Marokko - Wandelen en yoga in de Sahara


9 dagen

13/11/2021 - 21/11/2021

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Marokko - Wandelen en yoga in de Sahara


9 dagen

13/11/2021 - 21/11/2021

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Marokko - Wandelen en yoga in de Sahara


9 dagen

13/11/2021 - 21/11/2021

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Marokko - Wandelen en yoga in de Sahara


9 dagen

13/11/2021 - 21/11/2021

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Marokko - Wandelen en yoga in de Sahara


9 dagen

13/11/2021 - 21/11/2021

prijs binnenkort online


Boek deze reis »
Groepsreis Marokko
De eindeloosheid en verstilde schoonheid van de woestijn inspireren om leegte en stilte opnieuw een plaats te geven. In het zuiden van Marokko, waar rotsachtige bergruggen overgaan in de amberkleurige duinen van de Sahara, maken we een meerdaagse trektocht in het gezelschap van dromedarissen en hun drijvers.  Tussen een ochtend- en avondsessie yoga in wandelen we van de ene bivakplaats naar de andere. Een unieke combinatie, die je terugvoert naar jezelf en de natuur. 
Prijs: binnenkort online
Aantal dagen: 9 dagen
Reisnummer: 21MA1SHY2
Reisdatum: 13/11/2021 - 21/11/2021
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Yoga en wandelen: actief onthaasten
 • De natuur in zijn puurste vorm beleven
 • Herontdek de stilte rondom en binnen jezelf
 • Afwisseling van oasen, steenwoestijn en een eindeloze duinenzee 
 • In de goede handen van 'locals' die al meer dan 30 jaar onze vrienden zijn 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,7

21 Beoordelingen

reviews van klanten

Ik heb in een sprookje gewandeld in de Sahara. Een ruig sprookje waarbij mijn haren stijf rechtop stonden van zand en wind. Ik heb gezwommen in de woestijn. Als een blij kind gesprongen in een diepe plas die daar totaal onverwacht was. Ik ben stil geworden op een hoge duin. Een doolhof van schaduwen waarin ik mezelf kon vinden. Ik heb gesmuld van betoverende gerechten. Met diep respect voor onze Marokkaanse karavaanbegeleiders.

Nicole B. -

Het was een reis die je nooit alleen kan doen. Perfect georganiseerd, buitengewoon prachtig en mindfull!!!

Grietje P. -

Ondanks dat ik geen yoga-kenner/liefhebber ben, was de combinatie yoga-wandelen in de Sahara voor mij een openbaring. Het bracht me rust en deed deugd aan mijn lijf en leden na de lange wandelingen. Het heel nauwe contact met de Berbers en de dromedarissen, de overweldigende natuur, de inspirerende babbels met medereizigers, nieuwe vriendschappen en bakken plezier, mede met de onbedwongen manier van onze begeleidster maakte voor mij dat deze korte vakantie een diepe indruk op mij heeft nagelaten.

Dirk P. -

Een eerste keer met Anders reizen, intens, grensverleggend en ongelooflijk mooi ! Alles is super geregeld!

Linda V. -

Het onder de blote hemel slapen is de topervaring van de reis. Zeker een aanrader!!

Betty S. -

De prachtige foto's op jullie site zorgden ervoor dat ik mij een jaar op voorhand heb ingeschreven voor deze reis. De steenwoestijn, de prachtige rotsformaties, de majestueze zandduinen en het slapen onder een heldere sterrenhemel...overtroffen mijn verwachtingen. Dit samen kunnen delen met een groep toffe reisgezellen, maakten de reis helemaal af! Dit wordt lang nagenieten.

Kristien C. -

Het was een fantastische ervaring en beleving.

Marleen V. -

Algemene reistips

Waarom woestijn?

Anders Reizen organiseert al meer dan 30 jaar wandelreizen naar de woestijn van Zuid-Marokko (naast vele andere). Zo lang reeds vertrouwen we onze reizigers toe aan de goede zorgen van Mohammed en zijn mensen,  geboren en getogen in de streek rond Zagora, en die ondertussen vrienden geworden zijn. Het resultaat is niet alleen veel expertise en ervaring, maar vooral een warm onthaal dat garant staat voor een onvergetelijke reis. 

Veel mensen die op reis zijn geweest in de woestijn, kunnen niet anders dan er naar terugkeren. Antoine de Saint-Exupéry, de schrijver van De Kleine Prins, schreef ooit: "Ik heb altijd van de woestijn gehouden. Je zet je op een zandduin. Je ziet niets. Je verwacht niets. En toch, in stilte straalt er iets."
Hoewel het een primitieve vorm van reizen is zonder comfort, is het tegelijk ook een pure reisvorm. Je moet een knop omdraaien en je openstellen voor de woestijn, met haar schoonheid die steeds andere vormen aanneemt, haar indrukwekkende stilte en rust, haar grootse nachtelijke sterrenhemels. Het wandelen op het rustige ritme van de dromedarissen, de gezellige avonden samen met je medereizigers en de lokale ploeg, het zijn deze ervaringen die je nooit meer vergeet. De combinatie met yoga geeft extra diepgang aan een woestijnreis.

Dag 1

Heenreis van Brussel naar woestijnstad Ouarzazate en transfer naar het hotel.

Dag 2

Een mooie rit van een drietal uur langs de kasba’s en palmentuinen van de Drâa-vallei brengt ons naar Zagora. Dit is de laatste 'stad' voor de woestijn begint. De warme kleur van de lemen huizen, de stoffige wegen omzoomd met palmen,... je voelt dat het ritme hier al trager loopt.

Na de lunch reizen we verder zuidwaarts naar de eerste bivakplaats met zicht op Jebel Bani, de lage keten die het begin van de Sahara vormt. We spreiden voor de eerste maal ons slaapmatje uit in het zand. Na een avondmaal en gezellig kennismaken met de plaatselijke mensen die ons zullen vergezellen, kruipen we in onze slaapzak. De ogen sluiten onder zo'n overweldigende sterrenhemel... niet makkelijk!

Dag 3

We staan op als de zon nog niet is opgeklommen aan de hemel en komen samen voor de ochtendmeditatie. Eenvoudige yogaoefeningen– waaraan je ook zonder yoga-ervaring kan deelnemen – maken je lichaam wakker en fris maken voor de nieuwe dag. De yoga die we beoefenen is Iyengar; deze vorm van yoga richt zich vooral op lichamelijke eerder dan spirituele oefeningen. 

Dan gaan de wandelschoenen aan. Als de dromedarissen bepakt zijn vertrekken we omhoog naar de pas over de Jebel Bani. De afdaling over keien en steenslag is gemakkelijk. In deze zwarte rotswoestenij vormen wat struiken en de geiten- en kamelenharen tenten van enkele bedoeïenenfamilies de zeldzame contrasten. Een echte oase brengt schaduw tijdens de middagpauze, en nadien gaat het door de vallei en over een volgende kleine pas verder tot onze volgende bivakplaats  bij de oasis van Diabi.

Aan het einde van de dag, als het lichaam vermoeid is en de zon haar hitte verliest, komen wij opnieuw in stilte samen. Door yogaoefeningen laten we de spieren herstellen en werken we gericht aan een diepe lichamelijke ontspanning. Als de zon achter de einder is verdwenen, wordt het al snel donker. Maar de duisternis wordt verjaagd door de schittering van duizenden sterren.

En zo is het ritme voor de volgende dagen vastgelegd.

Dag 4

We verlaten de oase en trekken door de bedding van een droogstaande rivier en tussen de lage berghellingen naar Imi-N'oued-Lemhasser, onze overnachtingsplaats. Deze plek tussen bergen en woestijn is ook geliefd bij de nomaden die hier rondzwerven. 

Dag 5

We klimmen weer zachtjes omhoog naar een lage pas, niet moeilijk voor ons maar een uitdaging voor de dromedarissen. De afdaling voert over grote zwarte rotsplavuizen, gesculpteerd door de wind en de zon. In de verte zien we de duinengordel van Chegaga, vanop deze afstand nog klein en onbeduidend. Bij een alleensteende palmboom met bron kunnen we van onze middagpauze genieten. Over een laatste steenvlakte bereiken we uiteindelijk Chegaga, een uitgestrekte golvende gordel fijne zandduinen. Het uitzicht bij zonsondergang vanop één van de duinen is onwaarschijnlijk mooi.

Dag 6

We verlaten de duinen van Chegaga en richten ons oostwaarts voor wat de langste etappe van de trekking wordt. Na een siësta onder de tamarinden bereiken we de duinen van Bougarne, een schitterende, weinig bezochte plaats waar we onder de weidse sterrenhemel ons matje spreiden. We laten opnieuw onze vermoeidheid wegvloeien in een avondlijke yogasessie.

Dag 7

Na de  laatste yogasessie wandelen we enkele uren over plateau's en langs zandduinen tot de plaats waar de terreinwagens ons opwachten. Hier eindigt ons woestijnavontuur. Vijf dagen lang hebben we geleefd op het ritme van de natuur, omringd door een alomtegenwoordige stilte en rust. Niet de klok, maar zon, maan en sterren hebben de tijd bepaald. Niet de mens, maar de natuurelementen hebben de omgeving hier vormgegeven.  

We worden terug naar Zagora gebracht, waar we ons verwennen met het comfort van douche en bed in een charmehotel met zwembad tussen de palmen. 

Dag 8

We rijden noordwaarts door de Drâa-vallei, onderweg bezoeken we de prachtige historische kasba van Tamnougalt, locatie voor heel wat historische films.

In Ouarzazate, waar we de laatste nacht doorbrengen, is er misschien nog gelegenheid om wat te shoppen, een terrasje te doen,... 

Dag 9

Vroeg uit de veren voor de terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

binnenkort online
Voorschot: € 440 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf ontbijt op dag 2 t.e.m. ontbijt op dag 9
 • drinkwater tijdens de trekking
 • gebruik kampeeruitrusting en tenten
 • Nederlandstalige begeleiding+ diensten van Franstalige gids en drijvers
 • huur van kamelen.

Niet inbegrepen

 • overige dranken
 • inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d. (bv. kasba ca. € 1, hammam met massage ca. € 9)
 • fooien (ca. € 30)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een reis van wandelniveau . Het gaat om een doorgaande trekking waarbij ca. 5 uur per dag gewandeld wordt over overwegend vlak terrein. Het gebrek aan comfort dat kamperen met zich meebrengt, draagt ook bij tot de ‘zwaarte’ van deze reis.

Voor de yoga heb je geen ervaring nodig. Het aantal uren yoga per dag hangt af van het aantal uren daglicht en de weersomstandigheden.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

 • We slapen in een hotel in Ouarzazate (2x) en in een charmehotel met zwembad in Zagora (1x). Tweepersoonskamers met privaat sanitair.
 • Tijdens de tocht slapen we in tenten. Als je op woestijnreis vertrekt, dan moet je voor korte tijd afstand nemen van het dagelijks comfort van bad en bed. In de praktijk blijkt dit allemaal best mee te vallen. Bij aankomst op de bivakplaats kiest ieder zijn favoriete slaapplekje uit. Sommigen liggen graag dicht bij het kampvuur, anderen liever verscholen tussen enkele zandduinen. Weer anderen kiezen voor een plekje dat hen een prachtig uitzicht biedt op de kleurrijke zonsopgang. Wanneer er tenten meegaan, stel je deze zelf op. Vaker slapen we echter onder de blote sterrenhemel – voor velen een openbaring! Enkel slaapmatje en warme slaapzak vormen dan je ‘slaapkamer’. Met een eindeloos uitzicht rondom en ontelbare sterren als plafond! Vochtige doekjes vervangen gedurende enkele dagen water en zeep, want water is leven. Toch heb je nooit echt het gevoel dat je erg vuil wordt, want door de lage luchtvochtigheid raak je minder bezweet. 

Maaltijden

 • In Ouarzazate  en Zagora eten we in het hotel en/of op restaurant.
 • Tijdens de trekking moeten we alle water en voedsel meenemen op de kamelen (het water in jerrycans). Het eten wordt bereid door de gids en de drijvers; de deelnemers steken beurtelings een handje toe. Alcohol is tijdens de tocht niet verkrijgbaar. Het eten is net datgene wat heel wat beginnende woestijnreizigers verrast. Zelfs met eenvoudige middelen blijken ervaren woestijnkoks heerlijke maaltijden op “tafel” te kunnen toveren. Een dag in de woestijn begint met een lekker ontbijt. Uiteraard is het aanbod verse producten beperkt, maar dankzij een buffetje van brood, jam, honing, smeerkaas, soms een eitje of chocopasta en natuurlijk een tas koffie of thee ben je meteen wakker. Als je na enkele uren wandelen ’s middags halt houdt, staat de lunch al op je te wachten. Een of meerdere schotels verse groenten, verwerkt in een frisse salade en aangevuld met brood. Het avondmaal begint doorgaans met hartige soep. gevolgd door een kruidig stoofpotje van groenten met pasta, rijst, couscous, soms met vlees erbij. Variaties op een thema, maar steeds met liefde en zorg bereid. Een stukje cake, wat fruit, zoete dadels en de onmisbare thee ronden het geheel af. Met honger zal je in de woestijn niet in je slaapzak kruipen...
 • Tijdens deze reis is er alle dagen méér dan voldoende eten, maar uit ervaring raden we toch aan – zeker aan wie graag tussendoor wat snackt – om energierijke tussendoortjes van thuis mee te brengen.

Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen wordt de bagage door dromedarissen (eenbultige kamelen) gedragen. Jij draagt enkel je dagrugzakje.


Vervoer

Ter plaatse maken we gebruik van een privé-minibus en terreinwagens (begin en einde trekking).


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Het is warm overdag en koud ’s nachts. Een zandstorm is niet uitgesloten.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • stevige reistas of plunjezak
 • overtrek om je reistas in te stoppen of mee te omwikkelen tijdens het  vervoer op de dierenruggen (tegen stof en vuil)
 • dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen met goed zoolprofiel
 • lichte schoenen voor ‘s avonds
 • wandel- of trekkingkou­sen

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én het spaart plaats in je reistas.

Kampeeruitrusting

 • warme slaapzak
 • slaapmatje (dat je ook kan gebruiken als yogamat)

Kleding

 • luchtige (wandel)broek(en)
 • warme trui of fleece
 • wind -en waterdichte vest
 • T-shirts of luchtige hemden (geen topjes)
 • bermuda (graag tot aan de knie)
 • ondergoed
 • degelijke zonnehoed of –pet of sjaal (om hoofd én nek tegen de zon te beschermen)
 • handschoenen en muts (voor mogelijk koude ochtenden en avonden)
 • soepel zittende kledij voor de yoga.

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Marokkanen. Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek).

Verzorging

 • handdoek
 • toiletgerief (zeker ook vochtige doekjes, desinfecterende handzeep en vochtinbrengende crème)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • verkoelende lotion
 • degelijke bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • 2 drankflessen (min. 1 liter) per persoon
 • evt. (zak)mesje

Diversen

 • zaklamp
 • zonnebril
 • indien je graag snackts: evt. energierijke tussendoortjes (geen chocolade)
 • kleine papieren zakjes waarin gebruikte vochtige doekjes en evt. maandverband kunnen verpakt worden tot bij de terugkeer naar de bewoonde wereld
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • fleece-dekentje voor tijdens de yoga-sessies.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Reispas

Voor reizen naar Marokko heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. 

Tip

Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Bijkomende informatie kan je vinden op: diplomatie.belgium (Op reis in het buitenland)


Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen en in Ouarzazate kan je geld afhalen bij een bankautomaat.
Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/


Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Achtergrondinformatie

 • S. Adolf, Steven  - Marokko achter de schermen. De wedloop voor een betere toekomst
 • T. Ben Jelloun             
  - Gebed voor de afwezige (roman)
  - Gewijde nacht (roman)
  - Met neergeslagen ogen (roman)
  - Een gebroken man (roman)
  - Duivelse Liefdes (roman)
 • M. Chafik - Imazighen, De Berbers en hun geschiedenis
 • D. Chraibi - De beschaving is mijn moeder (roman)
 • H. De Haas - Aroemi, aroemi, een vreemdeling in Marokko (roman)
 • E.W. Fernea - Een straat in Marrakech (roman)
 • E. & H. Jouad - Marrakech, culture populaire de la medina
 • L. Lalami - Hoop en andere gevaarlijke verlangens (roman)
 • R. Lamrabet - Vrouwland (roman)
 • A. Maalouf - Leo Africanus (historische roman)
 • F. Mernissi - Het verboden dakterras (sociologische roman)
 • C. Nooteboom - Het geluid van zijn naam, Reizen door de islamitische wereld
 • H. Obdeijn, P. De Man & P. Hermans - Geschiedenis van Marokko (met o.a. aandacht voor de betrekkingen tussen Marokko en de Lage Landen)
 • G. Riemersma - Het land van zijn vader, de schrijfster is een Nederlandse die gehuwd is met een Marokkaan en een realistische kijk geeft op de verhoudingen/verschillen tussen de Marokkaanse cultuur en gebruiken en deze van onze Westerse wereld
 • K. Strobbe - De Gazellen, Marokkaanse vrouwen vertellen (ervaringen van Marokkaanse vrouwen in België)
 • G. Van camp - Mijn Marokko (reisverhaal)
 • S. Venema - Een man met suikerhaar, verhalen uit Marokko (reisverhaal).

Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: