Zweden - Winteravontuur in het hoge noorden


8 dagen

6/03/2021 - 13/03/2021

prijs € 1580


Boek deze reis »

Zweden - Winteravontuur in het hoge noorden


8 dagen

6/03/2021 - 13/03/2021

prijs € 1580


Boek deze reis »

Zweden - Winteravontuur in het hoge noorden


8 dagen

6/03/2021 - 13/03/2021

prijs € 1580


Boek deze reis »

Zweden - Winteravontuur in het hoge noorden


8 dagen

6/03/2021 - 13/03/2021

prijs € 1580


Boek deze reis »

Zweden - Winteravontuur in het hoge noorden


8 dagen

6/03/2021 - 13/03/2021

prijs € 1580


Boek deze reis »
Groepsreis Zweden
In de regio Jämtland Härjedalen, waar Midden-Zweden noordelijke allures begint te krijgen, ligt het Juvuln-meer. Aan het noordelijkste puntje van het meer bieden wij een actieve, goedgevulde week aan waarin je kennismaakt met diverse winteractiviteiten tegen de achtergrond van een overweldigend berglandschap. Overdag sneeuwwandelen, ijsvissen, langlaufen, sneeuwscooteren en een rit op de hondenslee. En 's avonds houden we onze blik op de horizon in de hoop een glimp van het noorderlicht op te vangen. Välkommen till Härjedalen!
Prijs: € 1580
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 21SE1MZW1
Reisdatum: 6/03/2021 - 13/03/2021
Deelnemers: min. 6 - max. 14
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:
Deelnemers in optie:

54

57

58

58

60

60

60

60

61

62

71

60

63

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Husky- sledetocht
 • Sneeuwscootertocht
 • Langlaufen
 • IJsvissen
 • Tweedaagse sneeuwschoentocht
 • Bezoek bevroren waterval
 • Noorderlicht en rendieren (met een beetje geluk)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

We vertrekken met de bus of trein vanuit Antwerpen-Berchem naar Amsterdam. Namiddagvlucht van Amsterdam Schiphol naar het Noorse Trondheim. Dat ligt ongeveer op dezelfde noorderbreedte als ons logies, op een 2,5 uur rijden aan de andere kant van de Noors-Zweedse grens. Eens aangekomen gaan we eerst eten en dan installeren we ons in de stuga's. 

Dag 2

We binden de sneeuwschoenen aan voor een eerste wandeling. 'Schoenen' is niet meteen het juiste woord voor deze hulpmiddelen die je onder je wandelschoenen bindt om niet in de sneeuw weg te zakken. Zo komen we op plaatsen waar je anders 's winters niet geraakt. In de omgeving van ons verblijf liggen honderden meren die in dit seizoen in principe bevroren zijn. De gelegenheid bij uitstek om te leren ijsvissen via een gat dat we in het ijs boren. Het fjäll-café zorgt 's avonds weer voor de nodige warmte en gezelligheid.

Dag 3

De sneeuwscooter is in een regio die maandenlang onder een wit tapijt ligt een onmisbaar transportmiddel om afgelegen plaatsen te bereiken. Vandaag krijg je de gelegenheid om het zelf ook eens te proberen. Na een testrit en initiatie zijn we klaar om het winterse landschap te doorkruisen. In de namiddag rijden we naar de Ristafallet, een waterval van 50 m breed en 14 m diep en een van de mooiste van Zweden. Iedere winter bevriest de waterval op een andere manier. Afhankelijk van de temperatuur kan je de bevroren waterval te voet oversteken én kan je zelfs achter een ijsgordijn kruipen. Een sprookjesachtige ervaring.

Dag 4

Vandaag wagen we ons aan de nationale wintersport van Zweden: langlaufen! Een uurtje rijden vanuit ons logies ligt Åre-Björnen, het mekka van de Noord-Europese wintersport. Geen paniek als het de eerste keer is voor jou; de begeleider geeft tips om stabiel op de latten te staan. We vertrekken voor een tocht van 9 km (met mogelijkheid tot verlenging) naar de kopermijn Fröå gruva. Daar aangekomen, nodigt het lokale restaurantje uit tot een typisch Zweedse 'fika': een rustmoment met een hartverwarmende kop koffie of thee met een kaneelkoek.

Dag 5

We trekken naar Undersåker, waar we worden voorgesteld aan de husky’s, lieve en sterke honden die met hun dikke vacht perfect zijn uitgerust om sneeuw en kou te trotseren. We leren de honden stuk per stuk kennen en maken een korte sledetocht. Zonder twijfel een van de hoogtepunten van de reis!

In de namiddag kan je je eigen houten lepel maken: een leuk en origineel aandenken aan deze reis. Of verkies je een vrije namiddag om je zalig te verdiepen in een goed boek? Kan ook.

's Avonds genieten we van een lekkere barbecue in de 'grillkåta', een speciaal hiervoor ingericht huisje.

Dag 6-7

Met  sneeuwschoenen onder onze voeten trekken we voor een 2-daagse tocht bergen in. De bij momenten indrukwekkende stilte en vredige uitgestrektheid maakt van deze wandeltocht een onvergetelijke ervaring. We overnachten in een tipi te midden van de ongerepte natuur onder een wijdse sterrenhemel. De eenvoud van dit verblijf maakt de beleving alleen maar intenser.

Op dag 7 keren we terug naar de bewoonde wereld en slapen we opnieuw in ons vertrouwd verblijf.

Dag 8

Na het ontbijt kunnen we rustig inpakken. In de loop van de voormiddag zetten we aan richting Trondheim. Daar nemen we het vliegtuig dat ons naar Amsterdam Schiphol brengt.  Met de trein of bus reizen we verder naar Antwerpen-Berchem. We komen daar in de late avond aan. 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1580
Voorschot: € 480 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological (€ 15,00)
 • logies
 • transfers ter plaatse
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. lunch dag 8
 • water, fruitsap, koffie en thee
 • huskytocht
 • sneeuwscootertocht
 • huur sneeuwschoenen, ijsvis-en langlaufmateriaal
 • gebruik slaapmateriaal tweedaagse
 • Nederlandstalige begeleiding en lokale Nederlandstalige gids
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • overige dranken
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 14 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een actieve reis van niveau  en . De activiteiten op zich zijn niet zwaar, maar het (soms erg) koude klimaat vraagt toch enig aanpassingsvermogen. Ervaring voor de activiteiten is niet nodig, wel een sportieve ingesteldheid en het vermogen om een hele dag in de winterse koude buiten te vertoeven.

Voor het besturen van een sneeuwscooter dient men in het bezit te zijn van een rijbewijs. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

Het domein waar we verblijven bestaat uit een kleine familiecamping van max. 25 plaatsen, enkele stuga´s, een hostel, een grill- en BBQ-huisje, een kleine supermarkt (met apotheekpunt), een benzinepomp (zeer belangrijk in zo'n afgelegen locatie) en het Fjäll-café.

Wij overnachten in 3 à 4-persoonskamers in het groepshuis dat exclusief voor ons is gereserveerd. In het groepshuis beschikken we over een gezellige living en een keuken (hoewel we niet zelf hoeven te koken).

In het fjäll-cafe kan je boeken lenen in het Nederlands, Zweeds, Noors of Engels. De ruimte doet ook dienst als eetruimte. Er is mogelijkheid om DVD’s te kijken (breng er gerust van thuis mee) of een gezelschapsspel te spelen. In het groepshuis en het café is er WIFI (niet supersnel, maar het werkt).

Tijdens de 2-daagse tocht slapen we met meerdere personen in een tipi-tent, waarbij een (winter)slaapzak, matje en binnenslaapzak ter plaatse is voorzien. Het staat je uiteraard ook vrij je eigen materiaal mee te brengen.


Maaltijden

Ontbijt en avondmaal nemen we samen in het fjäll-café, in buffetvorm geserveerd. Meestal gaat het om typisch Zweedse gerechten. Het ontbijt bestaat uit diverse soorten brood/broodjes, beleg (zoet  en hartig), yoghurt met (eventueel) muesli, gekookt ei, fruit, koffie/thee. Het avondmaal bestaat uit soep, hoofdgerecht en dessert. 

We maken ons lunchpakket zelf klaar. Op sommige dagen lunchen we buiten het domein en kunnen we met onze picknick terecht in een van de grillhutten die je her en der vindt en waarin 's morgens een vuurtje wordt aangestoken. Je zit er lekker warm én je kan je boterham boven het vuur omtoveren tot een croque. 

Water, fruitsap, koffie en thee zijn gratis. Frisdranken en bier (tot 3,5%) kan je in de winkel kopen. Indien je je eigen thermosfles meebrengt, kan je die in het Fjäll-café vullen met warme drank om mee te nemen op tocht.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak, ook om je beperkte bagage in mee te dragen tijdens de tweedaagse tocht.


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
Voor deze reis vliegen we met KLM vanuit Amsterdam Schiphol. Op de heenreis nemen we de Thalys-trein vanuit station Antwerpen-Centraal. Op de terugreis nemen we de IC-trein terug naar Antwerpen-Berchem. Er is ook mogelijkheid om af te stappen of over te stappen in Antwerpen-Centraal. De uren zijn onder voorbehoud. De uren worden in het voorjaar van 2021 gepubliceerd door Thalys/NMBS. Indien de aansluiting slecht zou zijn, wordt er een bus ingelegd vanuit Antwerpen-Berchem naar Amsterdam en terug. Je ontvangt meer informatie in de vertrekinfo enkele weken voor vertrek.
 VertrekAankomst
THA9415 (trein)Antwerpen-Centraal 06/03/2021 10:30Amsterdam Schiphol 06/03/2021 11:25
KL1175Amsterdam Schiphol 06/03/2021 14:30Trondheim 06/03/2021 16:35
KL1176Trondheim 13/03/2021 17:05Amsterdam Schiphol 13/03/2021 19:25
IC9268 (trein)Amsterdam Schiphol 13/03/2021 20:40Antwerpen- Berchem 13/03/2021 22:16

Het vervoer ter plaatse gebeurt met 2 minibussen of auto's met chauffeur. Je moet zelf niet rijden.  De rij-afstanden zijn:

 • ongeveer 2,5 u. van de luchthaven naar het logies
 • ongeveer 1,5 u. van het logies naar Åre-Björnen

In Zweden spreekt men vooral in rijtijd en niet in aantal kilometers. De rijtijd is afhankelijk van de weersomstandigheden en kwaliteit van de wegen. Tijdens het rijden krijg je een mooi beeld van de omgeving. Hou er echter rekening mee dat je in de winter gedeeltelijk in het donker rijdt.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).

Voor deze reis wijken we af van het criterium over de beperking van de lengte van de transfers. In afgelegen gebieden in Scandinavië liggen dorpen, verblijven en plaatsen voor activiteiten vaak ver uit elkaar, zodat langere verplaatsingen onvermijdelijk zijn.


Klimaat

Koning winter heeft deze regio over het algemeen in zijn greep van half december tot half mei. Klik hier voor een kalender met de tijden van zonsopkomst en -ondergang in Trondheim.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, niet alleen makkelijk te hanteren in functie van het bagagevervoer maar ook voor jezelf. Je krijgt een bagagelabel van Anders Reizen op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • rugzak of reistas
 • dagrugzak, ook groot genoeg voor bagage/slaapzak/slaapmatje voor 1 nacht in de tipi

 Schoeisel & kousen

 • stevige enkelomsluitende en waterdichte wandelschoenen 
 • schoenen voor binnenshuis
 • wandelkousen

Kledij

 • waterdichte winterjas met kap
 • waterdichte overbroek
 • warme, soepele broek
 • evt. skibroek (om de 2 bovenstaande te vervangen)
 • warm trui of fleece
 • T-shirts
 • twee wintermutsen (evt. eentje type bivakmuts)
 • sjaal
 • min. 2 paar handschoenen
 • min. 1 set thermisch ondergoed (evt. met lange onderbroek)
 • stel kleren voor 's avonds binnen
 • evt. getten (waterdichte beenbeschermers)

Tip: laagjes-kleden, best met thermisch ondergoed onderaan, is de beste manier om de warmte te isoleren.

Eet- en drinkgerei:

 • thermos
 • lunchbox

Diversen:

 • rijbewijs als je een sneeuwscooter wil besturen
 • degelijke zonnebril
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

Al het nodige materiaal in functie van de activiteiten wordt ter plaatse voorzien. Ook zijn er wel wat extra jassen en laarzen mocht jouw materiaal niet toereikend zijn, maar ga hier uiteraard niet van uit.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • evt. tekentang
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Zweden volstaat je identiteitskaart.


Geld

De Zweedse munt is de “krona” (kroon), meervoud “kronor” (wordt uitgesproken “kroena” en “kroenoer”). Je kan in de logiesplaats elektronisch betalen, dus in principe hoef je geen cash geld mee te nemen.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: