Kirgizië - Van het Tien Shan- naar het Pamirgebergte, met beklimming van Yuhina Peak


20 dagen

9/08/2022 - 28/08/2022

prijs € 3060


niet meer boekbaar

Kirgizië - Van het Tien Shan- naar het Pamirgebergte, met beklimming van Yuhina Peak


20 dagen

9/08/2022 - 28/08/2022

prijs € 3060


niet meer boekbaar

Kirgizië - Van het Tien Shan- naar het Pamirgebergte, met beklimming van Yuhina Peak


20 dagen

9/08/2022 - 28/08/2022

prijs € 3060


niet meer boekbaar

Kirgizië - Van het Tien Shan- naar het Pamirgebergte, met beklimming van Yuhina Peak


20 dagen

9/08/2022 - 28/08/2022

prijs € 3060


niet meer boekbaar

Kirgizië - Van het Tien Shan- naar het Pamirgebergte, met beklimming van Yuhina Peak


20 dagen

9/08/2022 - 28/08/2022

prijs € 3060


niet meer boekbaar
Groepsreis Kirgizië
Slechts weinig reizigers gaan zo ver zuidelijk als de Alay. Hier trekken we 5 dagen rond, met aan de horizon een ononderbroken reeks besneeuwde pieken. Als opwarmer ondernemen we een lichtere driedaagse tocht, in de voetsporen van de nomaden in een groen-glooiend landschap. De laatste trekking brengt ons op de grens met Tadzjikistan naar het Pamir-gebergte, een wereld van stilte en eeuwige sneeuw, met de indrukwekkende Lenin Peak als baken. Drie trekkings in 1 reis. 
Prijs: € 3060
Aantal dagen: 20 dagen
Reisnummer: 22KG1AAA2
Reisdatum: 9/08/2022 - 28/08/2022
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • 3 trekkings, geleidelijk opgaand qua zwaarte
 • Kennismaking met een nomadische levenswijze in harmonie met de natuur
 • Weinig bezocht Alay-gebergte
 • Contrast tussen groene valleien en besneeuwde pieken
 • Beklimming van Peak Yuhina (5100 m) met uitzicht op Lenin Peak

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,2

13 Beoordelingen

reviews van klanten

Geweldige reis, Kirgizië is een prachtig & ruw land, met super vriendelijke mensen.

An L. -

Gewoon een prachtreis, meer dan toffe groep. Verplaatsing tussen 1ste en 2de trekking was relatief zwaar.

Chris V. -

Kirgizië is, landschappelijk, een schitterend land, met zeer gevarieerd natuurschoon,in heel wat kleuren, met lieve mensen. Het land heeft heel wat potentieel.

Aster K. -

Deze reis was voor mij een onvergetelijke ervaring: een fascinerend land met een nog ongerepte natuur en een gastvrije bevolking. Voor mij de ideale mix van natuur, cultuur (couleur local) en een sportieve uitdaging. Dit te mogen ontdekken en beleven met een fantastische groep maakt deze reis tot een van mijn topfavorieten!

Liesbeth V. -

Het was een avontuurlijke reis, soms lange dagen stappen met veel kilometers. De reis was mooi opgebouwd met een schitterende climax op het einde. Zo kregen we ook meer zicht op de verschillen in natuur van Kirgizië.

Riet V. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Bishkek. 

Dag 2

Aankomst en transfer naar het hotel.

Verkenning van de Kirgizische hoofdstad Bishkek, waar een mix van volkeren samenleeft. We bezoeken het centrum met zijn bazaar, parken, regeringsgebouwen, het Historisch Staatsmuseum, het standbeeld van de epische held Manas. Ook op culinair gebied verrast deze stad. Dat zal ’s avonds blijken in de restaurants die van even verscheiden herkomst zijn als de inwoners van de stad. 

Dag 3

We laten Bishkek achter ons en rijden door het platteland de bergen in, naar het startpunt van de driedaagse acclimatisatietrekking. Onderweg bezoeken we de Burana-toren, een indrukwekkende minaret uit de 11de eeuw en het enige overblijfsel van de moskee van de verwoeste middeleeuwse stad Balasagun.

Meteen zitten we midden in een indrukwekkend berglandschap, dat deel uitmaakt van een machtige bergketen: het Tien Shan-gebergte. De ‘Hemelse Bergen’ die zich uitstreken over een lengte van 2500 km zijn dubbel zo lang als de Alpen. Wij bevinden ons in het Sandyk-massief, in de centrale Tien Shan.

De paarden worden beladen met onze bagage en weg is onze karavaan, met gids, kok en drijvers, langzaam stijgend langs de Shamsi-bergrivier, over groene weiden geflankeerd door hoge sparren. Al op onze eerste dag moeten we enkele keren een rivier doorwaden. Misschien drink je deze eerste dag al een kop ‘kymys’, gefermenteerde merriemelk, de nationale drank van de nomadische Kirgiezen. Er zullen allicht nog meer koppen volgen, al dan niet gecombineerd met ayran-yoghurt of vodka. 

4 à 5 uur wandelen - 13 km

Eerste nacht in tenten op zo’n 2800 m hoogte. 

Dag 4 - 6

De volgende dagen maken we kennis met een levenswijze in harmonie met de natuur: het melken van de paarden, de schapen- en geitenkudde bijeendrijven in de kraal, de joertkachel stoken met dierendrek,... Logeren doen we 2 x in tenten en 1 x in typische joerten. 

Op dag 4 trekken we al meteen over de Shamsi-pas (3570 m). Op dag 4 en 5 wandelen we 5 à 7 u. over grazige bergweiden met een horizon vol besneeuwde kammen. Nu en dan zien we bruingrijze marmotten bij hun hol. Soms dwingt een gezwollen rivier ons tot een oversteek op een paardenrug of met watersandalen.

Dag 4: 18 km
Dag 5: 21 km

Op dag 6 worden we ’s morgens in Iri Suu jailoo (2490 m) weer opgepikt voor een rit van ca. 5 u. via Kochkor naar het Song-Kulmeer, op 3016 m. Na de lunch kan je aan dit buitengewoon fotogenieke meer een vrije wandeling ondernemen. Liefhebbers kunnen hier ook paardrijden (facultatief ca. € 4/uur).

We overnachten in joerten en genieten van de rijkgevulde tafels die ons opwachten.

Dag 7

We verlaten het hoge Song-Kulmeer. Op de pas krijgen we nog een laatste mooi zicht. Ons volgend doel is Osh, waar de volgende trekking aanvangt en dat op 2 dagen rijden ligt. We brengen vandaag een hele dag al rijdend door, eerst voornamelijk over pistes. De weg wordt stilaan beter maar het is toch 'anders rijden'… 

We overnachten in Kazarman, een voormalig goudmijnstadje in een gezellige guesthouse waar de gastvrouw ons in de watten legt. We genieten van een warme douche.

Dag 8

We onderbreken onze lange rit. Op een uur rijden van Kazarman ligt Saimaluu Tash. De naam betekent ‘geborduurde’ of ‘stenen met een patroon’. Hier, hoog op een eenzaam bergplateau op 3200 m, liggen naar schatting 11.000 rotstekeningen verspreid over de hellingen van twee gletsjermorenen. De rotstekeningen, die op glanzende basaltstenen zijn geëtst, dateren van ca. 2000 v.Chr. en misschien zelfs nog ouder. Het zijn waarschijnlijk offergaven die vanuit de valleien naar deze plek zijn gebracht, die lang als heilig werd beschouwd en werd bezocht door sjamanen.

5 u. wandelen

Tweede overnachting in Kazarman.

Dag 9

De volgende dag rijden we verder. We steken de Kaldama-pas over, met boven prachtige uitzichten. Onze lunch nemen we in een restaurant in Jalal-Abad. In de loop van de namiddag komen we aan in Osh, vooral bekend om zijn 'bazaar'. De mensen hier gaan er prat op dat er al 2000 jaar lang elke dag markt is. Daar kan je heel veel kopen, van gedroogde vruchten, vers fruit, exotische kruiden, vers brood, typische hoeden tot tweedehands telefoons. We nemen de tijd om er rond te kuieren en vooral rond te kijken. Een welgekomen rustpauze vooraleer onze twee volgende trekkings aan te vatten.

Overnachting in een hotel.

Dag 10

De rit vandaag brengt ons naar het uiterste zuiden van Kirgizië. Tegen de middag komen we aan in Sary Mogol (3000 m), waar ons een lekkere, huisbereide lunch wacht.

Daarna begint onze tweede trekking en die speelt zich af in het Alay-gebergte. We stappen langs een stroompje en passeren een koolmijn.

12 km wandelen - 314 m stijgen en 45 m dalen.

Vanavond kamperen we  op 3230 m aan de voet van de Jiptick-pas (4185 m), in tenten of joerts. Aan de zuidelijke einder, op de grens met Tadzjikistan, zien we de ronduit indrukwekkende Lenin Peak liggen, een van de kanjers van het Pamir-gebergte die, samen met zijn buren de volgende dagen onze horizon zal domineren. 

Dag 11 - 15

De volgende vijf  dagen maken we een lus van zo’n 75 km doorheen het Alay-gebergte, telkens met overnachting in joerten en/of homestays (voor alle zekerheid nemen we ook tenten mee). Er zijn maar weinig plaatsen ter wereld waar het contrast tussen het intense groen van de glooiende weiden en de beboste valleien enerzijds en de witbesneeuwde, gekartelde Pamir-pieken anderzijds zo mooi is.  Rode aarde, lichtbruin gekleurde rotsformaties, pikzwarte stenen en kabbelende beekjes geven deze regio een enorme verscheidenheid. 

De hoogtepunten, zowel letterlijk als figuurlijk, op ons pad zijn: de Jiptick-pas (4185 m), Kojokelen (het enige dorp langsheen onze trekking), de passen Sary-bell (3100 m) en Koshmoinok (3223 m). De mooiste en ook pittigste pas houden we tot het eind: de Sarymogol op 4306 m en bij mooi weer hebben we hier het allermooiste zicht op het Pamir-gebergte en de talrijke blauwe meren onder ons. 

We slapen 1 nacht in een guesthouse, de overigen nachten in tenten en/of joerts.

Dag 11: 16 km - 931 m stijgen en 1148 m dalen
Dag 12: 23 km - 1094 m stijgen en 1298 m dalen
Dag 13: 12 km - 535 m stijgen en 856 m dalen
Dag 14: 10 km - 1210 m stijgen en 12 m dalen
Dag 15: 14 km - 716 m stijgen en 1058 m dalen

In de late namiddag van dag 15 nemen we afscheid van onze paardenmannen en worden we opgepikt door jeeps. We dwarsen de indrukwekkende vallei die ons naar Sary Mogol brengt. Vandaar rijden we nog een uur over piste en door steppe naar het joertenkamp aan het Tulpar Ko-meer. Het is genieten van de rustige omgeving in dit prachtig merengebied.

Dag 16 - 18

'No rest for the wicked' want trekking nr. 3 komt eraan. Met beperkte bagage (max. 5 kg) gaan we op stap naar kamp 1 van Lenin Peak.

Via het basiskamp (3600 m), Achik-Tash genaamd, klimmen we geleidelijk omhoog. We doorkruisen een grote vlakte en beginnen aan de klim die ons naar een pas op 3800 m brengt. Nu we al een paar keer de 4000 m gepasseerd zijn, zijn we perfect geacclimatiseerd om nog een beetje hoger te trekken. De natuur wordt steeds indrukwekkender en een waar kleurenpalet ontvouwt zich voor onze ogen. We wandelen over een smal en steil bergpad langs de gletsjer omhoog. De volgende dagen brengen we door in een andere wereld: die van stilte en eeuwige sneeuw. 

Kamp 1 ligt op 4400 m en we overnachten er ook. Vanaf hier zijn de andere reizigers die we ontmoeten meestal alpinisten die Lenin Peak, een zevenduizender, willen bedwingen. Het is echt wel bijzonder om als wandelaar de sfeer hier te kunnen opsnuiven.

Wij houden het iets bescheidener en trekken naar Peak Yuhina (5100 m), voor de klimmers van Lenin Peak een acclimatisatietocht. Deze "kleine" piek biedt - als het weer meezit - een fantastisch uitzicht op Lenin Peak en omgeving. Voor ons is het letterlijk het hoogtepunt van deze reis.

Tijdens de afdaling terug naar het joertenkamp, zien we niet alleen veel marmotten en andere 'gebergtedieren', maar met een beetje geluk ook kuddes jaks, best wel een indrukwekkend zicht. Op dag 18 genieten nog een laatste dag van deze prachtige, kleurrijke wereld en laten dan onherroepelijk het hooggebergte achter ons. Via het basiskamp wandelen we naar het Tulpar Ko-meer waar we bij het joertenkamp een late lunch nemen.

Dag 16: 16 km - 900 m stijgen
Dag 17: 8 km - 716 m stijgen en 716 m dalen
Dag 18: 15 km - 900 m dalen

We pikken onze achter gelaten bagage op en rijden in een uurtje terug naar Sary Mogol. Hier nemen we onze intrek in een homestay.

Dag 19

Verder per minibus naar Osh en vlucht naar Bishkek, waar we inchecken in het hotel voor een kort nachtje.

Laatste avondmaal.

Dag 20

Terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 3060
Voorschot: € 1070 per persoon

Inbegrepen

 • Internationale lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological 
 • 1 binnenlandse vlucht
 • transfers per minibus
 • logies
 • meeste maaltijden vanaf ontbijt op dag 3 t.e.m. ontbijt op dag 20
 • inkomgeld nationale parken
 • trekking permit
 • gebruik van kampeermateriaal tijdens de trekking
 • Nederlandstalige begeleiding
 • Kirgizische, Engelstalige gids
 • lokaal expeditieteam (kok & paardendrijvers)

Niet inbegrepen

 • 6 maaltijden in Osh & Bishkek (3 lunches en 3 diners)
 • dranken
 • fooien (ca. € 25)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Betty Moureaux


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 en . Een meer gedetailleerde beschrijving van de afstanden en hoogteverschillen vind je in het dagschema. Geregeld zijn er paden met losse stenen en steile etappes. In het begin van de zomer kan er nog sneeuw/ijs liggen bij de hoge passen wat het wandelen bemoeilijkt. Voor mensen met hoogtevrees is deze reis niet geschikt.

Een goede fysieke conditie en het nodige uithoudingsvermogen zijn voor deze reis vereist. De duur van de reis, het dicht op elkaar leven in groepsverband, de zeer beperkte privacy en het gebrek aan comfort vereisen bovendien een flexibele instelling.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

In Bishkek en Osh slapen we in een middenklasse hotel, op basis van tweepersoonskamers met privaat sanitair. In Kazarman, Kojokelen en Kyzyl Shoro slapen we in een eenvoudige homestay met twee- tot zespersoonskamers en gedeeld, basic sanitair.

Tijdens de trekkings slapen we afwisselend in tweepersoonstenten en joerten, die plaats bieden aan 6 à 7 personen. Sommige joerten zijn redelijk comfortabel, maar doorgaans is het comfort beperkt en slaap je in een slaapzak. In de joerten zijn matten en dekens voorzien. Voor de overnachting in tenten dien je je eigen slaapmatje te voorzien. In Kamp 1 slapen we in ruime tweepersoonstenten met degelijke matrassen in een vast tentenkamp. Hier dien je enkel een warme slaapzak te voorzien.


Maaltijden

Tijdens de trekking worden stevige maaltijden voor ons klaargemaakt. Elders eten we op restaurant of in het logies.

Het drinkwater komt voornamelijk uit rivieren en dient gezuiverd te worden. Je begeleiding heeft voldoende ontsmettingstabletten voor iedereen. Mocht je zelf een veilig filtersysteem hebben, mag je dit zeker meenemen.

Bagagevervoer

Tijdens de tochten draag je enkel je dagrugzak. Op trekkings 1 en 2 mag je max. 10 kg bagage meenemen en op trekking 3 slechts 5 kg. De rest van je bagage voor trekking 3 wordt op dag 16 in het joertenkamp achtergelaten. Op dag 18 wordt deze na de lunch terug opgepikt.

Je kan bij vertrek op de eerste trekking een zak met propere kledij e.a. achterlaten in het hotel in Bishkek. Deze bagage wordt nadien opgepikt en met de bus meegenomen naar het Songkul-meer.
Ook in Osh kan je bagage achterlaten in het hotel dat je terugkrijgt na trekking 2 & 3 (die op elkaar aansluiten).


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
TK1940Brussel 09/08/2022 19:15Istanbul 09/08/2022 23:40
TK344Istanbul 09/08/2022 01:05Bishkek 09/08/2022 09:00
TK347Bishkek 28/08/2022 06:15Istanbul 28/08/2022 09:05
TK1937Istanbul 28/08/2022 11:35Brussel 28/08/2022 14:00

Ter plaatse maken we gebruik van een privé-minibus en jeeps (met chauffeur). Je houdt er best terdege rekening mee dat er heel wat afstanden afgelegd worden en dat de wegen niet altijd goed zijn.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

De beste reisperiode is juli-augustus, maar ook dan zijn de temperatuurverschillen tussen bv. de hoofdstad Bishkek en de bergen groot. In Bishkek kan de temperatuur in de namiddag makkelijk oplopen tot 35°. In de bergen is het uiteraard een stuk frisser, maar overdag en in de zon wordt het best aangenaam. 's Nachts kan de temperatuur dalen tot onder het vriespunt. Regen is steeds mogelijk.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage  

 • stevige reistas of kitbag (beter dan een rugzak)
 • dagrugzak met goede sluiting (voor de spullen die je nodig hebt  tijdens een dagwandeling)
 • regenhoes voor dagrugzak
 • zak/tas om de spullen die je tijdens de trekking niet nodig hebt in te stoppen en achter te laten in het hotel in Bishkek en Osh.

Schoeisel & kousen

 • bergwandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen en/of aanstekers (voor ’s avonds)
 • wandel- of trekkingkousen
 • watersandalen
 • evt. reserveveters
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kampeeruitrusting

 • warme slaapzak (zeker tot –10°). Bij het lokale agentschap kan je een slaapzak huren aan $ 6/dag. In dat geval voorzie je best je eigen 'liner' (binnenslaapzak)
 • degelijk slaapmatje voor de overnachting in tenten (soms rotsachtige bodem)

Kledij

 • lichte en soepele wandel- of trekkingbroek
 • warme en soepele broek
 • wind- en waterdichte jas
 • evt. regencape
 • wind- en waterdichte broek
 • warme fleece
 • lichte fleece
 • T-shirts
 • muts + sjaal + handschoenen
 • zonnehoed of –pet
 • ondergoed
 • short/bermuda

Verzorging

 • toiletgerief van weinig plaats en gewicht
 • sneldrogende handdoeken
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • bescher­mende lippenstift
 • vochtige doekjes

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak

Diversen

 • zeer goede zonnebril
 • kleine paraplu
 • evt. oordopjes (gesnurk)
 • alarmfluitje (moet aan dagrugzak bevestigd worden)
 • hoofdlamp (+ reservebatterijen)
 • evt. je eigen energierijk snoepgoed/tussendoortjes
 • evt. wandelstokken
 • zakdoeken (stof/papier)
 • evt. wat waspoeder
 • enkele stevige veiligheidsspelden
 • enkele plastiek zakjes om je afval in te bewaren
 • reddingsdeken
 • zitmatje
 • 1 rol wc-papier.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Reispas

Voor Kirgizië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  6 maanden geldig zijn.Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. 

Visum

Je hebt geen visum nodig indien je minder dan 60 dagen in Kirgizië verblijft. 

Tip

Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Inreisvoorwaarden
Op de website van Buitenlands Zaken vind je de richtlijnen in verband met covid19 die de bestemming oplegt aan reizigers aan het buitenland. Lees deze zeker na.


Geld

 • € 100 euro is ruim voldoende voor eten, fooien, dranken en kleine persoonlijke uitgaven.
 • De munt in Kirgizië is de Kirgizische som (KGS). Je kan cash euro’s meenemen en ter plaatse wisselen. In Bishkek en Osh zijn ook geldautomaten te vinden (maar deze werken niet altijd).
 • Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden. 
 • Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/

Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Achtergrondinformatie

 • Sovjetistan, een reis door Turkmenistan, Kazachstan, Tadzjikistan, Kirgistan en Oezbekistan - Erika Fatland
 • In Centraal-Azië, een reis langs tradities en godsdiensten - Linda Otter
 • De zijderoute - uitgeverij Dominicus
 • Kyrgyzstan - uitgevrij Bradt.

Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: