Marokko - Naar de top van de M'Goun


14 dagen

3/09/2022 - 16/09/2022

prijs € 1530


niet meer boekbaar

Marokko - Naar de top van de M'Goun


14 dagen

3/09/2022 - 16/09/2022

prijs € 1530


niet meer boekbaar

Marokko - Naar de top van de M'Goun


14 dagen

3/09/2022 - 16/09/2022

prijs € 1530


niet meer boekbaar

Marokko - Naar de top van de M'Goun


14 dagen

3/09/2022 - 16/09/2022

prijs € 1530


niet meer boekbaar

Marokko - Naar de top van de M'Goun


14 dagen

3/09/2022 - 16/09/2022

prijs € 1530


niet meer boekbaar
Groepsreis Marokko
De warme aardekleuren, de gelaagde structuur van het gesteente en de vruchtbare valleien maken deze stevige negendaagse trekking door het massief van de M’Goun een van de mooiste die je in Marokko kan ondernemen. Het is een pittig avontuur van hoog esthetisch gehalte, met de (facultatieve) beklimming van de M’Goun (4068 m) als kers op de taart.
€ 1530
14 dagen
Reisdatum: 3/09/2022 - 16/09/2022
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22MA1MGT2

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Intense topbeklimming
 • Decennialange expertise in deze regio
 • Zeer ervaren lokaal team
 • Prachtige landschappen
 • Bezoek aan Marrakech

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Vlucht naar Marrakech en transfer naar het hotel. Vandaag en op dagen 2 en 13 hebben we ruimschoots de tijd om Marrakech te ontdekken, één van de ‘keizerlijke steden’ die gesticht werd in 1062 door de Almoraviden aan de voet van de Hoge Atlas. De Almoraviden maakten haar tot hoofdstad van hun rijk dat zich uitstrekte tot Zuid-Spanje, waardoor de afgelegen woestijnstad een ‘touch’ kreeg van de verfijnde Andaloesische cultuur. Minder dan een eeuw later namen de Almohaden het roer over en zij bouwden in 1162 de statige en imponerende Koutoubia-moskee, één van de belangrijkste bouwwerken in de Noord-Afrikaanse architectuur, met een minaret van 67,5 m hoog. Vanaf het Jemaa El-Fnaa-plein kunnen we de historische medina verkennen. Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn:

 • De Ben Youssef Medersa (12de eeuw), één van de grootste van Marokko én volledig toegankelijk voor het publiek. Mooi staaltje van religieuze architectuur, versierd met bewerkt Carrara-marmer en cederhout.
 • De Sa’adische graven, laat 16de-eeuwse mausolea voor de Sa’adische sultans en hun familie.
 • Het Bahia-paleis, een sprookjesachtig paleis-met-tuinen, gebouwd in de 19de eeuw door de vizier (en voormalige slaaf) Bou Ahmed.
 • Het Museum voor Marokkaanse kunst, met vooral een prachtige collectie tapijten en Berberkunstvoorwerpen.

We gaan shoppen in de soeks en ’s avonds wandelen we rond op het Jemaa Al Fna-plein, het kloppende hart van de stad. Er heerst een drukte van jewelste. Eetkraampjes worden er afgewisseld met opvoeringen van acrobaten, verhalenvertellers, slangenbezweerders en muzikanten.

Dag 2

Verder bezoek aan Marrakech.

Dag 3

Vanuit Marrakech rijden we zuidoostwaarts naar El Qal’at M’Gouna. Onderweg bezoeken we één van de kasba’s die op onze weg liggen, bv. Taourirt.

We logeren in de sobere, stijlvolle kasba van Mohammed en zijn broers, waar we na zovele jaren kind aan huis zijn. De kasba is hoog gelegen aan de rand van El Qal’at M’Gouna en kijkt uit over de Rozenvallei, met in de verte de besneeuwde toppen van het M’Goun-massief. Het stadje is vooral bekend omwille van de nabijgelegen Rozenvallei en het geurige water dat gedistilleerd wordt uit de blaadjes van de Damasceense rozen.

Dag 4

We rijden tot bij het startdorp van de trekking, Hdida, ten zuiden van het M’goun-massief. De korte rit is mooi; het groen van de dadelpalmbossen staat in fel contrast met de donkerbruine muren van de lemen kasbadorpen. De tocht van vandaag brengt ons door een smalle kloof die leidt naar Alemdoum, waar we overnachten in een gîte.

‘s Avonds maken we kennis met de ploeg die ons de volgende dagen zal vergezellen. Wij komen hier al meer dan 30 jaar. Niet alleen zijn de mensen ter plaatse onze vrienden geworden, samen met hen hebben wij een expertise en ervaring opgebouwd die uniek is in Vlaanderen.

Dag 5

In de –relatieve– koelte van de ochtend wandelen we opnieuw door een kloof en daarna langs een rist van kasbadorpen. Deze kasba’s zijn, hoe primitief ook, juweeltjes van harmonie tussen cultuur en natuur, prachtig ingeplant in het landschap. Achter de metershoge muren gaat het leven traag en onveranderd verder. Even voorbij de kasba van Tichki slaan we voor het eerst onze tenten op.

Dag 6

De Asselda-pas (2850 m) is de eerste pas die we, samen met de muilezelkaravaan, moeten overwinnen. De liefhebbers kunnen van op de pas doorklimmen naar de top van de Asselda (2984 m). Het zicht op de flanken van de M'Goun is van hieruit overweldigend.

Dag 7

Een lange tocht over een rotsige bergkam leidt ons naar het bronnenplateau van de Timatras (2930 m). Onze bivakplaats is ronduit verbluffend gelegen. Dit is een oase van rust, omgeven door bizarre rotsformaties. Meer dan 1000 m boven ons, zien we de (besneeuwde) kam van de M’Goun.

Dag 8

Voor dag en dauw kunnen de liefhebbers de klim naar de M’Goun (4068 m) aanvatten. Langs grote ‘cirques’ lopen we tot op de top. Technisch gezien is deze klim gemakkelijk; wél vergt het een vrij zware fysieke inspanning en kan het bar koud en winderig zijn. Losse stenen en mogelijke sneeuw kunnen het extra lastig maken. Maar op de top heb je bij helder weer zicht op het Toebkal-massief in het oosten. In zuidelijk richting zie je bij helder weer en het Saghro-massief dat zich uitstrekt tot aan de Sahara.

Deelnemers die de M’Goun niet wensen te beklimmen, hebben vandaag een rustdag. We slapen op dezelfde bivakplaats als gisteren.

Dag 9

Na de inspanning van gisteren, houden we het eerder makkelijk vandaag met een kort traject in de richting van de Tessaout-vallei. We zijn voortdurend omgeven door steile rotsen en bergflanken in eindeloze kleurenvariaties.

Wie nog energie over heeft kan na de lunch de stapschoenen opnieuw aantrekken voor een facultatieve tocht.

Dag 10

We dalen af naar de vruchtbare Tessaout-vallei en passeren kleine dorpjes die tegen de rotswanden zijn aangebouwd. Na de middag maken we een (facultatieve) wandeling in de Tessaout-kloof, waarvan de wanden op sommige plaatsen meer dan 1000 m boven ons uittorenen.

Onze kampplaats ligt op een schitterend uitkijkpunt, zo’n half uurtje boven de rivier en vlakbij een waterbron.

Dag 11

We klimmen verder naar de Rouguelt-pas (3050 m), de laatste ‘hindernis’ op weg naar de Bougmez-vallei. Vandaag volgen we weinig belopen paden en blijven lang hoog alvorens naar de Bougmez-vallei af te dalen tot het dorp Ifri n-Ayt Kerfala (2163 m). Vervolgens klimmen we weer geleidelijk aan omhoog tot onze mooi gelegen kampplaats (2325 m).

Dag 12

We sluiten onze trekking af met een mooie wandeling doorheen een glooiend en alsmaar groener wordend landschap. Na een laatste lange en steile afdaling bereiken we de Bougmez-vallei. In hun thuisdorp Agouti, nemen we afscheid van de muilezeldrijvers.

Overnachting in een gîte in Agouti.

Dag 13

Transfer naar Marrakech en verder bezoek. We kunnen wat gaan rondwandelen in de  moderne districten Guéliz en Hivernage, die een heel ander, hedendaags en trendy gezicht van Marrakech laten zien. Ook een bezoek aan de wondermooie Jardin Majorelle behoort tot de mogelijkheden. 

Dag 14

Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1530
Voorschot: € 540 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 14
 • gebruik keukenuitrusting en tenten
 • begeleiding, gids en drijvers
 • huur muilezels.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d.
 • fooien (ca. € 40)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau  voor de meeste wandelingen en  voor de (optionele) topbeklimming op dag 8. Je hebt best geen hoogtevrees.

Tijdens deze 9-daagse trekking wandelen we zo’n 5 tot 7 uur per dag en zijn de hoogteverschillen vaak groot. We volgen uitsluitend paden, die vaak over losse stenen lopen. De (optionele) topbeklimming op dag 8 is naar het einde toe erg steil en verloopt over steengruis.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

In Marrakech overnachten we in een hotel in het centrum (3 x) en in El Qal’at M’Gouna in een kasbahotel (1 x). Tijdens de tocht slapen we in  in tweepersoonstenten (7 x) en in sobere gîtes (2 x), eenvoudige dorpshuizen met 1 of 2 ruime kamers met matrassen en zeer basic sanitair. 


Maaltijden

 • In Marrakech eten we in het logies en/of in een restaurant en in El Qalat M’Gouna eten we in het logies.
 • Het eten tijdens de tocht wordt door de kok en de drijvers klaargemaakt. Tenminste eens per dag eten we warm (doorgaans 's avonds); het middagmaal is gewoonlijk een koude schotel en fruit. We gebrui­ken zoveel verse groenten en fruit als mogelijk. Er wordt sterk gelet op de hygiëne. Alcohol is tijdens de tocht niet verkrijgbaar. Water is voldoende voorhanden.
 • De Marokkaanse keuken in het algemeen is zeer gevarieerd en smaakvol, en er wordt rijkelijk gebruikt gemaakt van kruiden, specerijen, zout en suiker. Meestal nuttigt men ’s middags de hoofdmaaltijd. Het bekendst zijn tajines (stoofpot van vlees, vis of kip met groenten en saus), en couscousgerechten (griesmeel met een ragout van groenten, vlees en bouillon. Andere bekende gerechten zijn harira (een dikke soep met granen die ook als ontbijt wordt gegeten), mechouia (salade van geroosterde paprika en tomaat), briouats (kleine drie- of rechthoekige pakketjes met allerlei soorten vulling) en pastilla of b’stilla (een machtig en feestelijk gerecht met een kruidige vulling van duif en amandelen). Mechoui is een volledig lam of schaap dat in een ondergrondse klei-oven wordt bereid bij religieuze of familiefeesten. Bij elk maal eet men vers brood. 

Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak en wordt de bagage door muilezels vervoerd.


Vervoer

 VertrekAankomst
AT 833Brussel 03/09/2022 17:05Cassablanca 03/09/2022 18:05
AT 403Cassablanca 03/09/2022 22:20Marrakech 03/09/2022 23:00
AT 402Marrakech 16/09/2022 09:05Cassablanca 16/09/2022 09:45
AT 832Cassablanca 16/09/2022 11:50Brussel 16/09/2022 12:50

Het vervoer ter plaatse gebeurt per minibus.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Tijdens deze reis mag je er van uitgaan dat het overdag warm wordt in Marrakech en in de valleien. In de kloven is er echter schaduw en je kan je vaak verfrissen in het water. Eens boven 1500 m, wordt het gaandeweg minder warm en kan het ’s nachts fris tot koud worden. Regen is  mogelijk.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.  

Bagage

 • stevige reistas
 • overtrek (b.v. grote vuilniszak) om je reistas in te stoppen of mee te omwikkelen tijdens het  vervoer op de ezelruggen
 • dagrugzak
 • tasje om de zaken in te steken die je niet meeneemt op trekking en die je in het hotel in Marrakech kan achterlaten

Schoeisel & kousen

 • bergwandelschoenen
 • lichte schoenen (voor Marrakech en ’s avonds)
 • wandelkou­sen
 • watersandalen

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én het spaart plaats in je bagage.

Kampeeruitrusting

 • warme slaapzak
 • degelijk isolerend slaapmatje

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • warme wind- en waterdicht jas
 • wollen trui of fleece
 • T-shirts
 • bermuda
 • ondergoed
 • zonnehoed of –pet
 • handschoenen
 • muts
 • sjaal

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Marokkanen.  Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij. Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon (en in dit geval ook tegen de kou) beschermt.

Verzorging

 • handdoek, best van het sneldrogende type
 • toiletgerief  (graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak (min. 1,5 l)
 • evt. (zak)mesje (kan van pas komen tijdens de picknick)

Diversen

 • zaklamp & reservebatterijen
 • zonnebril
 • wc-papier
 • evt. wandelstokken
 • evt. speelkaarten of reisspelletjes (voor ’s avonds)
 • evt. oorstoppen
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • evt. powerbank of extra batterijen
 • handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Reispas

Voor Marokko heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet geldig zijn tijdens de duur van de reis.

Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.

Tip

Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

GeldWijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: