Italië - Vulkaanwandelen op de Eolische Eilanden


9 dagen

8/10/2022 - 16/10/2022

prijs € 1760


niet meer boekbaar

Italië - Vulkaanwandelen op de Eolische Eilanden


9 dagen

8/10/2022 - 16/10/2022

prijs € 1760


niet meer boekbaar

Italië - Vulkaanwandelen op de Eolische Eilanden


9 dagen

8/10/2022 - 16/10/2022

prijs € 1760


niet meer boekbaar

Italië - Vulkaanwandelen op de Eolische Eilanden


9 dagen

8/10/2022 - 16/10/2022

prijs € 1760


niet meer boekbaar

Italië - Vulkaanwandelen op de Eolische Eilanden


9 dagen

8/10/2022 - 16/10/2022

prijs € 1760


niet meer boekbaar
Groepsreis Italië
Wie gefascineerd is door vulkanen, hoeft niet naar verre continenten te reizen. Ten noorden van Sicilië liggen de paradijselijke Eolische (of Liparische) eilanden. Tijdens deze Zuid-Italiaanse 'island hopping' wandelen we op de flanken van de vulkanen Stromboli, Monte Fossa delle Felci en Monte Guardia.
€ 1760
9 dagen
Reisdatum: 8/10/2022 - 16/10/2022
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22IT1EOA1
Al 13 deelnemers
Wie gaat er mee?

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,7

21 Beoordelingen

reviews van klanten

Eolische eilanden (Sicilië) zijn niet bekend, maar zeker de moeite waard! Beklim Stromboli en wees getuige van de uitbarstingen vanop 100 meter afstand! Loop tussen de zwaveldampen op Vulcano en zwem tussen de warme bubbels die door de rotsen in de zee komen! Lunch op bergtoppen met een uitzicht op verschillende andere eilanden en bij klaar weer met uitzicht over de Etna! En spring eens vanop een boot in de zee! Zware wandelingen horen erbij, maar de vermoeiende tochten ben je zo weer vergeten als je boven bent en zo'n prachtige uitzichten kan bewonderen! Geniet!

An R. -

De Eolische Eilanden zijn een prachtige bestemming! Het was niet mijn eerste keuze maar het was verrassend veelzijdig en uniek!

Martine V. -

Gewandeld in een prachtig en indrukwekkend landschap. Genoten van de vriendschap en gezelligheid in de groep, de lekkere Siciliaanse keuken. Negen dagen heerlijke vakantie.

Gemma C. -

Een voor velen onbekend maar schitterend stukje Europa.

Francis T. -

Ik heb er ten volle van genoten. Goede groep en begeleiding. Een aanrader.

Marcel H. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Catania en transfer naar het hotel in het centrum van de stad. We maken een korte verkenningswandeling door Catania, de stad in de ban van de Etna, en maken kennis met de pittige Siciliaanse keuken.

Dag 2

Transfer per minibus naar de havenstad Milazzo en boottocht naar het vruchtbare Salina, het groene eiland dat van ver herkenbaar is aan zijn twee vulkaantoppen. Hier werd in het dorpje Pollara de prachtige film 'Il Postino' opgenomen.

Overnachting in de villa van een Eolisch hotel met zwembad.

Dag 3

Vandaag klimmen wij naar de uitgedoofde vulkaan Monte Fossa delle Felci met zijn perfecte vorm en zijn 962 m meteen de hoogste top van de hele archipel. De schaduwrijke vulkaanflanken zijn weelderig begroeid met de meest uiteenlopende soorten loofbomen en varens en op de lagere flanken zien we wijngaarden. Salina is nog de enige wijnproducent van de archipel: beroemd is de witte malvasia-wijn. We vinden er, net zoals op de andere Eolische eilanden, veel braakliggend land, onbewerkte akkers en wijngaarden van de bewoners die de afgelopen decennia zijn weggetrokken. 
Een ander bekend product van Salina zijn de kappertjes, waarvan de struiken op vele plaatsen gekweekt worden. In de gastronomie worden de kappertjes van Salina als de beste ter wereld beschouwd.

Tweede overnachting op Salina. 

Dag 4

We varen naar Lipari,  het grootste van de Eolische (of Liparische) eilanden, 10 km lang en 5 km breed. Het bezit als enige eiland een heuse 'hoofdplaats', met gezellige straatjes en een vissershaventje. Een panoramische wandeling voert ons naar de top van de uitgedoofde vulkaan Monte Guardia (400 m), met een uniek zicht op de Gran Cratere van het eiland Vulcano. 

Overnachting in typisch Eolisch hotel aan de haven in Lipari-stad.

Dag 5

Daguitstap naar het eiland Vulcano, waar zich volgens de Griekse mythologie de smidse van de goden bevindt. Indrukwekkend is de wandeling tussen zwaveldampen op de kraterrand (400 m klimmen). En wat dacht je van een verkwikkend zwavelhoudend modderbad en een zwempartijtje in de natuurlijke whirlpools achteraf? 

Terug naar Lipari en tweede overnachting.

Dag 6

We varen naar Stromboli, allicht het bekendste eiland van de archipel, waar we de volgende twee nachten logeren. Aan de voet van de indrukwekkende, vaak rokende vulkaan liggen schilderachtige, witte huizen in de typisch Eolische stijl: met overdekte terrassen en platte daken om het regenwater  op te vangen (de meeste Eolische eilanden hebben namelijk geen bronnen en zijn voor hun watervoorziening aangewezen op regenwater en bevoorrading met tankschepen vanuit het vasteland). We maken een eerste verkenningswandeling op Stromboli.

Overnachting in een hotel aan de 'Spiaggia nera', het zwarte strand.

Dag 7

We maken in de voormiddag een facultatieve rondvaart met een klein bootje. We varen langs de resten van de oude vulkaan Strombolicchio, brengen een bezoek aan het gehucht Ginostra (enkel maar via de zee te bereiken) en passeren de ‘Sciara del fuoco’, de glijbaan langs waar de lava vanuit de actieve kraters in zee glijdt. Er is tevens zwemgelegenheid vanuit het bootje.
In de namiddag beklimmen we de Stromboli (facultatief) tot op een uitzichtsplatform op 400 m hoogte van waar je een spectaculair uitzicht krijgt op de uitbarstingen. Meestal worden elk kwartier roodgloeiende lavaslakken de lucht ingespuwd, gepaard gaand met een diep gerommel uit het binnenste van de aarde, rookuitbarstingen en lava-uitwasemingen. Een boeiend schouwspel, dat het mooiste is na zonsondergang. 

Tweede overnachting op Stromboli.

Dag 8

Boot naar Milazzo en we zijn weer op Sicilië. Transfer naar Taormina, waar een mooie klimwandeling naar het kunstenaarsstadje Castelmola op het programma staat.

Eolisch 'laatste avondmaal' en overnachting in een hotel te Taormina.

Dag 9

Transfer naar de luchthaven van Catania en terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1760
Voorschot: € 620 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • transfers
 • logies
 • alle maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 9
 • begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken, behalve koffie en thee bij het ontbijt
 • facultatieve rondvaart Stromboli (ca. 15 euro per persoon)
 • facultatieve beklimming Stromboli (ca. 30 euro per persoon)
 • evt. toegangsgelden voor bezienswaardigheden, musea e.d.
 • fooien
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Felix Borremans


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een wandelreis van niveau  en . De wandelingen lopen doorgaans over paden. Er wordt regelmatig geklommen en gedaald.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

 • Hotel in Catania
 • Mooi tot zeer mooi gelegen, karaktervolle en comfortabele hotels op Stromboli en Lipari
 • Villa behorend tot een schitterend Eolisch hotel met zwembad op Salina
 • Hotel in Taormina.

 We overnachten in twee-, uitzonderlijk in driepersoonskamers.


Maaltijden

We ontbijten in het logies. Voor de lunch kunnen we een picknick aankopen, eten we broodjes of een stuk pizza uit het vuistje, of we nemen een lekkere hapjes-lunch op een terras. 's Avonds eten we in typische restaurants en trattoria's, waar we volop de kans krijgen om de lokale keukenfinesses te ontdekken.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak. 


Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappijen Lufthansa (LH) en Austrian Airlines (OS).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
LH 2287Brussel 08/10/2022 13:30München 08/10/2022 14:45
LH 1908München 08/10/2022 15:40Catania 08/10/2022 17:45
OS 490Catania 16/10/2022 10:30Wenen 16/10/2022 12:35
OS 353Wenen 16/10/2022 15:15Brussel 16/10/2022 17:00
We maken gebruik van een privébus en varen met draagvleugelboten, ferry’s of vissersboten.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Sicilië en de Eolische Eilanden genieten een Middellandse-Zeeklimaat. In deze periode is het zonnig en meestal nog aangenaam warm. Het kan hier stevig waaien, een (onvoorspelbare) factor waar je rekening dient mee te houden. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak.

Schoeisel & kousen

 • degelijke, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen (voor 's avonds)
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • fleece of pull
 • hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short/bermuda

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème
 • ‘after sun’
 • beschermende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • evt. zakmesje
 • picknickbord, -beker en -bestek

 Diversen

 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. lerarenkaart

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Italië volstaat je identiteitskaart.


Geld

Met betaalkaarten kan je  terecht aan geldautomaten, maar je neemt best al wat euro’s mee van hieruit. Krediet­kaarten worden makkelijk aanvaard in winkels en restau­rants.


Achtergrondinformatie

 • T. Maggio, Het stenen boudoir, Theresa Maggio, een Amerikaanse journaliste van Siciliaanse afkomst, keerde terug naar het dorp van haar grootouders en raakte geobsedeerd door de oeroude cultuur van Italië’s grootste eiland.
 • N. Lewis, Op Sicilië, Sicilië is de plek waar reisboekenschrijver Norman Lewis tussen zijn reizen door altijd naar is teruggekeerd. Hij situeerde er enkele van zijn beste romans en hij schreef er hét klassieke boek over de maffia, Het genootschap van eer.
 • D. Phelps, Een huis op Sicilië, Totaal onverwacht erft Daphne Phelps een vervallen landhuis op Sicilië. Met de verhuur van kamers aan beroemdheden als Roald Dahl en Tennessee Williams financiert zij de restauratie. Phelps schreef een ontwapenend autobiografisch boek over vijftig jaar lief en leed met de Sicilianen.
 • Ine Roox, De schaduwkant van een zonovergoten land - Italiëkenner Ine Roox reist door dat andere Italië en verwerpt  niet zozeer alle clichés, maar belicht ze van een andere kant of schenkt ze diepgang. Aan de hand van vijftien verhalen - over onder meer politiek, religie, gastronomie, emigratie en cultuur – schetst ze op meeslepende wijze een genuanceerd en rijkgeschakeerd beeld van een land dat het verdient om beter gekend te worden.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt twee weken voor vertrek doorgemaild. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: