Nepal - Dhaulagiri trek (met Dhampus Peak)


20 dagen

10/10/2020 - 29/10/2020

prijs € 4470


Boek deze reis »

Nepal - Dhaulagiri trek (met Dhampus Peak)


20 dagen

10/10/2020 - 29/10/2020

prijs € 4470


Boek deze reis »

Nepal - Dhaulagiri trek (met Dhampus Peak)


20 dagen

10/10/2020 - 29/10/2020

prijs € 4470


Boek deze reis »

Nepal - Dhaulagiri trek (met Dhampus Peak)


20 dagen

10/10/2020 - 29/10/2020

prijs € 4470


Boek deze reis »

Nepal - Dhaulagiri trek (met Dhampus Peak)


20 dagen

10/10/2020 - 29/10/2020

prijs € 4470


Boek deze reis »
Groepsreis Nepal
In Centraal-Nepal ligt het massief van de Dhaulagiri, met zijn 8167 m de nummer 7 van de wereld. De trekking rondom deze opvallende reus is voor geoefende bergwandelaars een spectaculaire uitdaging. In tien dagen stijg je tot op French Pass (5334 m) om via de Hidden Valley op Dhampus Pass terecht te komen. Vandaar kunnen de liefhebbers een gooi doen naar de top van Dhampus Peak (6012 m), waar je beloond wordt met een zicht op niet minder dan 30 pieken in het rond.  
Prijs: € 4470
Aantal dagen: 20 dagen
Reisnummer: 20NP1DHA1
Reisdatum: 10/10/2020 - 29/10/2020
Deelnemers: min. 6 - max. 13
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

45

56

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis Brussel- Kathmandu.

Dag 2-3

Aankomst in Kathmandu en transfer naar het hotel. 

Volgens de legenden is Kathmandu in de 10de eeuw gesticht op vraag van de godin Mahalakshmi, maar het is slechts vanaf de 16de eeuw dat de stad wat belang is gaan krijgen. Van de vele bouwwerken die in de 16de en 17de eeuw zijn neergezet, zijn er tot op heden nog heel wat bewaard gebleven in wat men nu de binnenstad noemt. Ondanks het feit dat mensen van het platteland zich massaal in de stad komen vestigen en ondanks (of is het dankzij) het totale gebrek aan investeringen in moderne infrastructuur, heeft Kathmandu – evenals de andere steden in de Kathmandu-vallei -  haar authenticiteit grotendeels weten te bewaren.

Beperk je je tot een rondwandeling langs de vele uiterst fijn gebeeldhouwde tempels, vergulde pagoden en paleizen, marktjes, kleine winkeltjes en middeleeuws aandoende straatjes? Kies je voor een bezoek aan een of meerdere van de belangrijke monumenten, zoals de stupa van Bodnath of de 'apentempel' van Swayanbunath? Of houd je het graag rustig en beperk je je tot wat shoppen en een terrasje in de buurt van het hotel? 

Het bezoek aan Kathmandu is niet georganiseerd, je beslist dus ter plaatse wat, wanneer en hoe (openbaar vervoer, taxi, riksha,…). Op dag 2 is de begeleidster een deel van de dag niet vrij om met de groep mee te gaan wegens een briefing op het ministerie van toerisme aangaande de trekking.

Ons hotel is gelegen in Thamel, de gezellig-drukke buurt met veel winkeltjes en restaurantjes waar de meeste toeristen verblijven. 

Dag 4

Transfer per bus naar het plaatsje Beni (950 m), een bustraject dat zowat 12 uur in beslag neemt. De natuur is uitbundig, met rijstvelden en subtropische plantengroei. We zitten hier dan ook een heel stuk lager dan in Kathmandu.

Overnachting in een eenvoudig hotelletje.

Dag 5

We rijden nog een eind verder. We passeren verschillende dorpjes en steken de mooie Myagdi-rivier over. Vanaf het mooie dorp Dharapani (1575 m) krijgen we voor het eerst zicht op een deel van het Dhaulaghiri-massief. Een 'chorten' (boeddhistische stupa of religieus gebouw) aan het begin van het dorp wijst voor de eerste maal op de Tibetaanse invloed die kenmerkend is voor de dorpen in noordelijk Nepal. 

Einddoel vandaag is Takam, een dorp met heel wat fruitboomgaarden. In 2017 werd hier een middelbare school ingehuldigd, voor 1/3de gedragen door de dorpsbewoners zelf en voor 2/3de gesponsord door Bikas, een Belgische NGO die zich focust op Nepal met een ruime projectwerking en waarvan je begeleidster voorzitter is. Het is mooi om zien hoe dit project werd verwezenlijkt en hoe belangrijk deze school voor deze gemeenschap is.

Hier start in de namiddag ook onze trekking. Net na Takam bereiken we een punt op 1800 m vanwaar we een mooi uitzicht hebben op de route die we nog voor de boeg hebben.

We slaan onze tenten op bij het grote dorp Muri (1850 m), dat bewoond wordt door de Kami, de beroepskaste van de smeden. De Kami zijn Dalits of onaanraakbaren, die 20% van de Nepalese bevolking uitmaken en die, net zoals in India, op alle vlakken worden gediscrimineerd.

Dag 6

Eens voorbij Muri wordt het landschap ruwer en liggen de dorpen steeds verder uit elkaar. Vandaag moeten we een zéér steile klim tegen de bergwand overbruggen, niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. We volgen de Myagdi-rivier en bereiken Boghara (2080 m), het laatste permanent bewoonde dorp in de vallei. 

Dag 7

We lopen op en af door dicht en vochtig bos, soms nogal glibberig. We kamperen in Dobang Kharka (2520 m). Vlakbij krijgen we zicht op de Dhaulagiri I.

Dag 8

Het traject naar Chaur Bag Khola Camp (3445 m) brengt ons over enkele bruggen en alweer een eind langs de Myagdi-rivier. 

Dag 9

Ook vandaag steken we de Myagdi over en we bereiken de boomgrens. We komen aan bij Italian Base Camp (3640 m), een mooie plaats met prachtig uitzicht, o.a. op Dhaulagiri II en III. 

Dag 10

Acclimatisatiewandeling vanuit Italian Base Camp (BC).

Dag 11

We splitsen het zware traject naar Dhaulagiri BC over gletsjers, steenpuin en morenen op in twee etappes. Een overnachting in Japanese BC geeft ons lichaam meer kansen om te acclimatiseren.

Dag 12

We trekken verder naar het Dhaulagiri BC (4650 m), dat geflankeerd is door wapperende gebedsvlaggetjes en een schitterend panorama biedt, o.a. op Tukuche Peak en de Dhaulagiri zelf. Het kan hier hard en ijskoud waaien.

Dag 13

Het wordt nog zwaarder en indrukwekkender, met de oversteek van French Pass (5334 m).  Eens erover, strekt de Hidden Valley zich in noordelijke richting uit en krijgen we Dhampus Peak in het vizier. Het uitzicht is ook hier in alle windrichtingen fantastisch, met o.a. Tukuche Peak en een deel van het Dhaulagiri-massief. 

French Pass en Hidden Valley hebben hun naam te danken aan de Franse klimmer Maurice Herzog en zijn team, die er in 1950 als eerste in slaagde een 8000-er te bedwingen. Hun oorspronkelijk doel was de Dhaulagiri, maar dat bleek niet haalbaar. Na een heroïsche beklimming werd dan de top van de Annapurna I  bereikt. 

Dag 14

We klimmen over Dhampus-pas (5250 m) en zetten onze tenten op op 5200 m.

Dag 15

De liefhebbers klimmen vandaag naar de top van Dhampus Peak, 6012 m hoog. De klim naar de top eist weinig technische kennis, maar is niettemin geen lachertje! Afhankelijk van de sneeuwcondities, zullen we wel of niet gebruik maken van stijgijzers en touwen. Het zicht, o.a. op het Annapurna-massief, is overweldigend.

Terug naar het BC en afdaling naar Yak Kharka (3680 m). 

Dag 16

Afdaling naar Jomsom (2740 m).

Dag 17

Vlucht naar Pokhara, gelegen aan het Phewameer tegen de achtergrond van het machtige gebergte. Dit vroegere handelsstadje op 884 m hoogte is een een belangrijk toeristisch centrum en een 'hub' voor vele trekkings. We hebben tijd om wat rond te kuieren in de straatjes, een vers fruitsap te drinken op een terrasje, een boottochtje te maken op het meer,... of gewoon relaxen en de indrukken van de afgelopen dagen laten bezinken. 

Dag 18-19

Per bus reizen we terug naar Kathmandu, waar we onze intrek nemen in het hotel.

We hebben nog de hele dag 19 om Kathmandu en de vallei verder te bezoeken. 

Dag 20

Terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 4470
Voorschot: € 1270 per deelnemer

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • internationale luchthaventaksen
 • lokale vlucht
 • vermelde transfers
 • trekking permit
 • bijdrage kledij, uitrusting en permits voor de Nepalese ploeg
 • logies
 • maaltijden, behalve middag- en avondmaaltijden in Kathmandu
 • Nederlandstalige begeleiding
 • Nepalese gids & zijn ploeg.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • middag- en avondmalen in Kathmandu
 • fooien
 • visumkosten ($ 50 voor 30 dagen, of het equivalent in euro)
 • optioneel: extra kosten voor beklimming Damphus peak (climbing permit en extra kosten klimgids :$ 322)
 • evt. taxi en toegangsgelden in Kathmandu
 • evt. reisverzekering - een verzekering die opsporing en redding per helikopter dekt is verplicht.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Betty Moureaux


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 - de beklimming van Dhampus Peak is  à  maar optineel.
Klik hier voor meer uitleg over het stappertjessysteem.

Dit is een hooggebergte-trekking die gericht is op ervaren bergwandelaars. Ze loopt over goede paden die geen technische klimervaring vereisen, maar de hoogteverschillen zijn aanzienlijk. Een zeer goede fysieke conditie en een stevige dosis uithoudingsvermogen is dan ook vereist. Indien er op grote hoogte gebruik moet gemaakt worden van stijgijzers en er 'in cordée' moet worden gelopen (met klimgordel en musketons), wordt dat ter plekke uitgelegd.

De duur van de trekking, het dicht op elkaar leven in groepsverband, de beperkte privacy en het gebrek aan comfort vereisen bovendien een flexibele instelling. 

Hou er terdege rekening mee dat aanpassingen aan het programma nodig kunnen zijn in functie van veiligheid.  
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

In Kathmandu, Beni en Pokhara logeren we in een hotel. Tijdens de trekking slapen we in tweepersoonstenten.


Maaltijden

In Kathmandu, beni en Pokhara ontbijten we in het hotel. Over de lunch en het diner wordt ter plaatse beslist.

Tijdens een tententrekking worden alle maaltijden bereid door een kok en zijn keukenploeg. Er wordt bijzonder gelet op de variatie in de voeding, erg belangrijk tijdens een trekking:

 • Ontbijt: toast of chapati, jam, eieren, porridge, muesli, cornflakes, koffie, thee, warme chocola,...
 • Middag- en avondmaal: jakkaas, aardappelen, noedelssoep, spaghetti, gebakken kip, dhal bat (rijst, linzen, groenten), pannenkoeken, chapati's, popcorn, fruit, kroepoek,...
 • De ontbijten en middagmalen worden in de open lucht geserveerd.  Voor ’s morgens en ’s avonds zijn er tafels en stoeltjes voorzien.  ’s Middags wordt een grondzeil gelegd.
De basisgerechten zijn ‘dal’, ‘bhat’ en ‘tarkari’. Dal is een linzensoep van witte, rode of zwarte linzen, die wordt gegeten met bhat, gekookte of gestoomde witte rijst. Tarkari is een currie van één of meerdere groenten die wordt klaargemaakt op diverse manieren. In gebieden waar rijst schaars is of helemaal niet voorkomt (bv. in hooggelegen streken), eet men ‘thiro’, gekookte granen of gierst.

Bagagevervoer

Jij draagt enkel je dagrugzak. De dragers dragen de bagage op hun rug. Door het gewicht van hun lading, lopen dragers vaak trager dan de rest van de groep en komt de bagage soms later aan op de logiesplaats dan de groep. 


Vervoer

We vliegen voor deze reis met Emirates.

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
TK 1944Brussel 10/10/2020 14:55Istanbul 10/10/2020 19:15
TK 726Istanbul 10/10/2020 20:35Kathmandu 11/10/2020 06:25
TK 727Kathmandu 29/10/2020 12:25Istanbul 29/10/2020 18:20
TK 1941Istanbul 29/10/2020 20:10Brussel 29/10/2020 21:45

Het vervoer tussen Kathmandu en Beni en tussen Pokhara en Kathmandu gebeurt per bus. Van Beni naar Takam rijden we met 4x4 jeeps.


Klimaat

Algemeen

Het weer in Nepal is over het algemeen vrij stabiel en voorspelbaar. Het westen en noorden van Nepal zijn droog. Elders vallen de moessonregens in regel van eind juni tot half september, met als regel: hoe hoger in de bergen, hoe minder moessonregen. De rest van het jaar valt er sowieso bijna geen regen. In Kathmandu, op 1310 m, heerst een subtropisch klimaat met een gemiddelde dagtemperatuur van 16° in januari tot 27° in juli. Het lagere gebergte kent een gematigd klimaat met warme zomers en koele winters, waarbij de temperatuur zelfs ’s winters zelden onder nul gaat. Vanaf 4000 m kunnen we spreken van een hooggebergteklimaat. Je mag ervan uitgaan dat, naarmate je hoger gaat, de temperatuur ongeveer 0,7° per 100 m daalt in vergelijking met Kathmandu. Je houdt best rekening met lage tot zeer lage temperaturen ’s nachts. De Terai heeft een (sub)tropisch klimaat; het is er (zeer) warm en vochtig en de moesson valt hier met volle kracht.

In het najaar

De moessonregens eindigen normaal gezien half september, soms de eerste week of uitzonderlijk de tweede week van oktober. Het weer in oktober en november is droog; de lucht is helder en de bergzichten zijn fantastisch. Hogere passen zijn in oktober en november het makkelijkst te overschrijden. Begin november brengt vaak hevige sneeuwval op grotere hoogte, die kan duren tot half november. Binnenlandse vluchten naar afgelegen vliegvelden kunnen dan vertraging oplopen. Van half november tot half december betrekt de lucht overdag; de temperatuur ligt heel wat lager.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: Weatherbase.com  

Uitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • stevige reistas of duffel bag; ideaal is een waterdichte duffelbag
 • dagrugzak met goede sluiting en waterdichte hoes (voor de spullen die je overdag nodig hebt)
 • zak om de spullen die je tijdens de trekking niet nodig hebt in te stoppen en achter te laten in Kathmandu.

Op de trekking mag de bagage die gedragen wordt door de dragen max. 12 kg wegen. Al wat je nodig hebt tijdens de dag, draag je zelf. De dragers lopen nl. niet altijd aan hetzelfde tempo dan de groep.  

Schoeisel & kousen

 • stijgijzervaste bergwandelschoenen die bestand zijn tegen extreme koude (type D) indien je de klim naar Dhampus Peak denkt te doen
 • bergwandelschoenen type C of B indien je de beklimming van Dhampus Peak niet meedoet
 • lichte (sport)schoenen (voor ’s avonds en om in Kathmandu te dragen)
 • evt. slippers
 • wandel- of trekkingkousen
 • evt. reserveveters
 • getten
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen te wandelen.

Kampeeruitrusting

 • slaapzak (zeker tot –20°; kan gehuurd worden in Kathmandu aan ca. € 1 per dag maar Anders Reizen kan niet instaan voor de kwaliteit)
 • binnenslaapzak (hygiëne en koude)
 • slaapmatje van goede kwaliteit (door het trekkingsagentschap wordt ook een degelijk slaapmatje van ca. 4 cm dikte voorzien).

Kledij (tegen de koude in lagen werken)

 • luchtige wandelbroek (eventueel afritsbaar)
 • warme en soepele wandelbroek
 • wind- en waterdichte overbroek
 • wind- en waterdichte jas met kap en opstaande kraag 
 • donzen jas (kan ter plaatse gehuurd worden)
 • wollen trui of fleece
 • lichte trui
 • sneldrogende hemden en/of T-shirts 
 • muts
 • evt. balaclava
 • sjaal of buff
 • 2 paar handschoenen/wanten
 • zonnehoed of –pet
 • 1 set thermisch ondergoed (met lange onderbroek)
 • evt. short/bermuda

Verzorging

 • toiletgerief (minimum: zeep, shampoo - graag biologisch afbreekbaar - tandpasta, tandenborstel, kam, deodorant, nagelknipper, verfrissingdoekjes)
 • sneldrogende handdoeken
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor / aftersun
 • beschermende lippenstift (2 stuks)

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak

Klimmateriaal

 • stijgijzers
 • klimgordel
 • min. 2 musketons

Bovenstaande is enkel nodig indien je Dhampus Peak denkt te beklimmen

Diversen


 • degelijke zonnebril/hooggebergtebril (evt. met neusbescherming en zijkappen)
 • evt. oordopjes en oogmasker
 • alarmfluitje (aan dagrugzak te bevestigen)
 • wc-papier (ca. 2 rollen)
 • zak- of hoofdlamp + reservebatterijen
 • evt. energierijk snoepgoed, dextrose (‘druivensuiker’), chocolade, minute-soep, bouillonblokjes, snoep, gedroogd fruit, ...
 • evt. schoenvet of –spray (afhankelijk van het materiaal van je bergschoen)
 • evt. wandelstokken met ronde schijfjes eronder (sneeuw) + beschermdop
 • zakdoeken (stof / papier)
 • naaigerief (zeker ook sterke naaidraad)
 • veiligheidsspelden
 • evt. waspoeder, touw en wasspeldjes
 • evt. schrijf- en leesgerief
 • evt. reisspelletjes
 • paraplu
 • 1 à 2 hangsloten
 • isolatiedekentje (in dagrugzak).
 • iets om op te zitten tijdens de picknick.
Je begeleidster beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen 
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen 
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • vaseline
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Geld

De Nepalese munt is de roepie (NPR.) Het invoeren ervan is verboden.

Euro's wisselen doen we in Kathmandu. In Kathmandu en Pokhara kan je eveneens met betaalkaarten terecht aan geldautomaten. Kredietkaarten kunnen gebruikt worden om grotere uitgaven te betalen maar dit gaat vaak gepaard met extra-kosten).

Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.  

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: Currency/converter/


Formaliteiten

Reispas

Voor Nepal heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  6 maanden geldig zijn. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.

Visum

Je hebt eveneens een visum nodig, zijnde een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven. Bij reizen naar Nepal hoeft hiervoor vooraf niets te worden geregeld. Bij aankomst in de luchthaven van Kathmandu koop je voor $ 50 (of het equivalent in euro) een visum voor 30 dagen. Stop hiervoor ook 1 pasfoto in je handbagage.

Trekking permit

Voor de aanvraag van de trekking permit (de toelating vanwege de Nepalese overheid om in een bepaalde regio een trekking te ondernemen) heeft Anders Reizen een ingescande kopie van je reispas en van een pasfoto nodig. Je dient bij aankomst in Kathmandu ook 2 pasfoto’s af te geven aan onze lokale medewerker.

Tip

Maak een kopie of foto van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf.

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Nepal door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A 

Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank. 

Hepatitis B

In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Hoogteziekte

Kan optreden vanaf 2000 m en is een reëel gevaar tijdens trekkings is Nepal. Het treedt op ten gevolge van een slechte aanpassing van je lichaam aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Het heeft niets te maken met de graad van fysieke training, noch met het aantal keren dat je al op grote hoogte verbleef. Wie er in het verleden al last van had, loopt grote kans er blijvend last van te ondervinden. Het geneesmiddel Diamox (enkel te verkrijgen op doktersvoorschrift) zorgt voor een snellere acclimatisatie en kan evt. worden meegenomen op trekking (zeker aangeraden indien je al hoogteziek bent geweest). Onze Nepal-begeleiders, alsook de Nepalese gidsen, zijn op de hoogte van de gevaren van hoogteziekte. Ze geven raad op het vlak van preventie en weten ook wat te doen in geval hoogteziekte de kop opsteekt.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.

Achtergrondinformatie

 • J. Greenwald, De perfecte Boeddha, Al ruim tien jaar is de auteur gefascineerd door Nepal, het kleine koninkrijk in de Himalaya. Hoe meer hij ervan zag, hoe meer hij in de ban raakte van de mysterieuze Nepalese cultuur, die zo rijk is aan legenden, goden en godinnen. Hij beschrijft niet alleen de mystiek van het boeddhistische godendom, maar ook de personen die hij ontmoet, zoals heiligen, kunstsmokkelaars en op de vlucht geslagen journalisten.
 • J. Kincaid, Tussen de bloemen, In dit intrigerende reisverslag legt de auteur haar tocht door Nepal vast, waar zij en haar metgezellen op zoek gaan naar bloemzaden om thuis te planten. Ze tovert een wereld tevoorschijn die wemelt van kleurrijk leven en wordt gedomineerd door magnifieke bergen.
 • R. L’Anson, Nepal, Fotoboek met 400 foto’s genomen in de Kathmandu-vallei, Chitwan, Mustang Annapurna- en Everestregio.
 • R. Macfarlane, Hoogtekoorts / Het raadselachtig verlangen naar de hoogste top, Hoe komt het dat bergen zo tot onze verbeelding spreken? Waarom stellen bergsporters elk klimseizoen hun leven in de waagschaal? De auteur ontrafelt de relatie tussen mensen en bergen, en onze drang die bergen te overwinnen. Geleerden uit de Renaissance, negentiende-eeuwse fantasten, geologen en klimmers – allemaal hebben ze volgens Macfarlane bijgedragen aan de waardering voor het berglandschap. 
 • N. Meynen, Nieuwe wegen in de Himalaya,  De schrijver gaat op zoek naar het Nepal dat niet in brochures en reisgidsen staat.
 • M. Palin, Himalaya, Het resultaat van een zware reis van zes maanden door de Himalaya. Palin en zijn team klimmen o.a. naar het basiskamp van de Mount Everest op een hoogte van 5330 m.
 • J. Stephens, Nepal, een jaar aan de voet van de Annapurna, Terwijl haar man een ontwikkelingsproject leidt, verblijft Joy in een klein dorpje en leert de gebruiken kennen van haar dorpsgenoten. Een vaak humoristisch verhaal dat een duidelijke kijk geeft op hoe Nepalezen denken en handelen.
 • T. van Rijsewijk, Kumari, mijn dochter uit Nepal, Trees reisde helemaal alleen af naar Nepal. De onverwachte ontmoeting met het weesmeisje Kumari haalde haar wereld overhoop.

Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: