Duitsland - Berlijn


6 dagen

19/07/2022 - 24/07/2022

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Duitsland - Berlijn


6 dagen

19/07/2022 - 24/07/2022

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Duitsland - Berlijn


6 dagen

19/07/2022 - 24/07/2022

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Duitsland - Berlijn


6 dagen

19/07/2022 - 24/07/2022

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Duitsland - Berlijn


6 dagen

19/07/2022 - 24/07/2022

prijs binnenkort online


Boek deze reis »
Groepsreis Duitsland
Berlijn moet eigenlijk niet meer voorgesteld worden. Deze hippe stad loopt over van de mogelijkheden: geschiedenis & kunst, architectuur & creativiteit, hippies & start-ups. Ze is dichtbij & multicultureel, ruw & flatterend, jong & muzikaal... maar bovenal zo inspirerend. Het historische centrum is geconcentreerd en vol met hoogtepunten. Maar Berlijn is ook een van de groenste hoofdsteden ter wereld, waardoor je er verrassend rustige en stressvrije plaatsen vindt.
Prijs: binnenkort online
Aantal dagen: 6 dagen
Reisnummer: 22DE1BLA1
Reisdatum: 19/07/2022 - 24/07/2022
Deelnemers: min. 6 - max. 13
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9

62 Beoordelingen

reviews van klanten

Ik was al eerder in Berlijn geweest en bezocht dan hoofdzakelijk de historische kant. Deze reis was zo veelzijdig dat ik denk nu echt wel Berlijn gezien te hebben: de historische hoogtepunten en meer, op stap met een dakloze, een alternatieve toer, een fietstocht naar Potsdam, in het midden van de week enz. , het bezoek aan de Stazigevangenis wat een beklijvende indruk nalaat, afsluiten met een bezoek aan het Mauerpark om te kuieren op een vlooienmarkt en wat alternatieve kunstenaars en musici aan het werk te zien en/of te horen. Een zeer geslaagd veelzijdig reisprogramma.

Lieve K. -

Berlijn is een mooie stad, maar Kevin maakte ze vooral ook boeiend voor ons. Zeker de toeristische trekpleisters zijn de moeite waard, maar onze Berlijnreis was zoveel meer: de alternatieve toer door de kunstenaarswijken, de rondleiding door Dieter, een gewezen dakloze, de fietstocht naar Potsdam. Wij zijn super content!

Tonny V. -

Voor het eerst met Anders Reizen op city trip en wat een ervaring! Het was ontzettend boeiend om eindelijk eens langs alle typische bezienswaardigheden van Berlijn te lopen, maar veel indrukwekkender nog waren de "sociale" aspecten van deze reis: op stap met een ex-dakloze, bezoek aan de Stasi-gevangenis. Een ware verrijking; levenservaring voor een heel jaar opgedaan! Ook een pluim voor begeleider Kevin, die zijn passie voor de stad zo weet door te geven. Kortom, alles was top!

Els L. -

Berlijn was voor mij de beste, mooiste, aangenaamste en warmste Anders Reizen reis. Met een reisbegeleider die zijn ziel gelegd heeft in het programma om ons deze boeiende stad te leren kennen. We hebben Berlijn inderdaad 'anders' leren kennen. Hoogtepunten waren niet de toeristische trekpleisters (die we uiteraard ook gezien hebben) maar wel een fietstocht naar de Wahnsee en Potsdam, diverse graffiti's in de stad, een theetje zelf geplukte kruiden in een bio-tuin-terras-garten, en nog veel meer mooie belevingsmomenten.

Patricia C. -

Dit was een bijzonder boeiende reis die de vele facetten van Berlijn omvatte . Een groene stad , met een ongelofelijke recente geschiedenis die ik ik zelf (via media en dus op afstand beleefd had). Ook een stad met cultuur die ik persoonlijk liever nog wat meer zou beleven. Wetende wat ik nu weet zou ik opnieuw inschrijven zonder twijfel. Mooi programma.

Jacque D. -

Tof weerzien, veel terug ontdekt en bewonderd (ik was in 2002 ook met Anders Reizen in Berlijn). Goede begeleiding.

Maria D. -

Ik heb de trip naar Berlijn geboekt omwille van het gevarieerd programma en de reis is zeer goed meegevallen. Ik heb het gevoel dat we gans Berlijn doorkruist hebben en we Berlijn in al zijn facetten hebben leren kennen. Elke dag was weer boeiend en iets nieuws. Er was geen enkel minder moment. Nogmaals veel credits voor Kevin om zo'n boeiende reis samen te stellen en de groep zo goed te begeleiden.

Nancy V. -

De historiek van Berlijn die als een rode draad door deze boeiende reis liep kwam tot leven door de interessante uitleg van Kevin. Veel afwisseling. Wel vermoeiend door de lange dagen. Ik beveel deze reis graag aan aan anderen.

Magda A. -

Gevarieerde reis. Alle hoeken van Berlijn leren kennen. Historisch, alternatief, nadruk op ecologische initiatieven , mooie plekjes ontdekt en lekkere wereld keuken. Het was top!

Vera S. -

Het was een heel toffe reis, veel gezien, leuke groep en heel goede reisbegeleider (vriendelijk, alles met de glimlach en uitmuntende kennis van de stad).

Nancy V. -

Berlijn bekijken en vooral beleven. Lopen door een verdeelde stad, één gemaakt, met een enthousiaste en gemotiveerde begeleider die je de verschillende indrukken laat voelen. Samen de dagen intensief beleven en komen tot hoogtepunten. Een aanrader, zelf voor het eerst een groepsreis gemaakt, met een zeer positieve ervaring.

Marc S. -

Heel geslaagde city trip mede dank zij de fantastische begeleiding . Afwisseling tussen het verleden van de stad met het leven nu. Leuke fietstocht, mooi hotel, lekker eten, alles was even goed. Een aanrader !

Bie B. -

Intensieve,maar boeiende ontdekking van de bruisende stad Berlijn,onder begeleiding van een uitstekende begeleider.

Georges V. -

Ik heb het gevoel dat we echt een overzicht hebben gekregen van wat Berlijn te bieden heeft: oud en nieuw, klassiek en hip, de mix van culturen, de geschiedenis vanaf WO II. Ik ga de reis aanraden aan iedereen die goede benen heeft en gevoel voor humor :-)

Lut N. -

Met een ervaren begeleider hebben we een prachtige reis beleefd waar we zowel het klassieke Berlijn als het alternatieve Berlijn hebben bezocht .

Rita V. -

Boeiende citytrip Berlijn. Confrontatie met het verleden. Gedreven begeleider.

Ludo D. -

De Berlijnreis is verrassend en zeer gevarieerd. We hebben ontzettend veel gezien en de begeleiding was uitstekend! Bij Kevin voel je de passie voor Berlijn en het begeleiden van groepen.

Monique H. -

Berlijn, een wereldstad waar je zeker 6 dagen kan vullen. De verscheidenheid in buurten, de geschiedenis van de Berlijnse muur, de groene long, de meren, maken van Berlijn een stad met vele hoogtepunten. De reisleider, Kevin, heeft ons alle hoeken en kanten van Berlijn laten zien, wat hij uitmuntend gedaan heeft. Met zijn enthousiasme en geestdrift leer je Berlijn echt kennen.

Micheline G. -

Het programma was heel gevarieerd, Kevin is gepassioneerd door Berlijn en dat voelde je doorheen de ganse reis. Berlijn bezoeken met Kevin is een aanrader!

Linda D. -

Prachtig om deze reis te hebben gemaakt met een begeesterde gids die zelf in de stad heeft gewoond.

Rita K. -

Fantastische gevarieerde reis die ik zeker aan vrienden zal aanraden

Erik A. -

Een zeer afwisselende kennismaking met de stad, gaande van de donkere geschiedenis tot de meest hippe buurten. Als extra is er ook een mooie fiestocht door het groen en langs het water en bovendien ook nog een bezoek aan het strand van de Wannsee.

Emmy S. -

Veel variatie, er werd rekening gehouden met iedereen, aangename en bruisende stad, milieuvriendelijk, voor elk wat wils.

Dominique F. -

Berlijn, een stad die zoveel heeft meegemaakt maar hierdoor een nieuwe vorm van samenleven heeft ontdekt waarvan ze voordien geen idee had en nu een woon-en levenskwaliteit heeft uitgebouwd waar de ganse wereld nieuwsgierig komt naar kijken.

Johan D. -

Prachtige reis. Een aanrader.

Eric S. -

Algemene reistips

Jouw laatst bekeken reizen:

Mail me deze reizen

Dag 1

ICE-trein van Brussel-Zuid door de verschillende Duitse landschappen naar Berlijn. Transfer naar ons familiaal pension.

We maken een eerste buurtverkenning rond de bekendste straat van Berlijn: de Kurfürstendamm. We wandelen over de imposante boulevard en bezoeken daar de Gedächtniskirche, Breitscheidplatz en een stukje Tiergarten. Het diner brengt ons het beste van de Berlijnse keuken. Guten Appetit!

Dag 2

Stevige wandeldag vandaag. Tot een eindje in de namiddag doen we de klassieke hoogtepunten van Berlijn aan: Alexanderplatz, Hackescher Markt, Friedrichstrasse, Pariser Platz, Brandenburger, Holocaustmonument, de site van Hitlers voormalige bunker, Checkpoint Charlie, de 'Topografie van de terreur'-expo in het voormalige Gestapo-hoofdkwartier, de Gendarmenmarkt, Unter den Linden, Museuminsel (voor effectief museumbezoek is later nog tijd).

In de late namiddag bezoeken we eerst de Tiergarten, een van de grootste stadsparken van Europa, en sluiten we af met een bezoek aan de befaamde Reichstag.

Dag 3

We nemen de trein naar Griebnitzsee, waar we onze fietsen oppikken. We fietsen via tientallen meren en riviertjes naar de machtige Wannsee, waar menig Berlijner zijn vrije uurtjes doorbrengt. Na de picknick fietsen we langs het meer verder naar het historische Potsdam, waar we de Hollandse Wijk en uiteraard het prachtige domein rond het imposante 18de-eeuwse rococopaleis Sanssouci van Frederik de Grote bezoeken. Via het Babelsberg Park keren we terug naar Griebnitzsee.

Per trein terug naar het centrum. 

Dag 4

Vandaag gaan we de alternatieve toer op. In de voormiddag is het de beurt aan Friedrichshain en Kreuzberg, het voormalige Oost-Berlijn. Hier wandelen we door de kunstenaarswijken, langs kraakpanden, graffiti parken en door multiculturele straten. Inclusief een bezoekje aan de East-Side Gallery, het langste nog intacte stuk Muur.

De lunch nemen we in de Turkse wijk Neukolln en in de namiddag brengen we een bezoek aan Tempelhof, ooit een luchthaven en nu een hip recreatief gebied in volle ontwikkeling. In de late namiddag gaan we met een vluchteling/dakloze op pad die zijn levensverhaal vertelt aan de hand van een wandeling door zijn wijk. We eindigen in het alternatieve en hippe P’berg.  

Dag 5

Om wat dieper in te gaan op het duistere, nog niet zo verre verleden van Berlijn, bezoeken we in de voormiddag de beruchte Stasi-gevangenis van Hohenschönhausen. Onze gids is een voormalige gevangene.

In de namiddag ben je vrij, met tijd voor een museumbezoek of tal van andere activiteiten. De begeleider geeft tips.

Dag 6

We stoppen onze bagage in lockers in het station en gaan in de voormiddag nog op stap. In de Bernauerstrasse kunnen we ons een beetje inleven in 'het leven zoals het was' rond de muur. We wandelen via de grens waar de muur ooit stond naar het Mauerpark, waar 's zondags Berlijners uit alle lagen van de bevolking en toeristen samen komen voor een picknick, een pop-up concertje of gewoon om wat rond te lummelen in het park of op de vlooienmarkt. 

We vangen de ICE-terugtocht naar Brussel aan in de loop van de namiddag.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Jouw laatst bekeken reizen:

Mail me deze reizen

Prijs

binnenkort online
Voorschot: € 330 per deelnemer

Inbegrepen

 • ICE-trein Brussel-Berlijn-Brussel
 • logies
 • ontbijt
 • groepstransfers
 • fietshuur
 • Berlin Welcome Card (geeft mooie kortingen  bij heel wat culturele activiteiten)
 • inkomgelden van vermelde bezienswaardigheden
 • daklozenproject
 • Nederlandstalige begeleiding
 • alternatieve gids
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • middag- en avondmalen (budget ca. € 160)
 • dranken
 • evt. inkomgelden optionele bezoeken
 • fooien (in Berlijn gebruikelijk op restaurant)
 • locker op dag 6
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Jouw laatst bekeken reizen:

Mail me deze reizen

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een stadswandelreis van niveau . Fysiek stelt deze reis geen bijzondere eisen. Niettemin kan een stadswandelreis, zeker bij warm weer, behoorlijk vermoeiend zijn.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren in een kleinschalig hotel-pension.


Maaltijden

Ontbijten doen we in het hotel. Het middagmaal is een broodje of kleine hap en het avondmaal nemen we op restaurant.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.

Vervoer

Voor deze reis kiezen we voor de trein. Het is een klimaatvriendelijk alternatief voor vliegen. En als je de vele uren wachten op de luchthaven meerekent, is de trein zelfs niet altijd zoveel trager dan het vliegtuig.
Met de trein reizen heeft nog andere voordelen. Waar je met het vliegtuig elk gevoel van afstand mist, merk je met de trein - zowel door de reistijd als door de verschillende streken die je doorkruist - écht hoe ver je van huis bent. 
De tijd die je aan boord doorbrengt, laat je toe om te lezen, kennis te maken met je reisgenoten, of gewoon weg te dromen bij het voorbijglijdende landschap. Hij helpt je te 'onthaasten' zodat je bij aankomst op de bestemming in 'relax mode' aan je vakantie kan beginnen.

Ter plaatse maken we gebruik van het efficiënte openbaar vervoer en gaan we een dag fietsen.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

's Zomers kan het behoorlijk warm worden in Berlijn (maar er zijn voldoende schaduwrijke terrasjes om dat op te vangen!). Uiteraard is regen of onweer steeds mogelijk. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • reistas of kleine koffer met wieltjes
 • dagrugzakje

Schoeisel & kousen

 • comfortabele wandelschoenen
 • wandelkousen
 • evt. lichtere schoenen.

Kledij

 • (wandel)broek/short/bermuda
 • wind- en waterdicht jasje
 • trui/fleece
 • hemden en/of T-shirts
 • zwemkledij

Verzorging

 • toiletgerief
 • evt. zwemhanddoek

Diversen

 • drankfles of -zak
 • evt. oordopjes (gesnurk)
 • evt. oogmasker
 • evt. paraplu.

EHBO

Je begeleider beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Duitsland volstaat je identiteitskaart.


Geld

Je kan overal in Berlijn met je betaalkaart terecht aan bankautomaten en je kan in de meeste winkels en horeca-zaken met de kaart betalen. 


Achtergrondinformatie

Berlijn, Berlijn

Fotograaf Harold Naayer en schrijver Donald Niedekker gingen op pad in een stad die hen al jaren fascineert. Ze deden indrukken op en wisselden die 's avonds met elkaar uit. In beeld en in tekst. Het oude en het nieuwe Berlijn. West-Berlijn en Oost-Berlijn.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en treingegevens en de deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Jouw laatst bekeken reizen:

Mail me deze reizen
Anders Reizen: Berlijn
Anders Reizen Berlijn 2018