Dag 1
Vlucht van Brussel naar Dublin en transfer van een goed uur naar onze afgelegen B&B in Roundwood, het hoogst gelegen dorp van Ierland (238 m).
We zitten hier in de Wicklow Mountains, glooiende groene heuvels uit graniet met hier en daar wat leisteen die zorgt voor een zilverachtige schijn. We laten er geen gras over groeien en starten onze wandeling vanaf Lough Tay om zo via de Wicklow Way en langs Lough Dan uiteindelijk terug in het logies aan te komen.
Dag 2
We brengen een bezoek aan het vroegchristelijke kloostercomplex van Glendalough, één
van Ierlands belangrijkste en aantrekkelijkste historische plaatsen. Het
klooster werd gesticht door St. Kevin en is gedurende vele eeuwen het centrum
van het Ierse christendom geweest.
In de namiddag maken we een lusvormige tocht. We klimmen langs het Upper Lake omhoog naar een desolaat landschap waar herten geen uitzondering zijn. Een tijdlang gaat het over vlak terrein verder met zicht op de steile flanken van de vallei, om uiteindelijk weer af te dalen naar het kloostercomplex.
Tweede overnachting in Roundwood.
Dag 3
Transfer (ca. 2 u.) naar de Rock of Cashel, ongetwijfeld een van Ierlands spectaculairste archaeologische sites: een 60 m hoge heuvel die oprijst uit de omringende graslanden met daarop een imposante burcht. De massieve omwalling bevat een ronde toren, een 13de-eeuwse gothische kathedraal en een prachte 12de-eeuwse romaanse kapel. Dit bouwwerk was meer dan duizend jaar het symbool van de macht van de koningen en de kerk.
Na een uitvoerig bezoek rijden we in een goed uur naar het weelderige bergdal, de Glen of Aherlow, om te overnachten in Ballinacourthy.
De dag is nog niet afgelopen, want we gaan nog de mooie 'dolmen loop' wandelen. Deze lusvormige tocht door bosrijk gebied brengt ons naar de bergrug Slievenamuck. Vanaf de 'viewing area' hebben we mooie zichten op de stad Tipperary en de omringende regio.
Dag 4
Transfer (ca. 3 u.) naar het schiereiland Kerry. Net buiten het toeristische Killarney ondernemen we een luswandeling van een drietal uur vanuit het park van het romantische Muckross House naar Torc Waterfall.
Overnachting in Valentia.
Dag 5
De Skellig Islands liggen op ongeveer 12 km voor de kust. In Valentia nemen we de boot naar het het puntige en grillige Skellig Michael (Sceilig Mhichíl), dat van grote religieuze en historische betekenis is. Het eiland is het schouwtoneel van menig Ierse legende, o.a. in het verhaal van de strijd tussen Daire Domhain, de 'Koning van de Wereld', tegen de reus Fionn mac Cumhaill (Finn McCool) en het leger van Fianna. Maar wat Skellig Michael echt bijzonder maakt, is de inkijk die het eiland biedt in het leven van een geïsoleerde en door stormen geteisterde gemeenschap van monniken die hier een goeie 400 jaar heeft standgehouden. De stenen hutten in de vorm van een bijenkorf ('clochain' in het Iers) dateren van de 6de eeuw. De monniken moesten telkens 600 treden beklimmen om ze te bereiken. Een klim die ook bezoekers vandaag nog moeten ondernemen. Voor mensen met zware hoogtevrees is de top van het eiland, ongeveer 218 steile meters boven de Atlantische Oceaan, misschien wat teveel van het goede. Maar als je het wel aankunt, is dit zonder twijfel een unieke ervaring. (Opgelet: deze uitstap kan uiteraard niet doorgaan indien de boot niet uitvaart omwille van slecht weer.)
Tweede overnachting in Valentia.
Dag 6
In de voormiddag maken we een luswandeling op Valentia Island.
Verder genietend van de Ring of Kerry rijden we daarna richting Limerick. We houden halt in Corrofin, Kilnaboy en Kilfenora en bewonderen verlaten hoge kruisen en een 'Sheela na Gig'.
Uiteindelijk bereiken we Doolin waar we 2 nachten verblijven. ‘s Avonds storten we ons in de drukte om in de pub te eten en hier, in het mekka van de Ierse folk, naar live muziek te luisteren.
Dag 7
Tocht naar de Cliffs of Moher, die zo'n 200 m loodrecht uit de zee oprijzen. De klippen vormen een natuurlijke bescherming tegen de soms hevige golven van de Atlantische Oceaan. Bij helder weer kan men van hier de Aran Islands zien; bij minder goed weer hebben ze iets dreigends. We beleven adembenemende momenten als we de kracht aanschouwen waarmee de golven tegen de rotsen beuken. In de spleten tussen de rotsen nestelen zich ontelbare vogels. Meeuwen, zeekoeten, stormvogels en papegaaiduikers laten zich op de thermiek meedrijven of duiken in de oceaan op zoek naar vis.
Tweede overnachting in Doolin.
Dag 8
We verlaten de westkust en rijden landinwaarts (ca. 2 u.) naar Clonmacnoise, de restanten van een kloostercomplex uit de 6de eeuw, bestaande uit een kathedraal, ronde toren, high crosses (rijkelijk gedecoreerde stenen kruisen) en maar liefst zeven kerken. Het ligt aan de kruising van de Shannon-rivier en wat toendertijd Ierlands belangrijkste oost-westroute was, een strategische positie die cruciaal was voor de groei van Clonmacnoise tot een vooraanstaand kenniscentrum in Europa.
We rijden verder richting oostkust naar Trim en maken een wandeling in rond dit aangename middeleeuwse stadje en dito kasteel.
Overnachting in Trim.
Dag 9
Transfer (ca. 1/2 u.) naar Newgrange. Met zijn diameter van 80 m, zijn 13 m hoge witte muren en afgerond grasdak zou het een futuristsich bouwkerk kunnen zijn. Maar binnenin vind je een van de meest opmerkelijke prehistorische sites van Europa, daterend van ca. 3200 v.Chr. en aldus een goeie 6 eeuwen ouder dan de pyramiden van Egypte. In de jaren zestig ontdekten archeologen dat de zonnestralen op 21 december precies in de graftombe schijnen.
Een klein uur rijden en we zijn terug waar we begonnen: hoofdstad Dublin, ooit een 'dirty old town', maar is sinds het nieuwe millennium een bruisende stad.
In de namiddag
belanden we uiteindelijk in Dublin, waar vrij bezoek tal van mogelijkheden
inhoudt: St Patrick's Cathedral, Christ Church, de Guinness Brewery, Kilmainham Jail, ...
Overnachting in Dublin.
Dag 10
Vroeg ontbijten zodat we tegen openingstijd aanwezig zijn in Trinity College, om het Book of Kells en de schitterende Long Room te bewonderen.
Kort
na de middag nemen we de 'dart' (stadstrein) naar Howth, het kuststadje waar de
Dubliners graag genieten van de frisse zeelucht. We maken een flinke
kliffenwandeling en sluiten af met een lekker diner in een restaurant met
panoramisch zicht op de baai.
Terug naar Dublin voor de laatste overnachting.
Dag 11
Verder vrij bezoek aan Dublin & terugvlucht naar Brussel.