Zimbabwe - Actieve wandelreis van de Highlands tot Vic Falls


16 dagen

31/10/2020 - 15/11/2020

prijs € 3890


Boek deze reis »

Zimbabwe - Actieve wandelreis van de Highlands tot Vic Falls


16 dagen

31/10/2020 - 15/11/2020

prijs € 3890


Boek deze reis »

Zimbabwe - Actieve wandelreis van de Highlands tot Vic Falls


16 dagen

31/10/2020 - 15/11/2020

prijs € 3890


Boek deze reis »

Zimbabwe - Actieve wandelreis van de Highlands tot Vic Falls


16 dagen

31/10/2020 - 15/11/2020

prijs € 3890


Boek deze reis »

Zimbabwe - Actieve wandelreis van de Highlands tot Vic Falls


16 dagen

31/10/2020 - 15/11/2020

prijs € 3890


Boek deze reis »
Groepsreis Zimbabwe
In Zimbabwe zitten de uitgestrekte parken vol met wild, is het klimaat aangenaam warm, en bovendien maak je kennis met een zeldzaam stukje middeleeuwse Afrikaanse geschiedenis. We bewonderen de ruïnes van Great Zimbabwe en het prachtige uitzicht op Victoria Falls. We ervaren de echte wildernis in Hwange National Park en gaan veel op wandel: door het gevarieerde landschap van de Chimanimani-bergen in het oosten tot het prachtig gebeeldhouwde landschap van de Matopos in het westen. Zimbabwe is terug van (nooit) weggeweest.
Prijs: € 3890
Aantal dagen: 16 dagen
Reisnummer: 20ZW1AAA1
Reisdatum: 31/10/2020 - 15/11/2020
Deelnemers: min. 7 - max. 12
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:
Deelnemers in optie:

51

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Wandelen in de Eastern Highlands en Chimanimani NP
 • Bezoek aan Great Zimbabwe
 • Wandelen in de natuur en dorpen van Matobo National Park
 • Game drive in Hwange National Park
 • Victoria Falls
 • Community based tourism in Matobo & Hwange


Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis Brussel - Harare.

Transfer naar en overnachting in een hotel.

Dag 2

Transfer (ca. 350 km) naar de Eastern Highlands, in de buurt van Mutare.

We kamperen 3 nachten op een idyllische, schaduwrijke bivakplaats met goede sanitaire faciliteiten, een bar en een zwembad, ideaal gelegen voor de verkenning van de Eastern Highlands, een lage bergketen die zich over een lengte van 300 km langs de grens met Mozambique uitstrekt. 

Dag 3

Transfer naar het begin van de eerste wandeling. Onder begeleiding van een lokale gids wandelen we langs een site met rotstekeningen van de San (ook bekend als  Bosjesmannen, maar dat is een negatieve term). We klimmen naar een heuveltop en krijgen uitzicht op het mooie landschap van groene heuvels en dalen dat ons omringt. Ook kunnen we alvast een blik werpen op de wandeling van morgen, nl. de berg Nyangani, met zijn 2590 m meteen de hoogte top van Zimbabwe.

’s Namiddags is er tijd voor een optionele wandeling vanuit de lodge of om te ontspannen bij het zwembad.

Dag 4

Vandaag trekken we er een hele dag op uit en brengen de dag door in Nyanga National Park. Ons doel is om de Zimbabwe’s hoogste te beklimmen. De wandeling is niet al te moeilijk en duurt een 5-tal uur. We vertrekken vroeg genoeg zodat we onze picknick boven kunnen verorberen. Terug beneden, verkennen we nog een ander deel van het NP, waar zich mooie watervallen bevinden.

Dag 5

We reizen (200 km) naar het zuiden via de derde grootste stad van Zimbabwe, Mutare. Er is tijd voor een korte shopping en dan gaat het verder naar de Chimanimani-bergen, die ook nog deel uitmaken van de Eastern Highlands en een waar wandelparadijs zijn.

We logeren vandaag en morgen in knappe cottages in de stijl van een Afrikaanse hut, maar wel met het nodige comfort, een zalig logies in een al even zalige grote tuin. Na de lunch gaan we op pad voor een namiddagwandeling door het inheemse bos naar de prachtige Bridal Veil Falls.

Dag 6

Na een vroeg ontbijt korte transfer naar het Chimanimani National Park. We wandelen meteen de hoogte in tot boven op een plateau met rondom prachtige vergezichten. Verder wandelen we door enkele valleitjes en over richels en komen zo weer aan het startpunt terecht. 

Dag 7

Een rit van 360 km brengt ons westwaarts bij de Great Zimbabwe-ruïnes die we vandaag bezoeken onder begeleiding van een lokale gids. Op deze plaats bouwden eind 11de eeuw leden van de Shona-stam een dorp, dat tussen de 13de en de 15de eeuw uitgroeide tot een machtige en rijke stad en belangrijk regionaal centrum. De val van Groot-Zimbabwe in de 16de eeuw zou te wijten zijn aan overbevolking. 

Overnachting op een campsite met goede sanitaire faciliteiten, vlakbij een hotel waar we gebruik kunnen maken van de bar en het zwembad.

Dag 8

Via Bulawayo, Zimbabwe's tweede stad, rijden we 350 km naar Matobo National Park. Hier slaan we, op een goed uitgeruste camping, voor 3 nachten onze tenten op.

We maken een eerste wandeling. Tientallen afgeronde granietheuvels met bovenop geërodeerde torenformaties bepalen hier de horizon: een bizar landschap waar, aldus de meest gangbare theorie, San uit het stenen tijdperk honderden semi-religieuze schilderingen achterlieten op rotswanden, waarvan we er enkele kunnen bewonderen.

Dag 9

We beginnen de dag met een ‘game drive’ in dit bijzondere stukje natuur, op zoek naar giraffes, zebra’s, gnoe’s, impala’s, sabelantilopen, bavianen…. en wie weet krijgen we ook wel een luipaard of cheeta te zien. Vervolgens gaan we te voet op zoek naar de witte-neushoornpopulatie die hier leeft. Witte (eigenlijk ‘wyde’, fout uit het Afrikaans vertaald in ‘white’) of breedlipneushoorns zijn de grootste neushoornsoort en het is indrukwekkend om ze te zien grazen in deze prachtige omgeving. 

Daarna bezoeken we nog World’s View, de historische plaats van het graf van Cecil Rhodes (de Britse imperialist die zijn naam ‘schonk’ aan Zuid-Rhodesië, dat na zijn onafhankelijkheid Zimbabwe werd).

Dag 10

Het Matobo-gebied heeft een grote spirituele en culturele betekenis voor de lokale bevolking en er zijn veel plekken in het park waar nog steeds ceremonies en rituelen plaatsvinden. We gaan te voet op bezoek in enkele dorpen en maken kennis met de mensen en hun manier van leven.

Vrije namiddag: tijd om te zwemmen, relaxen, ...

Dag 11-12

Transfer (350 km) naar Hwange National Park. Onderweg brengen we een bezoek aan het Painted Dog Conservation Centre. Afrikaanse wilde honden (of hyenahonden) zijn met uitsterven bedreigd en deze organisatie wijdt zich aan de bescherming ervan. 

Vervolgens komen we aan in het grootste park van Zimbabwe (14.650 km²). Het was het jachtgebied van de Ndebele-koning Mzilikazi in de vroege 19de eeuw en werd in 1929 een nationaal park. In Hwange leven meer dan 100 soorten zoogdieren en bijna 400 vogelsoorten. De olifantenpopulatie van Hwange is wereldberoemd en een van de grootste ter wereld. 

Op dag 12 trekken we er een hele dag op uit met een open 4x4-safarivoertuig. 

2 x overnachting op een campsite met goede sanitaire faciliteiten, bar en zwembad.

Dag 13-14

We hebben al vele hoogtepunten gehad en we voegen er nog eentje aan toe. In een gordijn van opstuivend water ontdekken we de komende 2 dagen de Victoria-watervallen, die zich over een breedte van 2 kilometer en 100 m diep in de Zambezi-rivier storten. Niet voor niets wordt dit natuurfenomeen in de Makolo-taal ‘donderende rook’ genoemd. Ontzagwekkend en panoramisch is het spektakel. Je komt ogen te kort. Naast wandelend genieten van al het moois, zijn hier tal van optionele activiteiten mogelijk: ‘ultra light flight’ of helikoptervlucht over de watervallen met game viewing, bungeesprong, rafting, kanotocht, ... 

Overnachting in een vast tentenkamp, in tweepersoonstenten met 2 gedekte bedden, met goede sanitaire faciliteiten, een bar en een zwembad.

Dag 15

Vrije voormiddag.

Transfer naar de luchthaven van Vic Falls en terugreis.

Dag 16

Aankomst in Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 3890
Voorschot: € 1170 per deelnemer

Inbegrepen

 • lijnvluchten 
 • logies
 • alle maaltijden vanaf avondmaal dag 2 t.e.m. ontbijt dag 15
 • koffie, thee en fruitsap bij het ontbijt
 • transfers per privé-minibus & 4x4 safarivoertuig
 • gebruik keuken‑ en kampeermateriaal bij kampeernachten
 • inkomgelden van de vermelde parken en bezienswaardigheden
 • Nederlandstalige begeleider
 • Engelstalige gids-safarileider
 • lokale Engelstalige gidsen (waar vermeld)
 • luchthaventaksen

Niet inbegrepen

 • fooien (zeker voor de safarileider en de gidsen)
 • dranken (behalve koffie, thee en fruitsap bij het ontbijt)
 • optionele activiteiten bij Vic Falls
 • persoonlijke uitgaven
 • visum
 • verplichte reisverzekering (al dan niet via Anders Reizen).

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 12 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

De wandeling op dag 4 is , de overige wandelingen zijn niveau . Klik hier voor meer uitleg over het stappertjessysteem.

De aard van deze reis, de onvermijdelijk lange verplaatsingen en de drie kampeernachten maken ook dat je dient te beschikken over een avontuurlijke ingesteldheid. Het dicht op elkaar leven in groepsverband vereist bovendien de nodige flexibiliteit. 
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
ET 731Brussel 30/10/2020 20:55Addis Adeba 31/10/2020 05:35
ET 863Addis Adeba 31/10/2020 09:25Harare 31/10/2020 14:35
ET829Victoria Falls 14/11/2020 13:00Addis Adeba 14/11/2020 21:30
ET 730Addis Adeba 15/11/2020 23:45Brussel 16/11/2020 05:15

Gezien de grote afstanden die we afleggen (zie dagschema voor het aantal km), is het cruciaal om ook van de transfers een 'beleving' te maken, tijdens dewelke je op een comfortabele manier van het landschap kan genieten (en af en toe eens een dutje kan doen). Daarom verplaatsen we ons met een 'safari truck' met 12 ruime, individuele zitplaatsen met veiligheidsgordel en - heel belangrijk - grote vensters die aan beide kanten zowat de hele zijwand van de truck in beslag nemen. Verder beschikt de truck over een panoramisch dak aan de achterzijde, een dakluik, een keukenhoek (altijd vers drinkwater, thee en koffie bij de hand) en een grote bagageruimte. 

Tijdens de ‘game drive’ zitten we in open terreinwagens.


Logies

We slapen:

 • 6 nachten in tenten op campsite met goede sanitaire faciliteiten, een bar en een zwembad
 • 3 nachten in tenten op een campsite die uitgerust is met eenvoudige douches en toiletten

We slapen in comfortabele koepeltenten met muskietennetten. Slaapmatjes (met een dikte van 5 cm) zijn eveneens voorzien. Jij dient zelf een slaapzak en evt. kussen mee te brengen. Voor wie dit nog nooit heeft gedaan, lijkt het misschien wat vreeswekkend. Maar na elke reis blijkt het voor alle deelnemers een uitzonderlijke ervaring te zijn geweest.


Belangrijk om weten is dat je als deelnemer zelf je tent dient op te zetten en af te breken, uiteraard met hulp van de gids-safarileider, de begeleider en je medereizigers. Ook bij het op- en afladen van de bagage wordt verwacht dat je een handje toesteekt.

Verder slapen we:

 • 2 nachten in mooie, ruime grote cottages in de stijl van een Afrikaanse hut, maar wel met het nodige comfort en gelegen in een grote tuin - tweepersoonskamers met privé-sanitair
 • 2 nachten in een vast tentenkamp, in tweepersoonstenten met 2 gedekte bedden, met goede sanitaire faciliteiten, een bar en een zwembad.


Maaltijden

Alle maaltijden worden klaargemaakt door de lokale crew. Hierbij (koken, opruimen en afwassen) wordt van alle deelnemers gevraagd om beurtelings een handje toe te steken. Het ontbijt bestaat uit toast, ontbijtgranen, vers fruitsap, koffie en/of thee. ‘s Middags is er een koude maaltijd voorzien met sandwiches of broodjes, koud vlees en een salade. Het avondmaal zal vaak een ‘braai’ (BBQ) zijn of een pasta-, stoof- (‘potjies’) of kerrieschotel.


Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Klimaat

Zimbabwe heeft over het algemeen een aangenaam klimaat zonder extreme temperaturen, gemiddeld tussen 20 en 30°. In de Eastern Highlands kan het 's nachts sterk afkoelen en ook elders zijn de ochtenden meestal fris. Vanaf november is het regenseizoen, met kans op korte en hevige buien.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • (wandel)sandalen of lichte (sport)schoenen
 • wandelkousen
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kampeeruitrusting

 • slaapzak (kan ter plaatse gehuurd worden aan 1 euro per dag; graag tijdig laten weten)
 • evt. liner of binnenslaapzak (maakt je slaapzak warmer in geval van koude nachten

Slaapmatjes zijn gratis ter plaatse beschikbaar (dikte 5 cm) maar het staat je uiteraard vrij je eigen matje mee te nemen.

Kledij

 • wind- en waterdicht vestje
 • lichte (wandel)broek(en) (best in lichte kleuren)
 • fleece
 • T-shirts (ook met lange mouwen, ter bescherming tegen de muggen ’s avonds en in geval van zonverbrande armen)
 • zonnehoed of –pet
 • ondergoed
 • badpak/zwembroek 
 • short/bermuda
Tip: Het is aangenamer en veiliger om kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek). Tijdens de wandelingen en game drives draag je best kledij in neutrale kleuren (bruin, beige, olijfgroen).

Verzorging

 • toiletgerief (graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
 • handdoeken (voor 3 nachten kamperen + zwemmen; sneldrogende en lichtgewicht handdoeken zijn handig en nemen weinig plaats in)
 • zonnecrème
 • 'after sun’
 • bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak (min. 1 l)

Diversen

 • sterke zaklamp (met nieuwe batterijen)
 • evt. verrekijker (aanrader)
 • evt. stofdichte verpakking voor fototoestel/videocamera
 • wereldstekker (de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers; klik hier voor meer info)
 • indien je een batterijlader hebt die op een autobatterij kan aangesloten worden, is dit een aanrader
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Zimbabwe heeft, na jaren van monetaire onduidelijkheid, terug een eigen munt, de Zimbabwe Dollar (ZWL). Meer info over hoe je best betaalt ter plaatse, krijg je op de kennismakingsbijeenkomst.


Formaliteiten

Voor deze reis heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Zimbabwe. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. 

Een visum kost 55 dollar en koop je bij aankomst in Zimbabwe.

Bijkomende informatie kan je vinden op: diplomatie.belgium (Op reis in het buitenland).


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Zimbabwe door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B

In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio).

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Malaria

Malaria is een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anofeles-mug. Tracht muggenbeten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Je kan ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggenwerend middel. Deze maatregelen worden best gecombineerd met medicatie.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: