Marokko - Tussen bergen en woestijn: Jebel Saghro


10 dagen

9/04/2021 - 18/04/2021

prijs € 1460


Boek deze reis »

Marokko - Tussen bergen en woestijn: Jebel Saghro


10 dagen

9/04/2021 - 18/04/2021

prijs € 1460


Boek deze reis »

Marokko - Tussen bergen en woestijn: Jebel Saghro


10 dagen

9/04/2021 - 18/04/2021

prijs € 1460


Boek deze reis »

Marokko - Tussen bergen en woestijn: Jebel Saghro


10 dagen

9/04/2021 - 18/04/2021

prijs € 1460


Boek deze reis »

Marokko - Tussen bergen en woestijn: Jebel Saghro


10 dagen

9/04/2021 - 18/04/2021

prijs € 1460


Boek deze reis »
Groepsreis Marokko
Het is er wild, ruw, onherbergzaam en ronduit prachtig. Een decor voor een western. Maar we zitten in Marokko. Het Saghro-massief ligt tussen de Hoge Atlas en de Sahara, tussen de Dadès- en de Drâa-rivieren en we wandelen er dwars doorheen. Door kloven en dorpen, langs door de wind geërodeerde rotsen en groen omzoomde rivieren, langs de ruïnes van eeuwenoude kasba’s. Af en toe passeren we een groep nomaden met hun kuddes. We zijn, kortom, ver van de drukke wereld. Onze bagage wordt gedragen door muilezels. Onze maaltijden worden bereid door de lokale berbers die met ons mee wandelen. Slapen doen we in tenten of, wie wil, gewoon onder de sterrenhemel.
Prijs: € 1460
Aantal dagen: 10 dagen
Reisnummer: 21MA1SMA1
Reisdatum: 9/04/2021 - 18/04/2021
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

62
Deelnemers in optie:

63

67

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Ontmoeting met de Aît Atta-nomaden
 • De vulkanische toppen van Bab N-Ali
 • Het prachtige uitzicht op de Hoge Atlas
 • Helder licht

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Marrakech. 

Voor de buitenlandse bezoeker is Marrakech Marokko op z’n best: een overrompeling van kleuren, geuren en geluiden, charme en sfeer, steegjes en straatjes in een labyrint van licht en schaduw. Wie niet te moe is, kan naar het het Jemaa El-Fnaa-plein, hét symbool van Marrakech. Je wordt er meteen ondergedompeld in de typische sfeer van de stad: met zangers, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers, … 

Overnachting in een hotel.

Dag 2

Eén van de indrukwekkendste ritten die je in Marokko kan maken, is de doorsteek van het Atlasgebergte. Dat doen we in een dagvullende tocht van Marrakech oostwaarts naar El Qal’at M’Gouna. Onderweg kunnen we eventueel stoppen aan de ‘ksar’ Ait Ben Haddou, een versterkt dorp dat te boek staat als het mooiste voorbeeld van traditionele Zuid-Marokkaanse architectuur en dat als decor gebruikt werd in vele avonturenfilms.

Vannacht logeren we in de sobere maar sfeerrijke kasba van Mohammed en zijn broers. De kasba is hoog gelegen aan de rand van El Qal’at M’Gouna en kijkt uit over de Rozenvallei, met in de verte de besneeuwde toppen van het M’Goun-massief. 

Dag 3

Transfer naar Tagdilt, het startpunt van onze zevendaagse trekking in het Saghro-gebergte. We maken kennis met de lokale ploeg en de muilezels die ons zullen vergezellen. Hier begint onze tocht. We lopen in via een piste gevolgd door een eerste, gestage klim. Vanavond slaan we voor het eerst onze tenten op.

Dag 4-8

We trekken door een ongerept, vulkanisch gebied, hier en daar opgefleurd door een bosje dadelpalmen, een groene vallei of enkele berberhuizen. Op ons pad liggen kubusvormige kegels uit vulkanisch gesteente, diepe kloven en gekartelde bergkammen die afsteken tegen de  blauwe lucht. Niets is hier altijd hetzelfde. Doorheen de dag zien we het licht op de stenen veranderen.

Van dag tot dag zien de landschappen er ook telkens iets anders uit. We slapen nu eens op een plateau, dan weer naast een kasba, of in de buurt van een dorp. Naast de dorpskinderen komen we ook geregeld nomaden van de Aït Atta-stam tegen. Zij hebben in dit gebied hun tenten opgeslagen. Vooral de vrouwen vallen op, met gezichtstatoeages en kleurig geborduurde kleding.

Dag 9

De laatste tocht is aangebroken. Na een 4-tal uur eindigen we de trekking bij Aït Youl, het dorp waar onze drijvers vandaan komen. Tijd om afscheid te nemen. 

We rijden terug naar El Qal'at M'Gouna waar de liefhebbers kunnen genieten van een lokale hammam, we drinken nog een laatste thee op het terras van de kasba bij Mohamed en reizen verder naar Ouarzazate voor de overnachting.

Dag 10

Transfer naar de luchthaven van Ouarzazate voor de terugvlucht, via Casablanca, naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1460
Voorschot: € 440 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 tot ontbijt dag 10
 • begeleiding
 • Marokkaanse gids & ploeg
 • gebruik kampeergerief.

Niet inbegrepen

 • fooien (ca. € 30)
 • dranken
 • evt. inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d.
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau . Doe jij regelmatig wat aan sport en beschik je over enig uithoudingsvermogen? Dan is deze reis geschikt voor jou. Dagtochten van 5 à 6 uur met beperkte hoogteverschillen. Het kamperen en het gebrek aan comfort draagt ook bij tot de ‘zwaarte’ van deze reis.

Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We slapen 1 x in een degelijk hotel in Marrakech, 1 x in een kasba in El Qal’at M’Gouna en 1 x in een hotel (met zwembad) in Ouarzazate. 
De overige 6 nachten slapen we in tenten en moet je afstand nemen van het dagelijks comfort van bad en bed. In de praktijk blijkt dit allemaal best mee te vallen! Wil je er graag eens over praten vóór je inschrijft, bel dan gerust eens op en we beantwoorden graag al je vragen.


Maaltijden

Voor en na de trekking nemen we ontbijt en avondmaal in het hotel of in een restaurant.

Het eten tijdens de tocht wordt door een kok klaargemaakt en we eten het op in de eettent. 's Middags eten we een koude maaltijd  met groenten. ’s Avonds eten we soep, een hoofdgerecht en meestal ook een dessertje en thee. Je krijgt versnaperingen tijdens de tocht (dadels, vijgen, nootjes- en bij aankomst op de kampeerplaats wordt er steeds thee aangeboden.

De Marokkaanse keuken in het algemeen is zeer gevarieerd en smaakvol, en er wordt rijkelijk gebruikt gemaakt van kruiden, specerijen, zout en suiker. Meestal nuttigt men ’s middags de hoofdmaaltijd. Het bekendst zijn tajines (stoofpot van vlees, vis of kip met groenten en saus), en couscousgerechten (griesmeel met een ragout van groenten, vlees en bouillon. Andere bekende gerechten zijn harira (een dikke soep met granen die ook als ontbijt wordt gegeten), mechouia (salade van geroosterde paprika en tomaat), briouats (kleine drie- of rechthoekige pakketjes met allerlei soorten vulling) en pastilla of b’stilla (een machtig en feestelijk gerecht met een kruidige vulling van duif en amandelen). Mechoui is een volledig lam of schaap dat in een ondergrondse klei-oven wordt bereid bij religieuze of familiefeesten. Bij elk maal eet men vers brood. 


Bagage

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, niet alleen makkelijk te hanteren in functie van het bagagevervoer maar ook voor jezelf. Je krijgt een bagagelabel van Anders Reizen op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Tijdens de wandelingen wordt de bagage door muilezels vervoerd. Jij draagt enkel je dagrugzakje.


Vervoer

Het vervoer ter plaatse gebeurt met privé-vervoer.


Klimaat

In deze periode kan je overdag temperaturen van gemiddeld 26° verwachten. ’s Nachts koelt het sterk af. Regen is eerder uitzonderlijk maar niet uitgesloten.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

Bagage

 • reistas 
 • dagrugzak

 Schoeisel & kousen

 • stevige, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen voor ’s avonds
 • wandelkou­sen

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én het spaart plaats in je bagage.

Kampeeruitrusting

 • slaapzak (comfortzone tot 0°)
 • slaapmatje

Kledij

 • soepele wandel)broek
 • wind- en waterdichte jas (geen winterjas)
 • warme trui of fleece
 • T-shirts 
 • zonnehoed of –pet
 • evt. zwemgerief

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Marokkanen. Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij. Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon en tegen de kou beschermt.

Verzorging

 • handdoek (genre Packtowel, licht en sneldrogend)
 • toiletgerief (graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • evt. (zak)mesje (kan van pas komen tijdens de picknick)

Diversen

 • zak- of hoofdlamp & reservebatterijen
 • zonnebril
 • wc-papier of papieren zakdoekjes
 • evt. wandelstokken 
 • evt. speelkaarten of reisspelletjes (voor ’s avonds)
 • evt. mobiel stoeltje (voor wie moeilijk op een tapijt kan zitten)
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na muggen- en andere insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • pleistertjes van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan cash euro's meenemen (best biljetten van 5, 10 en 20 euro) en ter plaatse wisselen. In de luchthaven en kan je ook geld afhalen aan een bankautomaat.

Voor zo'n 50 euro voor bijkomende kosten ter plaatse (dranken, fooien, souvenirtjes...).

Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst" laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/


Formaliteiten

Reispas

Voor reizen naar Marokko heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. 

Tip

Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Bijkomende informatie kan je vinden op: diplomatie.belgium (Op reis in het buitenland)


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Marokko door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio).

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

Internet

Literatuur

 • T. Ben Jelloun             
  -Gebed voor de afwezige (roman)
  -Gewijde nacht (roman)
  -Met neergeslagen ogen (roman)
  -Een gebroken man (roman)
  -Duivelse Liefdes (roman)
 • M. Chafik - Imazighen, De Berbers en hun geschiedenis
 • D. Chraibi - De beschaving is mijn moeder (roman)
 • H. De Haas - Aroemi, aroemi, een vreemdeling in Marokko (roman)
 • E.W. Fernea - Een straat in Marrakech (roman)
 • E. & H. Jouad - Marrakech, culture populaire de la medina
 • L. Lalami - Hoop en andere gevaarlijke verlangens (roman)
 • R. Lamrabet - Vrouwland (roman)
 • A. Maalouf - Leo Africanus (historische roman)
 • F. Mernissi - Het verboden dakterras (sociologische roman)
 • C. Nooteboom - Het geluid van zijn naam, Reizen door de islamitische wereld
 • H. Obdeijn, P. De Man & P. Hermans - Geschiedenis van Marokko (met o.a. aandacht voor de betrekkingen tussen Marokko en de Lage Landen)
 • G. Riemersma - Het land van zijn vader, de schrijfster is een Nederlandse die gehuwd is met een Marokkaan en een realistische kijk geeft op de verhoudingen/verschillen tussen de Marokkaanse cultuur en gebruiken en deze van onze Westerse wereld
 • K. Strobbe - De Gazellen, Marokkaanse vrouwen vertellen (ervaringen van Marokkaanse vrouwen in België)
 • G. Van camp - Mijn Marokko (reisverhaal)
 • S. Venema - Een man met suikerhaar, verhalen uit Marokko (reisverhaal).

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: