Oeganda - Berggorilla's en Rwenzori-trekking


16 dagen

7/08/2021 - 22/08/2021

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Oeganda - Berggorilla's en Rwenzori-trekking


16 dagen

7/08/2021 - 22/08/2021

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Oeganda - Berggorilla's en Rwenzori-trekking


16 dagen

7/08/2021 - 22/08/2021

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Oeganda - Berggorilla's en Rwenzori-trekking


16 dagen

7/08/2021 - 22/08/2021

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Oeganda - Berggorilla's en Rwenzori-trekking


16 dagen

7/08/2021 - 22/08/2021

prijs binnenkort online


Boek deze reis »
Groepsreis Oeganda
Een ronduit indrukwekkende bestemming voor natuurliefhebbers is Oeganda. Je vindt er een wondermooie natuur, een warme gastvrijheid en een diverse cultuur. Het letterlijke hoogtepunt van de reis is de stevige, niet-technische trekking naar Weismann’s Peak (4620 m) in de Rwenzori-bergketen in het gelijknamige Nationaal Park. Hier treffen we als wandelaars een ongerepte en kostbare natuur aan die we respectvol en in alle rust kunnen ontdekken. En dan zijn er de berggorilla’s. Een gorilla tracking is geen lachertje, maar voor wie de (ook financiële) inspanning wil doen, wordt het een natuurbeleving van het allerhoogste niveau.
Prijs: binnenkort online
Aantal dagen: 16 dagen
Reisnummer: 21UG1RZA1
Reisdatum: 7/08/2021 - 22/08/2021
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Entebbe.

Dag 2

Vroege aankomst in Entebbe. Hier nemen we onze intrek in het kleinschalig hotel van het ViaVia Reiscafé, rustig gelegen met uitzicht op de tuin en vijvers. Na het ontbijt rusten we wat uit. 

In de namiddag kunnen we wat rondwandelen in Entebbe, gelegen aan het Victoria-meer, het grootste meer van Afrika en een bezoekje brengen aan de botanische tuinen. 

’s Avonds genieten we van de zonsondergang tijdens een cruise op het Victoria-meer.

Dag 3

We laten Entebbe achter ons en rijden in een 5-tal uur oostwaarts naar Bigodi Wetland Sanctuary. Met en lokale gids gaan we op stap in dit fascinerend gebied, gelegen in het moeras van Magombe. Het herbergt een uitgebreid scala aan dieren, waaronder verschillende primaten als franjeapen en bavianen. Af en toe krijg je ook chimpansees, mangoesten en bosvarkens en -bokken te zien. Bigodi is bovendien een geweldig voorbeeld van een door de lokale gemeenschap gedragen benadering van het beheer van natuurlijke hulpbronnen, waar zowel de natuur als de mensen wel bij varen.

We overnachten in Fort Portal, aan de grens met Congo. 

Dag 4

Vandaag ondergaan we de ‘Entwiga experience’, een lokaal project om toeristen dichter bij de bevolking te brengen. Onze medewerker Moses stelt graag zijn familie en vrienden voor en neemt ons  mee in hun dagelijkse leven. We genieten van het lekkere eten, leren over de tradities en maken een wandeling in de omgeving.

Korte transfer naar Kyanjuki voor de overnachting in een hostel, gelegen op 1450 m hoogte.

Dag 5

Vandaag vangt de 5-daagse trekking aan in het Rwenzori Mountains National Park met zijn hoge gletsjers, ‘vallei van negen meren’, gigantische heidevelden, steile rotsen en met sneeuw bedekte toppen. Het plantenleven varieert van tropisch regenwoud, bamboebossen, bergwoudbossen tot alpenvegetatie en het dierenleven is navenant. Boven 4500 m voegen sneeuw en gletsjers nog een speciale dimensie toe. De grote verscheidenheid en de ongereptheid van de natuur terwijl je door verschillende vegetatiezones naar boven wandelt, maakt deze tocht tot een onvergetelijke ervaring.

Kanyuki (1450 m) - Shine Hut (2596 m), met vlakbij de Enock-waterval.

Dag 6

Tocht Shine Hut (2596 m) - Mutinda Camp (3688 m) met optionele tocht naar de Mutinda Lookout.

Dag 7

Tocht Mutinda Camp (3688 m) - Bugata Camp (4062 m) met prachtige uitzichten o.a. op Weismann’s Peak.

Dag 8

Tocht naar Weismann’s peak (4620 m). De tocht leidt ons onder hoge kliffen boven het Bugata-meer en naar het Kopello-meer (waarvan het water 1 à 2° bedraagt). Het laatste gedeelte naar de top is steil en loopt over massief gesteente. Bij sneeuw of ijsvorming kan het nodig zijn om veiligheidstouwen te gebruiken. Op een heldere dag krijg je boven een uniek uitzicht op de pieken Mt. Stanley, Mt. Speke en Mt. Baker. De top van Weismann's Peak is relatief plat of koepelvormig met rotsen die dikbegroeid zijn met mossen, wat een magische sfeer creëert.

Vanaf de top dalen we rechtstreeks af naar Kiharo Camp 3460 m in de Nyamwamba-vallei.

Dag 9

Het pad naar beneden door de Nyamwamba-vallei is absoluut adembenemend. De met mos bedekte rotsen langs de rivier, watervallen, diepe valleien en bossen maken het tot een van de mooiste plaatsen in het Rwenzori-gebergte. Het heeft de lokale organisatie 6 jaar gekost om dit pad te creëren. We picknicken bij Riverside Rock Shelter en daarna wandelen we door een woud met vogels, primaten en rotsklipdassen tot aan het eindpunt.

Transfer naar Queen Elisabeth National Park en overnachting in een vast tentenkamp middenin de natuur.

Dag 10

Queen Elisabeth National Park is een gebied van open savanne en papyrusmoerassen. Nergens in Oeganda vind je meer grote zoogdieren dan hier en tijdens een game drive in de ochtend en een boottocht in de namiddag trachten we enkele mooie specimen voor de lens te vangen. 

Tweede overnachting in het tentenkamp.

Dag 11

Ishasha bevindt zich in het meest zuidwestelijke deel van het Queen Elizabeth National Park. Het landschap in dit deel is aanzienlijk anders dan wat we gisteren zagen. Maar wie hier de show steelt zijn de boomklimmende leeuwen. Het zijn gewone leeuwen, maar alleen hier en bij Lake Manyara in Tanzania hebben ze de gewoonte om op de dikken takken van vijgenbomen te gaan loungen. Geen alledaags zicht, zoveel is zeker.

Overnachting in een vast tentenkamp in Ishasha.

Dag 12

Na een rit van 5 u. komen we aan in Bwindi, een gebied van 335 km² hoog- en laaglandregenwoud - een van de oudste, minst aangetaste en meest complexe stukjes regenwoud ter wereld – in een sterk geaccidenteerd berglandschap. Behalve 10 soorten primaten, leven er nog 110 andere zoogdiersoorten, 350 vogel- en 200 vlindersoorten. 

We overnachten in een community rest camp aan de rand van en met mooi zicht op het gedeelte van het Nationaal Park dat ‘the impenetrable forest’ word genoemd. 

Dag 13

In Bwindi wordt de show vooral gestolen door de ongeveer 330 berggorilla’s. Het totaal aantal in het wild levende berggorilla’s wordt geschat op zo’n 790; de rest van de populatie leeft in Mgahinga National Park en in de Virunga-bergketen in Rwanda en Congo. Ze leven in groepen van 5 tot 30 volwassen en jonge dieren - gemiddeld 10 - onder leiding van 1 dominant mannetje (gorillamannetjes worden zilverruggen genoemd).

We worden gebriefd over het verloop van een ‘gorilla tracking’ die onderworpen is aan strikte regels. Dan gaan we op pad. Gezien de aard van het terrein is zo’n tracking geen lachertje, maar voor wie de inspanning wil doen, wordt het een natuurbeleving van het allerhoogste niveau. Wanneer je voor het eerst een glimp opvangt van een gorillafamilie in hun natuurlijke omgeving, stopt je hart even met kloppen. Eens een groep is gevonden, mag je hen een uur lang observeren. 

Terug naar het kamp voor de overnachting.

De gorilla-safari is optioneel en kost 700 USD. Wij hebben op dit ogenblik permits voor een volle groep gereserveerd. Hoe sneller we deze kunnen bevestigen, hoe beter. Gelieve bij inschrijving te laten weten of je aan de gorilla-safari wenst deel te nemen.

Dag 14

Een lange, dagvullende rit brengt ons terug naar Entebbe waar we opnieuw overnachten in de ViaVia.

Dag 15

Wie het onderste uit de kan wil halen, kan op deze laatste dag in Oeganda met gids Rodger mee naar het Mabamba-moeras om de prehistorisch uitziende schoenbekooievaar te spotten. Geen nood als we hem niet zien; de omgeving op zich is erg mooi en er zitten uiteraard nog andere diertjes.

Dag 16

Transfer naar de luchthaven en terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

binnenkort online
Voorschot: € 1460 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological 
 • alle maaltijden
 • transfers
 • activiteiten zoals in dagschema vermeld
 • inkomgelden van de wildparken
 • Nederlandstalige begeleiding 
 • lokale gidsen en dragers
 • thee, koffie en water tijdens de trekking
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • gorilla permit ($ 700) - SNEL BESLISSEN (boeken bij inschrijving)
 • overige dranken 
 • fooien 
 • evt. optionele activiteiten
 • visum ($ 50)
 • verplichte reisverzekering (incl. redding boven 4000 meter)

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

De Rwenzori-trekking is . De eerste twee dagen dient een hoogteverschil van ca. 1000 m te worden overbrugd, de derde dag een goeie 400 m en tijdens de topbeklimming een kleine 600 m. De afdaling is ca. 1200 m. Gezien dit stukje Afrika zeer regenrijk is, is het er ook tijdens het “droog” seizoen erg drassig. Het stuk net onder de top is steil, verloopt over massieve steen en is bij sneeuw glad, waardoor het gebruik van touwen noodzakelijk kan zijn. De begeleiding ligt in handen van een ervaren lokaal team van gidsen en dragers. 

De gorilla-trekking vergt enige inspanning en kan  zijn. De lengte en zwaarte van de tocht hangt af van de snelheid waarmee een groep gorilla’s wordt gevonden. De paden zijn niet altijd makkelijk te belopen en, hoewel de reis plaatsvindt in het droge seizoen, kan het soms glibberig zijn. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

 • 3 nachten in het ViaVia-hotel in Entebbe
 • 1 nacht in een hostel in Kibale
 • 6 in vaste, goed uitgeruste tentenkampen met bemeubelde bungalowtenten (met opgemaakte bedden) en gemeenschappelijk sanitair
 • 4 nachten in berghutten in slaapzaaltjes en gemeenschappelijk zeer basic sanitair (warme slaapzak nodig)

Maaltijden

We nemen ontbijt in het logies. ’s Middags eten we een picknick of een snelle lunch onderweg. ’s Avonds eten we in het logies of gaan we op restaurant.

Tijdens de beklimming worden de maaltijden bereid door een kok. Ontbijt en avondmaal nuttigen we in een tent; het middagmaal is een picknick onderweg. De maaltijden zijn zo gevarieerd als mogelijk en verrassend uitgebreid, hoewel de beschikbaarheid van verse producten als vlees en fruit uiteraard beperkt is. Indien je graag snackt, neem je best een voorraadje energierijke snacks mee van thuis. Drinkflessen kunnen ’s morgens gevuld worden met zuiver (gekookt) water.


Bagagevervoer

Tijdens de trekking wordt je bagage + slaapzak gedragen door een drager. Je dient hiervoor een rugzak met een regenhoes te voorzien. Jij draagt de spullen die je overdag nodig hebt in je dagrugzakje.


Vervoer

We verplaatsen ons met een privé-minibus met chauffeur.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Het equatoriaal klimaat van Oeganda garandeert een overvloed aan zonneschijn en warme temperaturen, die echter getemperd worden door de relatieve hoogte van een groot deel van het land. De gemiddelde dagtemperatuur varieert van 15 tot 25°. ’s Nachts koelt het gemakkelijk 10° of meer af. Wat de regenval betreft, kan je grosso modo stellen dat het droge seizoen loopt van juni tot augustus en van december tot februari. We zitten tijdens deze reis dus in een overgangsperiode.
Tijdens de trekking wordt het geleidelijk kouder. Naar de top toe kan het een graad of 10 zijn, maar evengoed vriezen, ook overdag. De vaak sterke wind zorgt voor een serieuze ‘chill factor’. Zorg dus voor aangepaste kledij en een warme slaapzak voor in de hutten. 

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • rugzak (die tijdens de beklimming gedragen wordt door een drager) + regenhoes
 • dagrugzak + regenhoes
 • zak of tas om spullen in te stoppen die je niet meeneemt op de trektocht

Schoeisel & kousen

 • waterdichte bergwandelschoenen
 • getten
 • lichte schoenen
 • slippers
 • wandel- of trekkingkousen
 • reserveveters
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kampeeruitrusting

 • warme slaapzak (tot 0°)
 • evt. liner/binnenslaapzak (kan je slaapzak enkele ° warmer maken)

Kledij

 • lichte en soepele wandel- of trekkingbroek
 • warme en soepele broek
 • regenbroek
 • wind- en waterdichte jas
 • evt. regencape
 • dikke fleece
 • lichte fleece
 • hemden en/of T-shirts
 • muts + sjaal + handschoenen
 • zonnehoed of –pet
 • short/bermuda
 • evt. zwemkledij.

Verzorging

 • toiletgerief van weinig plaats en gewicht
 • handdoek (handig zijn sneldrogende handdoeken)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • bescher­mende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak

Diversen

 • goede zonnebril
 • evt. oordopjes (gesnurk)
 • wc-papier
 • zak- of hoofdlamp (+ reservebatterijen)
 • energierijke tussendoortjes
 • evt. wandelstokken
 • zakdoeken (stof/papier)
 • reisstekker (de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers; klik hier voor meer info)
 • evt. powerbank (om je telefoon-fotoapparaat op te laden tijdens de trekking).

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Reispas

Voor Oeganda heb je een internationaal paspoort (reispas) nodig. Een reispas vraag je aan bij de administratie van je woonplaats (duurt 7 à 10 dagen) en moet tot 6 maand na vertrek geldig zijn.

Visum

Het visum voor Oeganda dien je vooraf online aan te vragen en kost $ 50. Dit wordt beproken op de kennismakingsbijeenkomst.

Gele-koortscertificaat

Dit dien je verplicht mee te nemen op reis.

Tip

Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Geld

 • De munt is de shilling.Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/
 • Import of export van de shilling is verboden.
 • Je kan kan euro's meenemen en ter plaatse wisselen.
 • Er zijn geldautomaten in Entebbe, waar je met betaal- en kredietkaart geld kan afhalen. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden. 

Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: