Tunesië - Zuid-Tunesië in al zijn variaties


8 dagen

20/11/2021 - 27/11/2021

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Tunesië - Zuid-Tunesië in al zijn variaties


8 dagen

20/11/2021 - 27/11/2021

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Tunesië - Zuid-Tunesië in al zijn variaties


8 dagen

20/11/2021 - 27/11/2021

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Tunesië - Zuid-Tunesië in al zijn variaties


8 dagen

20/11/2021 - 27/11/2021

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Tunesië - Zuid-Tunesië in al zijn variaties


8 dagen

20/11/2021 - 27/11/2021

prijs binnenkort online


Boek deze reis »
Groepsreis Tunesië
Deze reis combineert de ruige natuur van het Dahar-gebergte met de zachte rust van de woestijn. Al wandelend ontdek je zowel de fotogenieke bergdorpen als de onbegrensde kleuren en vormen van de Sahara. Aan het begin en einde van de reis overnachten we op het eiland Djerba. De unieke logiesplaatsen geven deze reis een bijzonder karakter.
Prijs: binnenkort online
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 21TN1AAA1
Reisdatum: 20/11/2021 - 27/11/2021
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Mooie combinatie van landschappen
 • Kennismaking met het Berberleven in bergen en woestijn
 • Weinig gekend Dahar-gebergte
 • Rust en stilte in de woestijn

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Inleiding

Tussen de Middellandse Zee en de Sahara verheft zich het Dahar-gebergte. Te voet verkennen we dit surrealistisch maanlandschap van grottendorpen met woningen boven en onder de grond. Hun indrukwekkende locatie en ingenieuze architectuur hadden te maken met bescherming tegen invallen van rivaliserende stammen. Omwille van hun afgezonderde ligging zijn de meeste van deze dorpen nu verlaten, maar ze vormen een weinig gekende wandelbestemming. We ontmoeten de Berbers die, ondanks de primitieve omstandigheden waarin ze leven, hun heilige principe der gastvrijheid niet verloren hebben.

In het tweede deel van de reis dompelen we ons onder in de rust en stilte van de woestijn. Op het ritme van de dromedarissen trekken we doorheen een eindeloos landschap van zandduinen. Slapen doen we in openlucht om maximaal te kunnen genieten van de schitterende sterrenhemel.

Dag 1

Vlucht Brussel-Djerba en transfer naar het logies. 

Hoewel Djerba vooral bekend is omwille van het strandtoerisme in het noord¬oosten, zijn de inwoners erg sober en religieus. Het eiland is overdekt met tiendui¬zenden dadelpalmen en honderden moskeeën. 

We overnachten in het centrum van Houmt Souk in een mooi gerenoveerde karavanserai met zwembad.

Dag 2

Per 4x4 reizen we naar Douiret. Dit bijna verlaten Berberdorp, waar nog slechts enkele bewoners hun traditionele levensvorm verderzetten, is schitterend tegen de heuvel aangebouwd en was ooit een stopplaats op de karavaanroute van Ghabès naar Ghadamis. Na een kort bezoek aan het oude dorp waar de huizen zijn uitgehouwen in steile rotsen wandelen we naar Chenini. Onderweg komen we wellicht kuddes schapen en geiten met hun herders tegen. 

Chenini is een ander pareltje van een Berberdorp. Het oude gedeelte is slechts her en der bewoond door de oudere generatie. De jonge generatie bouwt langzaam maar zeker het nabijgelegen nieuwe Chenini. Het oude Chenini wordt bekroond met een mooie, deels gerestaureerde ‘ksar’. 

We overnachten in een eenvoudige, maar charmante grotwoning.

Dag 3

We verkennen het oude Chenini en zijn authentieke ksar. Bij het verlaten van het dorpje passeren we even bij de grafmoskee van de zeven slapers. Vervolgens wandelen we via het nieuwe Chenini verder over uitgestrekte vlaktes en bergpaden naar het majestueus gelegen Guermessa.  Daar genieten we van een schitterend zicht op de Jeffara-vlakte. Hoewel het minst bezocht, is deze ksar-ruïne één van de mooiste uit de omgeving.

Onze chauffeurs wachten ons op om ons verder naar het logies te brengen voor de overnachting.

Dag 4

Vandaag maken we, onder begeleiding van onze gids een mooie dagtocht over eeuwenoude bergpaden via Ksar Hallouf naar Mogor. De bergflanken zijn schaars begroeid, maar her en der vind je mooie, kleine bloemetjes. 

In Mogor worden we opgepikt en naar Toujiane gebracht, een traditioneel dorp waar de vrouwen zich vooral bezighouden met het weven van tapijten. Het geniet van een bijzondere ligging en bij mooi weer kan je zelfs een glimp van de zee opvangen.

Transfer naar Matmata voor de overnachting. 

Dag 5-6

Op weg naar de woestijn brengen we eerst nog een bezoek aan Tamezret en het lokale heemkundige museum, waar we een interessante uitleg krijgen over de vele lokale oude tradities. De huizen in dit dorp, opgetrokken uit natuurlijke materialen, werden oorspronkelijk zo gebouwd dat ze bijna volledig aan het oog ontrokken werden.

Nadien rijden we verder naar de oasestad Douz, ook wel de poort van de woestijn genoemd.  Alvorens ons onder te dompelen in de woestijn, bezoeken we het lokale Saharamuseum waar we kennis maken met de gebruiken en de cultuur van het woestijnleven. In het voetspoor van  de dromedarissen trekken we 2 dagen de Sahara in. De zee van zand, geborsteld door de wind, wordt slechts af en toe onderbroken door een plateau of wat stekelige planten. 

Overnachten doen we onder de sterrenhemel.

Dag 7

Na het ontbijt wandelen we in een drietal uren terug richting Douz. Na een laatste lunch aan de rand van de woestijn, nemen we afscheid van onze woestijngids en de kamelendrijver. Indien de tijd het toelaat, kunnen we nog even door het centrum van deze woestijnstad slenteren en enkele inkopen doen. Vervolgens vangen we de terugweg naar Djerba aan. Op Djerba kunnen we nog een vleugje zeelucht opsnuiven.

Dag 8


Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

binnenkort online
Voorschot: 30% van de reissom-per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. avondmaal dag 8
 • drinkwater tijdens de trekking
 • gebruik kampeeruitrusting en tenten
 • huur van kamelen en ezel
 • Nederlandstalige begeleiding
 • gids en drijvers.

Niet inbegrepen

 • overige dranken
 • evt. inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d.
 • fooien
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

. Tochten van 4 à 6 stapuren. In de bergen is het terrein rots- en heuvelachtig, in de woestijn licht glooiend met soms mul zand.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

 • Hotel met zwembad in Houmt Souk (Djerba)
 • Eenvoudige maar originele en charmante grotwoning in Chenini, mogelijk met meerpersoonskamers
 • Eenvoudig grothotel in Zamour, mogelijk met meerpersoonskamers
 • Grothotel in Matmata
 • Kamperen in open lucht in de woestijn. Wel zijn er twee halfopen bedoeïenententen voorzien (in geval van wind bv.). Dekens en matrassen zijn ter plaatse. Een lakenzak neem je best zelf mee.

Maaltijden

We ontbijten en dineren in het logies; het middagmaal is een picknick. In de woestijn koken de kameeldrijvers een eenvoudig maal.  


Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak. De bagage wordt vervoerd. Af en toe kunnen de jeeps niet vlakbij het logies parkeren en dien je je bagage een klein stukje te dragen. Hou hier rekening mee bij het pakken.


Vervoer

Ter plaatse maken we gebruik van een minibus en/of terreinwagens met chauffeur.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Warm overdag en koud ’s nachts. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • stevige reistas of plunjezak
 • overtrek om je reistas in te stoppen of mee te omwikkelen tijdens het  vervoer op de dierenruggen (tegen stof en vuil)
 • dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen met goed zoolprofiel
 • lichte schoenen voor ‘s avonds
 • wandel- of trekkingkou­sen

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én het spaart plaats in je reistas.

Kampeeruitrusting

 • lakanzak

Kleding

 • luchtige (wandel)broek(en)
 • warme trui of fleece
 • wind -en waterdichte vest
 • T-shirts of luchtige hemden (geen topjes)
 • bermuda (graag tot aan de knie)
 • ondergoed
 • degelijke zonnehoed of –pet of sjaal (om hoofd én nek tegen de zon te beschermen)
 • zwemkledij
 • handschoenen en muts (voor mogelijk koude ochtenden en avonden).

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden. Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek).

Verzorging

 • handdoek
 • toiletgerief (zeker ook vochtige doekjes, desinfecterende handzeep en vochtinbrengende crème)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • verkoelende lotion
 • degelijke bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • evt. (zak)mesje

Diversen

 • zaklamp
 • zonnebril
 • indien je graag snackts: evt. energierijke tussendoortjes (geen chocolade)
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na muggen- en andere insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • pleistertjes van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor een georganiseerd toeristisch verblijf van korte duur - wat deze reis ook is  - is de identiteitskaart voldoende om Tunesië binnen te komen.


Geld

Euro’s zijn ter plaatse wisselbaar in dinar en er zijn bankautomaten op Djerba.

Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/


Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: