Dag 1
Privé-transfer van Berchem naar Schiphol en vluchten Guangzhou-Kunming.
Dag 2
Aankomst in Kunming. We gaan eerst naar het hotel om ons op te frissen en wat uit te rusten.
Daarna hebben we tijd om rond te wandelen in Kunming, de op 1900 m gelegen provinciehoofdstad van Yunnan die het afgelopen anderhalve decennium een spectaculaire ‘boom’ heeft gekend. Van de oude stadswijken blijft nog weinig over en er wordt nog verder gesloopt en gebouwd. Kunming staat ver af van de soberheid, soms armoede, die we later in de dorpen zullen vinden.
We sluiten de avond af met een heerlijke Tibetaanse maaltijd met dansvoorstelling.
Dag 3
Yunnan staat bekend als de mooiste provincie van
China: prachtige, gevarieerde landschappen, 26 verschillende etnische groepen
en een zacht klimaat. Dit merk je al meteen vandaag, onderweg naar Weishan, thuis van het Bai-volk. Maar hier wonen ook Han-Chinezen, Yi en Hui. De Hui zijn afstammelingen van Perzische handelaars op de zijderoute en nog steeds moslim. De Yi zijn een volk verwant aan de Tibetanen en Birmezen. Onderweg bezoeken we dan ook een moslimdorp en een moskee.
Overnachting in Weishan.
Dag 4
De huidige oude
stad van Weishan is zo’n 600 jaar oud. Maar de geschiedenis gaat veel verder
terug, want dit is waar in de 8ste eeuw het militaristische koninkrijk van Nanzhao
ontstond. Dat bereikte op zijn hoogtepunt in de 9de eeuw een zeer hoog niveau van economische, administratieve en culturele ontwikkeling en reikte tot ver in de Irawaddy-vallei in het huidige Myanmar.
Op 18 km buiten Weishan ligt Weibaoshan, een van de
heiligste bergen van het taoïsme in China. Deze bezoeken we in de namiddag tijdens een wandeling van 4 à 5 u.
Tweede overnachting in Weishan.
Dag 5
Op zo'n anderhalf uur rijden ligt Dali. Het heeft een geschiedenis van meer dan 1000 jaar en was onder andere de hoofdstad van het koninkrijk Nanzhao. We verkennen de oude stad en gaan overnachten in Xizhou, op 30 min. van Dali en een stuk kleiner en authentieker.
Overnachting in Xizhou.
Dag 6
Na een ochtendlijk bezoek aan de markt van Xizhou, vertrekken we richting Jianchuan, ooit een stad van groot strategisch belang. Hoewel het een lay-out heeft die teruggaat tot eind 14de eeuw en een hoge graad van authenticiteit heeft bewaard, wordt het weinig bezocht door Chinese en buitenlandse toeristen. We logeren in een gebouw dat vroeger het huis van een rijke koopman was en ontdekken de rijke steen- en houtsculpturen waarvoor de stad bekend is, o.a. te zien in een twintigtal houten huizen die dateren uit de Ming- en Qing-periode.
Overnachting in Jianchuan.
Dag 7
We bezoeken de markt van Jianchuan, waar hoofdzakelijk Bai wonen. Vanuit de omliggende dorpen komen echter ook Han-Chinezen, Yi en soms Naxi. De oudere mensen dragen vaak nog de kleurrijke, traditionele kledij.
Daarna vertrekken we naar Shibaoshan, een heilige breg met boeddhistische rotstempel die dankzij zijn afgelegen ligging de tand des tijds heeft overleefd.
Verder naar Shaxi voor de overnachting.
Dag 8
Bezoek aan Shaxi (2200 m), het best bewaarde stadje langs de historische theeroute. Deze route was een netwerk van wegen die Zuid-Yunnan verbond met o.a. Peking, Tibet en India. Onderweg werd uiteraard thee verhandeld, maar ook bv. zout en paarden. Shaxi was trouwens het centrum van de paardenhandel.
In de namiddag beginnen we aan de wandeling naar het ongerepte Bai-dorp Mapingguan (2966 m), ooit een belangrijke pleisterplaats op de theeroute.
5,5 u. wandelen -1000 m klimmen - je draagt bagage voor 1 overnachting (grote bagage blijft in Shaxi)
We overnachten er in een homestay in het dorp en maken kennis met het dagelijks leven. Het contrast met Kunming kan niet groter zijn.
Dag 9
‘s Ochtends vertrekken we uit Mapingguan voor een tocht langs de bergkammen ten zuiden van Shaxi naar Silong. We genieten van de mooie natuur en de prachtige uitzichten over de vallei beneden.
8 u. wandelen, 500 m klimmen en 900 m dalen - je draagt bagage voor 1 overnachting
Na de wandeling worden we opgepikt en terug naar Shaxi gebracht voor de overnachting.
Dag 10
Vertrek naar Qizong. Onderweg zien we dat boeddhistische kloosters, stupa’s en gebedsvlaggetjes het landschapsbeeld beginnen te bepalen, wat er op duidt dat we etnisch Tibetaans gebied binnenrijden. We passeren langs de plaats waar de Yangtse-rivier een dramatische bocht maakt van bijna 180 graden (om uiteindelijk in Shanghai uit te monden).
In Qizong (2000 m), waar we overnachten, bezoeken we de Bodhidarma-grot bovenop een berg en het Tibetaans klooster.
Dag 11
We zetten onze reis verder en komen in de beschermde regio van de drie parallelle rivieren terecht, waar de Yangtse, de Mekong en de Salween op minder dan 100 km van elkaar stromen en waar je zowat de hoogste biodiversiteit van China aantreft.
We overnachten in een ecolodge in de buurt van Lisu-dorp Tongle (2300 m). De Lisu wonen hoofdzakelijk in Myanmar, maar dus ook in noordwest-Yunnan en in noordoost-India. (Het dorp zelf is bereikbaar per bus maar het is nog 10 minuten wandelen vanaf de dorpsparking naar het logies.)
Dag 12
We rijden langs de Mekong-rivier verder in noordelijke richting. Onderweg passeren we een Tibetaans dorp waar de inwoners katholiek zijn. De kerk is ongeveer 100 jaar oud en werd gebouwd onder leiding van een Franse missionaris.
Na een boeiende rit komen we aan in Jiabe (1900 m), waar we overnachten op de boerderij van de Tibetaanse schoonfamilie van onze begeleider.
Dag 13
De komende 2 dagen is het wandelen geblazen. We vertrekken vroeg in de ochtend uit Jiabe, steken de Mekong over en trekken via een 'geheime' vallei het Meili-gebergte in. Hier bevindt zich o.a. de Kawa Karpo, de hoogste berg van Yunnan (6740 m) en een heilige berg voor de Tibetaanse boeddhisten. Jaarlijks komen zo’n 20.000 pelgrims van over heel Tibet hierheen om rond de berg te wandelen (240 km!), de zgd. Kawa Karpo Kora. Wij doen de kora niet, maar wel de zgd. Yubeng-trek: 2 mooie wandeldagen tussen de 13 bergpieken pieken van meer dan 6000 m.
14 km wandelen - 1100 m stijgen, 100 m dalen, 6 u. - je draagt bagage voor 1 overnachting
We overnachten in een guesthouse op ca. 3000 m.
Dag 14
De liefhebbers wandelen van het guesthouse naar de heilige waterval (3650 m) waarvan het water rechtstreeks uit de hemel zou gestroomd komen. Het is dus een must om er onderdoor te lopen en van het water te drinken. Daarna gaan we terug naar onze guesthouse, waar we lunchen.
5 km en 680 m stijgen + 5 km en 680 m dalen.
Na de lunch gaan we met z’n allen vanaf het guesthouse naar het eindpunt van de tocht.
14,3 km en 986 m dalen - je draagt bagage voor 1 overnachting
Aan het eindpunt van de tocht worden we opgepikt en naar Deqin (3300 m) gebracht, waar we overnachten in een hotel.
Dag 15
Op weg naar Shangri-La passeren een uitzichtpunt over een meander van de Yangtze. In Benzilan gaan we lunchen en bezoeken we het oude nonnenklooster. Bij helder weer hebben we er een schitterend zicht op de Himalaya.
Shangri-la (3160 m) is een traditioneel Tibetaanse stad. Ze heet in het Tibetaans Gyalthang en werd door de overheid herdoopt tot Shangri-la.
We logeren in een guesthouse in de oude stad. (In januari 2014 vond hier een grote brand plaats; een tragische gebeurtenis maar restauratie is al goed gevorderd.)
Dag 16
We wandelen omhoog naar de Baijisi-tempel bovenop de berg achter de oude stad en bezoeken de grote gebedsmolen in het centrum. In de namiddag gaan we naar het Tibetaans klooster Ganden Sumtseling, gelegen op 5 km buiten de stad. Er wonen ca. 700 monniken en het staat bekend als ‘klein Potala’ (naar het klooster in Lhasa, Tibet).
Tweede overnachting in Shangri-la.
Dag 17-18
We rijden ongeveer 100 km naar het zuiden en vervoegen opnieuw de Yangtse-rivier. Na de lunch in Qiaotou (1900 m) start de ontdekking van een van de mooiste en diepste kloven ter wereld: de Tiger Leaping Gorge. We beginnen met een pittige klim tot boven in de kloof, overnachten op 2400 m en dalen de volgende dag weer af tot op de oever van de Yangtse. Op die manier ontdekken we de kloof in al zijn aspecten, hoogtes en laagtes, terwijl we genieten van de mooie natuur en prachtige landschappen met besneeuwde bergen aan weerszijden van de kloof.
We overnachten 2 x in een guesthouse.
Dag 17: 8 km wandelen, 800 m stijgen (waarvan 400 m steile haarspeldbochten), 500 m dalen
Dag 18: 9 km wandelen, 200 m stijgen, 400 m dalen
Je draagt bagage voor 1 overnachting
Dag 19
Op dag 19 worden we 's ochtends opgepikt en naar Shuhe (2400 m) gebracht voor de overnachting.
Shuhe vormde ooit, samen met Baisha en Dayan (soms ook Lijiang genoemd), het Naxi-koninkrijk Lijiang. In de namiddag bezoeken we het oudste en meest ongerepte stadje, Baisha. ‘s Avonds bezoeken we Dayan/Lijiang, het meest toeristische. Oud-Lijiang werd zwaar beschadigd door de aardbeving van 1996 maar zeer mooi gerestaureerd. Sfeer is hier troef: restaurants en cafés versierd met rode lampions, klaterend water en brugjes alom en geen verkeer. Een beetje het Chinese Brugge!
Overnachting in Shuhe.
Dag 20
Vrij tot aan de transfer naar de luchthaven van Lijang voor de terugreis naar Brussel.
Dag 21
Aankomst in Brussel.