Slowakije - Bergwandelen in de Mala Fatra en Tatras


8 dagen

9/08/2020 - 16/08/2020

prijs € 1690


Boek deze reis »

Slowakije - Bergwandelen in de Mala Fatra en Tatras


8 dagen

9/08/2020 - 16/08/2020

prijs € 1690


Boek deze reis »

Slowakije - Bergwandelen in de Mala Fatra en Tatras


8 dagen

9/08/2020 - 16/08/2020

prijs € 1690


Boek deze reis »

Slowakije - Bergwandelen in de Mala Fatra en Tatras


8 dagen

9/08/2020 - 16/08/2020

prijs € 1690


Boek deze reis »

Slowakije - Bergwandelen in de Mala Fatra en Tatras


8 dagen

9/08/2020 - 16/08/2020

prijs € 1690


Boek deze reis »
Groepsreis Slowakije
Slowakije is een echt bergland. En die bergen zijn woest en verrassend ongerept. Vanuit 2 comfortabele logiesplaatsen ondernemen we fikse wandelingen in de Malá Fatra, het Slowaaks Paradijs, de Lage en de Hoge Tatras, 4 massieven met elk hun eigen karakter en uitzicht.
Prijs: € 1690
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20SK1HTA1
Reisdatum: 9/08/2020 - 16/08/2020
Deelnemers: min. 7 - max. 11
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,1

6 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Vlucht van Brussel naar Krakow (in Polen) en transfer (ca.3 u.) naar het pittoreske dorp Terchova-Stefanova, gelegen in de Malá Fatra, een klein massief in centraal Slowakije.

We overnachten vandaag en morgen in een comfortabel en gezellig pension.

Dag 2

In Malá Fatra reiken de toppen niet zo hoog, maar je vindt er plekjes die van een haast ongekende schoonheid zijn. De kabelbaan en een korte wandeling brengen ons algauw op de hoogste piek van de Mala Fatra, de Velky Krivan (1709 m). De volgende uren wandelen we vooral op de centrale bergkam, met zichten over zowat half Slowakije. 

11 km, ca. 5 u., ↑ 428m, ↓ 1202 m

Dag 3

Een transfer van zo’n anderhalf uur brengt ons naar de Lage Tatras, een golvend laaggebergte dat doorsneden wordt met dichtbeboste valleien en enkele kale, granieten bergpieken. Onze uitvalsbasis Jasna is in het winterseizoen het belangrijkste skioord van Slowakije. Alweer gaan we eerst met de kabellift de hoogte in naar de top van de Chopok (2024 m). Vandaar stappen we over de kam oostwaarts naar de top van de Dumbier, met zijn 2043 m de hoogste top van de Lage Tatras, en langs dezelfde weg weer terug.

9 km, ca. 3,5 u. ↑ 571 m, ↓ 571 m

Transfer naar Vysoké Tatry-Starý Smokovec, waar we de komende 4 nachten slapen in een historisch hotel (met een wellness) in het hart van de Hoge Tatras.

Dag 4

De Slowaken prijzen hun Hoge Tatras aan als ‘het kleinste hooggebergte ter wereld’. Het is slechts 26 km lang en de maximale  breedte is 17 km. Het is een ruig gebergte met gekartelde toppen, waarvan er een twintigtal 2500 m en hoger halen, met duizelingwekkende ravijnen, donderende watervallen en meer dan 100 uitzonderlijk mooie, blinkende bergmeren

Een 10-tal minuten rijden en we zitten in Tatranska Lomnica, het startpunt van de wandeling naar de schilderachtige Velicka-vallei die gelegen is aan de voet van de hoogste berg in Slowakije, Gerlachovsky Peak (2655 m). We passeren een mooi bergmeer en picknicken met uitzicht op de waterval. We volgen een stuk van het Tatranska Magistrala-pad dat zich door een labyrint van dwergdennen en sparren slingert.

13,5 km, ca. 5,5 u., ↑ 840 m, ↓ 840 m

Dag 5

Een goed half uur rijden en we zitten in het Slowaaks Paradijs dat er op het eerste zicht uitziet als een zacht-heuvelachtige streek. Maar schijn bedriegt: talloze waterlopen hebben in dit kalkstenen middengebergte nauwe ravijnen, grotten en holen uitgesleten en je vindt er ontelbare bronnen en watervallen. Wij ontdekken twee van de mooiste kloven - Sucha Bela en Prielom Hornadu. Zeker in Sucha Bela, een zeer populaire wandeling bij binnen- en buitenlandse wandelaars, liggen enkele trappenpaden, klimladders, rotsplatformen en bruggetjes op onze weg. Het is geen ‘klettersteig’ in de strikte van het woord, maar best wel avontuurlijk.

14,4 km, ca. 5,5 u., ↑ 630 m, ↓ 630 m

Dag 6

Transfer van ca. 20 min. naar een van de meest populaire plaatsen in de Hoge Tatras: het meer Strbske Pleso, gelegen in een prachtig landschap van majestueuze toppen. Vanaf daar brengt een rustige en ontspannende wandeling ons naar Popradske Pleso. ‘Pleso’ betekent niet alleen bergmeer maar ook zeeoog, want men geloofde ooit dat deze meren verbonden waren met de zee.

10 km, 3,5 u., ↑ 380 m, ↓ 380 m

De mogelijkheid bestaat om de wandeling wat pittiger te maken of zelfs de groep op te splitsen. Einddoel is dan Velke Hincovo, het diepste en grootste meer aan de Slowaakse kant van het Tatra-gebergte.

Dag 7


We nemen voor het laatst de kabelbaan en wel in het nabijgelegen dorp Tatranska Lomnica. Zo bereiken we makkelijk het Skalnate-meer, gelegen op 1600 m. De eigenlijke wandeling begint bij het meer van Strbske, waar we gisteren al waren, en brengt ons naar de top Velka Svistovka (2037 m), een prachtig uitkijkpunt met zicht op de ruige vallei waar we in zullen afdalen. Zo komen we bij het Zelené Pleso of Groene Meer terecht, waarna we nog een bosrijk traject afleggen tot het eindpunt van de wandeling.

15 km, ca. 6 u., ↑ 480 m, ↓ 1320 m

Dag 8

Rustig ontbijten en dan dan zetten we aan naar de luchthaven van Krakow voor de terugvlucht naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1690
Voorschot: € 440 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 8
 • transfers per bus
 • 3 x kabelbaan
 • inkomgeld nationale parken
 • Nederlandstalige begeleiding
 • Slowaakse berggids
 • luchthaventaksen
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • persoonlijke uitgaven (bv. wellness)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 11 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een wandelreis van niveau  à , waarvoor een goede fysieke conditie en enig uithoudingsvermogen vereist is. (Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.). Voor de afstanden en hoogteverschillen: zie dagschema. De wandeling op dag 5 bevat trappenpaden, klimladders, rotsplatformen en bruggetjes. Het is geen ‘klettersteig’ in de strikte van het woord, maar best wel avontuurlijk.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

In deze reis overnacht je in 2 verschillende hotels. Het eerste hotel in Terchova-Stefanova is een kleinschalig familiehotel. Het biedt geen grote luxe, maar is wel gezellig en voorzien van alle comfort.

Voor het tweede hotel in deze reis hebben we gekozen voor het gerenommeerde Grandhotel Starý Smokovec. Dit hotel werd, als eerste grote hotel in de Tatra's, geopend in 1904. Het hotel is een gevestigde waarde in de regio met goede connecties tot de wandelgebieden van de Tatra's. Vele bekende figuren zoals Harold Wilson en Fidel Castro kwamen er genieten van de natuur en luxe van het hotel. Het hotel beschikt ook over een zwembad en wellness-gedeelte om na het wandelen te ontspannen.


Je overnacht in tweepersoonskamers met privé-sanitair.


Maaltijden

Ontbijt en avondmaal gebruiken we in het logies, traditionele kost met degelijke en lokale ingrediënten. Het middagmaal is een picknick.

Bagage

Je draagt enkel je dagrugzak.

Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
Voor deze reis vliegen we met SN Brussels Airlines (airline code SN).
 VertrekAankomst
SN2547Brussel 09/08/2020 11:45Krakau 09/08/2020 13:40
SN2548Krakau 16/08/2020 14:20Brussel 16/08/2020 16:15
Privé-bus en kabelbaan.

Klimaat

De Slowaakse zomers kunnen erg warm zijn, met zelfs in de bergen temperaturen tot ver in de 20°. Maar ook regen en onweer met zware regenval zijn mogelijk. Hou ook rekening met grote temperatuursverschillen overdag tussen bv. noordflanken en zuidflanken, tussen zon en schaduw.  

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar. 

Bagage

 • rugzak of reistas
 • dagrugzak 

Schoeisel & kousen

 • degelijke, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen (voor 's avonds)
 • wandelkousen
 • watersandalen (nodig voor de wandeling op dag 5)
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • waterdichte (over)broek
 • degelijke wind- en waterdichte jas
 • pull/fleece
 • T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short/bermuda
 • zwemkledij

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • verkoelende lotion
 • beschermende lippenstift
 • zwemhanddoek

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of –zak (min. 1 liter)
 • evt. (zak)mesje
 • lunchbox

Diversen

 • zak- of hoofdlamp
 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De Slowaakse munt is de euro. Je neemt best cash geld mee van thuis.

Teken

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (klik hier) wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen van Centraal- en Noord-Europa. Zo ook in delen van Slowakije.

Men gaat er van uit dat ongeveer 2% van de teken in de endemische gebieden besmet is met deze ziekte. 1/3de van de mensen die gestoken wordt door een besmette teek ontwikkelt ziektesymptomen, waarvan slechts een klein deel ernstig tot fataal. 

Mocht je verder willen gaan dan tekenbescherming door kleding en een huidspray op basis van Deet, kan je een vaccin overwegen. Je kan voor meer informatie en voor deze vaccinatie terecht bij je huisarts.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten.

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: