Dag 1
Heenreis naar Marrakech en transfer naar het hotel.
Voor de buitenlandse bezoeker is Marrakech Marokko op z’n best: een overrompeling van kleuren, geuren en geluiden, charme en sfeer, steegjes en straatjes in een labyrint van licht en schaduw. Wie niet te moe is, kan al naar het het Jemaa El-Fnaa-plein, hét symbool van Marrakech. Je wordt er meteen ondergedompeld in de typische sfeer van de stad: met zangers, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers, …
Dag 2
Bezoek aan Marrakech, één van de ‘keizerlijke steden’, gesticht in 1062 door de Almoraviden aan de voet van de Hoge Atlas. De Almoraviden maakten haar tot hoofdstad van hun rijk dat zich uitstrekte tot Zuid-Spanje, waardoor de afgelegen woestijnstad een ‘touch’ kreeg van de verfijnde Andaloesische cultuur. Minder dan een eeuw later namen de Almohaden het roer over en zij bouwden in 1162 de statige en imponerende Koutoubia-moskee, één van de belangrijkste bouwwerken in de Noord-Afrikaanse architectuur, met een minaret van 67,5 m hoog. Vanaf het Jemaa El-Fnaa-plein kunnen we de historische medina verkennen. Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn:
- De Ben Youssef Medersa (12de eeuw), één van de grootste van Marokko én volledig toegankelijk voor het publiek. Mooi staaltje van religieuze architectuur, versierd met bewerkt Carrara-marmer en cederhout.
- De Sa’adische graven, laat 16de-eeuwse mausolea voor de Sa’adische sultans en hun familie.
- Het Bahia-paleis, een sprookjesachtig paleis-met-tuinen, gebouwd in de 19de eeuw door de vizier (en voormalige slaaf) Bou Ahmed.
- Het Museum voor Marokkaanse kunst, met vooral een prachtige collectie tapijten en Berber-kunstvoorwerpen.
Shoppen in de soeks hoort er ook bij!
Dag 3
Per bus door de hete vlakte van Marrakech naar Tamatert (ca. 2 uur rijden). Op de flanken van de heuvels ontwaren we de eerste roodbruine Berber-dorpen.
Tamatert, gelegen aan de voet van het Atlas-gebergte, is het dorp van Amzil Mohammed die, samen met zijn zonen, al meer dan 30 jaar tochten van Anders Reizen begeleidt. De muilezelkaravaan die ons de hele tocht zal vergezellen, wordt gevormd en we beginnen er aan. Het eerste traject leidt ons tot Ouanasekra.
Ca. 11 km wandelen, totale stijging ca. 1200 m.
Dag 4
Klim naar de Tacheddirt-bergpas (3172 m). Dit traject loopt door een indrukwekkend landschap en staat garant voor vergezichten over de bergketen. Stilaan gaan de kale, gele hellingen over in rode met thuya's beboste bergflanken. Na de col en de middagpicknick, volgt een mooie wandeling in de Ourikavallei tot aan de gîte van Timichi (2000 m).
Ca. 12 km - 900 m stijgen, 1390 m dalen
Dag 5
We volgen de rivier tot aan Setti Fatma, of althans tot aan de gîte een eind voor het dorp, op 1498 m. Afhankelijk van de waterstand en andere omstandigheden, kan een deel van het traject door de rivier worden afgelegd. Hiervoor heb je stevige watersandalen of oude sportschoenen nodig. Sowieso kan er gezwommen worden.
10 km - 470 m dalen.
Aangezien we al in de vroege namiddag ter bestemming zijn, kunnen we een bezoekje brengen aan Setti Fatma. Het is een bedevaartsoord met een heiligdommetje van een marabout (een heilige man) en er zijn enkele cafeetjes, winkeltjes, kraampjes met souvenirs, restaurantjes, een internet-café en een kapper/barbier. Er komen veel dagjestoeristen, dus overdag is het er heel druk.
Dag 6
Vroeg weg, bergop-bergaf door weinig gekend gebied. We zien het Berberleven op zijn meest traditionele wijze. Ook vandaag weer de mogelijkheid om gedeeltelijk door de rivier te lopen.
We overnachten naast een riviertje in Oum Chichka (2547 m).
14,1 km - 883 m stijgen.
Dag 7
Eerst langs een rivier, dan langs 'azibs' (zomerweideplaatsen) met herders en kudden, richting Oum Chichka-bergpas vanwaar we voor het eerst de Toebkal zien.
Kamperen in Azib Likemt - een mooie kloof - langs een riviertje op 2534 m.
11,6 km - 673 m stijgen, 600 m dalen.
Dag 8
Een zware dag vandaag. Door een dal trekken we naar de Tizi n' Ourai-pas (3110 m), gevolgd door een lange afdaling tot het volgende dorp. We zijn hier in het brongebied van de Sous, de enige rivier ten zuiden van de Hoge Atlas die de Oceaan bereikt. Enkele kilometers verder, loopt al het water verloren in de eindeloze Sahara.
We overnachten in Amsouzart (1712 m).
17,6 km - 620 m stijgen,1400 m dalen.
Dag 9
We maken een korte tocht langs een sliert van dorpjes naar het hoge Ifni-meer, een natuurlijk meer waar het heerlijk vertoeven is. We slaan de tenten op in de buurt van het meer op 2319 m hoogte. De rest van de dag is vrij: zwemmen (koud!), lezen, zonnen,...
10,4 km - 794 m stijgen, 200 m dalen,
Dag 10
Voor het traject vandaag - via de Tizi n' Ouanoums (3600 m) naar de aan de voet van de Toebkal-top (4167 m) - is het bijna heel de dag stijgen geblazen.
Wie wil, en over een zéér goede conditie beschikt, kan na de lunch op weg gaan voor de beklimming van de Ouannakrim (4088 m; 2 u. heen en 2 u. terug).
De rest wandelt verder naar de Nelter-hut (3500 m). Het kan er druk zijn, want van overal komen ze om de hoogste berg van Marokko te beklimmen.
We slaan we onze tenten op in de nabijheid van de hut en gaan vroeg slapen.
Verschillende trajecten mogelijk.
Dag 11
Vroeg uit de veren voor de koninginnewandeling naar de Toebkal-top (4167 m). Het uitzicht op dit hoogste punt van Noord-Afrika is overweldigend en alle inspanningen zijn snel vergeten. (Deze klim is facultatief).
Omstreeks 13 uur bereiken we opnieuw de refuge en hebben we er ongeveer 3 uur klimmen en 2 uur dalen opzitten. Maar het is nog niet afgelopen. Na een uur rust en eten vertrekken we opnieuw richting Tamatert voor de 4 uur durende afdaling langs dezelfde piste als gisteren.
1200 m stijgen, 2200 (!) meter dalen.
Dag 12
Transfer naar Marrakech, waar we in de loop van de voormiddag aankomen en we de rest van de dag kunnen doorbrengen met stadsbezoek, en verdergaan waar we op dag 2 gestopt zijn.
Dag 13
Transfer naar de luchthaven en terugreis naar Brussel.