Italië - Sicilië: het noordoosten en Le Madonie


12 dagen

1/10/2022 - 12/10/2022

prijs € 2170


niet meer boekbaar

Italië - Sicilië: het noordoosten en Le Madonie


12 dagen

1/10/2022 - 12/10/2022

prijs € 2170


niet meer boekbaar

Italië - Sicilië: het noordoosten en Le Madonie


12 dagen

1/10/2022 - 12/10/2022

prijs € 2170


niet meer boekbaar

Italië - Sicilië: het noordoosten en Le Madonie


12 dagen

1/10/2022 - 12/10/2022

prijs € 2170


niet meer boekbaar

Italië - Sicilië: het noordoosten en Le Madonie


12 dagen

1/10/2022 - 12/10/2022

prijs € 2170


niet meer boekbaar
Groepsreis Italië
Sicilië in al zijn facetten: natuur, cultuur, lekker eten & drinken, wandelen in ongerepte natuurgebieden,... het zit er allemaal in! We doorkruisen Sicilië van de pelgrimsberg in Palermo tot het natuurreservaat aan de kust nabij Noto en het mooie Taormina. Wie houdt van lekker eten & drinken zal zijn hartje ophalen in de familiale agriturismi waar de eigen producten uit de tuin recht op het bord belanden. De grillige kust in het noorden, de ‘Siciliaanse alpen’ van Le Madonie en de valleien en kloven van de oostkust zetten hun poorten open voor ons.
€ 2170
12 dagen
Reisdatum: 1/10/2022 - 12/10/2022
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22IT1SCA2
Al 4 deelnemers
Wie gaat er mee?

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,7

37 Beoordelingen

reviews van klanten

Een fantastische reis zowel qua bestemming, groep en het culinaire.. Zeker niet vergeten de begeleidster Kathleen.

Marita M. -

Veel afwisseling en prachtige wandelingen. Eten in de agriturismi waren heel goed. Een aanrader voor wie graag wandelt en lekker eet.

George B. -

Ben je sportief, ga je graag wandelen als koppel of alleenstaand, iedereen voelt zich goed in de groep. Je wordt goed begeleid en je moet je eigenlijk niets aantrekken van de organisatie. Als dat niet gemakkelijk is!

Rita C. -

Sicilië is een prachtig eiland. Afwisselend programma, wandelen in de bergen en cultuur in de vele mooie steden. Met Kathleen als gids en een toffe groep was dit een onvergetelijke reis!

Lucie D. -

Mooie reis, fantastische begeleiding.

Luc L. -

Fantastische reis, uitstekende mix van natuur , cultuur en gastronomie. Prachtige steden als Palermo, Catania, Noto, Syracuse ea. Mooie wandelingen in Le Madonie, in de kloof bij Pantilica en het vogelreservaat, uitstekende agroturismi, alles in zalig zonnige temperaturen, viste belle en in zeer aangenaam gezelschap, definitely mijn beste groepsreis ooit. En met een fantastische reisbegeleidster die oog had voor heel de groep en al onze vragen beantwoordde.

Peter P. -

Een zeer afwisselende reis waarin zowel cultuur als natuur ruimschoots aan bod komt. Op alle gebied een voltreffer, ook op culinair vlak.

Ria V. -

Mooie wandelreis met een snuifje cultuur in een prachtige groene omgeving. Je hoeft je nergens zorgen over te maken over de praktische regelingen, want die zijn in orde.

Liesbet A. -

Heel mooie reis met veel afwisseling tussen actief stappen in de natuur, een stukje cultuur en ons culinair laten verwennen. Zeker een aanrader!

Bart D. -

Algemene reistips

Dag 1-2

Heenreis van Brussel naar Palermo, waar we onze intrek nemen in een B&B in het centrum.

Palermo is een bruisende stad en wordt vooral gekenmerkt door de enorme contrasten tussen de rijke kwartieren met palazzi en de krottenwijken, de ontelbare kerken en Madonnabeelden, de Siciliaanse gastronomie (Italiaanse keuken met Arabische invloeden) en zijn haven en baai (volgens de Sicilianen ‘de mooiste baai ter wereld’). Te voet en met het openbaar gaan we op verkenning en uiteraard beklimmen we Monte Pellegrino, de huisberg van Palermo met het heiligdom van St. Rosalia, patroonheilige van de stad.

Dag 3-5

De bergen van Le Madonie worden ook wel de Siciliaanse alpen genoemd. Dit beschermd natuurgebied bevindt zich ten zuiden van Cefalù, een pittoresk stadje aan de noordkust. We  verblijven 3 nachten in een agriturismo en nemen onze tijd om Le Madonie te ontdekken.

De eerste wandeling in ‘I Gibilmanna’ biedt ons reeds een blik op de ‘pizzo Carbonara’, een bergtop van 1979 m. De volgende dagen maken we kennis met de prachtige inheemse bomen die je enkel op Sicilië terugvindt, zoals de ‘abies nebrodensis’, een oeroude spar.

Dag 6-8

We doorkruisen het groene binnenland van Sicilië op weg naar onze volgende agriturismo, hoog boven de Noto-vallei. Maar eerst houden we halt in een aantal belangrijke steden aan de oostkust. In Catania ontdekken we barokke paleizen en een levendige vismarkt en in het oude Siracuse komt de Griekse beschaving weer tot leven. Dit is de wereldstad die in de oudheid over het Middellandse-Zeegebied heerste, waar Archimedes formules in het zand schreef en naakt de straat opliep terwijl hij ‘Eureka’ riep. 

We ondernemen een kloofwandeling in Pantalica, wandelen langs de kust door het natuurreservaat ‘I vendicari’, verkennen barokstad Noto en wandelen langs de oude ruïnes van de antieke stad (Noto Antica).

In onze agriturismo genieten we van de producten van het huis en binden we één avond zelf de keukenschorten voor om ons diner te bereiden.

Dag 9-11

Verder naar het levendige Taormina, dat reeds in de 19de eeuw vele kunstenaars en schrijvers lokte die op zoek waren naar een ‘goddelijke plek’ als inspiratiebron. We wandelen naar Castelmola, het kunstenaarsdorp dat als een arendsnest boven Taormina uittorent en verkennen het Griekse theater, de gezellige drukte in de wirwar van straten met palazzi en terrasjes met uitzicht. Als het weer het toelaat brengen we ook een bezoek aan strand met het ‘Isola Bella’, een klein natuurreservaat en waar vogelparadijs. 

Dag 12

Transfer naar de luchthaven van Catania en terugvlucht naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 2170
Voorschot: € 760 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological 
 • transfers
 • logies
 • ontbijt en avondmaal vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 12
 • 6 middagmalen
 • begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • overige middagmalen
 • inkomgelden van musea, archeologische sites e.d.
 • fooien (bv. chauffeur minibus)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Wim Schotsmans


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een wandelreis van niveau  en , geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet (zoals wandelen, zwemmen, fietsen, fitness,…). De wandelingen variëren van gemakkelijke kustwandelingen () tot wat zwaardere wandelingen () op bergachtig terrein met stijgen en dalen. De paden zijn meestal goed begaanbaar, hier en daar wat grote losse stenen. We kunnen wilde varkens en kuddes paarden en koeien tegenkomen. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

 • 2 nachten in een familiale B&B in Palermo, met de mogelijkheid dat we in een appartement met verschillende kamers verblijven
 • 2 x 3 nachten in mooi gelegen, karaktervolle agriturismi in Polizzi Generosa en Avola (Noto)
 • 3 nachten in een hotel te Taormina 

We overnachten in twee-, uitzonderlijk in driepersoonskamers.


Maaltijden

We ontbijten in het logies. Voor de dagtochten vertrekken we vaak met een lunchpakket bereid in de agriturismo, met een uitgebreide keuze aan eigen producten. Of we kopen fruit en groenten op de markt, eten broodjes of een stuk pizza uit het vuistje, of we nemen een lekkere hapjes-lunch op een terras… 's Avonds eten we in typische restaurants in Palermo en Taormina en genieten van de lekkere keuken in de agriturismi.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappij ITA (AZ).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
AZ 151Brussel 01/10/2022 09:25Milaan 01/10/2022 10:50
AZ 1765Milaan 01/10/2022 12:20Palermo 01/10/2022 13:55
AZ 1702Catania 12/10/2022 14:05Milaan 12/10/2022 15:55
AZ 154Milaan 12/10/2022 18:00Brussel 12/10/2022 19:35

We maken gebruik van het openbaar vervoer in Palermo en Taormina en van een privé-bus voor de overige transfers. 


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Op Sicilië heerst een Middellandse-Zeeklimaat. In het najaar is het meestal zonnig en aangenaam wandelweer. Regen is mogelijk.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak (met ook voldoende plaats voor de middagpicknick)

Schoeisel & kousen

 • degelijke, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen (voor 's avonds)
 • wandelkousen

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte vest
 • wollen trui of fleece 
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet 
 • zwemkledij en zwemhanddoek
 • short

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • beschermende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles
 • brooddoos of tupperware voor lunchpakket

Diversen

 • evt. wandelstokken
 • evt. lerarenkaart
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor deze reis volstaat je identiteitskaart.


Geld

Het kan cash geld van hieruit meenemen, maar ter plaatse zijn er overal geldautomaten.


Achtergrondinformatie

 • T. Maggio, Het stenen boudoir, Theresa Maggio, een Amerikaanse journaliste van Siciliaanse afkomst, keerde terug naar het dorp van haar grootouders en raakte geobsedeerd door de oeroude cultuur van Italiës grootste eiland.
 • Ine Roox, De schaduwkant van een zonovergoten land - Italiëkenner Ine Roox reist door dat andere Italië en verwerpt  niet zozeer alle clichés, maar belicht ze van een andere kant of schenkt ze diepgang. Aan de hand van vijftien verhalen - over onder meer politiek, religie, gastronomie, emigratie en cultuur – schetst ze op meeslepende wijze een genuanceerd en rijkgeschakeerd beeld van een land dat het verdient om beter gekend te worden.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. de vluchtgegevens en de afspraakplaats, wordt een enkele weken voor vertrek doorgemaild. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: