Aantal deelnemers
Dit is een begeleide groepsreis met min.
6
en max.
13
deelnemers.
Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
- twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
- zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
- 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.
Logies
- Middenklassehotel in Kayseri
- Degelijke middenklassepensions in Cappadocië
- Tenten op vaste bivakplaatsen ‘in het wild’ in de Taurus (waarbij je zelf geen tenten hoeft op te zetten)
Maaltijden
- Het ontbijt gebruiken we in het logies of op de kampplaats.
- 's Middags eten we een lichte maaltijd op restaurant of een picknick.
- De avondmalen vanaf Istanbul tot aan het begin van de Taurus-trekking en in Kayseri gebruiken we meestal op restaurant, over het algemeen in traditionele eetgelegenheden. I
- n de Taurus worden de lekkere avondmaaltijden bereid door een veldkok.
De schoonheid van de Turkse keuken ligt ‘em in zijn eenvoud en het gebruik van verse ingrediënten. De klassieke, eeuwenoude recepten zijn gekend door elke huisvrouw. Er wordt veel gebruik gemaakt van kruiden zoals dille, munt, peterselie, kaneel, knoflook en sumak. Ook yoghurt is een veelgebruikt ingrediënt ("yogurt" is trouwens een Turks woord en vormt Turkije’s beroemdste bijdrage tot wereldkeuken), net als noten, honing en kazen.
Een typisch Turks ontbijt bestaat uit verse tomaten, witte kaas, zwarte olijven, brood met honing en soms een ei. De lunch is een rijst- of bulgurschotel (bulgur is voorgekookte tarwe) met lam, kip of vis.
Het diner begint vaak met ‘mezeler’ of voorgerechtjes: geroosterde en gepureerde aubergine, fijne gehakte salades, kleine gevulde deegwaren, opgelegde groenten, gevulde druivenbladeren en ‘kofte’ (gekruide lamsvleesballetjes). Het eten wordt grotendeels bereid met olijfolie.
Het dessert bestaat vaak uit vers fruit. Ook zoete desserten worden goed gesmaakt, zoals de baklava (met gesuikerde noten gevuld filodeeg), lokum (gelatinesnoepjes gemengd met hazel- of pistachenoten en bedekt met poedersuiker, bij ons Turks fruit genoemd), of gedroogde, in stroop geweekte en met buffelkaas gevulde abrikozen.
Een avondmaal wordt afgesloten met Turkse koffie. Het zijn trouwens de Turken die eertijds gezorgd hebben voor de verspreiding van koffie in Europa. Overdag wordt eerder thee gedronken. Raki, een anijslikeur, is de nationale drank van Turkije.
Bagagevervoer
Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak. Tijdens de Cappadocië-tocht vervoert een minibus onze bagage en tijdens de Taurus-trekking zijn dat afwisselend jeeps en lastdieren (die overigens niet noodzakelijk hetzelfde traject volgen als de groep).
Vervoer
Comfortabele privé-minibus.
Op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.
Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:
- Elke dag min. 3 uur wandelen
(of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
- Geen minitrips
De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
- Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
- Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.
Klimaat
Tijdens deze reis wordt het warm (tot 30°) en overwegend droog in Cappadocië. In het Taurus-gebergte is het frisser overdag, koelt het ‘s nachts sterk af en zijn buien mogelijk.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.
Reisuitrusting
Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.
Je
hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het
aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste
luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de
kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.
Bagage
- reistas (een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer)
- dagrugzak.
Schoeisel & kousen
- stevige, enkelomsluitende wandelschoenen
- lichte schoenen of (wandel)sandalen voor 's avonds
- wandelkousen
- watersandalen of oude sportschoenen waarmee je door het water kan waden.
Kampeeruitrusting
- warme slaapzak (tot 0°)
- evt. slaapmatje (ons plaatselijk agentschap verschaft slaapmatjes van ca. 5 cm dikte, maar het staat je vrij je eigen matje mee te nemen)
Tenten en gemeenschappelijk kampeermateriaal zijn ter plaatse voorzien.
Kledij
- soepele (wandel)broek(en)
- degelijke wind- en waterdichte jas
- warme pull/fleece
- lichte pull/fleece
- hemden of T-shirts
- zonnehoed of –pet
- badpak/zwembroek
- bermuda
- muts
- handschoenen.
Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Turken. Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek).
Verzorging
- handdoeken
- toiletgerief
- zonnecrème met hoge beschermingsfactor
- ‘after sun’
- beschermende lippenstift.
Eet- en drinkgerei
- drankfles of -zak (min. 1,5 L)
- zak- of hoofdlamp
- evt. studenten- of lerarenkaart
- evt. wandelstokken
- evt. oorstopjes
- evt. verduisterend oogmasker
- evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
- handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig.
EHBO
Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
- evt. middel tegen reisziekte
- middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
- pijnstillend en koortswerend middel
- middel bij maag- en darmklachten
- zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
- middel tegen blaren
- ontsmettende zalf
- wondpleisters van verschillende breedte
- verbanden (elastisch + niet elastisch).
Reisdocumenten
- Voor reizen naar Turkije volstaat je identiteitskaart. De kaart moet 6 maanden geldig zijn op het ogenblik van de reis. Je hebt dan eveneens een visum nodig. Dat moet je vooraf online kopen; klik hier. De kost bedraagt 35 dollar, met kredietkaart te betalen. Deze visumaankoop gebeurt in 3 stappen: je doet de aanvraag, je betaalt met Visa of Mastercard en je kan onmiddellijk het visum downloaden en printen.
- Indien je reist met een geldige reispas (internationaal paspoort) hoef je geen visum aan te kopen.
Tip
Maak een kopie
van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas
zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische
ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.
Geld
- De munt van Turkije is de lira (pond)Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter.
- Je kan met je betaalkaart terecht aan geldautomaten of je kan cash euro's meenemen en ter plaatse wisselen. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.
Gezondheid
Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
Achtergrondinformatie
- www.goturkey.com/ (toeristische dienst van Turkije)
- travel.nationalgeographic (foto’s)
- Unesco (UNESCO sites)
- Özakin Aysel, Het blauwe masker, persoonlijke geschiedenis vol dilemma's van een Turkse schrijfster, geboren in Urfa en nu wonend in Duitsland;
- De Bernières Louis, Vogels zonder vleugels, schitterende roman over een kustdorp in Lycië aan het begin van de 20ste eeuw, waarin de ‘grote’ geschiedenis wordt gekoppeld aan persoonlijke levensverhalen.
Kennismakingsbijeenkomst
De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.
Wijzigingen
Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.
Opzegging van de overeenkomst door de reiziger
De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
- meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
- 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
- 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
- 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
- vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald.
Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.