Ijsland - Confrontatie van water en vuur


14 dagen

28/08/2022 - 10/09/2022

prijs € 4640


niet meer boekbaar

Ijsland - Confrontatie van water en vuur


14 dagen

28/08/2022 - 10/09/2022

prijs € 4640


niet meer boekbaar

Ijsland - Confrontatie van water en vuur


14 dagen

28/08/2022 - 10/09/2022

prijs € 4640


niet meer boekbaar

Ijsland - Confrontatie van water en vuur


14 dagen

28/08/2022 - 10/09/2022

prijs € 4640


niet meer boekbaar

Ijsland - Confrontatie van water en vuur


14 dagen

28/08/2022 - 10/09/2022

prijs € 4640


niet meer boekbaar
Groepsreis Ijsland
Tijdens deze reis laten we je het beste zien dat binnen een reis van 14 dagen mogelijk is: vuur en ijs, watervallen en warmwaterbronnen, groene valleien en zwarte zandwoestijnen, wildstromende gletsjerrivieren en steile rotskliffen. Om ons toe te laten de hoofdwegen te verlaten en afgelegen gebieden te bezoeken, verplaatsen we ons per 4x4. Maar dit is zoveel meer dan een rondreis per jeep. We leggen in totaal zo'n 150 km te voet af - tijdens lange en korte tochten - en ontdekken dit deel van IJsland op de manier die ons het nauwst aan het hart ligt: al wandelend. 
€ 4640
14 dagen
Reisdatum: 28/08/2022 - 10/09/2022
Deelnemers: min. 5 - max. 8
Beschikbaar: Nee
Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22IS1AAB2
Al 1 deelnemer
Wie gaat er mee?

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,6

7 Beoordelingen

reviews van klanten

Deze reis heeft een bijzondere indruk op mij achtergelaten. Elke dag veel variatie: gletsjers, watervallen, panoramische uitzichten, lava formaties, ravijnen en kloven. Op en top geslaagd.

Freddy J. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Keflavík, de luchthaven van Reykjavik.

Transfer zuidwaarts over het zuidelijke schiereiland van Reykjanes naar Grindavik via de 'Brug tussen 2 continenten'. De brug overspant de breuklijn die de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen scheidt. Indien voldoende tijd over, nog een wandeling naar de vuurtoren Reykjanesviti.

De liefhebbers kunnen ’s avonds eventueel een bezoek brengen aan Blue Lagoon.

Overnachting in Grindavik.

Dag 2

We rijden oostwaarts richting Hveragerði. Even voorbij Grindavik houden we halt voor een wandeling langs de Fagradallsjall, de vulkaan die in 2020 en 2021 zeer actief was. Misschien komt hij terug tot leven? Ook maken we een kleinere wandeling in het thermisch gebied van Krysuvik.

In totaal 15 km wandelen. 300 m stijgen en dalen.

Overnachting in Hveragerði.

Dag 3

Vandaag worden we (ook bijna letterlijk) ondergedompeld in het gebied rond vulkaan Hengill. Met gestolde lava, stomende fumarolen en dampende warmwaterbronnen is het een indrukwekkende kennismaking met de geothermische krachten van IJsland. Uiteraard is er mogelijkheid tot baden in de warme rivier Grænidalur. 

16 km wandelen, 480 m stijgen en dalen.

Tweede overnachting in Hveragerði.

Dag 4

Een transferdag vandaag, met 285 km waarvan 40 km over onverharde wegen. We rijden oostwaarts naar Landmannalaugar, zo'n 5 uur rijden. Onderweg bezoeken we het National Park þingvellir, de geiser Strokkur, de imposante waterval Gullfoss en de Hjálparfoss, een kleine waterval die in twee delen 20 m naar beneden stort.

In totaal 10 km wandelen.

Overnachting in Landmannalaugar.

Dag 5

Landmannalaugar is een grotendeels met lava bedekt dal, omgeven door geel, rood, groen en grijsblauw gekleurde ryolietbergen, een streling voor het oog. Het ongeveer 2,5 km lange lavaveld, Laugahraun, bestaat voor een groot deel uit obsidiaan, een halfedelsteen, afkomstig uit verschillende kraters. Hier zijn verschillende tochten mogelijk. Vandaag wandelen we door de mooie vallei van de Brennisteinsöldukvísl en over het mooie  Sudurnamur-panoramapad. Mogelijkheid om te badderen in de warme rivier.

12 km wandelen, 600 m stijgen en dalen.

Tweede overnachting in Landmannalaugar.

Dag 6

In de voormiddag wandelen we door het lavaveld en beklimmen we de roodgekleurde berg Brennisteinsalda en de spectaculaire Bláhnukur. Voor deze laatste mag je geen hoogtevrees hebben. Deze laatste is wel facultatief. Na de lunch zetten we aan richting zuidoosten (42 km). Onderweg maken we een korte tocht in de diepst ingesneden en langste kloof van IJsland, de Eldgja, ook de  grootste vulkanische kloof ter wereld. Behoorlijk indrukwekkend. Erg mooi hier is de waterval die in twee etappes naar beneden valt. 

In totaal 15km wandelen, 650m stijgen en dalen

Overnachting in Hólaskjól.

Dag 7

We zetten onze tocht verder, eerst zuid- en dan oostwaarts naar Hof, in totaal 255 km rijden waarvan 130 km onverhard. Uiteraard rijden we niet gewoon van A naar B. Even voorbij het dorpje Kirkjubaejaklaustur nemen we de piste in de richting van de gletsjer Vatnajökull. Deze piste van 45 km lang en voert ons naar en langs Lakagigar, een van de prachtigste natuurverschijnselen van IJsland: een 40 km lange vulkanische kraterrij, bestaande uit ongeveer 100 afzonderlijke kraters. We maken enkele korte wandelingen in Fagrifoss, Laki, Tjarnagigur en Fjaðrárglúfur.

Terug naar de hoofdweg en verder naar Hof, een kleine boerengemeenschap vóór de helling van het massief Oræfajökull, waarvan de 2119 m hoge Hvannadalshnukur de hoogste berg van IJsland is.

In totaal 11 km wandelen, 300 m stijgen en dalen.

Overnachting in Hof.

Dag 8

Het nationaal park Skaftafell is een groen en bebost natuurgebied aan de voet van de Vatnajökull. Je vindt er een aaneenschakeling van ogenschijnlijk onmogelijke natuurcontrasten: torenhoog oprijzende bergen, imposante gletsjers, ravijnen met heldere beekjes en prachtige watervallen, berkenbossen, een wilde bloemenpracht en een weelderige vegetatie. Een wandeling doorheen deze natuurpracht brengt ons langs de bekende Svartifoss-waterval tot aan de top van de Kristinartindar en terug langs de rand van de gletsjer.

Opgelet: voor de optionele klim naar de top moeten de weersomstandigheden goed zijn en mag je geen hoogtevrees hebben. 

19 km wandelen, 1150 m stijgen en dalen.

Dag 9

We blijven in Skaftafell en wandelen door de Morsárdalur, een weidse vallei met aan het uiteinde de prachtige Morsárjökull-ijsvallen. Dat zijn valleigletsjers die hun oorsprong vinden in ijskappen en ijsvelden. De Morsárjökull is gedeeltelijk afkomstig van de beroemde Vatnajökull-gletsjer. Onderweg moeten we enkele beekjes oversteken…

16 km wandelen 400 m stijgen en dalen.

Als je Jökulsárlón zegt, denk je misschien aan de spectaculaire openingsbeelden van de James-Bondfilm  'A view to a kill'. Een kleine rondwandeling geeft ons voldoende gelegenheid om deze 160 m diepe gletsjerlagune te bewonderen. Het decor van dit betoverende landschap wordt gevormd door de 20 km brede Breidamerkurjökull, die 5 m per dag het meer inglijdt. Door het voortdurend afkalven van deze tong ontstaan de prachtig gevormde ijsbergen die in het meer ronddrijven en afdrijven naar zee, waar ze aanspoelen op het strand.

Derde overnachting in Hof.

Dag 10

Vandaag zetten we terug aan in westelijke richting, een rit van 225 km.

Eerst maken we een 'moswandeling' in een piepklein natuurgebied. Dan brengt een korte tocht ons naar de top van de berg Reynisfjall (340 m), gevolgd door een korte wandeling aan het strand van Reynisdrangar met zijn prachtige basaltformaties en een driemaster die -volgens de legende- aan land getrokken werd door 2 trollen die door de zonsopgang verrast werd en veranderden in steen. En tenslotte bezoeken we Dyrhólæy, het meest zuidelijke punt van IJsland. Het is een 120 m hoge kaap die boven het zwarte strand uitsteekt waar op de rotsen duizenden vogels zitten te broeden. Het zijn vooral de mooie papegaaiduikers die de show stelen.

In totaal 10 km wandelen, 400 m stijgen en dalen.

Overnachting in Vik. Voor de liefhebbers: in en rond Vik werd in 2020 de Netflix-serie Katla grotendeels gefilmd. 

Dag 11

We ontdekken Þakgil, een pracht van een canyon met de torenhoge, met mos bedekte rotswanden. Groener kan niet. Op het einde van de kloof hebben we zicht op de Myrdalsjökull. 

14 km wandelen, 400 m stijgen en dalen.

Tweede overnachting in Vik.

Dag 12

We rijden naar Skogar, een dorpje tussen de gletsjers Mýrdalsjôkull en Eyjafjallajökull (rings a bell?), die elk een vulkaan bedekken. Onze tocht start aan de enig mooie Skógafoss-waterval, die 60 m de diepte induikt en waarachter -volgens een oude legende- een kist met goud verborgen ligt. Door een weelderig groen landschap langs de Skoga-rivier en nog zo’n 25 watervallen maken we een rondwandeling van 25 km, met als verste punt de Baldvinsskáli-hut.

25 km (indien de omstandigheden dit vereisen in te korten tot 15 km), 1000 m stijgen en dalen.

Derde overnachting in Vik.

Dag 13

Onherroepelijk gaat het terug richting hoofdstad (185 km), een mooie rit langs de zuidkust. Onderweg bezoeken we nog één prachtige waterval, de Seljalandfoss, heel bekend omdat je er achter door kunt wandelen.

Rond de middag komen aan in Reykjavik. Vrij bezoek aan het historisch centrum.

Overnachting in Reykjavik.

Dag 14

Transfer naar de luchthaven en de terugvlucht naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 4640
Voorschot: € 1630 per persoon

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological (€ 22.28)
 • transfers
 • huur terreinwagen
 • logies
 • alle maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. avondmaal dag 13
 • gebruik keukenmateriaal
 • Nederlandstalige begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • evt. inkomgelden van bezienswaardigheden, musea, etc.
 • evt. optionele activiteiten
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 5 en max. 8 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een rondreis met wandelingen van niveau  en . Voor de precieze afstanden en hoogteverschillen: zie dagschema. 

Het terrein is niet altijd evident: in de  morene van een gletsjer, op oneffen terrein, over kiezel en af en toe klauterend  over rotsblokken. Tredzekerheid is dus een must. Bepaalde keuzetochten op dag 6 en 8 zijn niet geschikt voor mensen met zware hoogtevrees.

Hoewel we de verplaatsingen evenwichtig hebben verdeeld, wordt er onvermijdelijk heel wat gereden, voor een deel ook over onverharde piste. Wie snel wagenziek wordt, waagt zich best niet aan deze reis. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. Hoewel het weer niet meespeelt als criterium in het bepalen van het wandelniveau, kan slecht weer een wandeling wel zwaarder maken.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We overnachten op verschillende plaatsen: in hotels, guesthouse, farmhouse en cabins, zowel in twee- (meestal) als in meerpersoonskamers, zowel met privé- als soms gedeeld sanitair. In IJsland heb je vaak de keuze tussen een kamer met opgedekt bed of een gelijkaardige kamer, maar met je eigen slaapzak. Wij kiezen een aantal nachten voor deze 'slaapzakaccommodatie'.


Maaltijden

IJsland is zéér duur wat eten betreft, zowel in de aankoop en zeker op restaurant. Daarom voorzien we afwisseling tussen (avond)eten op restaurant, in het verblijf (half pension met vast menu) of zelf koken.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje. 


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
FI555Brussel 28/08/2022 14:00Reykjavik 28/08/2022 15:15
Fi554Reykjavik 10/09/2022 07:40Brussel 10/09/2022 12:55

Om ons toe te laten de hoofdwegen te verlaten en afgelegen gebieden te be­zoeken, gebeuren alle verplaatsingen met een 4x4-minibus of -terreinwagen (afhankelijk van het uiteindelijke aantal deelnemers) die bestuurd wordt door de begeleider. We leggen een goeie 1200 km af, verdeeld over 10 reisdagen, met 285 km als maximum af te leggen dagafstand.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).

 • Voor deze reis wijken we af van het criterium over de beperking van de lengte van de transfers. Door de staat van de wegen duren verplaatsingen vaak langer dan elders, hoewel het niet over grote afstanden gaat.

Klimaat

Door zijn noordelijke ligging is het weer in IJsland onstabiel en fris. Zon, wolken, regen, mist en sneeuw kunnen elkaar snel afwisselen, maar zorgen voor intense kleurschakeringen. Hoewel de neerslag het geringst is van mei tot augustus en de zon regelmatig schijnt, moet men dus wel degelijk rekening houden met buien en motregen. De gemiddelde dagtempera­tuur bedraagt in de zomer 15°. Slechts uitzonderlijk daalt de temperatuur 's nachts tot het vriespunt. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: accuweather


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg.

Bagage

 • soepele reistas (een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer)
 • dagrugzak + regenhoes

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende en waterdichte wandelschoenen
 • lichte schoenen (voor 's avonds)
 • wandel- of trekkingkousen
 • getten (waterdichte onderbeenbeschermers)

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Eet- en drinkgerief

 • drinkfles of -zak
 • kleine thermos (1/2 )
 • picknickbord, - bestek en -beker
 • lunchbox
 • keukenhanddoek

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • wind- en waterdichte (over)broek
 • warme trui/fleece
 • lichte trui/fleece
 • hemden en/of T-shirts
 • muts
 • handschoenen
 • 1 set warm ondergoed (evt. lange onderbroek)
 • zwemkledij
 • evt. short

Verzorging

 • basic toiletgerief
 • sneldrogende handdoek
 • sneldrogende badhanddoek
 • zonnecrème met hoge factor
 • bescher­mende lippenstift

Diversen

 • slaapzak
 • degelijke zonnebril
 • evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Formaliteiten

Voor reizen naar IJsland volstaat je identiteitskaart.


Geld

 • De munteenheid is de IJslandse kroon. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter
 •  Je kan in de grotere centra met je betaalkaart terecht aan de geldautomaat.
 • Je kan euro's in contanten meenemen en ter plaatse wisselen of je kan kronen van hieruit meenemen.
 • Je kan in horeca en winkels vaak betalen met de kaart. 

Achtergrondinformatie

 • H. Laxness, Het visconcert (roman): Nadat de jonge Alfgrimur door zijn moeder is verlaten, wordt hij opgevoed door een ouder echtpaar met een kleine boerderij in Brekkukot.
 • M. Otten (red.), Verhalen uit de Vikingtijd: Prachtige verhalen van literair-historisch belang over de avonturiersdrang van de IJslanders en de Noren en de manier waarop ze in betrekkelijk korte tijd de halve wereld ontdekten.
 • M. Otten (red.), De saga van Grettir: De laatste grote IJslandse saga, waarschijnlijk geschreven rond 1325.
 • M. Otten (red.), Edda: Wat de Ilias is voor de Grieken, is de Edda voor de Noordse volken.
 • De IJslandse topseries Ófærð (Trapped) en Katla van Baltasar Kormákur.

Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat door in een van de ViaVia Reiscafés of online. Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen en je maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 
Anders Reizen wandelaars in beeld op 6’30”.