Tsjechië - Boheems Zwitserland: wandelen in het Elbezandsteengebergte


9 dagen

4/09/2021 - 12/09/2021

prijs € 1120


Boek deze reis »

Tsjechië - Boheems Zwitserland: wandelen in het Elbezandsteengebergte


9 dagen

4/09/2021 - 12/09/2021

prijs € 1120


Boek deze reis »

Tsjechië - Boheems Zwitserland: wandelen in het Elbezandsteengebergte


9 dagen

4/09/2021 - 12/09/2021

prijs € 1120


Boek deze reis »

Tsjechië - Boheems Zwitserland: wandelen in het Elbezandsteengebergte


9 dagen

4/09/2021 - 12/09/2021

prijs € 1120


Boek deze reis »

Tsjechië - Boheems Zwitserland: wandelen in het Elbezandsteengebergte


9 dagen

4/09/2021 - 12/09/2021

prijs € 1120


Boek deze reis »
Groepsreis Tsjechië
Een van Tsjechië's Nationale Parken draagt de mooie naam Boheems Zwitserland, gelegen aan de Duitse grens waar de rivier de Elbe - Labe in het Tsjechisch -  Bohemen binnenstroomt. Je vindt er een schilderachtig landschap van bossen, rivieren en diepe kloven, opgesmukt met mysterieuze rotsformaties. Vanuit twee logiesplaatsen ontdekken we deze regio met een zeer hoog sprookjes-gehalte die menig schrijver en filmmaker heeft geïnspireerd. 
Prijs: € 1120
Aantal dagen: 9 dagen
Reisnummer: 21CZ1BZA1
Reisdatum: 4/09/2021 - 12/09/2021
Deelnemers: min. 6 - max. 13
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

41
Deelnemers in optie:

57

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst in het hotel in het dorpje Doubice, gelegen aan de rand van het Nationaal Park Boheems Zwitserland, waar we de komende 5 nachten logeren. Je wordt er ten laatste om 18 uur verwacht. Tijdens het avondmaal maken we kennis met elkaar en met de begeleider.

Het Nationaal Park Boheems Zwitserland in Tsjechië en het Nationaal Park Saksisch Zwitserland vormen samen een grensoverschrijdend project ter bescherming van het unieke landschap van het Elbezandsteengebergte. 

Dag 2

Privé-transfer naar Jiřetín pod Jedlovou, vanwaar we terugwandelen naar Doubice. We starten in het kleine en lage massief Lužické hory, Al snel komen we bij de ruïnes van het 13de-eeuwse kasteel Tolštejn. Gelegen op een 670 m hoge heuvel, krijg je een prachtig zicht op de omgeving. Nog hoger is de Jedlova hora, 774 m, met op de top een uitkijktoren uit 1891. Van een andere orde is de Křížové hora, een heuveltop waarop een 18de-eeuwse kruisweg prijkt, en met een gebedje wandelen we het Lausitzer-gebergte uit en Boheems Zwitserland weer in.

18 km, 576 m stijgen en 637 m dalen

Dag 3

Met de lijnbus naar Kyjov en wandeling terug naar Doubice, helemaal anders dan gisteren. We beginnen met het Kyjov-pad, een ingenieus ontworpen en veilig pad, dat door rotsachtig terrein leidt met veel trappen en ladders, maar ook met uitzicht op verschillende rotsformaties. We wandelen verder door dat typische, bizarre natuurlandschap met ruige rotsformaties en koele kloven waarvoor Boheems Zwitserland bekend is.

16.3 km, 431 m stijgen en 411 m dalen

Dag 4

Stille bospaden leiden ons naar de in Zwitserse Alpenstijl gebouwde chalets van de adellijke familie Kinsky en bij het dorp Rynartice bewonderen we een van de meest verbluffende panoramische uitzichten van Boheems Zwitserland. Van daaruit dalen we af in de Pavlino Udolí-vallei, een ijskoude stroom die smalle en diepe kloven heeft uitgesleten in de zandstenen rotsen  Met de lijnbus keren we terug naar Doubice. Voor het diner worden we naar een restaurant/brouwerij in Krásná Lípa gebracht.

16,6 km, 502 m stijgen en 532 m dalen

Dag 5

Met de bus naar Jetřichovice en start van een mooie, maar pittige klim naar de Mariina Skala-uitkijkhut. Laat je vanuit de hut overdonderen door de bizarre wereld van de zandstenen torens. Ons pad loopt verder hoog in de heuvels en biedt prachtige zichten op de omgeving. De wandeling eindigt bij de gigantische rotsformaties Šaunštejn, waarna we de bus terug nemen naar het logies.

16.7 km, 640 m stijgen en 640 m dalen

Dag 6

Transfer naar Mezni Louka. We laten ons overdonderen door de bizarre wereld van zandstenen torens tijdens een wandeling naar de 'Pravčice Brana’, de grootste natuurlijke zandsteenbrug van Europa. De mystieke schoonheid van deze plek inspireerde Hans Christian Andersen in zijn sprookjes én ze was het decor voor de Disney-film 'de Kronieken van Narnia’. Het  pad loopt hoog in de heuvels en biedt prachtige zichten op de omgeving. Vervolgens staat de Edmundkloof op het programma. Deze kloof, ook wel de 'Stille Kloof' genoemd, is zonder twijfel één van de mooiste plekjes in het park. Je maakt er een klein boottochtje langs de hoge vochtige canyonwanden van de Kamenice-rivier. 

15.7 km, 436 m stijgen en 435 m dalen

De volgende twee nachten slapen we in Děčín, met prachtig oud centrum en een mooi kasteel dat hoog boven de Elbe uittorent. Onze bagage werd hier ook heengebracht.

Dag 7

De Elbe stroomt door de diepste zandstenen canyon van Europa. Met de boot varen we van Děčín naar Hřensko en we wandelen terug. Dat door een landschap van bizarre rotstorens, bossen en indrukwekkende uitzichtpunten en we begrijpen eens te meer waarom het Elbezandsteengebergte als romantisch reisdoel al in de 18de eeuw zo populair werd.

19, 8 km, 486 m stijgen en 479 m dalen

Dag 8

Vrije dag vandaag met tal van mogelijke activiteiten:

 • Bezoek aan het kasteel in Děčín.
 • Met een step over een 'downhill-fietspad' zonder verkeer; paden van verschillende lengte.
 • Via Ferrata (letterlijk ‘ijzeren weg’): met behulp van stalen kabels en hangbruggen klim je omhoog tegen de steile rotswanden. Het parcours in  Děčín is toegankelijk voor iedereen en er is begeleiding van een ervaren instructeur.
 • Kajakken of SUP-pen (stand up peddling) op de Elbe
 • Fietstocht.

Dag 9

Einde van het programma na het ontbijt.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1120
Voorschot: € 340 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • alle maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 9
 • verblijfstaks
 • transfers in het kader van de wandelingen
 • bagagevervoer op dag 6
 • inkomgeld Pravčice Brana
 • Nederlandstalige begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • dranken
 • evt. transfer Děčín-Doubice (€ 20 per persoon)
 • evt. inkomgelden
 • evt. optionele activiteiten op dag 8
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

. Zie dagschema voor afstanden en hoogteverschillen. Op je pad liggen hier en daar trappen (zowel uitgehouwen in de rotsen als aangelegd in metaal). De ondergrond is vaak rotsachtig en sterk doorworteld, waarvoor een enige tredzekerheid aangeraden is, zeker bij nat weer. De tocht geeft nergens problemen voor mensen met hoogtevrees. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.

De optionele activiteiten zijn haalbaar voor iedereen en vereisen geen ervaring.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We slapen 5 nachten in een authentiek hotel in Doubiçe aan de rand van het Nationaal Park. Het hotel is volledig in hout gebouwd in lokale stijl. Het restaurant is gekend voor zijn lekkere Boheemse keuken. De kamers zijn eenvoudig ingericht en hebben allen privé-sanitair.

De volgende 3 nachten slapen we in een rustig gelegen hotel*** aan de oevers van de Elbe in de stad Děčín. De 18 comfortabele kamers zijn hedendaags ingericht en allen voorzien van een private badkamer. Verder beschikt het hotel over eigen restaurant en een ruim terras waar je op mooie dagen kan eten. 


Maaltijden

Ontbijt en avondmaal nemen we in het hotel en 's middags eten we een picknick (die je meestal zelf kan klaarmaken bij het ontbijt). Een avond gaan we dineren in een restaurant waar ook aan brouwerij bijhoort en een avond is er BBQ.


Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak tijdens de wandelingen. Op dag 6 wordt onze bagage vervoerd van het eerste naar het tweede hotel.


Vervoer

Met de wagen

Afstand Brussel - Doubice: ca. 880 km. Je kan je wagen achterlaten op startpunt Doubice en op dag 9 terugkeren vanuit Děčín. Of je kan je wagen achterlaten op eindpunt Děčín en doorreizen naar Doubice. Een privé-transfer tussen beide locaties kost € 20 per persoon. De afstand tussen Doubice en Děčín bedraagt ca. 40 km.

Met openbaar vervoer

Met de trein van Brussel naar Děčín, ca. 11 à 12 uur onderweg. Een goedkopere optie is de Flixbus van Brussel naar Dresden (ca. 12 u. rijden), gevolgd door de trein (45 min.) naar Děčín.

Meer info op Deutsche Bahn en Flixbus.

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Continentaal klimaat waarbij de neerslag sterk varieert van plaats tot plaats. Over het algemeen kan worden gesteld dat het in deze regio tijdens de zomermaanden aangenaam wandelweer is. In de kloven tussen de rotsen is het vaak aangenaam fris. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak met overtrek (voor de spullen die je nodig hebt tijdens een dagwandeling)

Schoeisel & kousen

 • waterbestendige, enkelomsluitende wandelschoenen met goed zoolprofiel
 • schoeisel voor 's avonds
 • wandelkousen of -sokken
 • evt. getten (waterbestendige onderbeenbeschermers, die uiteraard overbodig zijn als het niet regent)

Kledij

 • wind- en waterdichte jas
 • wind- en waterdichte (over)broek
 • wandelbroek(en)
 • fleece
 • hemden of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • evt. zwemkledij

Verzorging

 • toiletgerief 
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • lunchbox voor de picknick

Diversen

 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker (de verduistering is in de meeste hotelkamers niet echt adequaat)
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …
De begeleider heeft een EHBO-kit bij. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen/bij blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Tsjechië volstaat je identiteitskaart.


Geld

Hoewel de Tsjechische kroon de officiële munt van Tsjechië is, wordt ook de euro in Boheems Zwitserland door alle restaurants en hotels aanvaard. In de logiesplaatsen Doubice en Děčín kan je vlot geld afhalen.

Wisselkoersen: Currencyconverter


Gezondheid

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen van Centraal- en Noord-Europa. 

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraakgegevens en de deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: