Portugal - Wandelen en genieten in de groene Minho


8 dagen

18/06/2022 - 25/06/2022

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Portugal - Wandelen en genieten in de groene Minho


8 dagen

18/06/2022 - 25/06/2022

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Portugal - Wandelen en genieten in de groene Minho


8 dagen

18/06/2022 - 25/06/2022

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Portugal - Wandelen en genieten in de groene Minho


8 dagen

18/06/2022 - 25/06/2022

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Portugal - Wandelen en genieten in de groene Minho


8 dagen

18/06/2022 - 25/06/2022

prijs binnenkort online


Boek deze reis »
Groepsreis Portugal
In het noorden van Portugal, op de grens met Spanje, ligt de prachtige Minho-streek. Joëlle en Dirk verwelkomen ons op hun domein, waar de ‘lodges’, elegante cottages uit tentzeil, verspreid liggen in de wilde bloementuin. Aangezien het om een kleine groep gaat van maximum 8 deelnemers, heeft elke deelnemer zijn/haar eigen slaapplaats. Je voelt je meteen thuis in dit charmant en natuurlijke verblijf, omringd door groene heuvels. Het is hier dat we een 'heerlijke' week hebben gepland, gevuld met wandelingen, originele kookworkshops en lekker eten.
Prijs: binnenkort online
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 22PT1MHB1
Reisdatum: 18/06/2022 - 25/06/2022
Deelnemers: min. 7 - max. 8
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,2

11 Beoordelingen

reviews van klanten

Het was zeer leuk een stukje onbekend Europa te leren kennen. De combinatie wandelen en onderweg het een en t'ander proeven is perfekt.

Monique A. -

We hebben een heel fijne reis gehad! Prachtige streek, erg aangename logies en gastvrije gastvrouw/gids en gastheer. Echt een aanrader voor wie een weekje wil ontspannen!

Els M. -

Heel erg genoten van de relaxte sfeer die Joëlle en Dirk uitstralen en genoten van de heerlijke kookkunst van dirk. Enkel lof voor dit sympathieke koppel.

Johan V. -

Joëlle en Dirk zijn echt ongelooflijk begaan met hun gasten, het eten is van zeer hoge kwaliteit en bijzonder verzorgd. Alleen maar lof voor dit sympathieke koppel!

Johan V. -

Kennisgemaakt met een stukje authentiek Portugal, prachtige natuur, heerlijk vertoeven in het logies van Joëlle en Dirk, een culinaire verwennerij ook.

An D. -

Mooie wandelingen en een aangenaam verblijf. Een aanrader voor wie van natuur houdt.

Anne V. -

Algemene reistips

Dag 1

Vlucht van Brussel naar Porto en transfer naar de eco-lodge in Ponte da Barca. Joëlle en Dirk, het Vlaamse koppel dat deze lodge opstartte, verwelkomen ons met veel warmte. Relax en blaas even uit aan de zwemvijver.

's Avonds genieten we van een eerste heerlijk diner, dat opgediend wordt onder een pergola van druivenranken. 

Dag 2

Het prachtige uitzicht vanuit het verblijf verleidt ons om de natuur in te trekken en dat doen we dan ook quasi elke dag. We wandelen in een heuvelend landschap, met een klimaat dat zelden té heet wordt. In deze streek van herders bestaat nog de ‘vezeira’, waarbij elke familie beurtelings een herder levert om de kudden van het hele dorp te hoeden. Tot enkele decennia geleden trokken de boerenfamilies met hun vee heen en weer tussen de zomer- en winterdorpen. Getuigen hiervan in het landschap zijn de kleine nederzettingen van iglo-achtige hutten, ook wel "brandas" genoemd. 

Vandaag wandelen we in de hoogvlaktes van Ermida, waar enkele lokale koeienrassen grazen. Het barrosa-rund werd vroeger gebruikt als trekdier, het kleinere-caxena rund leverde zuivelproducten. Beide langhoornrunderen werden erg gewaardeerd om de kwaliteit van hun vlees. In de 18de eeuw ontstond er zelfs een vleesexport vanuit de Minho naar Engeland.

‘s Avonds eten we  in een heel leuk restaurant in Ponte da Barca, waar we de malse biefstuk kunnen proeven.

Dag 3

In de voormiddag gaan we wandelen in de Serra Amarella, rond het dorpje Aboim de Nobrega dat gekend staat om zijn grillige rotsformaties. We gaan er ook een oude watermolen bekijken waar maïskorrels werden gemalen.

In de namiddag krijgen we een workshop rond 'broa de milho', het traditionele maïsbrood dat gemaakt wordt van de rijke gele maïskorrel. Terwijl het deeg rijst, gaan we een nog werkende watermolen bekijken.

's Avonds lekkere maaltijd in het logies.

Dag 4

Sistelo is het startpunt voor een mooie tocht in de Serra de Peneda. Tegen de bergflanken liggen geïrrigeerde terrassen voor akkertjes met maïs en groenten, op de hellingen rondom groeien bossen. De terrassen, weelderige vegetatie en vele waterloopjes en kleine watervalletjes geven het geheel haast een exotisch karakter. In de piepkleine dorpjes lijkt de tijd te hebben stil gestaan.

Maïs heeft in deze streek het landschap veranderd. Voor de irrigatie van de maïsvelden werd een uitgebreid systeem van waterkanalen aangelegd en elke landeigenaar heeft recht op water gedurende een bepaald aantal uren per dag. Niet alleen de korrels worden gebruikt, de stengels worden in torentjes opgestapeld en later gebruikt als veevoeder.

Diner in het dorp Ponte de Barca.

Dag 5

We houden het rustig vandaag. Tijd om te genieten van de mooie logiesplaats en voor een bezoek aan een wijnquinta. De cultuur van de 'vinho verde' (betekent groene en dus jonge wijn en kan rood of wit zijn) neemt een centrale plaats in. De wijnranken worden traditioneel op een hoog latwerk geleid om rot te voorkomen en eronder werden andere gewassen verbouwd, zoals maïs.

Culinaire maaltijd in het logies.

Dag 6

Wandeling naar het bergdorp Ermida, op 500 m hoogte gelegen en met slechts 1 weg met de buitenwereld verbonden. Het is een bergdorp dat zich in afzondering heeft ontwikkeld en wist te overleven door succesvolle landbouwtechnieken.

In een restaurant in Ponte da Barca maken we samen de kokkin een maaltijd klaar van stokviskroketjes, ribbetjes in rode wijnsaus en het overheerlijke gebakje pastel de belem. Later op de avond zal dat lekker smaken!

Dag 7

Het Portugese boerenleven ontdekken we tijdens de wandeling die we vandaag in de Serra de Soajo maken. Het platteland in dit stukje Portugal lijkt in geen eeuwen veranderd. De velden zijn vaak zo moeilijk toegankelijk dat het hooi en de maïs nog met ossen en karren moet worden vervoerd. Kenmerkend hier zijn de 'espigueiros', ingenieus geventileerde schuurtjes uit hout en graniet op zuilen waarin graan en maïs lang kan worden gewaard die in een groep bij elkaar staan op een heuveltop.

In de late middag trekken we voor onze laatste workshop naar de lokale bakkerij met houtoven in Soajo. Moeder en dochter (en dit al sind vele generaties) zijn hier in de Minho heel gekend voor het vervaardigen van een heel lekkere cake. een recept dat ze met ons willen delen.

Laatste culinaire maaltijd thuis.

Dag 8

Transfer naar Porto en terugvlucht naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

binnenkort online
Voorschot: € 450 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological 
 • plaatselijke transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 8
 • workshops
 • Nederlandstalige begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken, behalve koffie en thee bij het ontbijt
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 8 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau  en , geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet.

We wandelen in de bergen maar de hoogteverschillen zijn niet al te groot. Er is geregeld schaduw, maar hou toch er ook rekening mee dat je ook in de zon zal wandelen.

Voor de kookworkshops heb je geen kook-ervaring nodig, wel interesse.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

 • Zeer charmant en ecologisch logies middenin de natuur, gerund door het sympathieke Belgisch echtpaar Dirk en Joëlle. Het bestaat uit 6 mooie tent-cottages (‘lodges’) verspreid over het domein, alle voorzien van eigen voortuintje en zithoek. De wanden zijn van tentzeil dat overdag heerlijk luchtig is en veel licht binnenlaat. Zowel lodge als het meubilair zijn ambachtelijk en uit natuurlijke materialen vervaardigd.
 • Naast de 6 lodges zijn er ook 2 ‘gewone’ tweepersoonskamers met sanitair op de kamer en met een terras. Je kan deze boeken mits betaling van een toeslag van € 50.
 • De 6 eerst ingeschreven deelnemers slapen elk in een eigen lodge, tenzij ze kiezen voor een kamer (max. 2 kamers beschikbaar). Wanneer geen van de 6 eerste deelnemers voor een kamer kiest, zijn het de 7de en 8ste deelnemer die hierin ondergebracht worden. Indien je in een kamer slaapt, betaal je een toeslag van € 50.
 • Wie als koppel een lodge of kamer met dubbel bed wenst te delen, krijgt een korting: € 185 per persoon in de lodge en € 135 per persoon in de kamer.
 • Het sanitair is privé, maar ondergebracht in een apart gebouwtje (toegankelijk via de tuin) waar elke lodge zijn eigen badkamertje met douche, lavabo en toilet heeft.
 • Bed- en badlinnen is ter plaatse aanwezig en hoef je dus niet mee te brengen.
 • De tuin is natuurlijk aangelegd met wilde bloemen (de lavendel op de foto's is helaas ten prooi gevallen aan een ziekte) 
 • Er is een mooie zwemvijver.
 • In het domein ligt ook een kleine wellness waar Joëlle diverse vormen van massage en verzorging aanbiedt. 

Maaltijden

 • Ontbijt in (beperkte) buffetvorm. Daar stellen we ook onze picknick samen die we overdag meenemen.
 • 4 x dineren we in het verblijf. Gastheer Dirk tovert met plaatselijke ingrediënten een gastronomisch avondmaal bestaande uit hapjes, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert.
 • De 3 overige avonden gaan we eten in plaatselijke restaurantjes; zo leren we de lokale keuken kennen.

Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.

Vervoer

Privé-vervoer.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Voor deze reis mag je rekenen op overwegend zonnig en aangenaam warm weer. Bewolking, mist en/of een bui zijn mogelijk.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak.

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • sandalen of lichte schoenen
 • wandel- of trekkingkousen.
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Dat spaart plaats in je grote bagage en, mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • regenjas
 • warme trui of fleece 
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts
 • short
 • evt. een schort (voor de kookworkshop)

Verzorging

 • toiletgerief
 • biologisch afbreekbare zeep en shampoo.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles (min. 1 liter) 

Diversen

 • evt. oorstopjes 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Portugal volstaat je identiteitskaart.


Geld

Het is aangeraden euro’s van thuis uit mee te nemen.

Achtergrondinformatie

J. Rentes De Carvalho 
 • Portugal, een gids voor vrienden, boeiend geschreven en bovendien kritisch. Het deel over Porto en Minho is gedetailleerd en 'uit het leven gegrepen'. Rentes is een in Nederland wonende Portugees;
 • Ernestina, waarbij Rentes ons terugvoert naar zijn 'roots', het geïsoleerde bergland van Trásos-Montes in het noordoosten van Portugal.
 • Laurentiustranen, schrijnend boek van de in Nederland wonende Portugese schrijver over het andere gezicht van Portugal, getekend door armoede, haat en dronkenschap;
G. Komrij
 • Over de bergen, de realiteit achter een romantische façade, roman die een prachtig beeld geeft van het platteland in een geïsoleerd deel van Portugal (Tras-Os-Montes) in de jaren tachtig;
 • Zakenlunch in Sintra en andere Portugese verhalen, alle verhalen die Gerrit Komrij schreef over zijn tweede vaderland Portugal. Van zijn eerste schreden op zoek naar een huis tot en met zijn verzuchtingen over de eigenschappen die een Nederlander aankleven en die hij nooit kwijtraakt. 
 • J. Saramago  was één van de belangrijkste Portugese hedendaagse schrijvers. In 1998 won hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Interessant voor wie Portugal beter wil leren kennen zijn: 
 • Reis naar Portugal
 • Opgestaan van de grond (speelt zich af in de Alentejo)
 • Het beleg van Lissabon
 • Memoriaal van het klooster
 • Kleine herinneringen.
Wie wil kennismaken met en/of zich verdiepen in de Portugese 'saudade' (weemoed) en 'fado' (noodlot), kan terecht bij één van de groten uit de Europese literatuur, Fernando Pessoa.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: