Tanzania - Naar de top van Mount Meru


10 dagen

25/12/2020 - 3/01/2021

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Tanzania - Naar de top van Mount Meru


10 dagen

25/12/2020 - 3/01/2021

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Tanzania - Naar de top van Mount Meru


10 dagen

25/12/2020 - 3/01/2021

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Tanzania - Naar de top van Mount Meru


10 dagen

25/12/2020 - 3/01/2021

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Tanzania - Naar de top van Mount Meru


10 dagen

25/12/2020 - 3/01/2021

prijs binnenkort online


Boek deze reis »
Groepsreis Tanzania
Hoewel Mount Meru met zijn 4566 m in de schaduw staat van de Kilimanjaro, biedt deze spectaculaire vulkaankegel een van de meest schilderachtige en lonende beklimmingen van Oost-Afrika, met als hoogtepunt een dramatische wandeling langs de scherpe kraterrand. Eens de trekking afgelopen is - en hopelijk de top bereikt - wacht er nog een safari in Lake Manyara en in en rond de Ngorongoro-krater.
Prijs: binnenkort online
Aantal dagen: 10 dagen
Reisnummer: 20TZ1MSA2
Reisdatum: 25/12/2020 - 3/01/2021
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • haalbare klim
 • zichten op de Kilimanjaro
 • safari in 3 nationale parken
 • culturele uitstap i.s.m. de Professional Tourguide School of Arusha

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Kilimanjaro Airport. 

Dag 2

Aankomst 's morgens vroeg in Kilimanjaro Airport. Transfer van een klein uur naar het hotel in het stadje Moshi.

We frissen ons op en maken een uitstap naar de stad Marangu, een klein uurtje rijden en gelegen op de vruchtbare hellingen van de majestueuze Mount Kilimanjaro (die we volop kunnen bewonderen). Ze biedt ons een fascinerend inzicht in zowel het moderne Tanzaniaanse leven als in het traditionele leven van de lokale Chagga-mensen. We bezoeken de tunnels die destijds werden aangelegd om aanvallen van vijandige stammen te weerstaan, maken een wandeling naar een prachtige waterval, krijgen een rondleiding in een koffieplantage en proeven van het lokale bananenbier (mbege).

Deze uitstap wordt georganiseerd en begeleid door studenten van de Professional Tourguide School of Arusha (PROTS) waar Joker & Anders Reizen al vele jaren mee samenwerken. 

Dag 3

Mount Meru is een actieve stratovulkaan die voor het laatst is uitgebarsten in 1910. Met zijn 4566 m is hij een goeie 1300 m lager dan de Kilimanjaro en dus heel wat toegankelijker. Maar onderschat hem niet! De trek naar de top is een zeer uitdagende klim.

Vandaag worden we vanuit Arusha naar de Momela Gate (1500 m) gebracht. Na de registratie beginnen we eraan en wandelen we tot aan de Miriakamba Hut (2514 m). Deze eerste tocht is tegelijk een wandelsafari, want hier, op de lagere flanken van de berg, heb je veel kans om olifanten, giraffen en buffels te spotten.

4 à 5 u. wandelen

Dag 4

Een flink ontbijt is aangeraden, want deze voormiddag staan ons heel wat steile stijgtemetertjes te wachten, nl. tot aan de op 3566 m gelegen Saddle Hut. Het merendeel van de wandeling verloopt nog steeds door jungle, maar als je achterom kijkt heb je zicht op de eindeloze Afrikaanse savanne.

Na de lunch kan je naar Little Meru (3820 m) en weer terug wandelen om te acclimatiseren. Je kan ook in het kamp blijven en je krachten sparen. Alleszins zal het avondeten niet te laat geserveerd worden en gaan we vroeg naar bed om fris te zijn voor de klim van morgen.

3 à 4 u. wandelen

Dag 5

Om 1 u. ten laatste start de topbeklimming, dus helemaal in het donker en al snel boven de boomgrens. Het pad loopt via een steile graat naar Rhino Point (3800 m) en verder naar Cobra Point (4350 m). Het laatste uur voor de top wandel je over een rotsige kam tussen de krater en de centraal gelegen kliffen van Mount Meru. Geen lachertje. Je ziet plots ook de lichten van de stad Arusha flikkeren beneden. Op de top wachten we tot de zon opkomt en genieten we van het overweldigende uitzicht op de Meru 'Ash Tray' en de Kilimanjaro.

We dalen terug af naar Saddle Hut, waar een welverdiend ontbijt wacht. Daarna gaan we in een trek helemaal naar beneden tot aan de gate op 1500 m, vanwaar er een transfer voorzien wordt naar Arusha.

12 à 13 u. wandelen - zeer zware dag

Overnachting in een hotel in Arusha.

Dag 6

De komende dagen gooien we het over een andere boeg, want als het op safari's aankomt, is Tanzania THE place to be.

We rijden naar Tangarire National Park met zijn epische baobabs, zonovergoten termietenheuvels en eindeloze savanne. Maar we hopen vooral om tijdens een ’game drive’ al wat 'big game' te zien: olifanten, giraffes, neushoorns, leeuwen, zebra’s, gnoe’s, impala’s, ...

Overnachting in een tentenkamp op de grens van Tangarire en Lake Manyara.

Dag 7

Transfer naar het Ngorongoro National Park. Hier bevindt zich de grootste intacte krater ter wereld. Hij is 610 m diep en heeft een diameter van 20 km. De krater huisvest een spectaculair ecosysteem met een prachtige en weelderige natuur en een ongelofelijke concentratie aan wild. We doen een game drive in de krater. 

Als de zon begint te zakken en het licht de savanne in een zachtoranje gloed hult, dan kan je denken dat dit het aards paradijs zou kunnen zijn...

Terug naar het tentenkamp.

Dag 8

Lake Manyara National Park ligt genesteld onder de muur van de indrukwekkende Rift Valley. Hoewel relatief klein (325 km²) bestaat het uit 5 verschillende vegetatiezones: mahoniewouden, vijgenboomwouden, moerasland, open grasland met acaciabomen en de zo karakteristieke Afrikaanse savanne. In dit park leven luipaarden, olifanten, buffels en de beroemde boomklimmende leeuwen. 

Transfer naar het hotel in Arusha.

Dag 9

Transfer naar Kilimanjaro Airport voor de terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

binnenkort online
Voorschot: gelijk aan de volledige reissom

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies
 • alle maaltijden in Tanzania
 • Nederlandstalige begeleiding
 • lokaal team: gids, koks en dragers
 • inkomgeld National Parks

Niet inbegrepen

 • fooien
 • visum ($ 50)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis op een ander tijdstip

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 / . Overwegend rotspaden, in de lagere zone modderig, aan de top besneeuwd. Het laatste deel naar de top, leidt over rotsachtig terrein waar je goed moet uitkijken en af en toe letterlijk een handje moet toesteken. Dag 5 is een volle . Klik hier voor meer uitleg over het stappertjessysteem.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

In Moshi en Arusha overnachten we in een comfortabel hotel (met zwembad) in het centrum.

Tijdens de beklimming van Mount Meru overnachten we in 3 x berghutten met bedden met matrassen.

Tijdens de safari logeren we 2 nachten in een vast tentenkamp. De tenten zijn bemeubeld met opgemaakte bedden en het sanitair is gemeenschappelijk.


Maaltijden

In Moshi en Arusha ontbijten we in het hotel en eten we 's avonds in een restaurant.

Tijdens de beklimming van Mount Meru worden alle maaltijden bereid door een kok.

Tijdens een safari eten we in het tentenkamp.


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
ET 731Brussel 25/12/2020 20:35Addis Adeba 26/12/2020 05:35
ET 815Addis Adeba 26/12/2020 10:15KiIlimanjaro 26/12/2020 12:50
ET 814KiIlimanjaro 02/01/2021 17:35Addis Adeba 02/01/2021 20:05
ET 730Addis Adeba 02/01/2021 23:45Brussel 03/01/2021 05:15

We verplaatsen ons met een privé-bus met chauffeur.


Bagagevervoer

Tijdens de beklimming wordt de bagage gedragen door dragers, waarbij het gewicht van jouw bagage max. 15 kg mag bedragen. Jijzelf draagt enkel je dagrugzak (met je persoonlijke dagspullen, middagpicknick en drank).


Klimaat

Het regenseizoen loopt grosso modo van november tot mei, maar met de zwaarste regenval tussen maart en mei. Er heersen aangename dagtemperaturen in Arusha en op de lagere gedeelten van de Kilimanjaro (20 à 25°); ‘s nachts kan het er fris tot koud worden.

Op de berg wordt het geleidelijke kouder naar de top toe, zowat 1° per 200 m. Er heersen grote tempera­tuursverschillen boven 4000 m: overdag is het in de zon +15°C en bij bewolking ca. 0°C. 's Nachts kan de temperatuur in het hoogste kamp dalen tot onder 0. Tijdens de beklimming worden verschillende klimaatzones doorkruist, van vochtig-warm tot arctisch-koud; kleding aangepast aan deze verschillen is dan ook vereist. Tijdens de topbeklimming waait er vaak een ijskoude wind die de gevoelstemperatuur danig kan doen dalen.


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Je kan je spullen/kleren die je enkel gebruikt voor de vliegreis en de safari achterlaten.

Bagage

 • rugzak, stevige reistas of kitbag
 • dagrugzak tussen 20 en 35 l, met heupgordel
 • zak of tas om spullen in te stoppen die je niet meeneemt op de berg

Schoeisel & kousen

 • bergwandelschoenen
 • slippers
 • schoenen voor tijdens safari
 • wandelkousen
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kampeeruitrusting

 • warme slaapzak
 • evt. liner/binnenslaapzak (kan je slaapzak enkele ° warmer maken)

Kledij

 • lichte en soepele wandel- of trekkingbroek
 • warme en soepele broek
 • winddichte jas
 • dikke fleece
 • lichte fleece
 • hemden en/of T-shirts
 • muts + sjaal + handschoenen
 • zonnehoed of –pet
 • 1 set warm ondergoed met lange onderbroek)
 • evt. short/bermuda
 • evt. zwemkledij.

Verzorging

 • toiletgerief van weinig plaats en gewicht
 • handdoek (handig zijn sneldrogende handdoeken)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • bescher­mende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • (isolerende) drankfles of -zak (min. 1,5 l)

Diversen

 • goede zonnebril
 • evt. oordopjes (gesnurk)
 • alarmfluitje (moet aan dagrugzak bevestigd worden)
 • wc-papier
 • zak- of hoofdlamp (+ reservebatterijen)
 • evt. energierijke tussendoortjes
 • evt. wandelstokken
 • reisstekker (de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers; klik hier voor meer info)
 • evt. verdeelstekker (om 2 apparaten tegelijk op te laden)
 • evt. powerbank (om je telefoon-fotoapparaat op te laden tijdens de trekking).

Je begeleider beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus)
 • vaseline.

Geld

 • De munt is de Tanzaniaanse shilling.Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/
 • Import of export van de shilling is verboden.
 • Je kan kan euro's meenemen en ter plaatse wisselen.
 • Er zijn geldautomaten in Moshi, waar je met je maestro-betaalkaart geld kan afhalen. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden. 

Formaliteiten

Reispas

Voor Tanzania heb je een internationaal paspoort (reispas) nodig. Een reispas vraag je aan bij de administratie van je woonplaats (duurt 7 à 10 dagen) en moet tot 6 maand na vertrek geldig zijn.

Visum

 • Het visum voor Tanzania koop je op de luchthaven voor 50 USD, cash te betalen. Vooraf dient hiervoor niets te worden geregeld. 
 • Sinds kort kan je ook het visum vooraf online aankopen, waardoor de wachttijd op de luchthaven wegvalt. Wij vragen echter om hier nog niets rond te doen. Op de kennismakingsbijeenkomst wordt beslist of we het allemaal vooraf online zullen doen of allemaal ter plaatse.

Tip

Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas of bewaar een foto op je telefoon.


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Tanzania door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, laat zich best tegen hepatitis A vaccineren. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B

In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio).

Gele koorts

Het risico op gele koorts-transmissie is zeer laag. Vaccinatie is niet strikt aanbevolen, maar toch is het (indien er geen medische contra-indicatie bestaat) aangeraden. Dit kan enkel gebeuren in een gespecialiseerde vaccinatiecentrum.

Malaria

Er is malariarisico beneden de 1800 m. Het gebruik van muggenwerende middelen bij buitengaan tussen zonsondergang en zonsopgang is aangeraden, alsook slapen onder een geïmpregneerd muskietennet. Overleg best met je arts indien je deze maatregelen wenst te combineren met medicatie.

Knokkelkoortsen

In Tanzania kunnen dengue-en chikungunyakoorts voorkomen. Deze ziekten worden overgedragen door muggen die overdag steken. Er bestaat geen vaccin geschikt voor reizigers. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen toe te passen overdag.

Hoogteziekte

Kan optreden vanaf 2000 m. Het treedt op ten gevolge van een slechte aanpassing van je lichaam aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Het heeft niets te maken met de graad van fysieke training, noch met het aantal keren dat je al op grote hoogte verbleef. Wie er in het verleden al last van had, loopt grote kans er blijvend last van te ondervinden. Het geneesmiddel Diamox (enkel te verkrijgen op doktersvoorschrift) zorgt voor een snellere acclimatisatie en kan evt. worden meegenomen op trekking (zeker aangeraden indien je al hoogteziek bent geweest). Onze begeleiders, alsook de lokale gidsen, zijn op de hoogte van de gevaren van hoogteziekte. Ze geven raad op het vlak van preventie en weten ook wat te doen in geval hoogteziekte de kop opsteekt.

Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis op een ander tijdstip