Zweden - Lapland: wandelen boven de poolcirkel


11 dagen

6/09/2020 - 16/09/2020

prijs € 3030


niet meer boekbaar

Zweden - Lapland: wandelen boven de poolcirkel


11 dagen

6/09/2020 - 16/09/2020

prijs € 3030


niet meer boekbaar

Zweden - Lapland: wandelen boven de poolcirkel


11 dagen

6/09/2020 - 16/09/2020

prijs € 3030


niet meer boekbaar

Zweden - Lapland: wandelen boven de poolcirkel


11 dagen

6/09/2020 - 16/09/2020

prijs € 3030


niet meer boekbaar

Zweden - Lapland: wandelen boven de poolcirkel


11 dagen

6/09/2020 - 16/09/2020

prijs € 3030


niet meer boekbaar
Groepsreis Zweden
Vanuit Kiruna ontdekken we drie grote valleien en evenveel Nationale Parken boven de poolcirkel. Tijdens niet al te zware wandelingen worden we ondergedompeld in de ongerepte, woeste natuur van Zweeds Lapland. De zuivere lucht en de zon die nooit ondergaat, krijg je er gratis bij.
Prijs: € 3030
Aantal dagen: 11 dagen
Reisnummer: 20SE1LLA2
Reisdatum: 6/09/2020 - 16/09/2020
Deelnemers: min. 5 - max. 8
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

61

62

64

65
Deelnemers in optie:

42

48

60

49

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Desolate natuur & totale rust
 • 3 Nationale Parken: Sarek, Muddus en Stora Sjöfallet
 • Afwisselende landschappen
 • Bezoek aan de ijzerertsmijn in Kiruna

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Kiruna, zo’n 200 km boven de poolcirkel.

Dag 2

De stad Kiruna ‘dankt’ haar bestaan aan de schier eindeloze voorraad ijzererts die er al meer dan een eeuw wordt ontgonnen. Enerzijds zorgde dit voor economische ontwikkeling, anderzijds voor veel spanning met de oorspronkelijke Sami-bevolking en voor bodeminstabiliteit waardoor een groot deel van de stad bezig is te verhuizen. Een bezoek aan de ijzerertsmijn is dus zeker de moeite waard.

Met onze eigen minibus rijden we een 300 km naar Arrenjarka, een schiereilandje in het gigantische Sakkat-meer. Onderweg doen we een paar inkopen van hoofdzakelijk verse voedingswaren. Na het avondeten hebben we nog tijd om een korte verkenning te maken. 

Logies in Arrenjarka.

Dag 3

Een korte transfer brengt ons aan het startpunt van onze driedaagse. Een gemakkelijke inlooptocht  brengt ons naar de berghut Aktse waar we twee nachten logeren. In de tweede helft van de wandeling steken we regelmatig via een knuppelpad het moeras over. We hebben continu zicht op een steile rotswand die aan de horizon ligt, ons wandeldoel voor morgen. We bevinden ons in het Nationaal Park Sarek, naar verluidt dat met de meest dramatische berglandschappen van Zweden

In de hut maken we allemaal samen het avondeten klaar. Liefhebbers kunnen gebruik maken van de sauna.

16,6 km - 254 m stijgen en 204 m dalen - 4:45 à 5:30 uur 

Dag 4

We wandelen door de indrukwekkende vallei Rapadalen naar de top van de Skierfe. Na een eerste steilere klim, is de tocht zeer geleidelijk opgaand. Her en der moeten we een sneeuwveldje oversteken. Het zicht vanop de top is fantastisch. We nemen uitgebreid de tijd om te picknicken en te genieten van het uitzicht voor we de terugtocht aanvatten.

Tweede overnachting in de hut Aktse. 

15,5 km- 801 m stijgen en weer dalen - 5:30 à 6:30 uur 

Dag 5

We keren terug naar de plaats waar we onze minibus achterlieten. Optioneel en indien beschikbaar, kunnen we voor de eerste 6 km een bootje nemen. 

Terug op schiereilandje Arrenjarka kan je optioneel een stukje meer verkennen per bootje of kajak.
Of optioneel gebruik maken van de drijvende sauna op het meer.

Opnieuw overnachting in Arrenjarka.

16,6 km 204 m stijgen   254 m dalen 4:45 uur à 5:30 uur 

Dag 6

We veranderen van vallei en van landschap. De wandeling vandaag toont ons het Muddus, een  Nationaal Park van intact ‘oer’-woud, veengebieden en watervallen. Einddoel is dan ook de Muddusfallet, een mooie waterval van net geen 50 m hoog.

Na de wandeling is het nog een kleine 2 uur rijden naar onze nieuwe bestemming: Nationaal park Stora Sjöfallet. Ook hier weer die ongerepte wouden, maar dan eerder met een alpien karakter.  

Overnachting in Stora Sjöfallet. 

15,1 km - 381 m stijgen en weer dalen 4:45 à 5:15 uur.

Dag 7

Na een transfer van 18 km starten we onze wandeling op Zwedens bekendste langeafstandspad,  ‘Kungsleden’ of Koningspad. Vanaf de hut Vakkotavare stijgen we naar het plateau met zicht op de Áhkká, de heilige berg van het Sami-volk, een massief met 11 pieken waarvan de hoogste 2016 m is. We bepalen zelf hoe ver we kunnen gaan, maar het minimale doel is een van de meertjes op het plateau. Het plateau is zeer waterrijk en een habitat voor verschillende soorten kleurrijke mossen en korstmossen. Terugkeren gebeurt via dezelfde weg maar het uitzicht is totaal anders.

Vlakbij onze lodge ligt het Naturum, het educatief centrum over het leven van de Sami, de oorspronkelijke inwoners van noordelijk Scandinavië en het grensgebied in Rusland. Na de wandeling rest er nog tijd om een kijkje te nemen. 

Tweede overnachting in Stora Sjöfallet. 

11 à 16 km 490 à 540 m stijgen, 490 à 540 m dalen 5 à 6 uur.

Dag 8

We hebben een rit van zo’n 350 km voor de boeg die ons in een boog via Gällivare en Kiruna noordwaarts naar Abisko voert. Na check-in kunnen we nog wandelen met keuze tussen 1.5, 2.7 of  6.5 km. We doorkruisen daarbij de kleine canyon van Abisko. Ook het plaatselijk Naturum is het bezoeken waard. 

Dag 9

Na een transfer van 9 km beginnen we aan de wandeling die ons door een desolaat, maar adembenemend arctisch landschap naar Laktatjakko ‘fjällstation’ brengt, de hoogst gelegen  berghut van Zweden (1226 m). Optioneel kunnen we de Laktatjakka  beklimmen, 200 m hoger dan de hut. 's Avonds genieten we van een driegangenmenu in de supergezellige hut, waar vanaf 15 uur de sauna heet staat.

10,5 km - 782 m stijgen en 112 m dalen - 5 à 6 uur 
top: 200 m stijgen en weer dalen - 1:30 à 2 uur op en neer

Dag 10

Om op deze laatste dag nog ten volle te genieten van het berglandschap dat ons omringt, keren we via een andere weg terug naar de vallei. We klimmen eerst zo’n 350 m de hoogte in door een  rotsmassief en langs meertjes en dalen dan af tot de plaats waar we gisteren vertrokken. Mogelijks loop je hier deels in de sneeuw en moet je wellicht je schoenen uittrekken om een rivier over te steken (watersandalen zijn aangeraden als je niet makkelijk op keien stapt)

 Tweede overnachting in cabins bij Abisko Turiststation

17,9 km - 351 m stijgen en 1105 m dalen - 7 à 8 uur 

Dag 11

We rijden terug naar Kiruna voor de terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 3030
Voorschot: € 910 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • transfers per minibus
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 11
 • lidmaatschap STF/VJH
 • bezoek ijzerertsmijn Kiruna met Engelstalige gids
 • Nederlandstalige begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • evt. optionele activiteiten (bv. sauna, huur boot of kajak)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 5 en max. 8 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een wandelreis van niveau  met de laatste tweedaagse  à . Voor de precieze afstanden en hoogteverschillen: zie dagschema. Op de laatste tweedaagse klimmen en dalen we in totaal meer dan 1000 m.

De paden zijn ruig, regelmatig moeten we door een beekje of moeraspartij en heel soms moeten de schoenen uit omdat het water te hoog komt. Mogelijks stappen we ook al eens door een sneeuwveld. 

Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Klimaat

Het weer in Lapland is meestal wisselvallig (zon, regen, mist, sneeuw…) met temperaturen die  overdag meestal variëren van 5 tot 15°. Maar er zijn net zo goed dagen mogelijk met temperaturen boven 25°. Voorzie je dus op alle weertypes, ook wat kledij betreft.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Logies

1 x hotel Kiruna in een modern en milieuvriendelijk hotel met wellness; je slaapt in een mooi ingericht chalet met alle comfort.

2 x lodgehotel in Arrenjarka middenin de natuur, in tweepersoonskamers met privé-sanitair.

2 x hut Aktse met basic comfort: toiletten zijn buiten, er is 1 open douche aan de sauna. Per slaaphut is er een keuken met gasfornuis, potten en pannen en zonder stromend water (emmers water halen).

2 x lodge in Stora Sjofallet; tweepersoonskamer met privé-sanitair. In het hoofdgebouw is een restaurant en zitruimte (met gratis WiFi).

2 x in Abisko Turiststation: overnachting in 3 luxe-cabins (3 personen per cabin). Gratis WiFi in de openbare ruimtes.

1 x hut Laktatjakko, comfortabel en gezellig ingericht, op basis van tweepersoonskamertjes met gemeenschappelijk sanitair met warm water. Hete sauna.

Voor de overnachting in de hutten dien je zelf een lakenzak en evt. kussensloop te voorzien.


Maaltijden

In de lodges en de laatste berghut nemen we ontbijt en avondmaal in het logies. In de eerste berghut koken we ’s avonds gezamenlijk ons eigen potje en zorgen we ook zelf voor ons ontbijt. De middagpicknick bestaat uit ingrediënten die we gezamenlijk aankopen.

Handig is om zelf je favoriete tussendoortjes mee te brengen, om extra energie gedurende de dag in te nemen.


Bagagevervoer

Op dagen 3 en 5 + 9 en 10 draag je een (dag)rugzak met je middagpicknick, drank en een minimum aan persoonlijke bagage: wat toiletgerief, een set reservekleren en een lakenzak. Het eten kopen we in de berghut zelf aan. Tijdens de andere wandelingen draag je enkel je dagbagage.


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 8 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
Voor deze reis vliegen we met Scandinavian Airlines (airline code SK).
 VertrekAankomst
SK1590Brussel 06/09/2020 13:35Stockholm Arlanda 06/09/2020 15:45
SK1044Stockholm Arlanda 06/09/2020 17:00Kiruna 06/09/2020 18:30
SK1045Kiruna 16/09/2020 14:00Stockholm Arlanda 16/09/2020 15:30
SK2591Stockholm Arlanda 16/09/2020 18:25Brussel 16/09/2020 20:35

We hebben een eigen minibus ter beschikking. Deze wordt bestuurd door de begeleider, waarbij op de langere trajecten ook deelnemers die zich hiervoor aanbieden, het stuur kunnen overnemen. Ben je hiertoe bereid, meld het dan zeker bij de inschrijving. Je aansprakelijkheid is gedekt door de verzekering van de huurwagen (BA, omnium en inzittenden). Je moet in het bezit zijn van een rijbewijs B en minstens 25 jaar zijn.


Reisuitrusting

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • degelijk dagruzak met goeie schouderbanden en een stevige heupband waarin je ook wat persoonlijke bagage kan stoppen 
 • lakenzak en evt. kussensloop voor in de berghutten

Schoeisel & kousen

 • degelijke, enkelomsluitende en waterdichte (berg)wandelschoenen
 • lichte schoenen, voor binnen en ’s avonds
 • getten (waterdichte onderbeenbeschermers; handig bij regen en drassig terrein)
 • evt. watersandalen

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • wind- en waterdichte overbroek
 • evt. regencape
 • dikke trui/fleece
 • lichte trui/fleece
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème
 • beschermende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • evt. (zak)mesje
 • lunchbox

Diversen

 • stevige plastieken zak of matje om op te zitten tijdens de picknicks
 • evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken 
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • evt. muggenhoed

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

En hoe zit het met die muggen?

De dichtheid en het aantal muggen is afhankelijk van de tijd van het jaar en de regenval tijdens het broedseizoen in de lente en de vroege zomer. Ze verschijnen meestal rond half juni en verdwijnen weer tegen het einde van september. Omdat muggen vooral van water en berkenbos houden, kom je ze niet zo vaak tegen op de kale hoogvlaktes. Hoewel muggen overal in Zweden aanwezig zijn, zijn ze talrijker in het noorden. Een goeie spray/créme op basis van DEET is een must en ook een muggenhoed kan van pas komen.


Geld

De munt in Zweden is de kroon. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: Currency converter

Je kan overal (restaurants, cafés, logies, …) met de kaart betalen.


Formaliteiten

Voor reizen naar Zweden volstaat je identiteitskaart.
Tip: Maak een kopie of foto van je identiteitskaart en neem deze mee.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: