Bosnië-Herzegovina - De Balkan in een notendop


11 dagen

12/09/2022 - 22/09/2022

prijs € 1840


Boek deze reis »

Bosnië-Herzegovina - De Balkan in een notendop


11 dagen

12/09/2022 - 22/09/2022

prijs € 1840


Boek deze reis »

Bosnië-Herzegovina - De Balkan in een notendop


11 dagen

12/09/2022 - 22/09/2022

prijs € 1840


Boek deze reis »

Bosnië-Herzegovina - De Balkan in een notendop


11 dagen

12/09/2022 - 22/09/2022

prijs € 1840


Boek deze reis »

Bosnië-Herzegovina - De Balkan in een notendop


11 dagen

12/09/2022 - 22/09/2022

prijs € 1840


Boek deze reis »
Groepsreis Bosnië-Herzegovina
Bosnië is de Balkan in een notendop. Een land met een heftige geschiedenis waar - in een decor van prachtige en gevarieerde berglandschappen - de katholieke, islamitische en orthodoxe wereld elkaar treffen. We trekken te voet door deze lappendeken van volkeren en stammen. Onder begeleiding van Balkankenner en -liefhebber Ruud Peten maak je kennis met een uniek stukje Europa. Een reis voor avontuurlijke wandelaars die een compleet nieuwe bestemming willen ontdekken.
Prijs: € 1840
Aantal dagen: 11 dagen
Reisnummer: 22BA1AAA1
Reisdatum: 12/09/2022 - 22/09/2022
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

40

52

56

65

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Sarajevo. Deze prachtige hoofdstad van Bosnië bewaren we tot het laatst. We zakken meteen de rivier de Neretva af om een goede 2 uur later Mostar te bereiken, de tweede stad van Bosnië. Nergens beter dan in Mostar is de ontmoeting tussen oost en west voelbaar. 

We verblijven in een degelijk hotel op slechts enkele honderden meters van de beroemde brug en het historisch hart van Mostar. 

Dag 2

Een rustige wandeling voor de eerste dag. Aan de voet van de bijna oninneembare berg Prenj ligt de prachtige kloof van de rivier Bijeli. We wandelen de kloof in tot aan de bron, die verscholen ligt in een fraaie grot, en via dezelfde route er weer uit. In de namiddag is er nog gelegenheid om meer van Mostar te zien: struinen door het oude centrum, een bezoek aan het stadsmuseum of ontspannen op de kiezelstranden aan de Neretva. 

16 km / 350 m stijgen en dalen

Dag 3

Op weg naar de bergen maken we nader kennis met de diverse culturen van Bosnië & Herzegovina. We maken een stop in Stolac, bezoeken een vroeg-middeleeuws grafveld en maken een ommetje door het stadje met zijn typische mengeling van Ottomaanse, mediterrane en authentieke Balkan-sfeer.

Rond lunchtijd arriveren we in de bergen van Sutjeska en na de picknick trekken we de hoogte in. De tocht voert ons aanvankelijk door een dicht woud. Geleidelijk aan trekt het terrein open tot we de bergweide van Prijevor bereiken. Deze mooie weide ligt pal onder de piek Maglic (2386 m), Bosnië's hoogste.

Voor de overnachting staan ons 3 eenvoudige herderslodges ter beschikking, midden in de wilde natuur. 

7 km / 800 m stijgen

Dag 4

We zetten de tocht voort en steken even de grens met Montenegro over. En nu we hier toch zijn, kunnen we net zo goed het Trnovacko-meer even bezoeken. We keren terug via een lagere route, dwars door de oerbossen van Perucica.

Eens terug aan de weg waar we gisteren begonnen, is het nog een 9 km tot Tjentiste, waar we een nacht slapen in een hotel uit de communistische tijd (maar wel prima onderhouden uiteraard). 

15 km / 150 m stijgen en 950 m dalen

Dag 5

Een korte transfer brengt ons naar een bergmeer boven Tjentiste. Hier trekken we westwaarts door Zelengora, een weinig bezocht berggebied dat bekend staat om zijn meren. Op een korte lastige passage na, wandelen we door uitgestrekte en bloemrijke weiden en over panoramische toppen.

Zo arriveren we tegen het einde van de namiddag aan het meer van Orlovacko waar we overnachten in tenten bij een onbemande hut. Onze kok zal de maaltijd voorzien. 

14 km / 950 m stijgen en 850 m dalen

Dag 6

De tweede lange rit van de reis (een uur of 2) brengt ons naar Tusila, en hier beginnen we aan een verkenning de vierde bergregio van Bosnië. Na Prenj, Sutjeska en Zelengora zijn we nu in Bjelasnica aanbeland. Dit massief herbergt uitgestrekte weiden die nog volop in gebruik zijn door schaapherders en hun kudden. We wandelen vanaf Tusila over een reeks afgevlakte toppen naar het bergdorp Umoljani.

In dit authentieke dorp verblijven we 2 nachten in een sfeervol pension. 

13 km / 950 m stijgen en 850 m dalen

Dag 7

Een rondwandeling vanuit Umoljani door een prachtige streek vol legenden vandaag. De route voert over een eenvoudige top naar Lukomir, het hoogste permanent bewoonde dorp van Bosnië. Via de rand van de kloof van de rivier Rakitnica wandelen we rustig terug over een panoramisch pad.

16 km / 700 m stijgen en dalen

Dag 8

We trekken naar de noordzijde van het Bjelasnica-massief via een weinig belopen route. We klimmen geleidelijk naar de Kravac-pas en wandelen dan verder over Debela Brda naar de berghut Stanari. 

In deze gezellige hut worden we altijd goed ontvangen door de op z'n minst markant te noemen eigenaar. We slapen er in kleine zaaltjes. 

15 km / 800 m stijgen en dalen

Dag 9

Het is 1000 m dalen over een afstand van 9 km om terug in de bewoonde wereld aan te komen.

Een korte transfer brengt ons naar Sarajevo. We verblijven in een hotel pal aan de bazaar, zodat de gezellige bedrijvigheid en de heerlijke geur van 'cevapi' nooit ver weg is. Deze namiddag en morgen hebben we uitgebreid de tijd om nader kennis te maken met deze oriëntaalse stad in het hart van Europa.

In de jaren 1990 stond de stad Sarajevo op de rand van vernietiging en dat tijdens de derde oorlog op rij in 1 eeuw. Hoeveel kan een stad en zijn bevolking verdragen? Drie keer werd de droom van verdraagzaamheid en vrede aan flarden geschoten door nationalistische fanatici en stonden de verschillende bevolkingsgroepen elkaar naar het leven. Maar telkens opnieuw overwon uiteindelijk de positieve levenshouding van de inwoners, hun grenzeloze gevoel voor humor en de trots die ze voelen voor hun prachtige stad. Vandaag vind je er een stadskern met gastvrije cafeetjes en een gerestaureerd historisch centrum met een curieuze mengeling van Ottomaanse en Oostenrijks-Hongaarse gebouwen. 

Dag 10

In de voormiddag gaan we op verkenning met de begeleider. We maken een wandeling doorheen de geschiedenis van de stad, beginnend bij de oudste wijk, de Ottomaanse. Via de Oostenrijkse wijk bereiken we het plein waar zich het Bosnische parlement en het Holiday Inn hotel bevinden, een hotel dat een tijdens de belegering van Sarajevo begin jaren 1990 een toevluchtsoord was voor de buitenlandse pers. Op deze wandeling van 2 à 3 uur krijg je de essentie van de stad mee.

De namiddag is vrij. Wie wil kan met de kabelbaan omhoog de berg Trebevic op voor een prachtig panorama. Een ter plaatse te organiseren bezoek aan de Bosnische "piramides" behoort ook tot de opties. 

Dag 11

Transfer naar de luchthaven van Sarajevo en vlucht naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1840
Voorschot: € 650 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • transfers
 • logies (incluis gebruik tenten en slaapmatjes)
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 11
 • Nederlandstalige begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • fooien
 • inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d. in Sarajevo
 • evt. reisverzekering. 

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een wandelreis van niveau  en . Voor de afstanden en hoogteverschillen: zie dagschema. Hou rekening met een hogere graad van ongereptheid van de paden (in vergelijking met de Franse Alpen bijvoorbeeld).

Hoewel de warmte niet meespeelt als criterium in het bepalen van het niveau, kan het wandelingen in de lageren regionen wel zwaarder maken.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

De logiesplaatsen zijn gevarieerd:

 • 4 x goed gelegen hotels (*** / ****) in Sarajevo en Mostar
 • 2 x berghutten
 • 3 x pensionsx
 • 1 x tent

Je dient zelf een slaapzak mee te brengen.


Maaltijden

Ontbijt en avondmaal gebruiken we in of bij het logies. Het middagmaal is een picknick.


Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak tijdens de wandelingen.


Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines (OS) .
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
OS 352Brussel 12/09/2022 09:50Wenen 12/09/2022 11:30
OS 757Wenen 12/09/2022 12:55Sarajevo 12/09/2022 14:00
OS 758Sarajevo 22/09/2022 14:40Wenen 22/09/2022 15:55
OS 355Wenen 22/09/2022 17:30Brussel 22/09/2022 19:15

Ter plaatse maken we gebruik van een privé-minibus met chauffeur.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Tijdens deze reis verwachten we meestal zonnig en aangenaam warm wandelweer in de bergen, echter met kans op mist of een bui. Koude nachten in de bergen (tot 5°). Hou rekening met grote temperatuursverschillen tussen zon en schaduw.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • rugzak of reistas – 1 stuk
 • degelijke dagrugzak 
 • regenhoes voor dagrugzak.

Schoeisel & kousen

 • stevige, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen of (wandel)sandalen
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en) (die beschermt tegen prikkelstruiken, insecten en teken; een afritsbare broek is handig)
 • wind- en waterdichte jas
 • wind- en waterdichte broek
 • warme pull/fleece
 • lichte pull/fleece
 • hemden of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short
 • handschoenen
 • muts
 • zwemkledij 

Verzorging

 • toiletgerief  (gebruik liefst biologisch afbreekbare zeep)
 • 1 handdoek 
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • lunchbox
 • drankfles

Diversen

 • slaapzak
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleider beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Bosnië-Herzegovina volstaat je identiteitskaart.


Inreisvoorwaarden
Op de website van Buitenlands Zaken vind je de richtlijnen in verband met covid19 die de bestemming oplegt aan reizigers aan het buitenland. Lees deze zeker na.


Geld

De munteenheid is de Bosnische mark. Je neemt best wat cash geld mee om ter plaatse te wisselen of je kan terecht aan geldautomaten. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency converter.


Vertrekinfo

Je krijgt de vertrekinfo enkele weken voor vertrek per mail toegestuurd.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: