Rusland - Sint-Petersburg


7 dagen

28/02/2022 - 6/03/2022

prijs € 1330


niet meer boekbaar

Rusland - Sint-Petersburg


7 dagen

28/02/2022 - 6/03/2022

prijs € 1330


niet meer boekbaar

Rusland - Sint-Petersburg


7 dagen

28/02/2022 - 6/03/2022

prijs € 1330


niet meer boekbaar

Rusland - Sint-Petersburg


7 dagen

28/02/2022 - 6/03/2022

prijs € 1330


niet meer boekbaar

Rusland - Sint-Petersburg


7 dagen

28/02/2022 - 6/03/2022

prijs € 1330


niet meer boekbaar
Groepsreis Rusland
In deze westerse stad gaan elegantie en moderniteit hand in hand. Gelukkig wist het voormalige Leningrad voor een groot deel te ontsnappen aan de Stalinistische bouwwoede. Onder begeleiding van Sint-Petersburgkenner Dirk Mutsaerts bezoeken we grote trekpleisters als de beroemde Hermitage en de Petrus- en Paulusvesting, gaan op verkenning in het Russisch Museum en het Mensjikov-paleis op het Vasilevski-eiland. We gaan ook op stap in de omgeving van Sint-Petersburg: naar de voormalige residentie van de keizerlijke Russische familie in Tsarskoje Selo en naar Kronstadt, ook gebouwd door Peter de Grote ter verdediging van Sint-Petersburg. 
Prijs: € 1330
Aantal dagen: 7 dagen
Reisnummer: 22RU1SPA1
Reisdatum: 28/02/2022 - 6/03/2022
Deelnemers: min. 6 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

73

75

78

67
Deelnemers in optie:

52

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

reviews van klanten

Sint-Petersburg in de winter, was een echte meerwaarde : het geeft een gevoel van hoe koud het kan zijn; een unieke belevenis en dat fijne laagje sneeuw gaf ook een idyllisch gevoel. Bovendien is er veel minder volk en hadden we overal een gevoel van ruimte en de mogelijkheid om alles rustig te bekijken.

Anne D. -

Perfecte reis voor het bezoeken van een stad: vliegtuig - bus en tram - te voet. Heel veel gezien en aangename vriendelijke gidsen die je konden boeien. We hebben veel geleerd en beleefd. Lekker eten. En ook een heel bekwame reisleider.

Michel & Chris -

Mooie reis met uitstekende lokale gidsen en een even uitstekende reisbegeleider die door zijn geduld en goede kennis van het Russisch deze reis vlekkeloos liet verlopen.

Anna & Maurice -

Veel gezien- interessante stad- onverwachts lekker gegeten- goede gidsen en reisleider- ik ben bijzonder tevreden.

Erna L. -

fantastische reis, heel goeie begeleding (Russisch sprekend en das echt een pluspunt).

Hilde H. -

Het had iets magisch Sint-Petersburg in de sneeuw te beleven. Nooit vermoed dat we zo lekker zouden gesmuld hebben en er zo'n gezellige restaurants en cafés zijn. Fantastische keuze van onze reisbegeleider, Dirk! In Sint-Petersburg ontwaakt ons historisch bewustzijn en de stad is een absolute aanrader voor iedere kunstliefhebber! Op naar "Sint-Petersburg voor gevorderden".

Greet S. -

M'n eerste ervaring met Anders Reizen is uitstekend verlopen en smaakt naar meer. Veel cultuur, lekker eten, goed hotel én een bekwame reisbegeleider.

Leentje A. -

St-Petersburg op zich was een fantastische eye-opener, als stad, kunst- en geschiedenis bolwerk.

Dirk D. -

Het was werkelijk een zeer mooie en gevarieerde reis! Dirk is ook de perfecte gids om zo'n reis te begeleiden. Hij spreekt Russisch wat een enorm voordeel is en heeft ter plekke ook fantastisch goede gidsen gekozen.

Gerd D. -

Voor herhaling vatbaar. Een zeer deskundige gids en een prachtige bestemming.

Isabel D. -

Deze reis is een echte aanrader omdat je een kennismaking met de culturele hoogtepunten van deze prachtige stad combineert met een onderdompeling in het dagelijkse leven van de lokale bevolking.

Johan V. -

Een reis met een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding, gekenmerkt door héél veel cultuur en een stevige portie wandelingen op een pittig tempo. Altijd leuk om met een groep gelijkgestemden op pad te gaan. Wat wij gezien hebben, krijg je zelf niet voor mekaar in dezelfde tijdspanne. Dank aan de gedreven gids!

Corine V. -

Sint Petersburg is meer dan de moeite waard! Dirk Mutsaerts is een zeer aimabele man, onder zijn begeleiding is het reizen in Rusland zeer aangenaam en comfortabel.

Rita M. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Sint-Petersburg.
Nadat we onze intrek genomen hebben in het hotel, maken we een kennismakingswandeling in de stad die in 1703 door Peter de Grote werd gesticht. Met haar honderden bruggen en grachten merk je dat de tsaar zich liet inspireren door Europese steden als Venetië en Amsterdam.

Dag 2

Wandeling van 4 uur in het centrum van Sint-Petersburg, onder leiding van een Engelstalige gids, waarbij we de toeristische trekpleisters vermijden. Wij eindigen bij de Smolny kathedraal, een blauw-witte kerk, die beschouwd wordt als één van de meesterwerken van de Italiaanse architect Rastrelli.
In de namiddag bezoeken we het Moika-paleis. Dit was het paleis van de schatrijke familie Yusopov, met eigen theater. Hier werd Rasputin vermoord in de vroege morgen van 17 december 1916.

Dag 3

In de voormiddag bezoeken we het Mensjikovpaleis op het Vasilevski-eiland. Aleksander Mensjikov was een goede vriend van Peter de Grote. Na diens dood in 1725 werd hij gedurende twee jaar feitelijk alleenheerser over Rusland. In zijn paleis zijn talrijke sporen van Nederlandse invloed te zien.
Na de lunch volgt een geleid bezoek aan de Hermitage, een van de grootste musea ter wereld. De Nederlandstalige gids belicht vooral de geschiedenis van de gebouwen waarin het museum is gehuisvest (o.a. het Winterpaleis), waarna je zelf kiest welk deel van de kunstcollectie je bezoekt. Liefhebbers kunnen met hetzelfde ingangsticket ook de collectie impressionisten gaan bekijken in het vlakbij gelegen Generale Staf gebouw. Sluitingstijd op woensdag is om 21:00 uur - haasr is er dus niet bij.

Dag 4

Deze voormiddag staat de Petrus- en Paulusvesting op het programma. Ze werd opgetrokken in 1703 op het Hazeneiland (Zayatchy) in de Neva-rivier en is daarmee het oudste bouwwerk van de stad. Enkele jaren later werd in het fort begonnen met de bouw van de gelijknamige kathedraal. Hier liggen de meeste Russische tsaren en tsarina’s begraven.
In de namiddag worden we opnieuw door een Nederlandstalige gids opgewacht, dit keer voor een bezoek aan het Russisch Museum, het grootste museum van Russische kunst in Sint-Petersburg. De oorspronkelijke verzameling was een gedeelte van de collectie van de Hermitage, het Alexanderpaleis en de Academie van Kunsten van Sint-Petersburg.

Dag 5

Bezoek aan het Nevski “lavra” (orthodox hoofdklooster), gewijd aan Aleksander Nevski die later werd heilig verklaard. We gaan ook een kijkje nemen op de Tikhvinbegraafplaats, waar veel Russische beroemdheden werden begraven.
In de namiddag gaan we per metro en trein naar Tsarskoye Selo, 24 kilometer ten zuiden van Sint-Petersburg. Daar bezoeken we het Ekaterinapaleis, een voormalige residentie van de keizerlijke Russische familie. De Amber Kamer in het paleis is een van de topattracties.

Dag 6

Bezoek aan de Izaäkkathedraal , gebouwd onder Alexander I door de Franse architect Auguste de Montferrand.
Daarna reizen we naar Kronstadt. Deze plaats werd ook door Peter de Grote gesticht en moest Sint-Petersburg beschermen tegen aanvallen vanuit zee. Het eiland Kotlin lag ideaal om de toegang tot de stad te blokkeren. Kronstadt was en is nog een marinehaven en was tot 1996 een gesloten stad, niet toegankelijk voor buitenstaanders en buitenlanders.

Dag 7

In de loop van de voormiddag nemen we afscheid van deze bijzondere stad en vertrekken we richting de luchthaven voor de terugreis naar Brussel.

Optioneel: concert of balletvoorstelling

Enkele weken voor het vertrek mailt de reisleider aan de deelnemers een selectie van concerten en/of ballet die in de reisperiode vallen, en waarvoor je optioneel een ticket kan bestellen.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1330
Voorschot: € 400 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • groepstransfers
 • logies
 • 6 ontbijten 
 • Nederlandstalige begeleiding
 • wandelgids op dag 2
 • inkomgelden & gids Hermitage, Russisch Museum, Ekaterinapaleis en Kronstadt
 • inkomgelden voor het Mensjikovpaleis, de Petrus- en Paulsvesting en het Moikapaleis.

Niet inbegrepen

 • middag- en avondmalen (ca. € 250 à 300 te voorzien)
 • evt. overige inkomgelden van bezienswaardigheden
 • visum + visumaanvraagkosten (ca. € 110 in totaal)
 • dranken
 • reisverzekering (is noodzakelijk voor het bekomen van een Russisch visum).

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Dirk Mutsaerts


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau , waarvoor een normale conditie volstaat. Hou er echter rekening mee dat een hele dag rondwandelen in een stad ook behoorlijk vermoeiend kan zijn.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot .


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren in een comfortabel middenklassehotel in het centrum.


Maaltijden

Ontbijten doen we in het hotel. Middag- en avondmaal gebruiken we in een snackbar of restaurant. 


Vervoer

We vliegen heen met Swiss en terug met Lufthansa (LH) en Brussels Airlines (SN).

Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
LX771Brussel 28/02/2022 07:05Zürich 28/02/2022 08:20
LX1310Zürich 28/02/2022 09:25St-Petersburg 28/02/2022 14:30
LH1437St-Petersburg 06/03/2022 19:25Frankrfurt 06/03/2022 20:30
SN2618Frankfurt 06/03/2022 21:35Brussel 06/03/2022 22:40

We gaan zoveel mogelijk te voet. Voor de langere verplaatsingen gebruiken we het openbaar vervoer.


Klimaat

In deze periode kan het weer variëren van koud winterweer (evt. met sneeuw, of met een vrieszonnetje) tot grijs en regenachtig. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg.

Bagage

 • reistas of kleine koffer
 • dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • comfortabele (wandel)schoenen, waarmee je een hele dag kan rondstappen
 • wandelkousen

Kledij

 • (wandel)broek
 • warme wind- en waterdichte jas
 • warme fleece
 • hemden en/of T-shirts
 • muts of –pet
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

Verzorging

 • toiletgerief
 • bescher­mende lippenstift

Diversen

 • zonnebril
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker.

EHBO

Je begeleider beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Reispas

Om naar Rusland te reizen heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit het land. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. 

Visum

Je hebt eveneens een visum nodig, een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven. Je kon sedert eind 2019 online een gratis visum aanvragen voor een toeristisch bezoek aan St-Petersburg van max. 7 nachten. Deze procedure werd omwille van corona opgeschort. Of dit nog zo zal zijn begin '22 moeten we afwachten. Enkele weken voor vertrek zal je van ons sowieso de nodige informatie krijgen betreffende de visumaanvraag. 


Inreisvoorwaarden
Op de website van Buitenlands Zaken vind je de richtlijnen in verband met covid19 die de bestemming oplegt aan reizigers aan het buitenland. Lees deze zeker na.


Geld

De invoer van Russische roebel is verboden. In de stad kan je met je bankkaart terecht aan de geldautomaat of je kan cash euro's wisselen in roebels. Kredietkaarten worden makkelijk aanvaard. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/

Achtergrondinformatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

 • De façades van Sint-PetersburgSint-Petersburg is als een fata morgana, een operadecor dat in hoge mate de aanzet gaf tot het ontstaan van de Russische literatuur. De wisselwerking tussen stad en literatuur fungeert als inspiratiebron voor verschillende verhalen, gedichten en illustraties over onder anderen Joseph Brodsky, Alexander Poesjkin en Anna Achmatova. Samengesteld door Jan Paul Hinrichs.
 • Marie Cornélie, Dagboek van haar reis naar het hof van Sint-Petersburg 1824-1825, In 1824 hobbelt een kleine stoet reiskoetsen van het Koninklijk Paleis te Brussel via de Duitse vorstendommen door Polen, Lijfland en de barre streek langs de Baltische Zee naar het hof van tsaar Alexander I te Sint-Petersburg. In de koetsen zitten kroonprins Willem Frederik van Oranje en zijn Russische gemalin Anna Pavlova met hun gevolg. Een van de hofdames is de jonge Marie Cornélie gravin van Wassenaer Obdam die, zonder dat men het weet, uitvoerige dagboeken schrijft.
 • Helen Dunmore, De belegering, In 1941 is Leningrad omsingeld door het Duitse leger. De legendarische belegering zal bijna negenhonderd dagen duren en aan meer dan een miljoen Russische burgers het leven kosten. Niet alleen de beschietingen en bombardementen bedreigen het leven. De bewoners van de stad moeten ook de onbarmhartige kou en de extreme honger het hoofd te zien bieden. Onder hen is de jonge Anna, die een tweekamerflat bewoont met haar vader en haar vijfjarig broertje Kolja koste wat het kost in leven probeert te houden.
 • Hans Boland, Sint-Petersburg onderhuids, Een stadsgids, In twaalf hoofdstukken wordt over geboorte, ontwikkeling en neergang van Sint-Petersburg verteld; de relatie met de bredere geschiedenis van Rusland vormt daarbij een constante.
 • Jan Brokken, De gloed van Sint-Petersburg”, wandelingen door heden en verleden.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: