Frankrijk - De legendarische 'Tour du Mont Blanc'


11 dagen

1/09/2022 - 11/09/2022

prijs € 1240


niet meer boekbaar

Frankrijk - De legendarische 'Tour du Mont Blanc'


11 dagen

1/09/2022 - 11/09/2022

prijs € 1240


niet meer boekbaar

Frankrijk - De legendarische 'Tour du Mont Blanc'


11 dagen

1/09/2022 - 11/09/2022

prijs € 1240


niet meer boekbaar

Frankrijk - De legendarische 'Tour du Mont Blanc'


11 dagen

1/09/2022 - 11/09/2022

prijs € 1240


niet meer boekbaar

Frankrijk - De legendarische 'Tour du Mont Blanc'


11 dagen

1/09/2022 - 11/09/2022

prijs € 1240


niet meer boekbaar
Groepsreis Frankrijk
De Tour du Mont Blanc is een echte klassieker. Deze tocht leidt je rondom West-Europa’s hoogste berg én door drie landen, terwijl je volop kan genieten van een prachtig berglandschap dat varieert van groene alpenweiden over pittige cols tot een glinsterende gletsjer. Bij deze échte Tour du Mont Blanc kozen wij bewust voor het volledige traject van negen dagen, maar mét het comfort van bagagevervoer. Bovendien word je per minibus ter bestemming gebracht. Het enige wat jij moet doen is je bagage inpakken en wandelen... Waar wacht je nog op?
€ 1240
11 dagen
Reisdatum: 1/09/2022 - 11/09/2022
Deelnemers: min. 7 - max. 12
Beschikbaar: Nee
Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22FR1TMA1
Al 12 deelnemers
Wie gaat er mee?

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,2

28 Beoordelingen

reviews van klanten

TMB is een prachtige trekking voor sportieve bergwandelaars die willen genieten van bergnatuur en geen schrik hebben van de nodige hoogtemeters ;-)

Jonathan M. -

Wat een indrukwekkende tocht ! Zwaar maar 100% de inspanning waard. Hier ga ik nog lang van nagenieten

Ann V. -

Een grensverleggende ervaring, prachtige natuur, professionele reisbegeleiding, vlotte organisatie, kameraadschappelijke sfeer, kortom wat wil een mens nog meer.

Ann K. -

Het was een fantastische reis met intense wandelingen, ongelofelijke indrukken van fauna/flora, prachtige mensen & bezielde, doorwinterde begeleiders met als toemaatje de verblindende schoonheid van het Mont Blanc massief.

Stein N. -

De Tour du Mont Blanc , tot voor kort voor mij onbekend , was een zeer aangename ervaring . Een portie doorzettingsvermogen komt zeker goed van pas . Gezien je voor 90% écht in de bergen vertoeft kan je extra goed de batterijen weer opladen.

Roggemans P. -

Magnifieke sportieve en uitdagende trekking door een zeer gevarieerd Alpenlandschap. Zeker met het zonnige weer een absolute voltreffer. Zeer verzorgde logies met lekker eten om terug op krachten te komen na de dagvullende wandelingen.

Tom V. -

Pittige wandelreis maar de fantastische omgeving van het Mont Blanc massief doet je inzien waarom je het doet!

Karolien V. -

Aanrader, route is fantastisch, drukte op de route viel mee, gezellige reisgenoten, unieke ervaring!

Aris E. -

Een leuke groep met fijne deelnemers en 2 fantastische reisbegeleiders maakten deze fysiek zware tocht onvergetelijk. De inspanningen werden beloond met prachtige zichten op de Mont-Blanc en omgeving.

Benedicte D. -

De legendarische Tour du Mont Blanc heeft zijn naam niet gestolen en de 4 stappertjes zijn ook zeker gerechtvaardigd. Adembenemend en indrukwekkend mooi. Bedankt reisgenoten! Bedankt topteam van begeleiders!

Dennis L. -

Het was een zeer pittige tocht maar oh zo mooi. Adembenemende panorama's, een frisse duik in het meer, meezingen op de tonen van het draaiorgel in de refuge, de humor van de medereizigers... alleen maar mooie herinneringen !

Annemie V. -

Zalige combinatie van sportieve uitdaging en genieten van de pracht van de bergen. Super begeleiders die de Tour du Mont Blanc en de bergen heel goed kennen, perfect georganiseerd en met iedereen rekening houdend, leuke ambiance. Bedankt!

David M. -

Algemene reistips

Dag 1

De deelnemers die meerijden met de minibus, vertrekken ’s ochtends vroeg (uur en plaats nog nader te bepalen). De deelnemers die met eigen vervoer komen, worden verwacht in Les Houches, tussen 17 en 19 uur.

Les Houches is een schilderachtig dorpje op 1008 m aan de voet van de Mont Blanc. Kennismaking met de groep en de begeleiding, en bespreking van het programma. Het avondmaal is voorzien om 19 uur.

Dag 2

We beginnen al meteen stevig en vertrekken op tijd. De aanvang van de route bevindt zich net achter de skilift van Les Houches. Via de Col de Voza (1653 m) verlaten we de vallei van Chamonix en gaan via Les Bettières en Bionassay naar Le Champel. We wandelen naar Les Contamines (1263 m). We vervolgen onze tocht over een Romeinse heerweg en langs het 17de-eeuwse barokke kerkje van Notre Dame de la Gorge (1210 m), dat de toegang tot het natuurgebied Les Contamines-Montjoie markeert. Een laatste klim begint op een in de rotsen uitgehouwen Romeinse weg en gaat verder langs de wildstromende Bon Nant.

Overnachting in refuge La Balme (1706 m).

Dag 3

Vandaag wagen we ons aan de eerste dagtocht met een uitgesproken bergachtig karakter én met prachtige zichten op de Aiguille des Glaciers. We wandelen door een brede dalkom langs het chalet de Balme om via haarspeldbochten naar de Bonhomme-bergpas (2329 m) te klimmen. We volgen de weg omhoog naar de Col des Fours (2665 m). Deze plaats dankt zijn naam aan de primitieve smeltovens die men hier bouwde om het ijzererts te smelten dat men hier won en dat de rotsen rood kleurt. Een steile afdaling brengt ons via de Turfberghut naar beneden en na een korte klim zijn we bij het chalet des Mottets (1864 m).

Bij slecht weer kunnen we vanaf de Col de Bonhomme onmiddellijk afdalen naar Les Chapieux, om vervolgens door het dal naar onze overnachtingsplaats te trekken. In afstand en tijd zijn beide tochten even lang, maar de tweede is minder ‘glibberig’ en minder mooi.

Dag 4

Via een weg die langs de bergbeek van de Grand Praz tussen de weiden omhoog slingert, bereiken we na een kleine twee uur stappen de Col de la Seigne (2513 m), die reeds in de Oudheid werd gebruikt als toegangspoort tot de Val d’Aosta. Hier bevinden we ons op de grens Frankrijk-Italië. Een prachtige afdaling, met zicht op de sierlijke naaldrotsen van de Dames Anglaises, naar de voet van de ‘Piramidi Calcarée’, brengt ons in een zompige laagvlakte waar moeraskatoen welig tiert. We komen uit op de Col Checrouit (1956 m), met uitzicht op de Mont Blanc de Courmayeur en op het stadje Courmayeur, en overnachten in de refuge aldaar.

Dag 5

Mooie tocht vandaag, via de refuge de Bertone naar het eenzame dal van Malatrá, waar onze knappe refuge gelegen is.

Bij mooi weer en indien de groep in goede conditie is, is er een nóg mooier maar steviger alternatief mogelijk.

Dag 6

Deze etappe, naar de Zwitserse kant van de Mont Blanc, geeft mooie uitzichten op de Jorasses, de Aiguilles de Leschaux en de Dolent. We wandelen langs de flank en dan bergafwaarts  tot Arnouva (1759 m) en vervolgens over een smal pad tot de rifugio Elena (2062 m). Over de Col de Grand Ferret (2537 m) wandelen we Zwitserland en de Val Ferret binnen, één van de mooiste valleien van de tour, met zijn typische dorpen en boerderijen. De afdaling langs de bergflank brengt ons naar het mooie dorp La Fouly (1595 m).

Dag 7

Deze korte etappe wordt door veel wandelaars overgeslagen en met de bus gedaan. Onterecht, want ze stelt ons in staat de Zwitserse kant van het bergmassief te ervaren, een streek die door de landbouw en niet door het toerisme wordt bepaald. Bucolische etappe naar de Val d’Arpette, één van de mooiste valleien van Wallis. We lopen door naaldbossen, almen en typische dorpjes met houten huizen en hooischuren op palen. Onderweg komen we in bergdorp Champex, met het gelijknamige meer, waarin bij goed weer kan gezwommen worden. Nog een half uur naar Chalet d’Arpette (1627 m).

Dag 8

Van hieruit beginnen we aan de zware tocht, aanvankelijk door een sober landschap, naar Fenêtre d'Arpette, een nauwe en steile doorgang te midden van rotsblokken tussen de toppen Les Econdies en Génepy; van op 2665 m hoogte kijken we uit over de spectaculaire ijsmassa van de Trient-gletsjer. Verder naar Trient (1297 m).

Bij slecht weer is de tocht doorheen de Fenêtre d’Arpette af te raden en maken we een alternatieve tocht, ook mooi maar minder indrukwekkend.

Dag 9

Na zowat 2,5 uur klimmen bereiken we – via de Alpe Les Herbagères - de Col de Balme (2191 m), met een panorama dat in het ganse Mont Blanc-massief nauwelijks zijn gelijke kent: aan Zwitserse zijde zicht op het Berner Oberland  en aan Franse zijde op de vallei van Chamonix en het Aiguilles Rouges-massief. Hier kiezen we, afhankelijk van het weer, tussen verschillende wandelroutes. We wandelen via het natuurreservaat Aiguilles Rouges naar de overnachtingsplaats refuge Flegère, (1877 m).

Dag 10

Tocht naar de Col du Brévent (2368 m) en over de top van de Brévent (2526 m), de plaatsen bij uitstek om de Mont Blanc in volle glorie te aanschouwen. Vervolgens gaat het over de GR 5 (Genève-Nice) bergaf tot in Les Houches.

Er zijn kortere alternatieven mogelijk.

Dag 11

Einde programma na het ontbijt.

Vertrek van de minibus naar België.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1240
Voorschot: € 440 per persoon

Inbegrepen

 • logies
 • maaltijden in half pension (vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 11)
 • bagagevervoer
 • Nederlandstalige begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • vervoer naar Les Houches en terug (kan met de AR-minibus)
 • middagpicknick
 • dranken
 • evt. inkomgelden voor bezienswaardigheden, musea, e.d.
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Jan Buysse


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 12 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een doorgaande wandelreis van niveau  en . De tochten zijn gemiddeld 20 km lang (eenmaal ca. 14 km), de wandeltijd varieert tussen 8 en 10 uur en de hoogteverschillen per dag lopen op tot 1200 à 1600 m. De paden zijn over het algemeen goed begaanbaar, soms echter met losse stenen.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren in slaapzaaltjes in gîtes, berghutten (refuges) en een hotel. Overal zijn douches* met warm water aanwezig, alsook dekens.

*Tip: voorzie een stevige plastiek zak of andere waterdichte zak om mee te nemen als je gaat douchen. Hierin stop je al je materiaal (kledij en handdoek) dat moet droog blijven terwijl je doucht en dat je ergens moet ophangen in de douches.


Maaltijden

Het ontbijt (voldoende maar met beperkte keuze) en het avondmaal nemen we in logiesplaats. Voor ’s middags koopt ieder naar eigen behoefte de ingrediënten voor een picknick aan (er zijn voldoende mogelijkheden). Wie dit wenst, kan van thuis al wat niet-bederfbare eetwaren meebrengen, alsook energierijke tussendoortjes.


Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd en jij draagt enkel je dagrugzak. Op dag 5 en 9 draag je bagage voor 1 nacht.


Vervoer

De transfer naar Les Houches en terug kan:

Met de Anders Reizen-minibus

De eerste 7 deelnemers kunnen mee aan € 150 per persoon. De opstapplaats is een vlot bereikbare plaats ergens in Vlaanderen of Brussel.

Met openbaar vervoer

Les Houches is per trein en per bus (Flixbus tot Chamonix en 16 km lokale bus) bereikbaar.

Met eigen wagen

Brussel-les Houches = 850 km. Kostendelend met een medereiziger (je kan bij inschrijving aangeven of je plaats aanbiedt of zoekt). Via de deelnemerslijst, die je enkele weken voor vertrek krijgt toegestuurd, kan je concreet afspreken om kostendelend samen te rijden, waarbij medepassagiers delen in de kosten van brandstof en eventuele andere kosten (zoals tol). Je parkeert je wagen op een openbare parking in Les Houches.

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden.
Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

In de Alpen is het in de zomer vaak mooi en zonnig. Bewolking of slecht weer met regen en wind zijn evenwel nooit uitgeslo­ten en in de bergen kan het weer vrij snel omslaan. De temperatuur kan nogal schommelen, met mogelijk grote verschillen tussen dag en nacht, tussen bergflank en dal, tussen wandelen in de zon of in de schaduw. Vanaf 2000 m wordt het geleidelijk kouder en kunnen muts en handschoenen goed verdragen worden.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • reistas of kitbag (geen harde koffer) – max. 1 stuk
 • dagrugzak (voor de spullen die je nodig hebt tijdens een dagwandeling + voor bagage-voor-1-nacht op dagen 5-6. Ideaal is dan een zgd. tourrugzak, die het midden houdt tussen een dag- en een trekkingrugzak. De tourrugzakken hebben een inhoud van 40 à 60 l en hebben behalve goeie schouderbanden ook een stevige heupband. )

Schoeisel & kousen

 • bergwandelschoenen
 • lichte schoenen voor 's avonds (in hutten zijn a priori slippers of pantoffels beschikbaar; opletten voor grote maten en bij Bonatti als je daar laat toekomt) 
 • wandel- of trekkingkousen
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • wind- en waterdichte (over)broek
 • warme pull/fleece
 • lichte hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short/bermuda
 • handschoenen (bij regenweer of slecht weer kan het ook in de zomer op 2000 m hoogte enorm afkoelen)
 • muts

Verzorging

 • toiletgerief
 • handdoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles (min. 1 liter)
 • (zak)mesje
 • evt. lunchbox/brooddoos

Diversen

 • compacte, lichte slaapzak OF lakenzak + kussensloop (dekens zijn overal aanwezig)
 • evt. isolerend zitmatje voor tijdens tijdens de picknick
 • zwemgerief
 • degelijke zonnebril
 • wc-papier
 • zaklamp
 • evt. energierijk snoepgoed
 • evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Frankrijk volstaat je identiteitskaart.


Geld

Aangezien er onderweg geen gelegenheid is om geld af te halen, neem je best euro’s mee van hieruit. Ook in de Zwitserse plaatsen waar wij komen, kan je met euro’s betalen.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. de afspraakgegevens en de deelnemerslijst, wordt twee weken voor vertrek doorgemaild. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 
Mooie sfeerbeelden
TMB per MTB