Peru - De mooiste trekkings van Noord- en Zuid-Peru


22 dagen

6/09/2020 - 27/09/2020

prijs € 4150


Boek deze reis »

Peru - De mooiste trekkings van Noord- en Zuid-Peru


22 dagen

6/09/2020 - 27/09/2020

prijs € 4150


Boek deze reis »

Peru - De mooiste trekkings van Noord- en Zuid-Peru


22 dagen

6/09/2020 - 27/09/2020

prijs € 4150


Boek deze reis »

Peru - De mooiste trekkings van Noord- en Zuid-Peru


22 dagen

6/09/2020 - 27/09/2020

prijs € 4150


Boek deze reis »

Peru - De mooiste trekkings van Noord- en Zuid-Peru


22 dagen

6/09/2020 - 27/09/2020

prijs € 4150


Boek deze reis »
Groepsreis Peru
In Peru valt veel te beleven en dus moet je keuzes maken. Wij gaan in de eerste plaats voor een intense beleving van de bergen en hooglanden. We beginnen met de Santa-Cruztrekking door de noordelijke Cordillera Blanca naar het basiskamp van de perfect piramidevormige Nevado Alpamayo. De stad Cusco in het zuiden is de uitvalsbasis voor de Lares-trek, een prachtig alternatief voor wie de overbevolkte Inca-routes wil vermijden. Tussen de trekkings in bezoeken we het Titicaca-meer en de highlights in en rond Cusco. En uiteraard staat ook achtste wereldwonder Machu Picchu op het programma.
Prijs: € 4150
Aantal dagen: 22 dagen
Reisnummer: 20PE1NZA1
Reisdatum: 6/09/2020 - 27/09/2020
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Twee korte trekkings in een specifiek berglandschap
 • Trekking naar het basiskamp van de Alpamayo, de ‘mooiste berg ter wereld’
 • Lares-trekking, rustig alternatief voor de drukbelopen Inca-routes
 • Kennismaking met het harde leven in de Andes
 • Bezoek aan het Titicaca-meer, Cusco en de Heilige Vallei
 • Wereldwonder Machu Picchu

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Lima. Transfer naar het centraal gelegen hotel. Na zo'n lange vliegreis, lonkt ons bed.

Dag 2

De voormiddag is vrij. In de namiddag brengen we een bezoek aan de hoofdstad onder de deskundige begeleiding van een stadsgids. We wandelen door het historische en het moderne centrum van deze hectische miljoenenstad. Op ons pad liggen de kathedraal, het San Francisco-klooster, het San Martin-plein, het Bolivar hotel (befaamd om zijn lekkere pisco sour) en tenslotte het moderne Lima in San Isidro and Miraflores.

's Avonds stappen we op de comfortabele lange-afstandbus, eerst dwars door de kustwoestijn, later tegen de steile hellingen omhoog tot het bergstadje Huaraz (3090 m), 400 km ten noorden van Lima. 

Dag 3

In de vroege ochtend komen we aan in Huaraz, gelegen tussen de Cordillera Blanca en Cordillera Nigra. De sneeuwloze Cordillera Nigra is op zich wel een mooie bergketen, maar valt een beetje in het niet naast de uitzonderlijke mooie Cordillera Blanca, de hoogste keten van de Peruviaanse Andes met tientallen toppen boven de 5000 m. Huaraz is een levendig stadje, het “Kathmandu van de Andes” en hier logeren we 2 nachten.

In de namiddag doen we het - ter acclimatisatie - rustig aan en maken een uitstap naar de pre-Incasite Wilcahuhain, gebouwd rond het jaar 1000. Terug naar Huaraz. 

Dag 4

Transfer naar het startpunt van de acclimatisatiewandeling, Pitek (3850 m), die ons in een goeie 3 u. langs de rivier naar het saffierblauwe Laguna Churrup brengt, gelegen in een natuurlijk amfitheater op 4600 m. Het is een zeer fotogenieke plaats, zowel het meer zelf als de zichten op de Cordillera Negra en op Huaraz. We wandelen terug naar Pitek en vandaar met de bus terug naar Huaraz. 

Dag 5

We vertrekken met privé-vervoer vanuit Huaraz rond 6 uur. De weg volgt de rivier Rio Santa en passeert verschillende dorpen. Ook steken we de Portachuelo-pas over, het hoogste punt van de reis (4767 m). Vanaf hier hebben we een van de beste uitzichten op de hoogste bergen van de bergketen Cordillera Blanca. Een andere halte is het prachtige meer Llanganuco.

Na onze aankomst in het dorp Vaqueria maken we kennis met de lokale ploeg, worden de ezels geladen en gaat de eerste trekking van start. Langs de kleine dorpjes van de Huaripampa-vallei komen we na ca. 4 u. op de eerste kampplaats, Paria.

Dag 6

We maken je wakker met hete thee in je tent. Het ontbijt gaat rond 6.30 u. van start en ondertussen worden de tenten afgebroken en opgeladen. Vandaag staat ons een tocht van ongeveer 7 u. te wachten.

Het pad begint oplopend naar de pas Punta Union op 4750 m. Dit oude pad werd in de precolumbiaanse en koloniale tijd intensief gebruikt om goederen te transporteren van de oostkant van de Andes naar de grote valleien in het westen. Als we de pas naderen, kan je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht op de Santa Cruz-vallei in het westen en de Huaripampa-vallei in het oosten. Ook de met sneeuw bedekte toppen van Paria en Taulliraju, Artesonraju en Huaripampa komen in zicht. We zien de Taulliraju boven ons opdoemen, met aan de andere kant zijn gletsjermeer. Vanaf dit hoogtepunt krijgen we zo mogelijk een nóg spectaculairder zicht op de Santa Cruz-toppen.

Na de lunch is het nog 2 u. stappen tot ons volgende kamp, Taullipampa.

Dag 7

Na je ochtendthee (of -koffie) en het ontbijt, gaat het naar het basiskamp van de Alpamayo en het meer van Arhuaycocha op 4450 m. Na ca. 3 u. komen we opnieuw in de Santa Cruz-vallei en wandelen we langs de meren Jatun cocha en Ichic cocha. Daarna gaan we nog een uur verder tot op de kampplaats in Llamacorral, waar ons kamp al is opgezet.

Tijdens de wandeling vandaag krijg je alweer zicht op prachtige Andes-pieken, waaronder de quasi perfect gevormde Alpamayo, niet voor niets de mooiste berg ter wereld genoemd.

Dag 8

We dalen langs de rivier af naar de stad Cashapampa, een tocht van ongeveer 3 u., met een gestage verandering in vegetatie.

In Cashapampa wordt de bus ingeladen en rijden we in 2 à 3 u. terug naar Huaraz en zo zit onze eerste trekking er op.

Dag 9

Met de comfortabele lange-afstandbus rijden we terug naar Lima, waar we overnachten in een centraal gelegen hotel.

Dag 10

Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Juliaca, vlakbij bij naar Puno. Transfer naar een hotel in de stad, die gelegen is op 3830 m. Puno was ooit een rijke stad, want in de 17de eeuw gesticht bij een zilvermijn, en dat kan je nog zien aan de koloniale gebouwen als de kathedraal, de Pinacoteca en het justitiepaleis. 

Dag 11

Puno is gelegen aan het Titicacameer, het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld (3810 m). Het spel van de zonnestralen in de golven geeft op elk ogenblik van de dag een prachtig schouwspel van kleurschakeringen. We varen via de drijvende rieteilanden van de Uros-indianen naar Tikonata, een rustig en 'echt' eiland met prachtige zichten op de Boliviaanse Cordillera Real (en een stuk minder toeristisch dan het grote eiland Amantani). We logeren hier een nachtje in eenvoudige gastenkamers en maken van dichtbij kennis met een nog vrij authentieke indianencultuur.

Dag 12

We varen naar het eiland Taquile en maken een wandelingetje tussen de terrassen met kleine stenen huisjes, verspreid tussen de hoge eucalyptusbomen. Je waant je in een vredige uithoek van het Inca-rijk van zo'n 800 jaar geleden.

Daarna varen we terug naar het vasteland en gaan nog een nachtje slapen in Puno.

Dag 13

Per comfortabele snelbus rijden we naar Cusco, een prachtig traject van 6 u. effectief rijden, exclusief stops. We houden onderweg halt in het Pukara-museum, bij La Raya (de hoogste halte), lunchbuffet in Sicuani, de Wiracocha-tempel in Raqchi en in de kerk van Andahuaylilas (de 'Sixtijnse kapel van Amerika').

Cusco is de op 3310 m hoogte gelegen voormalige hoofdstad van het Inca-rijk, waarvan de Spaanse bezetters destijds zeiden dat ze ‘zo mooi was dat ze zelfs in Spanje zou opvallen’. Hoewel de Spanjaarden vele Inca-bouwwerken hebben vernield om met het materiaal nieuwe gebouwen op te trekken, wordt haar charme nog voor een groot deel bepaald door de prachtige Inca-bouwstijl.

Dag 14

We verkennen de stad. Grenzend aan de Plaza de Armas vind je de imposante kathedraal met daaraan vast de kerken El Triunfo en Jesus María en de kerk La Compañía er schuin tegenover. De Qorikancha was ooit de belangrijkste en rijkste tempel van het Inca-rijk. Boven op zijn grondvesten werd de Santo-Domingokerk gebouwd, maar nog steeds kan je hier het fraaie metselwerk van de tempels bewonderen. Het straatleven in Cuzco is heel levendig. 

Dag 15

Vandaag bezoeken we enkele highlights in de Heilige Vallei en blijven er ook overnachten. Op het programma staan:

 • Awanacancha, een boerderij op een heuvel met alpaca's, lama's en vicuna's
 • de kleurrijke markt in Pisac met artisanaal handwerk, edelsmederij, textiel en zomeer
 • de ruïnes van Pisac met zijn tempels en huizen
 • het fort van Ollantaytambo, een van de laatste bastions van de Inca's.

We slapen in een hotel in Calca.

Dag 16

Transfer naar het dorp Lares (3300 m), waar de tweede trekking begint. We passeren een punt op 4265 m waar we een mooi zicht hebben over de Sawasiray-gletsjer en de berg Pitusiray. We dalen af naar de vallei, waar we eerst onze spieren kunnen opwarmen in de warmwaterbronnen. Dan start de driedaagse trekking in de Lares-vallei. Niet alleen is het landschappelijke een erg mooie tocht, je krijgt er ook een goed zicht krijgt op het leven in de Peruviaanse hooglanden zoals dat zich al honderden jaren haast onveranderd voltrekt. 

Vandaag wandelen we tot Huacahuasi, gelegen op 3800 m, met prachtig zicht op de belangrijkste besneeuwde toppen van de Cordillera Urubamba: Sirihuani, Colque Cruz, Chicon, Veronica. Aangekomen op de kampplaats, hebben de kok en paardenman onze tenten al opgezet. Je kan nog wat rondwandelen in in het dorpje en kennismaken met de lokale bevolking. Nadien drinken we een kopje coca thee en genieten we van een lekker kampeermaal.

6 à 7 km - 3.5 u.

Dag 17

Vroege start voor de zware tocht die ons vandaag op en over de 4400 m hoge pas Abra Ipsaycocha voert. Het gaat vrij steil omhoog en onderweg zien we kuddes met lama’s en alpaca's. Het laatste stuk is pittig, maar boven wachten adembenemende zichten op beide zijden van de pas. We offeren cocablaadjes aan de berggod Apu en wandelen, misschien door de sneeuw, naar de rand van het meer waar onze warme lunch klaar staat.

Een kleine 2 u. dalen we af tot aan de kampplaats Miski Unuyoc, vlakbij het dorpje Mantanay en gelegen op 3800 m. Onze tenten staan klaar op een schitterende plaats, naast een rivier van vers sneeuwwater en met zicht over de besneeuwde bergtoppen. Keerzijde van de medaille is dat het hier 's nachts heel koud kan worden, dus een gezellig kampvuurtje is aan de orde. 

Dag 18

We dalen in een viertal u. af over een weg met grote stenen en langs een beschermd Qeuñua-bos naar Yanahuara (2950 m), een mooi dorpje in de Urubamba-vallei. Deze streek is de grootste voedselleverancier voor de Cusco-regio. Dit is het eindpunt van onze trekking.

Transfer naar Ollaytaytambo en trein naar Aguas Calientes, prachtig gelegen maar verder van weinig betekenis behalve dat het de uitvalsbasis is voor een bezoek aan Machu Picchu. Overnachting in een hostal.

Dag 19

Geen Peru zonder wereldwonder Machu Picchu! Vroeg uit de veren om een van de eerste bussen te kunnen nemen. We verkennen de site met een gids gedurende 2 u., gevolgd door nog wat vrije tijd. 

Transfer naar en overnachting in het ons gekende hotel in Cusco.

Dag 20

Vrije dag in Cusco.

Dag 21-22

Transfer naar de luchthaven voor de terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 4150
Voorschot: € 1250 per deelnemer

Inbegrepen

 • internationale lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • 2 binnenlandse vluchten
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 tot ontbijt dag 21
 • gebruik van kampeer- en keukenmateriaal
 • huur lastdieren
 • begeleiding
 • trekkinggids, kok en drijvers tijdens 2 trekkings
 • inkomgeld Huaraz
 • inkomgeld Machu Picchu (+ 2 u. gegidst bezoek)
 • inkomgeld nationale parken
 • inkomgelden tijdens de gegidste transfer van Puno naar Cusco
 • City tour Cusco (wandelen)

Niet inbegrepen

 • dranken
 • overige inkomgelden (67 USD)
 • fooien
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Dirk Verzele


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een wandelreis van niveau  waarvoor een goede fysieke conditie en enig uithoudingsvermogen noodzakelijk zijn. Meer details over de wandeltijden en hoogtes vind je in het dagschema. Het feit dat je voortdurend op grote hoogte wandelt, draagt eveneens bij tot de zwaarte van deze reis.

Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen. 


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We slapen 11 x in hotels van de goeie middenklasse, in tweepersoonskamers met privé-sanitair, 1 x in gastenkamers op Tikonata en 2 x in de nachtbus.

Tijdens de trekking slapen we in tweepersoonstenten. Alle gemeenschappelijk kampeermateriaal is voorzien, incluis eenvoudige slaapmatjes. Indien je liever je eigen slaapmatje meebrengt, kan dat uiteraard. Een slaapzak dien je zelf mee te brengen. Elke ochtend krijg je een wasbadje warm water. Er kan op sommige dagen ook in rivieren gebaad worden, maar door de ijzige temperatuur zijn er meestal niet veel deelnemers die zich daaraan wagen. We bereiken de kampplaats meestal vóór 16 uur; tegen dan staan de tenten al opgesteld.


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
KL 1724Brussel 06/09/2020 10:35Amsterdam 06/09/2020 11:35
KL 743Amsterdam 06/09/2020 12:35Lima 06/09/2020 18:05
AF 483Lima 26/09/2020 18:20Parijs CDG 27/09/2020 13:50
AF 7185Parijs CDG 27/09/2020 16:07Brussel Zuid (trein) 27/09/2020 17:43

Het traject Lima-Huaraz-Lima gebeurt met de comfortabele lange-afstandsbussen van Cruz del Sur. Het traject Puno-Cusco doen we met een zgd. 'Wonder Bus', comfortabele tourbussen met een gids aan boord en met onderweg haltes bij bezienswaardigheden. De overige transfers gebeuren met privé-vervoer.


Maaltijden

 • In de steden worden ontbijt en avondmaal genuttigd in het hotel of in een restaurant. ’s Middags eten we een snack. Er is keuze te over.
 • Tijdens de trekking maakt een kok het eten klaar, stevige (vaak calorierijke) kost waarbij ook 's middags warm gegeten wordt. Een eettafel en stoelen zijn voorzien.

Peru is het land van de aardappel en er zijn heel wat verschillende soorten en bereidingswijzen. Specialiteiten zijn verder vele vissoorten, exotische vruchten, zoete desserten. Heel populair ook is ‘chifa’, een interessante combinatie van Peruviaans-Creools-Chinese keuken waar een hele geschiedenis van immigratie aan vasthangt. De nationale drank van Peru is de pisco, een stevig drankje dat met limoensap en geklopt eiwit gemengd wordt tot 'pisco sour'. Elke grote stad heeft ook nog zijn eigen (lekkere) biersoort (Qusqeña, Arequipeña). 


Bagage

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, niet alleen makkelijk te hanteren in functie van het bagagevervoer maar ook voor jezelf. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Jij draagt enkel je dagrugzak. Tijdens de trekkings wordt de bagage gedragen door lastdieren, max. 6 kg per persoon.


Klimaat

Peru kent verschillende klimaatzones. De weersomstandigheden in een bepaalde regio worden bepaald door de geografische ligging, de hoogte, door dag of nacht. Hoewel het regensei­zoen pas eind oktober-begin november begint, is regen ook in maanden ervoor niet 100 % uitgesloten.

In de bergen schommelen de temperaturen schommelen sterk tussen dag (20 à 25°) en nacht (-5°). Als er storingen met bewolking en/of regen voorkomen, duren die gewoonlijk nooit langer dan 48 u. De eenvoudigste raad die we je kunnen geven is dat je best rekening houdt met zowel koude als zeer warme temperaturen.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

Bagage

 • rugzak of stevige reistas
 • dagrugzak 
 • tas om je bagage in te stoppen (max. 6 kg) om mee te nemen op de trekking (voor op de dierenrug). 

Schoeisel & kousen

 • stevige, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen voor 's avonds
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kampeeruitrusting

 • warme slaapzak (tot -10°)
 • evt. liner of binnenslaapzak (maakt een slaapzak enkele graden warmer en is is aangeraden indien je ter plaatse een slaapzak wenst te huren, hoewel deze na elke gebruik gewassen worden)
 • isolatiematje of fleecedekentje (er zijn matrasjes ter plekke aanwezig, maar ze zijn niet echt isolerend. Het staat je uiteraard ook vrij je eigen slaapmat mee te brengen

Tenten en gemeenschappelijk kampeermateriaal worden ter plaatse voorzien.

Kledij

 • soepele (wandel)broeken
 • wind- en waterdichte jas met kap
 • wind- en waterdichte (over)broek
 • dikke fleece
 • dunne fleece
 • lichte hemden en/of T-shirts
 • muts
 • handschoenen
 • zonnehoed of –pet
 • ondergoed (1set thermisch ondergoed)
 • evt. zwemkledij
 • short/bermuda.

Verzorging

 • toiletgerief (evt. ook verfrissingsdoekjes; graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
 • handdoeken (lichtgewicht, sneldrogende handdoeken in buitensportzaken)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak (min. 1, best 2 liter)

Diversen

 • goede zonnebril (het Andes-licht kan straf zijn)
 • hoofdlamp
 • evt. wandelstokken
 • wereldstekker (de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers; klik hier voor meer info)
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • evt. lange-vluchtenpakket: lectuur, denksportpuzzels, laptop/netbook/mp3, oordopjes, oogmasker, nekkussentje, toiletzak met mini-toiletgerief, oogdruppels, lippenbalsem, sokken en t-shirt.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen (tijdens de Lares-trek kunnen muggen lastig doen)
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Geld

 • De Peruviaanse munt is de Nuevo Sol (PEN). Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: Currency converter.
 • Er zijn geldautomaten te vinden in de steden. ook cash euro’s zijn probleemloos inwisselbaar.
 • Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden. 

Formaliteiten

Reispas

Voor Peru heb je een internationaal paspoort nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet minstens 6 maanden geldig zijn. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.

Gelieve ons, zodra je in het bezit bent van je reispas, je volledige naam en paspoortnummer te bezorgen.

Tip

Maak een kopie of foto van de identiteitsbladzijde van je reispas en neem deze mee.

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Peru door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio).

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Buiktyfus

Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Hoogteziekte

Kan optreden vanaf 2000 m ten gevolge van een slechte aanpassing van je lichaam aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Het heeft niets te maken met de graad van fysieke training, noch met het aantal keren dat je al op grote hoogte verbleef. Wie er in het verleden al last van had, loopt grote kans er blijvend last van te ondervinden. Het geneesmiddel Diamox (enkel te verkrijgen op doktersvoorschrift) zorgt voor een snellere acclimatisatie en kan evt. worden meegenomen op trekking (zeker aangeraden indien je al hoogteziek bent geweest). Onze begeleid(st)ers, alsook de lokale gidsen, zijn op de hoogte van de gevaren van hoogteziekte. Ze geven raad op het vlak van preventie en weten ook wat te doen in geval hoogteziekte de kop opsteekt.

Ziekte van Chagas

In landelijke gebieden in Latijns-Amerika bestaat het risico op infectie door een eencellige parasiet, trypanosoma cruzi, overgebracht door grote wantsen (triatomen) die zich ophouden in spleten en gaten van muren en daken, vnl. in ‘primitievere’ woningen. Beschermen doe je met een muggennet, insecticidenspray en/of voor het slapengaan een insectenwerend middel op de blootgestelde huidgedeelten aanbrengen.

Dengue, chikungunya en zika

In dit land komen dengue en chikungunya (knokkelkoortsen) voor, alsook zika. Deze ziekten worden overgedragen door muggen die overdag steken. Er bestaat geen vaccin geschikt voor reizigers. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen toe te passen overdag.

Voor deze reis is malariamedicatie en gele-koortsvaccinatie niet nodig.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

 • Alegria C., Hongerige honden, roman over het leven van de Indianen op de hoogvlakte van de Andes;
 • Arguedas J.M., De wegen van het bloed, een epos over blanken, mestiezen en Indianen in het Andes-gebergte. Een verhaal over botsing tussen culturen die vooral de Indianen schaadt;
 • Guidoni E. En Magni R., De Inka's
 • K. Muller, Langs de Inca-route.
 • Nabokov P., 500 jaar geschiedenis van Indianenvolken, bloemlezing met Indiaanse teksten over contacten met Europeanen en het daarmee gepaard gaande cultuurverlies;

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: