Armenië - Culturele wandelreis in de zuidelijke Kaukasus


13 dagen

8/05/2022 - 20/05/2022

prijs € 1950


niet meer boekbaar

Armenië - Culturele wandelreis in de zuidelijke Kaukasus


13 dagen

8/05/2022 - 20/05/2022

prijs € 1950


niet meer boekbaar

Armenië - Culturele wandelreis in de zuidelijke Kaukasus


13 dagen

8/05/2022 - 20/05/2022

prijs € 1950


niet meer boekbaar

Armenië - Culturele wandelreis in de zuidelijke Kaukasus


13 dagen

8/05/2022 - 20/05/2022

prijs € 1950


niet meer boekbaar

Armenië - Culturele wandelreis in de zuidelijke Kaukasus


13 dagen

8/05/2022 - 20/05/2022

prijs € 1950


niet meer boekbaar
Groepsreis Armenië
In de schaduw van de mythische berg Ararat ligt Armenië. Het land is de oudste christelijke staat ter wereld en heeft een unieke cultuur en schrift. We verkennen Hayastan, zoals de Armeniërs hun land noemen, wandelend over de bergpaden van de Kleine Kaukasus. We trekken door oorspronkelijke landschappen van valleien en snelstromende rivieren, alpenweiden, bergmeren en oude bossen met eiken, beuken en wilde perenbomen. Daartussen tegen de bergflanken de magnifiek gelegen vroegchristelijke, kloosters met gebeeldhouwde khachkar-kruisstenen en versterkte forten die terugkijken op een roemrijke, bewogen en vaak tragische geschiedenis. Maar Armenië vandaag gaat niet meer gebukt onder het juk van het verleden. We ontmoeten een eigenzinnig volk dat leeft op de landbrug tussen Europa en Azië en vooral gastvrij, bescheiden en nieuwsgierig is. Deze duurzame en veelzijdige reis, dichtbij de bevolking, wordt een grandioze outdoor ervaring en een verhaal zonder einde. 
Prijs: € 1950
Aantal dagen: 13 dagen
Reisnummer: 22AM1ACA1
Reisdatum: 8/05/2022 - 20/05/2022
Deelnemers: min. 6 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

33

37

62

52

56

59

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • 10 wandeldagen, meestal vertrekkend of aankomend bij een monument
 • Monumentale religieuze architectuur
 • Boerendorpen en afgelegen natuurgebieden
 • Natuur in volle voorjaarsbloei
 • Eigenzinnige hotels en gastvrije gezinnen
 • Persoonlijk contact met de mensen
 • De 'volle tafel' met eerlijke gerechten

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,1

38 Beoordelingen

reviews van klanten

De natuur in Armenië heeft onze verwachtingen overtroffen. Ook mooie kloosters en lekker eten en aangenaam verblijf bij de plaatselijke bevolking.

Dirk G. -

De logies bij de gastgezinnen zijn een leuke manier om in contact te komen met de lokale bevolking, hun cultuur en leefwijze.

Bea B. -

Armenië is een heel mooi landje dat onze aandacht en bezoek zeker verdient. Er is nog veel armoede maar de mensen zijn super vriendelijk en iedereen doet z'n best. We hadden een topper van lokale (wandel)gids met oog voor de groep. Een aanrader !!!

Nancy H. -

Weer een mooie reiservaring rijker, in leuk gezelschap, met perfecte begeleiding.

Conny D. -

Het was een prachtige reis door een mooi en interessant land.

Conny V. -

Armenia heb ik leren kennen als een prachtige, indrukwekkende, gevarieerde bergomgeving met een bewust, vriendelijk, warm volk. Yerevan getuigt van een cultuur met een rijke geschiedenis, in beweging.

Mie V. -

Een afwisselende wandelreis in weidse gebieden en bergen in het land van het warme en trotse Armeense volk

Paul G. -

Het was gewoonweg perfect.

Linda V. -

Goede begeleiding, goede groep, Geluk met het weer, mooie indruk van Armenië. Voor mij zeker geslaagd. Bedankt!

Marianne V. -

Deze Armenië reis was op alle vlakken een boeiende en onvergetelijke ervaring: de prachtige natuur, kloosters, de geschiedenis van het land en zijn bewoners en ook de lekkere keuken. Het zal nog lang blijven nazinderen. Een dankjewel aan de reisgenoten, een hechte groep met zorg voor mekaar en boeiende uitwisseling. De reisbegeleiding door Peter en de gidsen ter plekke Ani waren fantastisch. Ook een dankjewel aan onze ervaren Armeense chauffeur, door deze formule met privé bus hebben we vele regio's van dit mooie land kunnen bezoeken.

Alice M. -

Prachtige reis, heel evenwichtige verhouding natuur/cultuur, heel gedreven begeleider en lokale gids die zeer goed uitleg gaf en duidelijk ook ervaring had met groepen.

Goedele V. -

Algemene reistips

Natuur en cultuur

Deze reis combineert een 10 natuurwandelingen met heel wat cultuur. Ze verschilt van onze andere reis naar Armenië, de 'avontuurlijke wandelreis in de zuidelijke Kaukasus', doordat we elke avond kunnen genieten van het (soms eenvoudige) comfort van een hotel of woning, zonder dat er gekampeerd wordt.

Dag 1

Heenreis naar en overnachting in Jerevan.

Dag 2

We gaan op verkenning in de hoofdstad. Jerevan is een moderne stad, waar zowat de helft van de Armeense bevolking woont. We wandelen langs de historische monumenten en enkele mooie 19de-eeuwse gebouwen en genieten van de sfeer in deze levendige en dynamische stad. We houden halt bij het genocide-monument op een heuvel boven de stad. Indien er interesse is, kan ook het Nationaal Museum worden bezocht.

Overnachting in een hotel in Jerevan.

Dag 3

Vroeg in de ochtend, na het ontbijt, vertrekken we uit Jerevan en rijden naar het zuiden. De komende dagen verkennen we de vruchtbare valleiprovincie Vayots Dzor, de dunst bevolkte van Armenië. We krijgen voor het eerst zicht op het Armeense platteland waar de landbouw nog kleinschalig is. De akkers liggen in waaiervorm rond de dorpen (en daar groeien de ingrediënten voor onze lekkere huisgekookte maaltijden). Onderweg houden we halt bij het klooster Khor Virap. Met de welgevormde berg Ararat op de achtergrond is dit allicht het meest gefotografeerde klooster van het land. Hier zijn we niet alleen, toerbussen rijden af en aan met buitenlandse bezoekers die van klooster naar klooster rijden. Maar dat kan niet onze bedoeling zijn. Tussen de wijngaarden van het dorpje Areni beginnen we dan ook aan onze eerste wandeling. Die brengt ons door de wilde Noravank-canyon, met hoge, rozerode rotswanden. De wandeling eindigt aan het gelijknamige klooster, één van de mooiste van Armenië met prachtige sculpturen. 

Wandelen: 450 m stijgen - 350 m dalen – 12 km

Dag 4

Een korte rit brengt ons in Artabuyuk. We stappen door een mooi afwisselend landschap naar het 9de-eeuwse fort van Smbataberd (1825 m), strategisch gelegen tussen de dorpen Artabuyuk en Yeghegis. Maar daar houdt het nog niet op, want langs ons pad ligt ook het klooster van Tsakhats Kar (2025 m). Haal je camera maar boven, want van hieruit heb je een knap zicht op Smbataberd en zie je pas ten volle hoe ingenieus en spectaculair het fort van de prins van Syunik gelegen is en wat een listen het de vijand moet gevergd hebben om dit fort in te nemen. 

Wandelen: 550 m stijgen - 550 m dalen – 15 km

We worden opgepikt en naar de provinciehoofdstad Yeghegnadzor gebracht, gelegen aan de samenvloeiing van twee rivieren. Hier logeren we in privé-huizen.

Dag 5

De startplaats van de wandeling vandaag is het fruitdorp Vernashen. Een fikse tocht die ons op en af doet gaan en ons langs alweer een pareltje brengt: Spitakavor, het klooster van de Witte Maagd.

Wandelen: 650 m stijgen - 550 m dalen – 18 km

Na de wandeling rijden we door naar de regio Syunik. Een hotel in het stadje Sisian aan de rivier Vorotan wordt onze volgende overnachtingsplaats.

Dag 6

Met een minimum aan bagage voor 1 overnachting in de dagrugzak (de hoofdbagage kan niet mee naar Tatev), worden we naar Bartsravan gebracht, een dorpje verder zuidwaarts. Vandaar wandelen we hoog boven de kloof naar het 9de eeuwse Tatev-klooster. Tatev, gelegen op een basaltplateau, lijkt van op afstand eerder op een burcht. Het wordt allemaal nog indrukwekkender als je de legende kent die aan de bouw van dit klooster verbonden is en weet dat er op zijn hoogtepunt meer dan 700 monniken woonden. Je kan er ook de 15 m hoge wiegende pilaar van Gavazan bewonderen en krijgt er een goed idee van het dagelijks leven in een Armeens klooster.

We logeren we in privé-huizen in Tatev-dorp. Vanavond stookt onze gastheer en doudouk-speler, de horovatz-barbecue op. 

Wandelen: 500 m stijgen - 450 m dalen – 17 km

Dag 7

Vanuit Tatev wandelen we naar het afgelegen dorpje Ltsen. Onze picknickplaats ligt op het hoogste punt van de wandeling (2100 m).

In Ltsen staat het busje op ons te wachten en worden we terug gebracht naar het hotel in Sisian waar we op dag 5 ook al logeerden.

Wandelen: 600 m stijgen - 450 m dalen – 14 km

Dag 8

Weer nieuwe ontdekkingen vandaag, te beginnen met een bezoek aan Karahung, het ‘Stonehenge van Armenië’. Deze oudst gekende megalietensite is nog steeds gehuld in een waas van mysterie. Wat echter stilaan zeker is, is dat dit een necropool én een observatorium is uit de prehistorie. 
Daarna rijden we met jeeps naar de berg Ukhtasar. Op 2700 m beginnen we te wandelen en op zo’n 3000 m vinden we overal prachtige petrogliefen, afbeeldingen in de stenen gekerfd die duizenden jaren oud zijn. In de buurt van een klein bergmeer (3200 m) picknicken we om daarna langs een andere route weer af te dalen.
(In 2019 lage er eind april nog een pak sneeuw waardoor de wandeling naar de petrogliefen niet is kunnen doorgaan. In 2020 vindt de voorjaarsreis later plaats, maar mocht er nog te veel sneeuw liggen, wordt er uiteraard een alternatieve wandeling voorzien.)

Na de wandeling brengt het busje ons naar Jermuk, gekend voor zijn spa- en kuurfaciliteiten. Voor liefhebbers van Sovjet-architectuur in verval, is het voormalig cultuurcentrum een absolute aanrader. In de vooravond verkennen we Jermuk, met mooie vrouwenbeelden in Sovjet-realistische stijl en de galerij met het geneeskrachtige bronwater.

Eten en slapen doen we in een blingblinghotel in Jermuk.

Wandelen: 500 m stijgen - 250 m dalen – 6 km.

Dag 9

Op onze tocht door de canyon van de woelige Arpa-rivier, waar maar weinig toeristen komen, is de kans reëel om een paar niet alledaagse vogelsoorten te spotten, zoals de groene bijeneter, de blauwe rotslijster en de lammergier. We wandelen op een langzaam dalend pad, van 2100 naar 1650 m, en verder over een oude weg tot bij een prachtige picknickplaats met zicht op het klooster van Gndevank.

Na het bezoek aan het 1000-jaar oude klooster, waar we fijn gebeeldhouwde grafstenen kunnen bewonderen, klimmen we opnieuw de hoogte in naar het dorp Gndevaz.

De weg naar het logies van vanavond brengt ons over een stukje van de historische Zijderoute. We pauzeren even bij de goed bewaard gebleven 14de-eeuwse karavanserai van Selim, gelegen onder de gelijknamige pas (2401 m). Daarna rijden we nog een stuk verder, en bezoeken het 10de-eeuwse kerkhof met 900 gebeeldhouwde khachkar-grafmonumenten. Dan volgt een rit langs de oever van het Sevan-meer. Vanuit ons ex-Sovjethotel, op 2000 m hoogte, hebben we een machtig zicht over het enorme meer.

Wandelen: 400m dalen - 250m stijgen – 13 km.

Dit soort lege plekken kan je overal vinden. Ooit kwam ik ze al tegen in het Centraal massief, in Zuid-Marokko, de steppes van Oost-Turkije, in Kirgizië,… En nu heb ik het geluk om de grote leegte ook in Armenië te mogen terugvinden.
Begeleider Stijn Vanacker, tijdens zijn verkenningsreis door Armenië in 2014.

Dag 10

Na een ritje van een half uur, zet het busje ons af in Semyonovka, een dorp gesticht door de Russisch-christelijke sekte van de Molokanen. De wandeling vandaag brengt ons naar Goshavank en loopt grotendeels door het Dilijan Nationaal Park. Het park is bekend vanwege zijn hoge biodiversiteit met vele soorten eetbare kruiden en bessen. De uitgestrekte boslanden heeft men in hun originele staat weten te behouden. 

In het aangename stadje Dilijan, waar de Russische componist Shostakovich graag placht te vertoeven, krijgen we een lekker avondmaal aangeboden bij mensen thuis.

Armeniërs houden van lekker en overvloedig eten. Dat zullen we tijdens deze reis zeker zelf ondervinden: tafels vol met hartige gerechten, bereid met veel tuinkruiden, knapperige slaatjes,... Het meeste typische gerecht is de 'horovats' (of khorovats), een lokale versie van de barbecue.

Overnachten doen we opnieuw in het hotel bij het meer.

Wandelen: 450 m stijgen - 800 m dalen – 20 km

Dag 11

Een cultuurdag vandaag. Deze ochtend staat het legendarische ‘Klooster van de Speer’ op het programma: Geghard, uitgehouwen in de rotsen en één van de meest gekoesterde relieken van het Armeens christendom. De wandeling die volgt, brengt ons in de Azat-kloof met indrukwekkende basaltrotsen en leidt naar de tempel van Garni, een Grieks-Romeinse tempel die waarschijnlijk dateert uit de 1ste eeuw en gewijd is aan de mystieke cultus van Mithra.

We wandelen verder naar het privé-huis waar we vannacht logeren.

Wandelen: 200 m stijgen - 200 m dalen – 6 km

Dag 12

Het einde nadert, maar niet zonder apotheose. Ten noorden van Jerevan ligt een 4091 m hoge uitgedoofde vulkaan, de Aragats, de hoogste berg van Armenië. Vanaf het Kari-meer op een hoogte van 3250 m maken we een laatste, langzaam dalende wandeling langs en door de canyon die ons naar het middeleeuws fort van Amberd (2300 m) brengt. Het zicht op de witte Ararat laat ons niet los…

Transfer naar Jerevan, waar we genieten van het laatste avondmaal.

Wandelen: 100 m stijgen - 950 m dalen – 13 km.

Dag 13

Terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1950
Voorschot: € 680 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf ontbijt op dag 2 t.e.m. avondmaal op dag 12
 • water bij het eten
 • inkomgelden van de vermelde bezienswaardigheden
 • bagagevervoer
 • Nederlandstalige begeleiding
 • lokale Engelstalige gidsen.

Niet inbegrepen

 • overige dranken
 • fooien (ca. 30 euro)
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Peter Gailliaert


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een wandelreis van niveau , geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet (zoals wandelen, zwemmen, fietsen, fitness,…). De wandelingen variëren van 4,5 tot 6 u. Voor de meer details over de afstanden en hoogteverschillen per dag: zie dagschema. De meeste paden zijn verlaten wegen, oude karresporen of schapenpaden. Een paar keer is het pad ‘rotsachtiger’ (bv. op dag 12).

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

Deze reis verschilt van onze andere reis naar Armenië, de 'avontuurlijke wandelreis in de zuidelijke Kaukasus', doordat we elke avond kunnen genieten van het (soms eenvoudige) comfort van een hotel of woning, zonder dat er gekampeerd wordt.

We slapen 8 nachten in middenklassehotels in Jerevan, Sisian, Jermuk en bij het Sevan-meer.

De overige 4 nachten logeren we bij mensen thuis. Je kan het geen B&B noemen, want het is allemaal veel authentieker, met enkele slaapkamers (compleet met kruisbeeld, ‘mooie’ sprei en een scheef lampje) en een badkamer die de groepsleden delen.


Maaltijden

Het ontbijt nemen we in het logies met koffie of thee met 'lavash'-brood, boter, jam en kaas en soms een tomatenomelet of 'madzoon'-yoghurt. Het middagmaal is een picknick. Het warm avondmaal eten we meestal in de logiesplaats. Bij het logies in privé-huizen, hebben we de kans om de Armeense huiskeuken te proeven. Vaak staat moeder de vrouw al van de dag voor onze aankomst aan het fornuis en worden dochters en schoondochters opgetrommeld om op te dienen.

De traditionele Armeense keuken is een weerspiegeling van de geschiedenis en de geografie van het land.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak (min. 25 L inhoud). Op dagen 6-7 draag je bagage voor 1 nacht in je dagrugzak.


Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappij Lufthansa (LH).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
LH 1017Brussel 08/05/2022 18:05Frankfurt 08/05/2022 19:05
LH 1560Frankfurt 08/05/2022 21:35Yerevan 09/05/2022 03:35
LH 1561Yerevan 20/05/2022 04:30Frankfurt 20/05/2022 07:00
LH 1008Frankfurt 20/05/2022 09:40Brussel 20/05/2022 10:35
We verplaatsen ons per (mini)bus met airco en 1 x met jeeps.

Klimaat

Het bergachtige landschap en de hoogteverschillen zorgen voor een gevarieerd klimaat, met hete zomers en koude winters. Het late voor- en vroege najaar zijn de beste periodes om te reizen. In het voorjaar zijn de bergweiden overdekt met een tapijt van lentebloemen, terwijl het najaar je betovert met gouden herfsttinten. 

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak (min. 25 L) + regenhoes

Schoeisel & kousen

 • stevige, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen (voor 's avonds)
 • wandelkousen 
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • wollen trui of fleece
 • lichte hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • ondergoed
 • bermuda (liever geen korte shorts)
Tip: Het Armeense platteland is conservatief. Daarom respecteer je in je manier van kleden best de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen. Het is bovendien veel aangenamer én veiliger om  luchtige kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek, lange rok). 

Verzorging

 •  toiletgerief
 •  zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 •  verkoelende lotion
 •  beschermende lippenstift
 • 1 handdoek

Eet- en drinkgerei

 • drankfles (min. 1 liter)
 • evt. (zak)mesje (kan goed van pas komen tijdens de picknick)

Diversen

 • evt. wandelstokken
 • evt. verdeelstekker (om 2 apparaten tegelijk op te laden)
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker (sommige logies zijn niet goed uitgerust qua verduistering)
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor deze reis heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet 6 maanden geldig zijn. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.

Als EU-burger heb je voor een verblijf tot 180 dagen geen visum nodig.

Tip: Maak een kopie of foto van je reispas en bewaar deze apart.

Inreisvoorwaarden
Op de website van Buitenlands Zaken vind je de richtlijnen in verband met covid19 die de bestemming oplegt aan reizigers aan het buitenland. Lees deze zeker na.


Geld

 • De munt in Armenië is de dram (AMD). In steden als Jerevan, en Sevan kan je met je betaalkaart (Maestro, Cirrus) terecht aan de geldautomaat. Er zijn echter vaak pannes en daarom is het aangeraden ook cash euro's mee te nemen die je ter plaatse kan omwisselen.
 • Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.
 • Voor een recente koers, verwijzen we je naar FXconverter 

Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Achtergrondinformatie

 • Een bondig en verhelderend artikel over de Armeense genocide vind je HIER (Mo magazine)
 • Landinformatie (geschiedenis, geografie, economie, cultuur, enz.) vind je HIER (Encyclopedia Britannica online; in het Engels)
 • Vlaamse actrice Barbara Sarafian bezoekt het land van haar voorouders: klik HIER
 • Armenië van P. Marsden, een meeslepend verslag van een reis door Armenië en langs Armeense gemeenschappen daarbuiten.
 • Ararat van Frank Westerman, een adembenemende reis op het breukvlak van religie en wetenschap.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. de vluchtgegevens, de afspraakplaats en een deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: