het was allemaal vrij basic maar dit heeft ook zijn charme. De plaatselijke gids verdient zeker een pluim. Hij was werkelijk grandioos. Zijn kennis was zeer goed, zowel qua geschiedenis van het Afrikaanse volk als van fauna en flora. Ook onze kok of chauffeur was prima. We hadden ook een goede groep, dit gaf ook een meerwaarde. We weten nog niet wat de volgende reis zal worden, daar deze belevenis moeilijk te overtreffen is. Deze reis blijft nog lang nazinderen.

jan d. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Johannesburg.

Dag 2

Aankomst in Johannesburg, waar we worden opgewacht door onze Zuid-Afrikaanse gids/chauffeur. We laden de bagage in en vatten onmiddellijk de 400 km lange tocht oostwaarts aan (met stops uiteraard!) in de richting van de provincie Mpumalanga, ‘het land van de opkomende zon’.

We laten er geen gras overgroeien en worden al meteen op deze eerste dag geconfronteerd met de pracht van het Zuid-Afrikaanse landschap in de vorm van de machtige canyon van de Blyde Rivier. We houden onderweg halt in het voormalige gouddelversstadje Pilgrims' Rest en bij Gods’ Window, met het magistrale uitzicht op het Mpumalanga Lowveld, en we maken een wandeling naar de 70 m hoge Mac Mac-waterval. 

Overnachting op een camping met warme douches en een restaurant.

Dag 3-4

We zitten hier op de rand van het plateau en wandelen deze ochtend naar beneden, de canyon van de Blyde-rivier in én met zicht op de beroemde Drie Rondavels.

Na de lunch begint het safari-gedeelte van de reis. Op dag 3 is dat in de Pridelands Conservancy, dat voordien privaat jachtgebied was en nu gelukkig al een aantal jaren beschermd en deel uitmakend van het Greater Kruger National Park. Op dag 4 zitten we in het hart van het Kruger Park zelf. 

We ontdekken tijdens ‘game drives’ (rondritten met als specifiek doel het spotten van groot wild) en 'bush walks' (wandelingen o.l.v. een gewapende ranger) de rijkdom van deze beschermde natuurgebieden. Vooral bij de rivieren en drinkplaatsen lopen we het meeste kans om nijlpaarden, olifanten, giraffen, buffels en antilopen te observeren, die op hun beurt dan weer de grote roofdieren als leeuwen en luipaarden aantrekken. En dan hebben we het nog niet gehad over de andere 150 soorten zoogdieren, de meer dan 500 vogelsoorten, de talloze reptielen, amfibieën en insecten. Als bij zonsondergang de lucht langzaam rood kleurt met de eindeloze vlakte rond je, geraak je helemaal in de ban van Afrika.

2 x overnachting in meru-tenten, luxueuze safaritenten voor 2 personen met privaat sanitair. We eten rond het kampvuur in de boma (een omheind terrein).

Dag 5

We verlaten Balule en rijden naar het Krugerpark, het grootste en allicht bekendste wildpark van Afrika. Ook hier ondernemen we een game drive om nóg meer te genieten van de onvergelijkbare natuurervaring die een safari is. 

Overnachting op een camping in het Lower Sabie gedeelte van het park, met warme douches, een restaurant en een zwembad.

Dag 6-7

Nog een laatste game drive van 2 à 3 u. en dan verlaten we het Krugerpark. Het zou al lelijk moeten tegenvallen mochten we de afgelopen dagen niet op z'n minst 1 rondje 'big 5' gezien hebben. 

Met een stop in Malelane en na het vervullen van de grensformaliteiten, rijden we naar het koninkrijk Swaziland, een rit van 200 km. Swaziland is het op een na kleinste Afrikaanse land, gezegend met enkele van de meest aparte landschappen van Zuidelijk Afrika. Het Swazi-volk heeft een rijk cultureel erfgoed. We houden halt in hoofdstad Mbabane, waar we de ambachts- en medicijnenmarkt bezoeken.

In de wilde natuur van het Malolotja Nature Reserve maken we op dag 7 een stevige tocht van 4 tot 6 u. effectief wandelen met enkele stevige klimmen. Op ons pad liggen beekjes en watervallen en we genieten ondertussen van de indrukwekkende berglandschappen. In Malolotja lopen ook een groot aantal antilopen rond, vooral blesbokken.

We verblijven er in comfortabele 4- en 5-persoonsbungalows op een domein met een restaurant/bar.

Dag 8-9

Transfer (380 km) naar Mkhuze Game Reserve en zo zetten we terug voet op Zuid-Afrikaanse bodem. Vandaag en morgen staan alweer in het teken van game drives en bush walks, maar dit keer eerder gericht op de dieren die in en rond het water leven.

In Mkhuze Game Reserve, met zijn vele stromen en waterkuilen, gaan we op zoek naar krokodillen en nijlpaarden, maar het zijn vooral de talloze watervogels die hier hier de show stelen.  

Op dag 9 maken we in de vroege ochtend een bush walk in Mkhuze en daarna rijden we naar het naburige St. Lucia-meer. Samen met enkele andere zoetwatermeren maakt het deel uit van Isimangaliso Wetland Park, een fantastisch ecosysteem dat verbonden is met de Indische Oceaan. We wandelen op de oever van het met mangrovebossen afgezoomde meer. 

2 x overnachting op een camping met warme douches.

Dag 10-11

310 km landinwaarts komen we terecht in Dundee. Hoe lieflijk de heuvels en valleien van Zoeloeland er nu uitzien, hoe bloedig was het er in de 19de eeuw. Deze regio kent een bewogen geschiedenis van veldslagen tussen Boeren, Zoeloes en Britten. Hierover komen we onderweg wat meer te weten tijdens het bezoek aan het monument dat de slag bij Bloedrivier (1838) herdenkt en in het Talana-museum in Dundee.

In de late namiddag van dag 10 komen we aan op de campsite met warme douches en een zwembad, waar we 2 nachten logeren. 

Op dag 11 maken we een wandeling op het voormalige slagveld van Islandlwana, strijdtoneel van een zware slag op 22 januari 1879 tussen Zoeloes en Britten (die de Britten verloren) en vatten vervolgens een spannende, 4 à 5 uur durende wandeling aan in het voetspoor van twee voortvluchtige Britse soldaten door de glooiende heuvels van Zoeloeland naar de Buffalo-rivier. Later op de dag bezoeken we Rorke's Drift, waar op 23-24 januari 1879 een tweede veldslag plaatsvond die ditmaal door de Britten werd gewonnen.

Dag 12-13

Transfer (180 km) naar onze prachtig gelegen campsite in het Royal Natal National Park. We zijn nu hoog in de Drakensbergen, het grootste Zuid-Afrikaanse massief, dat de kust van de hoogvlakten scheidt en door de Zoeloes ‘hindernis van speren’ wordt genoemd. Het is een prachtige omgeving van indrukwekkende rotspartijen, uitgestrekte grasvlakten en bossen, watervallen, bergriviertjes en poelen.

Op dag 12 wandelen we in de namiddag naar de Policeman's Helm, een bijzondere rots die de voorhoede vormt van het Drakensberg Amphitheatre. Deze indrukwekkende kliffenwand van 5 km breed en gemiddeld 1220 m hoog is hét gezicht van de Drakensbergen.

Op dag 13 ondernemen we een stevige dagwandeling naar het 3000 m-hoge plateau waar de Tugela-rivier ontspringt. 

2 x overnachting op een camping met warme douches.

Dag 14

Een rit van 120 km brengt ons in een van de meest spectaculaire berglandschappen van Zuid-Afrika: Golden Gate National Park, gelegen in de buurt van het pittoreske stadje Clarens. Het bestaat uit uitgestrekte graslanden, onderbroken door zandstenen kliffen die goud kleuren in het licht van de zon en het park zijn naam gaven. Wij wandelen hier een stuk van het Rhebok Trail en hopen op z'n minst enkele elandantilopen en zwarte wildebeesten te zien.

We overnachten op een camping met warme douches.

Dag 15-16

We rijden 280 km tot in een afgelegen hoek van het kleine, alpiene landje Lesotho. Het is een beetje vervreemdend om hier aan te komen, want plots zo helemaal anders dan Zuid-Afrika. Op dag 16 ondernemen we een dagtocht samen met een Basotho-gids die ons op zijn pony door een adembenemend berglandschap leidt. 

2 overnachtingen in tweepersoonshutten met warme douches op het terrein van de befaamde Malalea Lodge, in 1905 gesticht als handelspost en nu een schoolvoorbeeld van 'community based' toerisme.

Dag 17

Transfer van 550 km naar de luchthaven van Johannesburg en terugreis naar Brussel.

Dag 18

Aankomst in Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 3550
Voorschot: € 1250 per persoon

Inbegrepen

 • lijnvluchten 
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological 
 • logies
 • alle maaltijden vanaf ontbijt dag 2 tot avondmaal dag 17
 • koffie, thee en fruitsap bij het ontbijt
 • transfers met privé-vervoer
 • gebruik kampeermateriaal
 • inkomgelden van de vermelde parken en bezienswaardigheden
 • Nederlandstalige begeleiding
 • Engelstalige gids-safarileider
 • lokale gidsen waar vermeld.

Niet inbegrepen

 • fooien (zeker voor de Zuid-Afrikaanse gids)
 • dranken (behalve koffie, thee en fruitsap bij het ontbijt)
 • verplichte reisverzekering (al dan niet via Anders Reizen).

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een rondreis met wandelingen van niveau  en .

 •  voor de wandelingen op dagen 7, 11, 14 en 16
 •  en  voor de ochtendwandeling op dag 3 en de wandelingen op dagen 12 en 13
 •  voor de overige wandelingen
De aard van deze reis, de onvermijdelijk lange verplaatsingen en het gebrek aan comfort dat kamperen met zich meebrengt, maken dat je onvoorwaardelijk dient te beschikken over een avontuurlijke ingesteldheid. Het dicht op elkaar leven in groepsverband en de beperkte privacy vereisen bovendien de nodige flexibiliteit. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We slapen 7 x in 'vast' logies (incl. hutten, cabins of vaste tentenkampen) met privé-sanitair per logeereenheid en 9 x in onze eigen comfortabele koepeltenten die voorzien zijn van muskietennetten en 5 cm dikke slaapmatjes, op campingplaatsen die ten minste uitgerust zijn met douches en toiletten. Soms zijn er ook andere voorzieningen zoals wasmachines, droogkasten, postkantoor, openbare telefoons, winkels, zwembad. De campings die we aandoen zijn goed uitgerust, maar tegelijk rustig en gelegen middenin de natuur.

Je hoeft voor deze reis helemaal geen voorkennis van of ervaring met kamperen te hebben. Van de deelnemers wordt wel verwacht zelf de tenten op te zetten en af te breken, uiteraard met hulp van de begeleid(st)er en gids-safarileider. Ook bij het kampeergebeuren (op- en afladen van de bagage, koken, opruimen en afwassen) wordt van alle deelnemers gevraagd om beurtelings een handje toe te steken. Voor wie dit nog nooit heeft gedaan, lijkt het misschien wat vreeswekkend. Maar na elke reis blijkt het voor alle deelnemers een uitzonderlijke ervaring te zijn geweest.


Maaltijden

Er wordt te velde gekookt en gegeten. Het ontbijt bestaat uit toast, ontbijtgranen, vers fruitsap, koffie en/of thee. ‘s Middags is er een koude maaltijd voorzien met sandwiches of broodjes, koud vlees en een salade. Het avondmaal zal vaak een ‘braai’ (BBQ) zijn of een pasta-, stoof- (‘potjies’) of kerrieschotel. Je eet gezeten op een klapstoeltje met een bord op schoot.

Op enkele kleine uitzonderingen na is het water overal drinkbaar. Maar er is ook overal water en andere dranken te koop. Frisdranken en wijn zijn te koop in grootwarenhuizen. Andere alcoholische dranken zijn enkel verkrijgbaar in ‘liquor stores’ en nooit op zondag.


Vervoer

 VertrekAankomst
LH1019Brussel 23/09/2022 19:05Frankfurt 23/09/2022 20:05
LH572Frankfurt 23/09/2022 22:05Johannesburg 24/09/2022 08:30
LX285Johannesburg 09/10/2022 19:25Zürich 10/10/2022 06:10
LX786Zürich 10/10/2022 07:25Brussel 10/10/2022 08:45

Gezien de afstanden die we afleggen (zie dagschema voor het aantal km), is het cruciaal om ook van de transfers een 'beleving' te maken, tijdens dewelke je op een comfortabele manier van het landschap kan genieten (en af en toe eens een dutje kan doen). Daarom verplaatsen we ons met een kleine bus met ruime, individuele zitplaatsen met veiligheidsgordel.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

In deze reisperiode mag je in oostelijk Zuid-Afrika aangename dagtemperaturen verwachten van gemiddeld 23°. Er is kans op neerslag. Zeer warme dagtemperaturen echter in het Krugerpark (30°). In de Drakensbergen en Lesotho daalt ’s nachts de temperatuur onder 10°.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas (een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer)
 • dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • (wandel)sandalen of lichte (sport)schoenen
 • wandelkousen
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kampeeruitrusting

 • slaapzak (kan ter plaatse gehuurd worden aan 1 euro per dag; graag tijdig laten weten)
 • liner of binnenslaapzak (maakt je slaapzak warmer in geval van koude nachten)
 • slaapmatje (zijn gratis ter plaatse beschikbaar; dikte 5 cm; het staat je uiteraard vrij je eigen matje mee te nemen).

Kledij

 • wind- en waterdicht vestje
 • lichte (wandel)broek(en) (best in lichte kleuren)
 • fleece
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts (ook met lange mouwen, ter bescherming tegen de muggen ’s avonds)
 • zonnehoed of –pet
 • badpak/zwembroek 
 • short/bermuda

Verzorging

 • toiletgerief (graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
 • handdoeken (sneldrogende en lichtgewicht handdoeken zijn handig en nemen weinig plaats in)
 • zonnecrème
 • 'after sun’
 • bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak (min. 1 l)

Diversen

 • enkele plastiek zakken
 • sterke zaklamp (met nieuwe batterijen)
 • evt. verrekijker (aanrader)
 • evt. stofdichte verpakking voor fototoestel/videocamera
 • wereldstekker (de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers; klik hier voor meer info)
 • powerbank
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt; lange-vluchtenpakket: lectuur, denksportpuzzels, laptop/netbook/mp3, oordopjes, oogmasker, nekkussentje, toiletzak met mini-toiletgerief, oogdruppels, lippenbalsem, sokken en t-shirt.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Reispas

Voor Zuid-Afrika heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  nog 30 dagen geldig zijn vanaf de einddatum van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. 

Visum

Je hebt geen visum nodig.

Tip

Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Inreisvoorwaarden
Op de website van Buitenlands Zaken vind je de richtlijnen in verband met covid19 die de bestemming oplegt aan reizigers aan het buitenland. Lees deze zeker na.


Geld

 • Je kan Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) afhalen aan geldautomaten (bv. in de luchthaven) of cash euro’s ter plaatse wisselen.
 • Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.
 • Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/.

Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Achtergrondinformatie

 • Ik woon in Zuid-Afrika, redactie H. Lans met voorwoord van Nelson Mandela: Twaalf kinderen met een totaal verschillende achtergrond vertellen hoe het is om in Zuid-Afrika te wonen. Een land met een lange geschiedenis van onderdrukking en apartheid.
 • F. Van Riel en N. Vinah Yekani, Ontwaken in vrijheid, het onthullende levensverhaal van een Xhosa-vrouw in Zuid-Afrika.
 • P. Gobodo-Madikizela, Veroverde vergeving, Oog in oog met de Zuid-Afrikaanse "killer" Eugene de Kock, Pumla Gobodo-Madikizela groeide in de jaren vijftig op in de zwarte townships van Zuid-Afrika en nam als psychologe deel aan Desmond Tutu's Waarheids- en Verzoeningscommissie.
 • Sparks, De kust van De Goede Hoop, een geschiedenis van Zuid-Afrika
 • D. de Vries, Zuid-Afrika in een rugzak, reisverslag
 • P. Van Gaalen, Wild Afrika en Neus vol munt, Natuurfotograaf Paul van Gaalen reisde vele malen naar Afrika. Zijn fotoboek Wild Afrika getuigt van wat hij daar door het oog van zijn camera zag. In Neus vol Munt gunt hij de lezer een kijkje achter de schermen en vertelt hij over zijn belevenissen in Zuid-Afrika, Botswana en Zimbabwe. Hij doet verslag van hachelijke ontsnappingen, vertederende taferelen en indrukwekkende ontmoetingen maar ook van lokale tradities, zijn vriendschap met trackers en observaties over plant en dier. In Neus vol Munt ligt de nadruk op de verhalen achter de foto's, maar ter illustratie ontbreken Pauls prachtige foto's natuurlijk niet.

Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat door in een van de ViaVia Reiscafés of online. Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen en je maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: