Duitsland - Langs de kratermeren van de Vulkaaneifel


5 dagen

29/04/2022 - 3/05/2022

prijs € 430


niet meer boekbaar

Duitsland - Langs de kratermeren van de Vulkaaneifel


5 dagen

29/04/2022 - 3/05/2022

prijs € 430


niet meer boekbaar

Duitsland - Langs de kratermeren van de Vulkaaneifel


5 dagen

29/04/2022 - 3/05/2022

prijs € 430


niet meer boekbaar

Duitsland - Langs de kratermeren van de Vulkaaneifel


5 dagen

29/04/2022 - 3/05/2022

prijs € 430


niet meer boekbaar

Duitsland - Langs de kratermeren van de Vulkaaneifel


5 dagen

29/04/2022 - 3/05/2022

prijs € 430


niet meer boekbaar
Groepsreis Duitsland
Nabij de samenvloeiing van de Moezel en de Rijn, ligt de Vulkaaneifel. Alhoewel deze streek op het eerste gezicht niet zo veel lijkt te verschillen van de rest van het Eifelgebergte, is er toch één opmerkelijk onderscheid: de blauwgroene ‘Maare’ of kratermeren. Voeg daar het subalpiene landschap, de zuivere lucht, klaterende beekjes, dichte bossen, weides en een grote zorg voor het milieu aan toe, en je hebt een pracht van een wandelgebied op 240 km van Brussel.
€ 430
5 dagen
Reisdatum: 29/04/2022 - 3/05/2022
Deelnemers: min. 6 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22DE3VEA1
Al 10 deelnemers
Wie gaat er mee?

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,8

5 Beoordelingen

Algemene reistips

Woordje vooraf

De streek tussen Gerolstein, Ulmen en Manderscheid wordt gekenmerkt door tientallen reuzegaten of ‘maren’. Deze ontstonden ongeveer 30.000 jaar geleden tijdens een reeks vulkaanuitbarstingen. Daarbij kwam opstijgend magma (vloeibaar gesteente met een temperatuur van 1000°) in contact met het grondwater. Het gevolg was een hele reeks hevige ontploffingen waarbij puin en as kilometers ver werden weggeslingerd. Wat achterbleef waren enorme trechtervormige gaten die, soms gedeeltelijk soms helemaal, door grond- en neerslagwater werden opgevuld. Zo ontstonden de ‘maren’ of meren.

Deze maken de Vulkaaneifel zo verschillend van onze Ardennen. Alhoewel de meeste van deze meren al geruime tijd zijn dichtgeslibd met sedimenten, bezitten acht ervan nog steeds een meertje. Recente onderzoeken hebben aan het licht gebracht dat op een diepte van ongeveer 400 km onder de verweerde vulkanen een enorme magmavoorraad zit. Deze zou jaarlijks langzaam stijgen (10 tot 100 cm) en wellicht binnen enkele duizenden jaren opnieuw tot uitbarstingen leiden.

In de Vulkaneifel kan je ook kennis maken met (overblijfselen van) bouwwerken uit Keltische, Romeinse, middeleeuwse en latere periodes. Zo zijn er de twee burchten van Manderscheid en het mooie klooster van Himmerod. Het cisterciëzer-klooster van Himmerod werd in 1134 gesticht door de heilige Bernardus van Clairvaux, kwam meerdere keren tot verval en werd een laatste keer heropgebouwd in 1962.

Dag 1

Afspraak tegen 11 uur in Grosslitgen, even ten noordwesten van Wittlich bij de Moezel. Een eerste tocht van ca. 15 km brengt ons door een prachtig rivierdal naar de abdij van Himmerod.

Aansluitend rijden we naar Manderscheid voor avondmaal en overnachting.

Dag 2-3

We wandelen telkens een twintigtal km tussen Daun en Manderscheid, een dag van noord naar zuid en een dag omgekeerd. Het pad leidt langsheen de snelstromende Lieser, over hoogvlakten en door dalen, langsheen de drie bekende ‘Maare’ (kratermeren) bij Daun en het ‘Trockenmaar’ bij Eckfeld (een verzand kratermeer, waarin het ‘oerpaardje’ opgegraven werd), voorbij de ruines van de kastelen bij Manderscheid,...

Dag 4

We trekken naar de Mosenberg, een vulkaan met aan zijn voet een gestolde lavastroom, naar nog enkele kratermeren, naar de uitzichtstoren ‘Landesblick’ en door het dal van de Kyll terug naar Manderscheid.

Dag 5

We maken nog een laatste dagwandeling om daarna huiswaarts te keren.

Zin in meer?

Dan kan je op individuele basis onze Eifelsteig boeken: 313 km, 15 etappes tussen 15 en 28 km. Je kan uiteraard ook een deel van het traject doen, waarbij je begin- en eindpunt zelf bepaalt (met een min. van 3 dagen / 2 nachten). 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 430
Voorschot: € 150 per persoon

Inbegrepen

 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. middagpicknick dag 5
 • Nederlandstalige begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • middagmaal dag 1
 • dranken
 • heen- en terugreis
 • vervoer ter plaatse naar beginpunt wandeling

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Tjeu Tijskens


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

. Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het stappertjessysteem.

Tochten over steeds heuvelend terrein.Je wandelt grotendeels over goede wandelpaden, afgewisseld met smalle padjes en verharde wegen.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren in een comfortabel familiehotel in Manderscheid. De tweepersoonskamers hebben een groot tweepersoonsbed met 2 aparte matrassen en dekbedden. 


Vervoer

Je wordt om 11 uur verwacht in Grosslitgen. Hoe kom je daar?

 • Met het openbaar vervoer is deze plaats moeilijk te bereiken.
 • Met eigen wagen (ca. 240 km vanaf Brussel).
 • Carpool: je kan bij inschrijving aangeven of je zelf met de wagen rijdt en plaats aanbiedt of je wil meerijden, waarbij medepassagiers delen in de kosten van brandstof. 

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • valiesje/reistas
 • dagrugzak met regenhoes

Schoeisel & kousen 

 • waterbestendige, enkelomsluitende wandelschoenen
 • wandel- of trekkingkousen
 • schoenen voor binnen en ’s avonds

Kledij

 • wind- en waterdichte jas
 • evt. regenbroek
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)
 • voldoende kleding voor zowel goede als slechte weersomstandigheden

Verzorging 

 • toiletgerief

Eet- en drinkgerei

 • picknick voor de eerste middag
 • drankfles of -zak

Diversen

 • evt. oordopjes
 • evt. verduisterend oogmasker.

Maaltijden

Ontbijt en avondmaal nemen we in het hotel. Voor ’s middags krijgen we een picknick mee. De eerste middagpicknick dien je van thuis mee te brengen.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: