Dag 1-2
Onze lange vliegreis vangt aan in Brussel en brengt ons via Dubai en Melbourne naar Hobart, waar we op dag 2 's avonds laat aankomen.
Dag 3
Hobart is de hoofdplaats van Tasmanië die gelegen is aan de zuidoostkust. In de voormiddag bezoeken we Salamanca Market, de gezellige haven, en het centrum. De lunch nemen we aan de haven en we sluiten de dag af op de top van Mount Wellington 1271m, met mooie panoramische zichten op Hobart en omgeving.
Dag 4
Bruny Island is bereikbaar per ferry op korte afstand van Hobart. Het is gekend voor zijn mooie stranden en rijk dierenleven; je vindt er o.a. pinguïns en vele soorten migratievogels. We maken een wandeling van ca. 3 u. naar Fluted Cape en maken kennis met de hoge zeekliffen die een van de typische kenmerken van Tasmanië zijn. De herinnering aan de lange vliegreis geraakt op dit relaxte eiland al snel op de achtergrond.
We overnachten in gerieflijke cabins op 50 m van de Tasmaanse Zee en genieten 's avonds van een BBQ.
Dag 5
Verdere verkenning van Bruny Island. We wandelen het 'Labillardiere circuit' (ca. 5 u.) langs een van de meest afgelegen delen van het eiland. De wandeling loopt langs mooie baaien en bossen en we komen voorbij oester- en mosselkwekerijen die tot de beste in Australië worden gerekend.
Tweede overnachting op Bruny Island.
Dag 6
We nemen de boot terug naar het ‘vasteland’. In de namiddag maken we een korte wandeling in de Styx Valley, waar we een van de de grootste boomsoorten ter wereld kunnen bekijken: de eucalyptus regnans. Ze zijn even indrukwekkend als hun net iets grotere Amerikaanse broers de mammoetbomen en sommigen zijn zo hoog als een gebouw van 25 verdiepingen.
De komende 3 nachten verblijven we in gezellige cottages in Maydena, gelegen in een bosrijke omgeving aan de rand van South West National Park, een van de laatste onafgebroken wildernisregio’s in Australië.
Dag 7
We rijden via een grotendeel onverharde weg verder het Southwest National Park in. Een tocht van ca. 5 u. brengt ons naar de top van Mount Eliza, waarbij het laatste stuk enig klauterwerk vereist en waarbij je best geen hoogtevrees hebt. Boven hebben we zicht op Lake Pedder. In 1972 werd de Gordon Dam gebouwd waarbij een gebied onder water kwam te staan dat 24 x de oppervlakte van het oorspronkelijke meer besloeg. Tot op heden blijft dit een van de meest controversiële bouwwerken in Australië. We brengen na de wandeling een bezoek aan de dam met onderweg verschillende knappe uitzichtpunten.
Tweede overnachting in Maydena.
Dag 8
Naast het Southwest National Park ligt Mount Field National Park, waar in de winter geskied wordt. Vanaf Lake Dobson, gelegen op +1000 m, gaan we op stap langs het Tarn Shelf Track, een mooie circulaire routevan ca. 6 u. langs gletsjermeren en een bijzondere vegetatie, waaronder de grasboom.
Derde overnachting in Maydena.
Dag 9
We verplaatsen ons naar Lake St.Clair National Park, gelegen in het midden van het Tasmanaanse eiland. We bezoeken het boeiende Visitor Center en ondernemen de 'Aboriginal Walk', een korte wandeling, deels langs de oever van het meer, met onderweg informatie over de oorspronkelijke bevolking. De Tasmaanse Aboriginal-bevolking is volledig uitgeroeid door de Britse kolonisten; de laatste Tasmaniër is overleden in 1905.
Overnachting in cottages middenin de natuur van de Central Highlands.
Dag 10
Verdere verkenning van St. Clair National Park via de prachtige circulaire route van ca. 7 u. naar Mount Rufus, die deels over de bekende (5-daagse) Overland Track loopt. Van op de top hebben we uitstekende zichten op Lake St. Clair, Mount Olympus en Frenchmans Cap en krijgen we goed te zien hoe bergachtig Tasmanië wel is.
Tweede overnachting in de Central Highlands.
Dag 11
Transfer van ca. 300 km met onderweg een stop bij de mooie Nelson Falls en in het mijnwerkersstadje Queenstown. Dat werd begin vorige eeuw gesticht en er hangt nog een pioneersfeertje. Ons logies bevindt zich aan de voet van de iconische berg Cradle Mountain, die we bij goed weer al van ver kunnen zien liggen.
In de namiddag is er de mogelijkheid om in een nabijgelegen reservaat de beroemde Tasmaanse duivels te gaan bekijken.
Dag 12
Een wandeling op Cradle Mountain, een van de landschappelijke symbolen van Tasmanië, kan niet ontbreken. We maken een prachtige lustocht van ca. 7 u. langs enkele meren. Wie geen hoogtevrees heeft en zich niet laat afschrikken door wat geklauter, kan de tocht naar de top op 1545 m ondernemen. Het zicht boven is ronduit adembenemend.
We rijden nadien verder naar het logies in Mole Creek.
Dag 13
Vandaag staat een lange wandeling (ca. 8 u.) op het programma in het Walls of Jeruzalem National Park. Dit is een weinig bezocht park, maar het behoort tot de mooiste van het eiland. Je treft er grote dennenwouden aan, waar elders in Tasmanië de overheersende boomsoort de eucalyptus is. Een relatief lange maar eenvoudige klim brengt ons naar een hoogvlakte met meerdere meren en naar de ‘walls’, de indrukwekkende rotswanden waarnaar het park genoemd is.
Tweede overnachting in Mole Creek.
Dag 14
Na enkele stevige wandeldagen doen we het wat rustiger aan in Launceston, de tweede stad van Tasmanië met een goeie 100.000 inwoners. Vanuit het logies wandelen we naar Cataract George, een woeste canyon die uitmondt in het stadspark van Launceston. Na de picknick in het park, is de namiddag vrij.
Overnachting in Launceston.
Dag 15
Ons volgend logies is prachtig gelegen aan Georges Bay in St. Helens, een relaxte plaats waar altijd een vakantiestemming heerst. Vlakbij St. Helens liggen twee van de mooiste baaien van Tasmanië: Binalong Bay en Bay of Fires, die we gaan bewonderen en verkennen tijdens 2 korte wandelingen.
Overnachten in St. Helens. Vanavond staat er nog eens BBQ op het menu.
Dag 16
Onze volgende bestemming is het schiereiland Freycinet, met het gelijknamige National Park. Het Wineglass Bay Circuit, een mooie circulaire route van 4 à 5 u. wandelen, biedt uitstekende zichten op Great Oyster Bay. Optioneel kan je een bootocht doen langs de kust, met niet alleen prachtige zichten op het bergachtige schiereiland, maar ook kans op het spotten van zeevogels en -zoogdieren (incluis walvissen).
We overnachten de komende 2 dagen in de buurt van Little Swanport, op een bijzondere plaats helemaal omringd door ‘bush’ die bewoond wordt door o.a. wallabies en Tasmaanse egels.
Dag 17
Een half uurtje rijden en we zijn in Triabunna, waar we de ferry nemen naar het autovrije Maria Island. Naast mooie landschappen met baaien, kliffen en bergen, tref je hier veel gevleugelde bewoners aan, o.a. albatrossen en pinguïns. Het eiland heeft een bewogen geschiedenis van confrontaties tussen de Aboriginals en de vroege kolonisten (vooral walvisvaarders) en werd in de 19de eeuw door de Engelsen gebruikt als gevangeniseiland.
Er zijn verschillende wandelmogelijkheden, maar het autovrije eiland leent zich - indien er interesse is - ook uitstekend tot fietsen. Niet altijd evident, gezien de vaak sterke winden en het oneffen terrein. Als er ergens een waterkans is om een Tasmaanse duivel in het wild te spotten, is het hier. Na de zware ziekte die 75 % van de duivels heeft uitgeroeid op Tasmanië zelf, werden in 2012 28 gezonde dieren uitgezet op Maria Island. Ondertussen zijn ze al met meer dan 100. De kans om wombats te zien is vrij groot.
Terug naar onze cabins in de bush voor de tweede overnachting.
Dag 18
De laatste bestemming van deze reis is niet de minste: Tasman Peninsula. Hier brengen we 3 nachten door in rustig gelegen cottages in Taranna. We maken een wandeling van ca. 5 u. naar de punt van Cape Raul, een van de drie capes van het schiereiland met sensationele zeekliffen tot 300 m hoog. Hier staat vaak een sterke wind, maar de zichten van op Cape Raul zijn onvergetelijk.
Dag 19
Een stevige wandeling van ca. 7 u. langs de spectaculaire kustlijn laat ons verder kennismaken met Tasman Peninsula. Via verschillende baaien wandelen we tot aan Fortescue Bay, het eindpunt van deze actieve dag.
Tweede overnachting in Taranna.
Dag 20
Port Arthur, een voormalige gevangenis, is een historische site met een luguber verleden maar prachtig gelegen. Een bezoek aan deze plek is dan ook een must.
In de namiddag wandelen we naar Cape Hauy, wederom een tocht die eindigt bij de imposante zeekliffen met o.a. de befaamde ‘Totem Pole’, een 80 meter hoge rots die loodrecht uit de zee naar boven priemt. Het is een waardig eindpunt voor de laatste wandeling van deze reis.
Derde overnachting in Taranna.
Dag 21
Transfer van een kleine 2 u. terug naar Hobart. Het is onverbiddelijk afgelopen en we rijden naar de luchthaven waar de terugreis naar Brussel begint.
Dag 22
Aankomst in Brussel.
Mogelijke aanpassingen
Aan deze reis worden in de loop van januari mogelijks nog kleine aanpassingen/wijzigingen aangebracht.