Groot-Brittannië - Coast to Coast


18 dagen

14/07/2022 - 31/07/2022

prijs € 3570


niet meer boekbaar

Groot-Brittannië - Coast to Coast


18 dagen

14/07/2022 - 31/07/2022

prijs € 3570


niet meer boekbaar

Groot-Brittannië - Coast to Coast


18 dagen

14/07/2022 - 31/07/2022

prijs € 3570


niet meer boekbaar

Groot-Brittannië - Coast to Coast


18 dagen

14/07/2022 - 31/07/2022

prijs € 3570


niet meer boekbaar

Groot-Brittannië - Coast to Coast


18 dagen

14/07/2022 - 31/07/2022

prijs € 3570


niet meer boekbaar
Groepsreis Groot-Brittannië
Het Coast to Coast Path mag gerust het paradepaardje der Engelse langeafstandswandelingen worden genoemd. Het traject situeert zich in het noorden en loopt in 309 km van St. Bees aan de westkust tot Robin Hood’s Bay aan de oostkust. Het is het geesteskind van één man, gepassioneerd ‘fell walker’ Alfred Wainwright, die met zijn mooie en gedetailleerde wandelbeschrijvingen wandelaars uit de hele wereld blijft inspireren. De tocht passeert door maar liefst drie nationale parken die elk op zich al de moeite van het bewandelen waard zijn: Lake District, Yorkshire Dales en North York Moors. Het brengt ons door Engelands meest dramatische landschappen: van uitdagende heuvels, romantische valleien en lieflijke meren, tot prachtige loofbossen en onherbergzame veengebieden.
Prijs: € 3570
Aantal dagen: 18 dagen
Reisnummer: 22GB1CCA1
Reisdatum: 14/07/2022 - 31/07/2022
Deelnemers: min. 6 - max. 12
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

45

51

54

56

57

57

58

67

51

53

59

61

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Zeer geliefde langeafstandswandeling
 • Een pittige uitdaging voor geoefende wandelaars
 • 15 dagtrajecten
 • 3 Nationale parken: Lake District en Yorkshire Dales en North York Moors
 • Grote afwisseling in landschappen
 • Robin Hood's Bay, Engelands mooiste vissersdorp

 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Met de Eurostar naar Londen en verder per trein naar het gezellige kustplaatsje St. Bees, op een boogscheut van de Schotse grens en aan St. Bees Head, de meest westelijke rotspunt van Cumbria in de Ierse Zee.

Dag 2

St. Bees - Ennerdale Bridge

Bees Head kreeg niet voor niets het label ‘National Heritage Coast’. Imposante, roodkleurige  zandstenen kliffen vormen er een van de meest dramatische rotskusten aan de Ierse Zee. Hier nestelen ieder voorjaar duizenden zeevogels. We beklimmen het steile pad tot op de hoge kliffen en zetten koers richting noordwesten. Fleswick Bay, tussen North en South Head, is één van de allermooiste stranden van Groot-Brittannië. Ter hoogte van Saltom Bay draaien we de kust de rug toe. Aankomst bij Ennerdale Bridge, de poort tot het Lake District National Park. Ennerdale Bridge is het eerste van de zogenaamde ‘Lakeland Villages’, idyllisch gelegen aan de Ehen-rivier en met het gletsjermeer Ennerdale Water op de achtergrond.

Tocht van 22,5 km, + / - 700 m.

Dag 3

Ennerdale Bridge-Borrowdale

We wandelen langs de zuidoever van Ennerdale Water en vervolgens door Ennerdale Forest naar Borrowdale. we kunnen er voor kiezen om over de pas High Stile (807 m) te gaan, waar je uitzicht krijgt over de ruige bergen, om vervolgens af te dalen naar de vallei van Borrowdale. 

Tocht van 24 km, + / - 500 m. 

Dag 4

Borrowdale - Grasmere

Dit traject is dé klassieker van de Lake District-wandelingen. We beginnen met de stevige klim naar Greenup Edge (600 m), het hoogste punt op de pas tussen Rosthwaite en Grasmere. Bij goed weer heb je van hieruit een weergaloos zicht op de hoogste top van Engeland, Scafell Pike (978 m). we hebben de keuze tussen een lage route (door de smalle vallei van Grasmere Common) en een meer uitdagende route (via Calf Crag en Gibson Knott - 3 km extra én een uitdagend pad). Een fikse afdaling brengt ons in Grasmere.

Tocht van 14,5. Keuze tussen moeilijkere (hoge) of makkelijkere (lage) route.

Je kan bijkomend een bezoek brengen aan Dove Cottage, waar dichter William Wordsworth het grootste deel van zijn leven doorbracht. Hier schreef hij, na een wandeling in het Lake District, in 1804, zijn bekendste, prachtige gedicht 'I wandered lonely as a cloud'.)

Dag 5

Grasmere - Patterdale

Heuvels in de meest uiteenlopende groenschakeringen en de kale Grisedale-pas leiden vervolgens naar de hoge kliffen van Helvellyn, een bergketen tussen de meren van Thirlmere en Ullswater. Hier kunnen we er voor kiezen om al dan niet tot aan de top van de Helvellyn klimmen, met z’n 950 m de derde hoogste in Engeland. Ergens vandaag zie je bijna zeker de mooie Herdwick-schapen, robuuste maar toch zachtaardige schapen met een witte kop, stevige poten en een ruwe, blauwgrijze vacht. De lammetjes hebben het eerste jaar een zwarte vacht alvorens stilaan grijs te worden. Eindpunt is Patterdale.

Tocht van 13,5 km. Keuze tussen moeilijkere (hoge) of makkelijkere (lage) route.

Dag 6

Patterdale - Bampton 

Je bent nu goed ingewandeld en helemaal klaar voor de laatste wandeldag doorheen het Lake District die begint met een gestage klim van een 8-tal km tot Kidsty Pike (780 m). Op de top volgt een mooie beloning: het prachtig zicht over het afgelegde traject, helemaal tot Ennerdale Water. Vervolgens dalen we steil af naar Haweswater, een groot waterreservoir in de vallei van Mardale. In het kleine dorpje Burnbanks, opgericht voor de bouwers van het reservoir, gaan we richting Bampton voor de  overnachting, gelegen op 2 km van de route. 

Tocht van 19,5 km, + / - 760 m.

Dag 7

Bampton - Orton 

De hoge kliffen en pittige hoogteverschillen hebben we achter de rug, het landschap wordt geleidelijk dieper groen... Welkom in de Yorkshire Dales, met zijn contrasten tussen de brede groene rivierdalen (‘dales’)  en de droge barre kalksteenheuvels met keien en meren. Vanaf hier wandelen we min of meer op gelijke hoogte en zijn de paden weer beter gemarkeerd. We trekken voorbij de ruïne van Shap Abbey in de mooie vallei van de rivier de Lowther en het zogezegde graf van Robin Hood, die zijn naam gaf aan de baai op het einde van de Coast to Coast-tocht. Overnachten doen we in het charmante en weinig toeristische dorpje Orton. Een bezoekje aan Kennedy’s Chocolate Factory is een feest voor chocoholics…

Tocht van 21 km, beperkte hoogteverschillen.

Dag 8

Orton - Kirkby Stephen 

De wandeling van vandaag loopt volledig door het golvende heuvellandschap van het weinig toeristische Yorkshire Dales National Park. Prehistorische sites wisselen af met vredige gehuchtjes van een handvol huizen, een kruidenier, een pub en een kerk. De tocht eindigt in het aangename marktstadje Kirkby Stephen. Loop even binnen in de 13de-eeuwse kathedraal, de ‘Cathedral of the Dales’, opgetrokken in rode zandsteen. 

Tocht van 20 km, beperkte hoogteverschillen.

Dag 9

Kirkby Stephen - Keld

Oversteek van de Pennine Hills, ook wel de ruggengraat van Engeland genoemd en die tevens een belangrijk waterwingebied is. Afhankelijk van de weersomstandigheden, kiezen we een lage of hoge route; de ondergrond kan immers erg moerassig zijn. Eens het uitzichtpunt van de Nine Standards Rigg (662 m) bereikt, dalen we af naar het fotogenieke landschap van de Swaledale. Op de malse groene en vaak bloemenrijke weiden van deze vallei graast het fotogenieke Swaledale-schaap. 

Tocht van 21 km, + 460 m / - 315 m via de hoge route. 

Dag 10

Keld - Reeth

De snelstromende Swale-rivier is het hart van de Swaledale. Bij Stony Hill maak we de keuze: de lage route door de riviervallei, of richting Melbecks Moor en Reeth High Moor waar je ’s ochtends vroeg veel kans maakt om herten en fazanten te spotten. 
Deze etappe staat voor een groot deel in het teken van de 19de-eeuwse loodmijnindustrie, de broodwinning van het overgrote deel van de bevolking hier. Overnachting in Reeth, een typisch Yorkshire Dales-dorpje; hier vervoegen de twee routes elkaar weer.

Tocht van 18 km, + 300 m / - 400 m voor de hoge route. De lage route verloopt vlak.

Dag 11

Reeth - Richmond

De komende drie dagen verkennen we de wouden en vruchtbare regio van de ‘Vale of Mowbray’, een eerder vlak landbouwgebied doorsneden door met hoge hagen omzoomde weggetjes. We passeren  verschillende charmante dorpjes en de overblijfselen van een oude abdij. Na de spectaculaire landschappen in de Pennines zal je dit gedeelte van de route misschien minder uitdagend vinden maar een aangename afwisseling is het zeker. Overnachting in Richmond, het grootste stadje op de route, gebouwd rond een 11de-eeuws kasteel. 

Tocht van 17 km, amper hoogteverschillen.

Dag 12

Richmond - Danby Wiske

We verlaten Richmond langs de oevers van de Swale en trekken door een rustig vlak landschap van velden, boerderijen en dorpjes als Colburn, Catterick Bridge en Brompton-on-Swale. Ter hoogte van Bolton-on-Swale verlaten we de vallei om uit te komen bij Danby Wiske,  een klein, maar gezellig gehuchtje met een 11de-eeuwse Normandische kerk.  

Tocht van 22,5 km, amper hoogteverschillen.

Dag 13

Danby Wiske - Osmotherley

Hoewel je in de verte al de Cleveland Hills ziet opdoemen, verloopt deze tocht voornamelijk vlak. We wandelen voornamelijk over wegen en langs de gehuchtjes Ingleby  Arncliffe en Ingleby Cross. Op het einde duiken we nog even Arncliffe Wood in alvorens uit te komen bij Osmotherley, dat op ca. 20 min. wandelen van het Coast-to-Coast-pad ligt maar een gezellige plek is om te overnachten. 

Tocht van 18 km, amper hoogteverschillen.

Dag 14

Osmotherly - Clay Bank Top 

Voorbij Arncliffe Wood verloopt het Coast-to-Coast-pad gedeeltelijk parallel met de Cleveland Way. We betreden het North York Moors National Park, een enorm veengebied dat zich in het oosten uitstrekt tot aan de steile kliffen van de Noordzee-kust. Het pad kronkelt door uitgestrekte heidevelden en door de Cleveland-heuvels. In totaal maken we een vijftal kleine klimmetjes waarbij we een spectaculair uitzicht hebben over de laagvlakte in het noorden en de heidevelden in het zuiden.

Boven op de Clay Bank is een transfer voorzien (en inbegrepen) naar een nabijgelegen dorpje. 

Tocht van 18 km, + / - 600 m.

Dag 15

Clay Bank Top - Blakey Ridge

Liefhebbers van mooie Engelse dorpjes in een romantisch landschap komen aan hun trekken vandaag. Vanuit Clay Bank Top maken we een korte klim naar de top van de Urra Moor, het hoogste veengebied in het North York Moor National Park. We blijven op hoogte tot Blakey Ridge. In de super gezellige Lion Inn waan je je terug in de 16de eeuw.  

Tocht van 13,5 km, + 200 m.

Dag 16

Blakey Ridge - Grosmont

Vandaag wacht de lange maar makkelijke afdaling van de ‘moors’ naar de landelijke, rustieke vallei van Esk. Overnachting in Grosmont. 

Tocht van 22 km, - 400 m.

Dag 17

Grosmont-Robin Hood’s Bay

Het venijnige klimmetje naar Sleights Moor, meteen bij het verlaten van Grosmont, vereist een stevig ontbijt. Dan volgt een wandeling met ups en downs, letterlijk dan, met o.a. mooie zichten op de ruïne van Whitby Abbey in het noordoosten en het mistige dal van Eskedale. Net voorbij het schattige dorpje Littlebeck komen we terecht in Little Beck Wood, een prachtig stukje houtland met oude eiken, watervalletjes en holle wegen. Met de neus in de wind wandelen we noordwaarts, richting de Noordzee-kliffen en bereiken we Robin Hood’s Bay, het eindpunt van de tocht. 

Tocht van 25 km, + 500 m / - 450 m.

Dag 18

Met taxi's naar Scarborough, trein naar Londen en Eurostar naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 3570
Voorschot: € 1250 per persoon

Inbegrepen

 • heen- en terugreis met openbaar vervoer
 • logies
 • maaltijden van avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 18
 • bagagevervoer
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Ingrid Farasyn


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 12 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Het eerste gedeelte krijgt wandelniveau  en  en is geschikt voor wie beschikt over een goede conditie en ervaring heeft met wandelen. In het Lake District moeten flink wat hoogtemeters worden overwonnen.

Op de oostelijke route worden de etappes minder zwaar () dan die van het westelijk gedeelte. Het gaat toch nog om wandelingen van 16 tot 35 km en hoogteverschillen tot 600 m per dag.

De paden zijn meestal vrij duidelijk en regelmatig ‘belopen’ maar kunnen door de regen zompig en moerassig worden. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

 • Je overnacht in B&B’s, soms in guesthouses of hotels.
 • Je houdt er best rekening mee dat in de meeste logiesplaatsen de ruimte eerder beperkt is. Dat heeft te maken met de eigenheid van de accommodatie op het Britse platteland. Wanneer je de grote (en dure) hotels wil vermijden, kom je automatisch terecht in een categorie van B&B’s, guesthouses of kleine hotels die, behalve betaalbaar, ook een familiaal karakter hebben en vaak gevestigd zijn in 'gewone' huizen. Op comfort wordt niet ingeboet (goeie bedden en voldoende handdoeken), maar qua ruimte is het vaak een maatje kleiner. 

Maaltijden

 • Het ontbijt nemen we in het logies. Je hebt meestal de keuze, gaande van een 'full English' (een warm ontbijt met spek, eieren, bonen, pens, enz.) tot ontbijtgranen en yoghurt. 
 • Het midagmaal is een picknick.
 • Het avondmaal nemen we in een pub of restaurant.

Bagagevervoer

Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzak. Je grote bagage (max. 20 kg) wordt vervoerd.

Vervoer

 VertrekAankomst
treinBrussel-Zuid 14/07/2022 08:52Londen St Pancras 14/07/2022 09:57
treinLonden Euston 14/07/2022 11:30St Bees 14/07/2022 16:24
treinScarborough 31/07/2022 13:34Londen Kings Cross 31/07/2022 16:48
treinLonden St Pancras 31/07/2022 18:04Brussel-Zuid 31/07/2022 21:05

We reizen met de Eurostar naar Londen St-Pancras, gevolgd door de metro en trein naar St-Bees.
Voor de terugweg nemen we na de transfer van Robin Hood's Bay naar Scarborough de trein naar Londen en vervolgens de Eurostar naar Brussel.
De trein is een klimaatvriendelijk alternatief voor vliegen. En als je de vele uren wachten op de luchthaven meerekent, is de trein zelfs niet altijd zoveel trager dan het vliegtuig.
Met de trein reizen heeft nog andere voordelen. Waar je met het vliegtuig elk gevoel van afstand mist, merk je met de trein - zowel door de reistijd als door de verschillende streken die je doorkruist - écht hoe ver je van huis bent. 
De tijd die je aan boord doorbrengt, laat je toe om te lezen, kennis te maken met je reisgenoten, of gewoon weg te dromen bij het voorbijglijdende landschap. Hij helpt je te 'onthaasten' zodat je bij aankomst op de bestemming in 'relax mode' aan je vakantie kan beginnen.

Het treinschema vermeldt de gegevens van de door ons vooropgestelde treinrit. Deze rit kan pas geboekt worden op voorwaarde dat de reis gegarandeerd is. De uren zijn onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij en beschikbaarheid op het moment van boeking.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het treinschema zodra deze zich voordoen.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Het Britse klimaat heeft de faam grillig en veranderlijk te zijn. Het credo is: voorzie elke dag kledij voor zowel warm & zonnig als fris & regenachtig weer. Want: “there is no such thing as bad weather, only unsuitable clothing”. De temperaturen zijn vergelijkbaar met die van België,  hoewel het in de bergen gevoelig kouder kan zijn, vooral bij wind en regen. Doorgaans daalt de temperatuur met 1° per 150 m stijging. Het weer kan in de hoger gelegen gebieden snel omslaan: zowel van goed naar mistig en regenachtig, als omgekeerd. De vaak snel opkomende mist kan hinderlijk zijn, en het wandelen bemoeilijken. Wij verkiezen het pad van west naar oost te lopen, met de Atlantische wind en de regen (meestal)  in de rug. 

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Op de tocht zelf dien je je te beperken tot 1 stuk bagage van max. 20 kg per persoon.

Bagage

 • Voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • Voor de wandelingen: comfortabel zittende dagrugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg ofwel voor een model met regenhoes, koop deze hoes apart of stop je spullen eerst in een plastiek zak; zo blijft je dagbagage droog. 

Schoenen & kousen

 • enkelomsluitende, waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel
 • schoenen voor 's avonds en binnen 
 • wandelkousen (zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort, drogen snel en geven minder kans op blaren)
 • getten (waterdichte onderbeenbeschermers die voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt)

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur. En hoe zonnig het ook is op het ogenblik van je vertrek, neem altijd je regenjas mee.

 • wind- en waterdichte jas
 • wandelbroek(en)
 • wind- en waterdichte overbroek
 • evt. regencape

Diversen

 • drankfles of -zak
 • lunchbox
 • stevige plastieken zak of matje om op te zitten tijdens de picknicks
 • reisstekker (de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers)
 • evt. wandelstokken 
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

(*) In Schotland kan je 's zomers last hebben van enkele vervelende beesten, nl. muggen en 'midges' (knutten in het Nederlands). Het gezegde ging dat Hadrian's Wall (de grens tussen Schotland en Engeland) ook de midges tegenhield. Maar het laatste decennium zijn ze ook steeds vaker te vinden in Noord-Engeland en zelfs Wales. De mate waarin de midges voorkomen is afhankelijk van de omstandigheden: ze hebben stilstaand water nodig, ze komen zelden voor boven 700 m en houden niet van wind en zon. Dus op een donkere, windstille dag in de buurt van een poel, hou je maar beter een goeie spray/créme op basis van DEET bij de hand. 


Reisdocumenten

Een internationaal paspoort (reispas) is vereist. Een reispas vraag je aan bij de dienst burgerzaken van je woonplaats; reken hiervoor op een tiental kalenderdagen. De reispas moet geldig zijn voor de duur van de reis.

Inreisvoorwaarden
Op de website van Buitenlands Zaken vind je de richtlijnen in verband met covid19 die de bestemming oplegt aan reizigers aan het buitenland. Lees deze zeker na.


Geld

In Groot-Brittannië betaal je met ponden (Great Britain Pond Sterling - GBP). Voor een recente wisselkoers van de Britse pond kan je terecht op oanda.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraakgegevens en de deelnemerslijst, wordt enkeleweken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: