Bulgarije - De nationale parken van Rila en Pirin op sneeuwschoenen


8 dagen

30/01/2022 - 6/02/2022

prijs € 1390


niet meer boekbaar

Bulgarije - De nationale parken van Rila en Pirin op sneeuwschoenen


8 dagen

30/01/2022 - 6/02/2022

prijs € 1390


niet meer boekbaar

Bulgarije - De nationale parken van Rila en Pirin op sneeuwschoenen


8 dagen

30/01/2022 - 6/02/2022

prijs € 1390


niet meer boekbaar

Bulgarije - De nationale parken van Rila en Pirin op sneeuwschoenen


8 dagen

30/01/2022 - 6/02/2022

prijs € 1390


niet meer boekbaar

Bulgarije - De nationale parken van Rila en Pirin op sneeuwschoenen


8 dagen

30/01/2022 - 6/02/2022

prijs € 1390


niet meer boekbaar
Groepsreis Bulgarije
De Balkan-gebergtes staan hoog aangeschreven bij Anders Reizen. Zo ook Rila en Pirin, in het zuidwesten van Bulgarije. Deze massieven/nationale parken hebben vele troeven voor de bergwandelaar die op zoek is naar rust en authenticiteit in een kader dat niet moet onderdoen voor de Alpen. Ook ’s winters, wanneer de beboste bergflanken met een dikke laag sneeuw zijn bedekt. Deze trektocht rijgt een aantal hoogtepunten aan elkaar, zowel op het vlak van natuur als cultuur, en er  komt ook wat verwennerij aan te pas...
Prijs: € 1390
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 22BG1RPW1
Reisdatum: 30/01/2022 - 6/02/2022
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :

Huidige groepssamenstelling:

39

40

59

42

53

65

66

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9

6 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Vlucht van Charleroi naar Sofia en transfer (1.5 u.) naar het hotel in Govedartsi, een dorp aan de voet van het Rila-gebergte.

Dag 2

Na het ontbijt krijgen we een korte introductie in het gebruik van en wandelen met sneeuwschoenen. Daarna trekken we de vallei in voor een tochtje naar Giolechitsa. We zitten al meteen in hét Bulgaars wintersportgebied bij uitstek. Rila is het hoogste gebergte van de Balkan en heeft een typisch alpenlandschap met hoge pieken en talrijke bergmeren. 

11 km, 600 m stijgen en 100 m dalen.

Tweede overnachting in Govedartsi.

Dag 3

Transfer van een half uur naar het skigebied Borovets waar we de skilift nemen naar Yastrebets. Vanaf hier wandelen we in de richting van de hoogste top van de Balkan, de Mussala (2925 m). Onderweg passeren we de gelijknamige hut en bereiken uiteindelijk de hut Ledeno Ezero op 2700 m, direct onder de top. We wandelen terug naar de skilift en dalen weer af naar Borovets.

Transfer van een uur naar het dorp Sapareva banya, verder naar het westen gelegen en nog steeds onderaan het Rila-gebergte. In deze spa- en wellness-bestemming bevindt zich de heetste geiser (103 graden) van Europa en het is dus een must om hier de genezende krachten van het natuurlijke bronwater te ervaren.

12 km, 650 m stijgen en weer dalen.

Dag 4

Transfer (1u15 min.) naar Panichishte, de regio aan de noordelijke voet van het Rila-gebergte, waar de wandeling begint. Ze leidt ons langs de zeven Rila-meren, gelegen tussen 2100 en 2500 m en met kleuren die variëren van het lichtste blauw tot het donkerste zwart. Een streling voor het oog.

We keren via Panichishte terug naar Sapareva banya voor een tweede overnachting en misschien nog wat meer wellness.

9 km, 250 m stijgen en 750 m dalen.

Dag 5

Een cultureel dagje vandaag dat begint met een rit van 1.5 u. naar het Rila-klooster. Onderweg passeren we nog een ander heiligdom: een grot met een heel bijzondere kwaliteit. Als je er doorheen kruipt, kom je er als een 100% goed mens weer uit. Een aanrader dus! Het Rila-klooster werd in de 17de eeuw gebouwd. Het is indrukwekkend gelegen aan de voet van het Rila-gebergte en herbergt een schat aan cultuurrijkdommen, zoals manuscripten, iconen, oorkonden en een rijke bibliotheek. 

In de namiddag rijden we verder (1.5 u.) naar het stadje Gorno Draglishte. Ook hier bevindt zich in de buurt een spa- en wellnesscomplex. We hebben Rila ingeruild voor het jongere Pirin-gebergte, met veel graniet en leisteen maar ook grillige kalksteenrotsen. De donkere wouden zijn een belangrijk toevluchtsoord voor zeldzaam geworden dieren als wolven, bruine beren en lynxen (maar die zullen we niet te zien krijgen).

Dag 6

Transfer (45 min.) naar Gotse Delchev, vanwaar 2 zetelliften ons tot bij het startpunt van de wandeling brengen. Afhankelijk van de conditie, wandelen we naar het gletsjermeer dat onder de top van de Bezbog ligt op 2236 m, of naar de top zelf (2645 m). In beide gevallen een pracht van een tocht in een wereld van sneeuw en ijs.

In de Bezbog-hut, op de oever van het meer, wachten spijs & drank en kunnen we nog wat nagenieten van het uitzicht. Terugkeer naar en tweede overnachting in Gorno Draglishte.

10 km, 550 m stijgen en weer dalen.

Dag 7

Transfer (45 min.) naar de start van een luswandeling die zich situeert in het gebied onder de Vihren, met z’n 2914 m de tweede hoogste top van Bulgarije. In Shiligarnika zetten we aan en al snel bereiken we de Bunderista-vallei, bekend om zijn prachtige sparrenwouden. Hier kunnen we even stilstaan bij een natuurmonument: een meer dan 1300 jaar oude witte spar.

Na de wandeling transfer (2.5 u.). naar hoofdstad Sofia voor de overnachting. 

8 à 10 km, 400 à 500 m stijgen en weer dalen. 

Dag 8

We hebben misschien nog wat tijd voor een blitzbezoek aan de Alexander Nevski-kathedraal en de joodse synagoge. 

Transfer naar de luchthaven en terugreis naar Charleroi.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1390
Voorschot: € 420 per persoon

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological 
 • transfers (ook skiliften)
 • logies
 • maaltijden vanaf  ontbijt dag 2 t.e.m. ontbijt dag 8
 • Nederlandstalige begeleiding
 • lokale gids
 • inkomgeld Rila-klooster
 • gebruik sneeuwschoenen en wandelstokken
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • fooien
 • evt. inkomgelden (bv. wellness)
 • evt. reisverzekering. 

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Steven Vertommen


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau . We maken 1 inlooptocht en 4 dagtochten. Voor de afstand en de hoogteverschillen verwijzen we naar het dagschema. Wandelen op sneeuwschoenen is iets zwaarder dan gewoon wandelen. Sneeuwschoenen zijn langwerpige frames die je onder je wandelschoenen worden bevestigd en die verhinderen dat je wegzakt in de sneeuw. Ze laten je ook toe de gebaande paden te verlaten. Wij stellen eveneens skistokken ter beschikking die het wandelen vergemakkelijken.

Ervaring met wandelen op sneeuwschoenen is niet vereist. Wél moet je in staat zijn een hele dag actief bezig te zijn in de koude buitenlucht.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren 4 x in een kleinschalig hotel, 2 x in een guest house en 1 x in een mooi stadshotel, telkens in tweepersoonskamers met privé-sanitair.


Maaltijden

Deze reis heeft vele troeven, maar ze liggen niet in het culinaire domein. Het ontbijt nemen we in het hotel, de lunchpakketten bestaan  meestal uit paar sneden brood, geitenkaas, worst, wat komkommer en een snack. Het avondmaal nemen we in het logies of op restaurant. Indien je graag snackt, raden we aan om van thuis uit tussendoortjes mee te nemen.


Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak.


Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappij Ryanair (FR).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
FR 6352Charleroi 30/01/2022 16:55Sofia 30/01/2022 20:35
FR 6351Sofia 06/02/2022 21:00Charleroi 06/02/2022 22:50

We verplaatsen ons met een privé-minibus met chauffeur en met skiliften


Klimaat

Bulgarije heeft een continentaal klimaat met koude winters en een grote sneeuwzekerheid in het gebergte. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.

De reis gaat ook door indien er uitzonderlijk geen of weinig sneeuw ligt. In dat geval wordt er 'gewoon' gewandeld. 


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak met regenhoes

Schoeisel & kousen

 • waterdichte bergwandelschoenen
 • schoenen voor binnen
 • wandelkousen
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • skibroek OF warme en soepele broek + waterdichte overbroek
 • warme wind- en waterdichte jas, liefst met kap en opstaande kraag
 • wollen trui of fleece
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts
 • warme muts
 • sjaal of winterbuff
 • min. 2 paar handschoenen
 • warm ondergoed (evt. lange onderbroek)
 • een stel kleren voor ’s avonds.

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
  beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • lunchbox
 • drankfles of -zak

Diversen

 • degelijke zonnebril
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Bulgarije volstaat je identiteitskaart.


Inreisvoorwaarden
Op de website van Buitenlands Zaken vind je de richtlijnen in verband met covid19 die de bestemming oplegt aan reizigers aan het buitenland. Lees deze zeker na.


Geld

De Bulgaarse munt is de Lev (meervoud leva). Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter. Je kan tijdens deze reis in de luchthaven, alsook in Govedartsi, Separeva Banya en Sofia met de kaart geld afhalen


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt enkele  weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: