Rusland - Winters Siberië: wandelen langs en op het Baikalmeer - met bezoek aan Moskou en Irkutsk


14 dagen

28/02/2020 - 12/03/2020

prijs € 2990


niet meer boekbaar

Rusland - Winters Siberië: wandelen langs en op het Baikalmeer - met bezoek aan Moskou en Irkutsk


14 dagen

28/02/2020 - 12/03/2020

prijs € 2990


niet meer boekbaar

Rusland - Winters Siberië: wandelen langs en op het Baikalmeer - met bezoek aan Moskou en Irkutsk


14 dagen

28/02/2020 - 12/03/2020

prijs € 2990


niet meer boekbaar

Rusland - Winters Siberië: wandelen langs en op het Baikalmeer - met bezoek aan Moskou en Irkutsk


14 dagen

28/02/2020 - 12/03/2020

prijs € 2990


niet meer boekbaar

Rusland - Winters Siberië: wandelen langs en op het Baikalmeer - met bezoek aan Moskou en Irkutsk


14 dagen

28/02/2020 - 12/03/2020

prijs € 2990


niet meer boekbaar
Groepsreis Rusland
Na een kennismaking met Moskou, vliegen we oostwaarts en sporen met de Transsiberische trein van Krasnojarsk naar de deelrepubliek Boerjatië, aan de oostkant van het Baikalmeer. Wanneer we voldoende geacclimatiseerd zijn, beginnen we aan het hoogtepunt van de reis: een tweedaagse tocht over het bevroren meer, met als doel het eiland Olkhon. We sluiten af met een bezoek aan Irkoetsk. Geen alledaagse reis, wél een onvergetelijke ervaring!
Prijs: € 2990
Aantal dagen: 14 dagen
Reisnummer: 20RU1SBW1
Reisdatum: 28/02/2020 - 12/03/2020
Deelnemers: min. 6 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

52

53

54

58

64

65

65

56

57

63

49

59

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Kennismaking met Moskou
 • Met de Transsiberische trein van Krasnojarsk naar Oelan-Oede
 • Tweedaagse tocht over het bevroren, indrukwekkende Baikal-meer, een magische ervaring
 • Uitgebreid bezoek aan het Baikal-eiland Olkhon
 • Bezoek aan Listvyanka en Irkoetsk

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8

8 Beoordelingen

reviews van klanten

Ik ben heel tevreden over mijn Baikalreis. Het was een heel gevarieerd, goed gevuld en volgens mij zeer interessant programma. Op heel korte tijd hebben we kennis kunnen maken met enorm veel verschillende aspecten van Rusland/Siberië. Het was zowel cultuur, natuur als avontuur. En sportief was het toch ook, als je bekijkt welke afstanden we te voet hebben afgelegd vooral in Moskou, Irkoetsk, en Baikal natuurlijk! Dit alles in een notendop. Er was weinig vrije tijd. De reis biedt voor elk wat wils. De reis biedt de voordelen van een goede organisatie waar alles op elkaar aansluit, goede lokale gidsen en een overkoepelende begeleider die alles regelt en bovendien zeer goed Russisch spreekt. De hotels en guesthouses waren goed en de gekozen restaurants perfect. De stadsbezoeken waren top! Citytrips waardig. De transsiberische trein en het Baikal Icecamp waren een belevenis op zich, iets wat je op je eentje niet vlug zou doen.

Lieve J. -

Algemene reistips

Dag 1 Heenreis

Vlucht van Brussel naar Moskou. Transfer met busje naar het hotel. Na het inchecken wandelen  we naar een restaurant om  er te dineren.

Hotelovernachting.

Dag 2 Bezoek Moskou

In de voormiddag brengen we een bezoek aan het Kremlin, het geografische en historische centrum van hoofdstad Moskou. De naam Kremlin is afgeleid van het Russische woord кремль (kreml), dat ‘versterkte stadskern’ betekent.

Afhankelijk van het weer maken we ’s namiddags een wandeling of bezoeken we het Tretjakovmuseum.

Hotelovernachting.

Dag 3 Bezoek Moskou

We gaan met de metro naar de MGU, de staatsuniversiteit op de mussenheuvel, en wandelen naar het uit de 16de eeuw daterende Novodevitsji-klooster, gelegen aan de oever van de Moskva. Het klooster was eerst de residentie en later de gevangenis van Sofia, halfzuster van Peter de Grote. Zij is, evenals de eerste echtgenote van Peter, bijgezet in het oudste gebouw van het complex, de Smolensk-kathedraal. Het interieur van de kerk is rijkelijk versierd met fresco's en bezit een enorme iconostase, ooit geschonken door Sofia. Hier bezoeken we ook de begraafplaats waar de graven te vinden zijn van talloze prominenten. Als we nog tijd hebben, bezoeken we het Gorkihuis in art nouveau-stijl, door Stalin aan de schrijver Gorki geschonken.

Hotelovernachting.

Dag 4 Vlucht Krasnojarsk

Om 8 uur transfer naar de luchthaven Domodedovo, waar we het vliegtuig naar Krasnoyarsk nemen om 11.40 uur. Aankomst in Krasnojarsk om 20.25 uur (4 uur tijdsverschil met Moskou) en transfer naar het hotel.

Krasnojarsk is uit een 17de-eeuws kozakkenfort tot zijn huidige omvang gegroeid, dank zij de ontdekking van goud in de 19de eeuw. Het is de derde stad van Siberië en de hoofdstad van de gelijknamige regio. Het is wellicht omdat de stad zo diep in Rusland ligt, dat ze het centrum van de nucleaire wetenschap is geworden. Krasnoyarsk-26 en Krasnoyarsk-45 zijn twee dorpjes gebouwd rondom geheime complexen waar kernwapens geproduceerd werden.

Hotelovernachting.

Dag 5 Krasnojarsk en treinreis

Vroeg ontbijt om nog wat van de stad te kunnen zien. Als we tijd hebben gaan we per minibus naar de spoorwegbrug uit 1896 over de Yenisey-rivier.

Rond 12.15 uur zijn we terug aan het hotel en worden we naar het station gebracht. Hier nemen we de Transsiberische trein. Bijna eindeloze steppes gaan haast onmerkbaar over in pittoreske heuvels, die door brede valleien worden doorsneden. Onderweg stopt de trein regelmatig bij kleine en iets minder kleine stationnetjes, wat ons de mogelijkheid geeft om even de benen te strekken of wat aankopen te doen aan de talloze verkoopstalletjes. En we kunnen natuurlijk ook genieten en uitblazen in de restauratiewagen. 

Overnachting aan boord van de trein.

Dag 6 Oelan-Oede

In de vroege namiddag komen we aan in Oelan-Oede. Transfer naar het hotel. Na een verkwikkende douche gaan we lunchen in het hotel en maken we een wandeling door het centrum van de stad, hoofdstad van de 'republiek' Boerjatië.

Hotelovernachting.

Dag 7 Transfer Ust-Barguzin

Transfer (ca. 270 km) naar het dorp Ust-Barguzin, een vissersdorp aan de oostelijke oever van het Baikal-meer. We stoppen aan het etnografisch museum in het dorp Beresovka en bezoeken de plaatselijke boeddhistische tempel van Ivolginsky Datsan. Boeddhisme is lokaal de voornaamste religie, en Boerjatië heeft verschillende tempels op zijn grondgebied. Voor de lunch stoppen we in een baancafé waar we de lokale keuken uitproberen. In de late namiddag komen we aan in Ust-Barguzin.

Overnachting in een simpele homestay.

Dag 8 Trekking Baikal-meer

Vandaag begint het meest avontuurlijke deel van onze trip. We moeten totaal ongeveer 80 km afleggen, deels te voet, deels per truck, over het bevroren meer met als einddoel de nederzetting Uzury op de oostelijke oever van het eiland Olkhon. Bagage en kampeergerief wordt vervoerd, zodat jij slechts een lichte dagrugzak moet dragen. De wandeling geeft een goed beeld van de uitgestrektheid van het meer en van reizen in extreme condities.

Ca. 25 km te voet en de rest per truck.

Overnachting in een tentenkamp in het midden van de ijsvlakte. De slaaptenten zijn voorzien van luchtmatrassen en donsslaapzakken en het diner nemen we in een grote tent in de warmte van een houtkachel. 

Dag 9 Trekking Baikal-meer

Na het ontbijt in de grote tent zetten we onze trektocht verder. Meestal wandelen we over een dun laagje sneeuw. In deze periode van het jaar is het ijs extreem dik (1 à 1,5 m) maar onder je voeten zie je de immense diepte schemeren. We trekken immer over het diepste gedeelte van het meer en dat bedraagt soms 1000 m.

‘s Avonds komen we aan in Uzury, een kleine nederzetting gelegen in een pittoreske baai aan de oostelijke oever van het eiland Olkhon.

Ca. 25 km te voet en de rest per truck.

We worden per 4x4 naar Khuzhir gebracht voor de overnachting in een pension. We rijden rond het meest noordelijk punt van het eiland langs de steile en rotsachtige kust.

Dag 10 Daguitstap Olkhon-eiland

We rijden langs kaap Hoboy, ‘hoektand’ in het plaatselijke dialect en bekend om zijn ruwe ijscondities met manshoge blauwe, doorschijnende blokken pakijs. Verder bezoeken we o.a. de 'kaap van de drie broers' en gaan we een kijkje nemen bij de Peschanaya-baai. Lunchen doen we in open lucht met heerlijke, traditionele vissoep. We bezoeken Khuzhir 'by night'.

Overnachting in het pension. 

Dag 11 Kaap Burkhan

We brengen een bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheid, kaap Burkhan, aan de oever van het meer, niet ver van het dorp. De bewoners geloven dat de kaap de woonplaats is van de gelijknamige geest en eigenaar van het eiland, en deze plek wordt beschouwd als een heilige plaats.

Over het ijs van de ‘kleine zee’, de plaatselijke naam voor dat deel van het Baikal-meer tussen de westelijke oever en Olkhon, rijden we terug naar het vasteland en verder naar Listvyanka.

Overnachting in een pension.

Dag 12 Listvyanka

Listvyanka is een mooi, in de zomer druk bezocht toeristisch stadje, waar het water van het Baikalmeer zijn tocht begint via de Angara-rivier naar de Noordelijke ijszee. We wandelen naar het Baikalmeer-museum dat ons informatie geeft over het ontstaan en het leven in het meer, gaan naar de markt en eten gerookte 'omul', een zalmachtige delicatesse uit het meer. 

Wie zin heeft kan een tocht per hondenslee maken, gaande van 1 uur tot 3 uur met lunch incluis. 

Overnachting in een pension.

Dag 13 Irkutsk

We rijden naar Irkutsk, het ‘Parijs van Siberië’. Weverkennen het historisch r-centrum en de plaats waar Irkutsk is gesticht aan de samenvloeing van twee rivieren, de Irkut en de Angara, omzoomd door drie kerken, twee Russisch-orthodoxe en een Poolse katholieke kerk. Als de tijd het toelaat, bezoeken we ook het Decembristen- of Volkonsky-huis.  

Overnachting in een hotel.

Dag 14 Terugreis

Via Moskou vliegen we terug naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 2990
Voorschot: € 900 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • logies
 • ontbijten vanaf dag 2
 • maaltijden vanaf middagmaal dag 7 t.e.m. middagmaal dag 11
 • transfers
 • inkomgeld Kremlin
 • Nederlandstalige, Russisch sprekende begeleiding
 • Russische gids tijdens tocht en in Krasnoyarsk

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden
 • visum
 • evt. hondensleetocht op dag 12
 • dranken
 • reisverzekering (is noodzakelijk voor het bekomen van een Russisch visum).

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Dirk Mutsaerts


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau . Je moet goed tegen de kou kunnen en in staat zijn om meerdere uren per dag (de hele dag tijdens de trekking) in de vrieskou te vertoeven.

Wij willen er op wijzen dat deelname aan deze reis een flexibele ingesteldheid vereist, alsook een positieve houding t.o.v. eventuele onvoorziene omstandigheden, die in deze regio sowieso niet kunnen uitgesloten worden.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

 • Hotel*** in Moskou (3x), Krasnoyarsk (1x), Oelan-Oede (1x) en Irkoetsk (1x)
 • Pension in Listvyanka (2x) en Khuzhir (2x)
 • eenvoudige homestay in Ust-Barguzin (1x)
 • Uitgerust tentenkamp (1x) - Voor deze overnachting wordt alle kampeer- en slaapmateriaal ter plaatse voorzien en je hoeft dus zelf geen slaapzak of –matje mee te brengen
 • Slaaptrein met compartiment voor 4 personen (1x) 

Maaltijden

We ontbijten in het logies en alle overige maaltijden gebruiken we in een snackbar of restaurant. Tijdens de trekking koken we ons eigen potje. 

Bagage

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, niet alleen makkelijk te hanteren in functie van het bagagevervoer maar ook voor jezelf. Je krijgt een bagagelabel van Anders Reizen op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Tijdens de trekking en alle andere wandelingen en bezoeken draag je enkel je dagrugzak.


Vervoer

We vliegen met Aeroflot

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
SU2169Brussel 28/02/2020 12:15Moskou 28/02/2020 18:05
SU1486Moskou 02/03/2020 11:35Krasnojarsk 02/03/2020 20:25
SU1443Irkutsk 12/03/2020 09:50Moskou 12/03/2020 11:10
SU2628Moskou 12/03/2020 15:00Brussel 12/03/2020 16:50
Nachttrein tussen Krasnoyarsk en Oelan-Oede, openbaar vervoer in de steden en elders per privé-bus.

Klimaat

Hoewel de ergste koude normaalgezien al voorbij is, heersen in Siberië toch nog extreme temperaturen tot -30°. Ook in Moskou komt het kwik niet boven de 0°.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

Bagage

 • reistas of kitbag
 • dagrugzak met overtrek

Schoeisel & kousen

 • winterse wandelschoenen (die tegen extreme koude kunnen en waterdicht zijn)
 • slippers of lichte schoenen voor binnen
 • warme trekkingkousen 
 • onderkousen (bv. in merinowol)
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)

  Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht, wat plaats in je bagage spaart.

Kledij

 • wind- en waterdichte jas
 • wind- en waterdichte broek
 • donzen winterjas met kap
 • warme broek 
 • 2 fleeces
 • hemden en/of T-shirts
 • windstopper muts (bivakmuts)
 • gewone muts
 • buff
 • sjaal
 • 2 paar handschoenen (1 paar waterdicht)
 • dunne onderhandschoenen
 • 1 set thermisch ondergoed
 • stel kleren voor binnen

Verzorging

 • toiletgerief
 • 1 gewone en 1 badhanddoek
 • zonnecrème die niet kan bevriezen (minimum factor 30)
 • lipstick totaalbeschermer

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of –zak
 • evt. zakmesje.

Diversen

 • degelijke zonnebril
 • gletsjerbril of skibril
 • isolatie-zitkussen
 • evt. oorstoppen
 • evt. verduisterend oogmasker
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. wandelstokken
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleider beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Geld

 • De munt is de roebel. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/
 • De invoer van Russische roebel is verboden.
 • In de steden kan je met je Maestro-bankkaart terecht aan de geldautomaat of je kan cash geld wisselen in roebels.
 • Kredietkaarten worden makkelijk aanvaard.

Formaliteiten

Reispas

Om naar Rusland te reizen heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit het land. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Gelieve ons bij inschrijving een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas te bezorgen. 

Visum

Je hebt eveneens een visum nodig, een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven. Het Russisch visum wordt verstrekt door het consulaat in Brussel of Antwerpen. De aanvraag van het visum kan geregeld worden via Anders Reizen. We laten ingeschreven deelnemers tijdig weten wat je wanneer aan de begeleider moet bezorgen.

De visumprocedure is vrij ingewikkeld. Eerst moeten we een "uitnodiging" (visasupport) aankopen. Vervolgens dient elke individuele reiziger zelf een online-aanvraag te doen. Met de uitnodigingen, afgeprinte aanvragen, pasfoto’s en reispassen begeeft begeleider Dirk zich naar het Russisch consulaat om de visums aan te vragen.  Hou er rekening mee dat je over een medische bijstandsverzekering te beschikken om het Russisch visum te kunnen aanvragen (bv. de bijstandsverzekering Top Selection). 

Tip

Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleider en je medereizigers.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten.

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: