Nepal - Tamang Heritage Trail en Langtang


19 dagen

30/10/2022 - 17/11/2022

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Nepal - Tamang Heritage Trail en Langtang


19 dagen

30/10/2022 - 17/11/2022

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Nepal - Tamang Heritage Trail en Langtang


19 dagen

30/10/2022 - 17/11/2022

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Nepal - Tamang Heritage Trail en Langtang


19 dagen

30/10/2022 - 17/11/2022

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Nepal - Tamang Heritage Trail en Langtang


19 dagen

30/10/2022 - 17/11/2022

prijs binnenkort online


Boek deze reis »
Groepsreis Nepal
Een vrij nieuwe trekking is het Tamang Heritage Trail, nog weinig gelopen en zeer authentiek. Landschappelijk combineert dit middengebergte groene landbouwterrassen, bosrijke hellingen en zichten op enkele spectaculaire massieven. Bonus is echter de kennismaking met de Tamang-cultuur, die we van binnenuit leren  kennen. Je begeleidster komt er al ruim 20 jaar en kent de mensen zeer goed. Voor het tweede – en zwaardere – deel van de trekking wandelen we de hoogte in door Langtang National Park, een rijke biotoop met een erg gevarieerde fauna en flora. Hoogtepunt is de top van de Tserko Ri (4984 m) met 360° zicht op de vallei.
Prijs: binnenkort online
Aantal dagen: 19 dagen
Reisnummer: 22NP1TTA1
Reisdatum: 30/10/2022 - 17/11/2022
Deelnemers: min. 6 - max. 13
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:
Deelnemers in optie:

27

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Culturele trektocht bij de Tamang, off the beaten track
 • Directe bijdrage aan de plattelandseconomie
 • Zichten op Ganesh-, Langtang- en Gosainkund-massieven
 • Langtang Nationaal Park
 • Klim naar de Tserko Ri (4984 m)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Inleiding

De Tamang

kwamen oorspronkelijk uit Tibet als paardenhandelaren en vestigden zich enkele honderden jaren geleden in heuvelachtige delen van Nepal, meestal in de nabijheid van de Kathmandu-vallei. Ze hebben hun Tibetaanse eigenheid en taal weten te behouden. Niet alleen zijn ze van oudsher een van de meest gemarginaliseerde etnische groepen in Nepal, helaas behoorden ze tot de zwaarst getroffen groepen tijdens de aardbeving in 2015, omdat hun huizen zich meestal in kwetsbare gebieden bevonden waar weinig overheidshulp naartoe werd gestuurd. Het ondernemen van deze trekking biedt de Tamang een bron van inkomsten. Mannen uit het dorp Haku gaan al jaren mee als gidsen en dragers met Anders Reizen-groepen. In het zwaarst door de aardbeving getroffen gebied helpt Bikas, met zeer concrete projecten. 

Langtang

Eens in Langtang, komen we stilaan in het ruigere hooggebergte terecht, waarbij we steeds opnieuw door andere landschappen verrast worden. En met één grote bijkomende troef: onze blik rust de hele tijd op de besneeuwde hoge Himalaya-toppen, die de grens met Tibet vormen.

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Kathmandu. 

Dag 2

Aankomst in de voormiddag en transfer naar het hotel. 

Volgens de legenden is Kathmandu in de 10de eeuw gesticht op vraag van de godin Mahalakshmi, maar het is slechts vanaf de 16de eeuw dat de stad wat belang is gaan krijgen. Van de vele bouwwerken die in de 16de en 17de eeuw zijn neergezet, zijn er tot op heden nog heel wat bewaard gebleven in wat men nu de binnenstad noemt. Ondanks het feit dat mensen van het platteland zich massaal in de stad komen vestigen en ondanks (of is het dankzij) het totale gebrek aan investeringen in moderne infrastructuur, heeft Kathmandu – evenals de andere steden in de Kathmandu-vallei -  haar authenticiteit grotendeels weten te bewaren.

Ons hotel is gelegen in Thamel, de gezellig-drukke buurt met veel winkeltjes en restaurantjes waar de meeste toeristen verblijven.

Dag 3

We verlaten Kathmandu 's ochtends naar Haku Besi, dat het startpunt is van onze Tamang Heritage trekking. Het is een traject van 5 à 7 u. rijden over niet altijd evidente wegen. Op een heldere dag kunnen we genieten van een prachtig uitzicht op Manaslu, Annapurna en Ganesh Himal. We passeren Trishuli Bazar met de drukke markt. Vanaf hier wordt de weg nog ‘avontuurlijker’. We passeren twee waterkrachtcentrales en meerdere watervallen op de Trisuli-rivier. In Haku Besi bezoeken we de school waar Bikas voor de borden en een projector zorgde. 

Dan begint de tocht, meteen met een steile klim via Sano Haku (wat ‘het kleine Haku’ betekent) naar Thulo Haku (‘grote Haku’). In beide dorpen hielp Bikas bij het bouwen van een nieuwe school.

Ca. 3 u. wandelen 
Overnachting in homestay of tenten

Dag 4

In de voormiddag bezoeken we een schoolgebouw dat gebouwd werd door Bikas.

Na de lunch trekken we verder naar Nesing. Ook hier hielp Bikas met het bouwen van een school die in het najaar van 2018 werd ingewijd, samen met deze van Sano Haku waar we gisteren passeerden.

Ca. 2 u. wandelen
Overnachting in homestay of tenten

Dag 5

Trek naar Gatlang (2238 m). 

Vandaag kunnen we volop genieten van tzichten op de Ganesh Himal, Langtang Lirung en andere Himalaya-reuzen. In het dorp Grey houden we een lunchpauze en dan vervolgen we onze tocht naar Gatlang , een dorp op de heuvel met traditionele stenen huizen. 

Ca. 4 u. wandelen
Overnachting in een lodge

Dag 6

Trek naar Tatopani (2607 m).

Afdaling naar Thambuchet (1768 m). We passeren de Chilime waterkrachtcentrale en klimmen tot Tatopani (2607 m). De naam Tatopani betekent letterlijk 'heet water' in Nepali vanwege de natuurlijke warmwaterbronnen daar. De warmwaterbronnen zijn er echter niet meer in gebruik sinds de aardbeving van 2015.

6 à 7 uur wandelen 
Overnachting in een lodge

Dag 7

Trek naar Nagthali (3165 m).

Algauw bereiken we een plaats met wondermooie uitzicht op Ganesh en Langtang. Onze pleisterplaats vandaag is Nathali Gyang, niet meer dan een zakdoek groot.

Ca. 4 u. wandelen
Overnachting in een lodge

Dag 8

Trek naar Thuman (2240 m).

Een vroege ochtendwandeling naar Tharuche View Point is de moeite waard. De grens met Tibet ligt aan onze voeten. Op weg naar Thuman, wandelen we door dicht bos en bereiken de kleine Tamang-nederzetting van Brimdang (2848 m). Hier genieten we alweer van een betoverend uitzicht op Langtang, Sanjen, Kerung en Ganesh Himal. Trek vervolgens bergafwaarts naar het Tamang-dorp Thuman (2240 m).

Ca. 6 u. wandelen
Overnachting in een lodge

Dag 9

Trek naar Briddim (2345m).

Vandaag trekken we Lingling naar Briddim, een Tibetaans-boeddhistisch dorp, magnifiek gelegen op de flank van de Langtang Himal. Hier bezoeken we het klooster Dukchu Gomba. 

Ca. 6 u. wandelen
Overnachting in een lodge

Dag 10

Trek naar Sherpa Gaun (2563 m).

Het pad daalt af naar de kleine stroom Ghopche Khola. We steken de vallei over en klimmen aan de andere kant omhoog. Hier vangt het tweede deel van onze trekking aan die ons naar de meer gekende Langtang-vallei brengt. Daarna is het weer stijgen geblazen naar Sherpa Guan via Khangim. 

Ca. 6 u. wandelen
Overnachting in een lodge. 

Dag 11

Trek naar Lama Hotel (2460 m).

We zijn ondertussen de Langtang-vallei binnen gewandeld. De vallei waardoor de Langtang stroomt, is diep ingesneden met aan beide kanten steile en hoge hellingen. De begroeiing bestaat uit hoge loofbomen, behangen met epifieten, mossen en varens, die samen met het struikgewas een dichte jungle vormen. We zullen allicht apen kunnen spotten, voor de rode panda’s en beren die hier leven zullen we heel wat meer geluk moeten hebben (maar ze werden in het verleden al wel gezien door de begeleidster!). Lama Hotel bestaat uit een groepje eenvoudige lodges, gelegen in de jungle.

Ca. 5 u. wandelen
Overnachting in een lodge

Dag 12

Trek naar Langtang (3350 m).

Naarmate we verder stijgen, wordt het bos minder dicht. Grote rotsblokken liggen uitgestrooid tussen de hoge bomen; de steile flanken langs beide zijden van de rivier benemen ons het zicht op de bergtoppen die we hoog boven ons vermoeden. Daar komt echter verandering in wanneer de vallei opentrekt en we de bossen weer achter ons laten. De Langtang-rivier in haar vallei blijft onze leidraad, maar het landschap wordt rotsachtiger en ruiger, met watervallen die van de valleiwanden naar beneden duiken. Regelmatig krijgen we prachtige zichten op de Langtang Lirung (7246 m) en andere besneeuwde toppen. 

Het mooie oude dorp Langtang werd in een stroom van ijs, sneeuw en puin volledig van de kaart geveegd tijdens de aardbeving van 2015. Er vielen 310 doden, waarvan 176 dorpsbewoners, 80 buitenlanders en 10 soldaten. Het pad leidt over de chaos van puin en rotsen, waarvan we weten dat dit het vroegere dorp was en waarin 100 lichamen nooit werden teruggevonden. Een eenvoudig herdenkingsmonument met de namen van de overledenen en omringd door vele gebedsvlaggetjes houdt de herinnering aan deze catastrofe levend. Een moment waar je even stil van wordt. Maar ook de veerkracht van de Nepalezen is hier duidelijk te zien. Met veel buitenlandse hulp werden er in het nieuwe dorp opnieuw lodges gebouwd. 

Ca. 3 à 4  u. wandelen
Overnachting in een lodge

Dag 13

Trek naar Kyangjin Gompa (3750 m).

Over uitgestrekte yakweiden klimmen we door de steeds breder wordende vallei omhoog. Naarmate de hoogte toeneemt, begint het ‘Himalaya-gevoel’ zich opnieuw te manifesteren. We steken de stroom die van de majestueuze Lirung-gletjser komt over via een brug en klimmen geleidelijk hoger met steeds mooier wordende zichten. Plots staan we op een heuveltje met gebedsvlaggetjes en zien we het Tibetaans-boeddhistische dorp Kyangjin Gompa (3750 m) aan onze voeten liggen. Ook hier heeft de aardbeving zijn sporen nagelaten, maar de ligging in een cirkel van gigantische bergen, bekroond door sneeuwwitte toppen, blijft ongeëvenaard.

Ca. 2 u. wandelen

Wie nog veel energie over heeft, kan in de namiddag optioneel de Kyangjin Ri (4771 m) beklimmen, ca. 4 u. heen en terug, vanwaar je een mooi uitzicht krijgt op de Lirung-gletsjer. Een minder uitdagend, ook optioneel alternatief is de 2 à 3 uur durende wandeling naar een ander uitzichtspunt op 'slechts' 4200 m hoogte. Het zicht is minder spectaculair, maar niettemin blijft het een indrukwekkende ervaring om tegen de hoog oprijzende wand van de Langtang Lirung aan te kijken.

Wil je gewoon lui genieten, dan kan je in Kyangjin Gompa wat 'shoppen' langs enkele stalletjes met Tibetaanse souvenirs, een bezoekje brengen aan de lokale kaasmakerij en het klooster, of gewoon welverdiend genieten van een kopje koffie in de gezellige plaatselijke coffee shop, met reden beroemd om zijn heerlijke taarten .

Overnachting in een lodge

Dag 14

Trek naar Tserko Ri (4984 m).

Pittige en dagvullende tocht heen en terug naar de top van de Tserko Ri, waar je een 360° panorama krijgt op de Langtang-vallei en de pieken rondom. Terug naar Kyangjin Gompa.

Ca. 6 u. wandelen
Overnachting in dezelfde lodge

Dag 15

Trek naar Lama Hotel (2460 m).

We nemen definitief afscheid van het hooggebergte en bereiken na een lange afdaling opnieuw het groen. Hoewel we dezelfde weg volgen als gisteren en eergisteren, krijg je andere zichten doordat we nu in omgekeerde richting wandelen.

4 à 5 u. wandelen
Overnachting in een lodge

Dag 16

Trek naar Syabru Besi (1460 m).

Door bossen en langs de luidruchtige Langtang-rivier dalen we verder af door de vallei. Na al wat we de afgelopen dagen gezien hebben, wachten er ons geen verrassingen meer, maar het vooruitzicht om vanavond weer in een normaal hotel met een badkamer te slapen, geeft een extra dimensie aan deze laatste wandeldag. We komen aan in Syabru Besi, een groot dorp gelegen aan de weg die naar de Tibetaanse grens leidt. 

Ca. 4 u. wandelen
Overnachting in een hotel

Dag 17

Een lange rit over een slechte weg door de bergen brengt ons naar Kathmandu, waar we in de loop van de namiddag aankomen. De drukte, het lawaai en het stof komen zwaar aan na onze tocht in de bergen, maar gelukkig is er het genoegen van een comfortabel hotel om de schok op te vangen.

Dag 18

Bezoek aan Kathmandu. Dit is niet georganiseerd, je beslist dus ter plaatse wat, wanneer en hoe (openbaar vervoer, taxi, riksha,…), alleen of met enkele of alle groepsleden. Beperk je je tot een rondwandeling langs de vele uiterst fijn gebeeldhouwde tempels, vergulde pagoden en paleizen, marktjes, kleine winkeltjes en middeleeuws aandoende straatjes? Kies je voor een bezoek aan een of meerdere van de belangrijke monumenten, zoals de stupa van Bodnath of de 'apentempel' van Swayanbunath? Of houd je het graag rustig en beperk je je tot wat shoppen en een terrasje in de buurt van het hotel? Keuze te over. 

Dag 19

Terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

binnenkort online
Voorschot: € 860 per persoon

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • transfers van Kathmandu naar het beginpunt van de trekking en terug
 • logies
 • alle ontbijten
 • middag- en avondmalen tijdens de trekking
 • drinkwater tijdens de trekking
 • Nederlanstalige begeleiding
 • Nepalese gids
 • dragers voor de bagage
 • Langtang National Park Permit en TIMS permit
 • t-shirt van het lokaal agentschap
 • donsjas, slaapzak en duffel bag in bruikleen.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • middag- en avondmalen in Kathmandu
 • fooien (ca. € 50)
 • evt. inkomgelden van musea, bezienswaardigheden in en rond Kathmandu (ca. € 45)
 • visumkosten ($ 50 voor 30 dagen, of het equivalent in euro)
 • taxi's of andere vervoermiddelen bij vrije uitstappen in en rond Kathmandu.
 • evt. reisverzekering - een verzekering die opsporing en redding per helikopter dekt is verplicht.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 en . De beklimming is .

De trekking brengt ons over goede paden die geen technische klimervaring vereisen en ons geleidelijk aan naar grote hoogte brengen. De paden zijn, vooral in de meer bewoonde gebieden, vaak geplaveid en met treden. De dagtrajecten variëren van 5 tot 8 uur. Naast de lunchpauze wordt zowel in de voor- als de namiddag een ruime pauze voorzien.

De hoogteverschillen zijn aanzienlijk: sommige dagen moeten we meer dan 1000 m hoogteverschil overbruggen, wat betekent dat we meerdere uren na elkaar stijgen. Zowel vooraan als achteraan de groep loopt een gids of hulpgids, zodat het geen probleem vormt als de groep wat uit elkaar valt doordat ieder zijn eigen tempo volgt. De afdalingen zijn doorgaans beperkter in hoogteverschil, behalve op dag 8, waarop we bijna 2200 m moeten dalen. 

Enkele korte passages langs een steile helling, alsook het oversteken van enkele hangbruggen over de rivieren, vormen voor mensen met zware hoogtevrees mogelijk een obstakel. Wie licht hoogtevreesgevoelig is, zal hier geen probleem mee ondervinden.

 De duur van de trekking, het dicht op elkaar leven in groepsverband, de beperkte privacy en het gebrek aan comfort vereisen bovendien een flexibele instelling.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

In Kathmandu logeren we in een comfortabel en centraal gelegen ho­tel.

Op dagen 3 & 4 heb je de keuze tussen homestay (bij mensen thuis) of tent.

Tijdens de trekking slapen we in eenvoudige lodges met beperkt sanitair. Doorgaans slaap je in een kleine kamer met 2 of 3 britsen, waarop een (soms dunne) matras ligt. Het (gemeenschappelijk) sanitair is vaak beperkt tot een hurktoilet en een wasbekken met water van de bron. Soms is er een douche, al dan niet met warm water. Dit wordt meestal met zonne-energie opgewarmd, maar als meerdere gasten douchen is dat gauw opgebruikt. Soms kan je een emmer warm water kopen om je te wassen.


Maaltijden

Tijdens de dagen in Kathmandu en Pokhara ontbijten we in het hotel. Over de lunch en het diner wordt ter plaatse beslist (dit verschaft je ook meer vrijheid in het stadsbezoek).

Tijdens de trekking nemen we ontbijt en avondmaal in de lodge. Er is keuze uit een beperkte selectie van gerechten, vaak eenpansgerechten op basis van aardappelen, rijst of noedels, aangevuld met groenten, ei,... Vlees is slechts beperkt beschikbaar. ’s Middags eten we meestal in een 'tea house'. De basisgerechten in veruit het hele land zijn ‘dal bhat’ en ‘tarkari’. Dal bhat is een combinatie van een kommetje linzensoep met rijst en enkele bijgerechten op basis van groenten, curry of vlees/kip. Tarkari is een currie van één of meerdere groenten die wordt klaargemaakt op diverse manieren. In gebieden waar rijst schaars is of helemaal niet voorkomt (bv. in hooggelegen streken), eet men ‘thiro’, gekookte granen of gierst.


Bagagevervoer

Tijdens de trekking draag je enkel je eigen dagrugzak. Jouw bagage (max. 13 kg) wordt gedragen door dragers. De dragers dragen de bagage op hun rug. Door het gewicht van hun lading, lopen dragers soms trager dan de rest van de groep en komt de bagage soms later aan op de logiesplaats dan de groep. 

Het deel van je bagage dat niet meegaat op trekking, kan je achterlaten in het hotel in Kathmandu.


Vervoer

Voor het vervoer tijdens de uitstappen in en rond Kathmandu kan gebruik worden gemaakt van lokaal of gecharterd transport. Het vervoer tussen Kathmandu en het startpunt van de trekking gebeurt per bus, de terugrit van Syabru Besi naar Kathmandu per bus of terreinwagen (afhankelijk van de weers- en wegomstandigheden).


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Algemeen

Het weer in Nepal is over het algemeen vrij stabiel en voorspelbaar. Het westen en noorden van Nepal zijn droog. Elders vallen de moessonregens in regel van eind juni tot half september, met als regel: hoe hoger in de bergen, hoe minder moessonregen. De rest van het jaar valt er sowieso bijna geen regen.
In Kathmandu, op 1310 m, heerst een subtropisch klimaat met een gemiddelde dagtemperatuur van 16° in januari tot 27° in juli. Het lagere gebergte kent een gematigd klimaat met warme zomers en koele winters, waarbij de temperatuur zelfs ’s winters zelden onder nul gaat. Vanaf 4000 m kunnen we spreken van een hooggebergteklimaat. Je mag ervan uitgaan dat, naarmate je hoger gaat, de temperatuur ongeveer 0,7° per 100 m daalt in vergelijking met Kathmandu. Je houdt best rekening met lage tot zeer lage temperaturen ’s nachts.

In het najaar

De moessonregens eindigen normaal gezien half september, soms de eerste week of uitzonderlijk de tweede week van oktober. Het weer in oktober en november is droog; de lucht is helder en de bergzichten zijn fantastisch. Hogere passen zijn in oktober en november het makkelijkst te overschrijden. Begin november brengt vaak hevige sneeuwval op grotere hoogte, die kan duren tot half november. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg.

Een donsjas, slaapzak en duffel bag krijg je ter plekke in bruikleen.

Bagage

 • stevige reistas (beter dan een rugzak)
 • dagrugzak (voor de spullen die je nodig hebt  tijdens een dagwandeling) met goede sluiting en dito schouderbanden
 • regenhoes voor dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • bergwandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen en/of aanstekers of sandalen (voor ’s avonds en om in Kathmandu te dragen)
 • wandel- of trekkingkousen
 • reserveveters
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kampeeruitrusting

 • binnenslaapzak (hygiëne)
 • evt. slaapmatje (om bovenop het lodge-matrasje te leggen)

Kledij

 • lichte en soepele wandel- of trekkingbroek
 • warme en soepele broek
 • wind- en waterdichte jas
 • wind- en waterdichte broek
 • warme fleece
 • lichtere fleece
 • hemden en/of T-shirts
 • muts + sjaal + handschoenen
 • zonnehoed of –pet
 • ondergoed
 • evt. short/bermuda

Verzorging

 • toiletgerief van weinig plaats en gewicht
 • handdoek (handig zijn sneldrogende handdoeken)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • bescher­mende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • evt. (zak)mesje.
 • drankfles of -zak

Diversen

 • goede zonnebril
 • kleine paraplu
 • evt. oordopjes (gesnurk)
 • alarmfluitje (moet aan schouderband van dagrugzak bevestigd worden)
 • enkele plastiek zakken
 • wc-papier
 • zak- of hoofdlamp (+ reservebatterijen)
 • evt. energierijk snoepgoed/tussendoortjes (druivensuiker, chocolade, minute-soep, bouillonblokjes, snoep, gedroogd fruit, ...)
 • 2 recente pasfoto’s (in handbagage stoppen): 1 voor visum en 1 voor trekking permit
 • evt. wandelstokken
 • zakdoeken (stof/papier)
 • evt. waspoeder
 • enkele stevige veiligheidsspelden
 • reddingsdekentje

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus)
 • vaseline.

Reisdocumenten

Reispas

Voor Nepal heb je een internationaal paspoort (reispas) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  6 maanden geldig zijn. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. 

Visum

Je hebt eveneens een visum nodig.  Bij reizen naar Nepal hoeft hiervoor vooraf niets te worden geregeld. Bij aankomst in de luchthaven van Kathmandu koop je voor $ 30 (of het equivalent in euro) een visum voor 15 dagen of  voor $ 50 een visum voor 30 dagen. Ook een pasfoto is nodig.

Trekking permit

Voor de aanvraag van de trekking permit (de toelating vanwege de Nepalese overheid om in een bepaalde regio een trekking te ondernemen) is een kopie van je reispas nodig en evt. ook een pasfoto.


Geld

De Nepalese munt is de roepie (NPR.) Het invoeren ervan is verboden. Je mag onbeperkt buitenland­se valuta binnenbrengen, maar moet deze aangeven bij aankomst. Geld wisselen doen we in Kathmandu. Zowel euro’s als dollars, cash of  reischeques, zijn goed. In Kathmandu kan je eveneens met betaalkaarten terecht aan geldautomaten. Kredietkaarten kunnen gebruikt worden om grotere uitgaven te betalen (bv. binnenlandse vluchten), maar dit gaat vaak gepaard met extra-kosten).

Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/


Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Hoogteziekte

Kan optreden vanaf 2000 m en is een reëel gevaar tijdens trekkings in Nepal. Het treedt op ten gevolge van een slechte aanpassing van je lichaam aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Het heeft niets te maken met de graad van fysieke training, noch met het aantal keren dat je al op grote hoogte verbleef. Wie er in het verleden al last van had, loopt grote kans er blijvend last van te ondervinden. Het geneesmiddel Diamox (enkel te verkrijgen op doktersvoorschrift) zorgt voor een snellere acclimatisatie en kan evt. worden meegenomen op trekking (zeker aangeraden indien je al hoogteziek bent geweest). Onze Nepal-begeleiders, alsook de Nepalese gidsen, zijn op de hoogte van de gevaren van hoogteziekte. Ze geven raad op het vlak van preventie en weten ook wat te doen in geval hoogteziekte de kop opsteekt.

Achtergrondinformatie

 • J. Greenwald, De perfecte Boeddha, Al ruim tien jaar is de auteur gefascineerd door Nepal, het kleine koninkrijk in de Himalaya. Hoe meer hij ervan zag, hoe meer hij in de ban raakte van de mysterieuze Nepalese cultuur, die zo rijk is aan legenden, goden en godinnen. Hij beschrijft niet alleen de mystiek van het boeddhistische godendom, maar ook de personen die hij ontmoet, zoals heiligen, kunstsmokkelaars en op de vlucht geslagen journalisten.
 • J. Kincaid,  Tussen de bloemen, In dit intrigerende reisverslag legt de auteur haar tocht door Nepal vast, waar zij en haar metgezellen op zoek gaan naar bloemzaden om thuis te planten. Ze tovert een wereld tevoorschijn die wemelt van kleurrijk leven en wordt gedomineerd door magnifieke bergen.
 • R. L’Anson, Nepal, Fotoboek met 400 foto’s genomen in de Kathmandu-vallei, Chitwan, Mustang Annapurna- en Everestregio.
 • R. Macfarlane, Hoogtekoorts / Het raadselachtig verlangen naar de hoogste top, Hoe komt het dat bergen zo tot onze verbeelding spreken? Waarom stellen bergsporters elk klimseizoen hun leven in de waagschaal? De auteur ontrafelt de relatie tussen mensen en bergen, en onze drang die bergen te overwinnen. Geleerden uit de Renaissance, negentiende-eeuwse fantasten, geologen en klimmers – allemaal hebben ze volgens Macfarlane bijgedragen aan de waardering voor het berglandschap. 
 • N. Meynen, Nieuwe wegen in de Himalaya,  De schrijver gaat op zoek naar het Nepal dat niet in brochures en reisgidsen staat.
 • M. Palin, Himalaya, Het resultaat van een zware reis van zes maanden door de Himalaya. Palin en zijn team klimmen o.a. naar het basiskamp van de Mount Everest op een hoogte van 5330 m.
 • J. Stephens, Nepal, een jaar aan de voet van de Annapurna, Terwijl haar man een ontwikkelingsproject leidt, verblijft Joy in een klein dorpje en leert de gebruiken kennen van haar dorpsgenoten. Een vaak humoristisch verhaal dat een duidelijke kijk geeft op hoe Nepalezen denken en handelen.
 • T. van Rijsewijk, Kumari, mijn dochter uit Nepal, Trees reisde helemaal alleen af naar Nepal. De onverwachte ontmoeting met het weesmeisje Kumari haalde haar wereld overhoop.

Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat door in een van de ViaVia Reiscafés of online. Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, en je maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: