Mexico - Van Chiapas naar Yucatan in het spoor van de Maya's


16 dagen

6/11/2020 - 21/11/2020

prijs € 2870


Boek deze reis »

Mexico - Van Chiapas naar Yucatan in het spoor van de Maya's


16 dagen

6/11/2020 - 21/11/2020

prijs € 2870


Boek deze reis »

Mexico - Van Chiapas naar Yucatan in het spoor van de Maya's


16 dagen

6/11/2020 - 21/11/2020

prijs € 2870


Boek deze reis »

Mexico - Van Chiapas naar Yucatan in het spoor van de Maya's


16 dagen

6/11/2020 - 21/11/2020

prijs € 2870


Boek deze reis »

Mexico - Van Chiapas naar Yucatan in het spoor van de Maya's


16 dagen

6/11/2020 - 21/11/2020

prijs € 2870


Boek deze reis »
Groepsreis Mexico
Tijdens deze actieve cultuurreis gaan we op ontdekking bij de Maya’s in Zuid-Mexico. Onder de begeleiding van een ervaren Nederlandstalige reisbegeleidster die ter plaatse woont, bezoeken we niet alleen de historische Maya-sites, maar leren we eveneens de hedendaagse Maya-cultuur beter kennen. Ook minder bekende sites staan op het programma, net zoals gezellige stadjes, de uitbundige natuur van de jungle in Chiapas en het paradijselijke Isla Holbox.
Prijs: € 2870
Aantal dagen: 16 dagen
Reisnummer: 20MX1AAB2
Reisdatum: 6/11/2020 - 21/11/2020
Deelnemers: min. 6 - max. 13
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

70

72

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Charmante steden San Cristobal de las Casas, Campeche en Izamal
 • Maya-sites Yaxchilán, Bonampak, Palenque, Uxmal en Ek' Balam
 • Hedendaagse Maya-cultuur
 • Wandelen en bootje varen in de jungle van Chiapas
 • Isla Holbox: relaxen op z'n Caraïbisch
 • Lekker Mexicaanse eten

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis naar Mexico City.

Dag 2

Aankomst en aansluitend binnenlandse vlucht (1,5 u.) naar Tuxtla Gutierrez International Airport in Chiapas.

We gaan rustig ontbijten en hierna volgt een rit van anderhalf uur naar San Cristobal de las Casas, een aangename stad met een bijzondere sfeer in het hart van het hoogland van Chiapas. 

Hotel in San Christobal de Las Casas.

Dag 3

In de nabijgelegen regio Altos de Chiapas (2200 m) bezoeken we al wandelend 2 Tzotsil-dorpen. In San Juan Chamula beleven we van dichtbij hoe de Indiaanse ziel van de Maya-bevolking eeuwen van kolonisatie en moderniteit heeft overleefd. We bezoeken de kerk, waar we getuige zijn van voor ons vreemde geloofspraktijken, een mengeling tussen katholieke en Maya-rituelen.

In Zinancatan bezoeken we een bevriende weversfamilie en krijgen we te zien hoe de vrouwen mooie tassen, sjaals, enz. weven volgens een oude methode met een heupweeftouw. 

Hotel in San Christobal de Las Casas.

Dag 4

Vandaag begint de 5-daagse rondrit per minibus door het ongekende Chiapas. Tijdens korte en lange wandelingen ontdekken we hier schitterende panorama’s van bergen, rivieren en watervallen.

In de voormiddag bezoeken we het pottenbakkersdorp Amantenango  waar de vrouwen uitmuntende pottenbakkers zijn, en daarna wandelen we naar de indrukwekkende waterval van El Chiflón.

Overnachting in een eenvoudige cabaña aan meer van Tziscao.

Dag 5

Na het ontbijt maken we met een lokale gids een wandeling over heuvelachtig terrein en aanschouwen enkele van de 60 prachtige meren van Montebello, in verschillende tinten van azuurblauw tot smaragdgroen.

We lunchen bij een familie van koffieboeren en leiden ons ook rond op hun biologische koffieplantage.

In de namiddag rijden we naar een ecotoeristisch centrum, gelegen aan het beschermd natuurgebied Reserva de la Biosfera Montes Azules, waar zich apen, krokodillen, toekans, herten, enz. ophouden. Maar het is vooral de gekende geelvleugelara die men hier tracht te beschermen. 

Overnachting in een prachtige junglelodge.

Dag 6

In de ochtend bewonderen we de jungle vanaf de rivier tijdens een boottocht doorheen het reservaat Montes Azules en hopen we zoveel mogelijke vogels te kunnen spotten.

Na de middag rijden we in een 2-tal u. naar het dorpje Frontera Corozal, bij de Usumacinta-rivier die de natuurlijke grens vormt tussen Mexico en Guatemala. We slapen in een ecotoeristisch centrum, gerund door de lokale gemeenschap.

Overnachting in cabaña’s.

Dag 7

Vroeg in de ochtend vertrekken we naar de site van Yaxchilán. Een boottocht van 45 min. stroomafwaarts brengt ons erheen. In Yaxchilán heb je het gevoel een ontdekkingsreiziger te zijn. De gebouwen liggen verscholen in de jungle, compleet met apengebrul.

Na de middag rijden we in 45 min. naar Bonampak, een kleine site bekend omwille van de prachtige muurschilderingen waarvan sommige teruggaan tot de 8ste eeuw. 

Tenslotte rijden we in 30 min. naar het huis van Enrique, in het Lacandoon-dorp Lacanja, te midden van de jungle.

Overnachting in kleine lodge.

Dag 8

In de voormiddag gaan we op tocht in de jungle, langs de rivier en enkele watervallen. In dit prachtige kader is het heerlijk zwemmen.

Terug bij Enrique, genieten we van een lekkere lunch en rijden verder naar Palenque (2,5 u.). We nemen onze intrek in een mooi hotel met zwembad, midden in een tropische tuin.

Overnachting in een hotel.

Dag 9

Bezoek aan Palenque, het archeologisch complex waarvan de monumenten tot de mooiste en fijnst gedecoreerde van de gehele Maya-cultuur behoren.

Hierna volgt een transfer van 5 u. naar de prachtige stad Campeche. In de late namiddag, in het mooie licht van de dalende zon, verkennen we te voet het historische centrum van deze volledig ommuurde, quasi perfect geconserveerde 16de-eeuwse Spaans-koloniale stad met pastelkleurige huizen met gietijzeren balkons.

Overnachting in een hotel.

Dag 10

Transfer (2 u.) naar het Maya-dorp Muna. We gaan naar de markt en in het huis van Juan leren we 'pollo pibil' prepareren, kip gewikkeld in bananenblaren die je gaar laat worden in de grond.

Terwijl de kip gaart, kan je wat relaxen aan het hotelzwembad. Daarna keren we terug om ons gerecht op te eten.

Dag 11

Ochtendlijk bezoek aan de prachtige Maya-site Uxmal. De typerende Puuc-stijl is helemaal anders dan die van de sites die we al bezocht hebben. De mooi gedecoreerde gebouwen liggen erg harmonieus in de omgeving ingebed.

Een rit van een tweetal uur brengt ons naar een Maya-dorp voor de lunch. Hierna bezoeken we enkele 'cenotes', natuurfenomenen die typisch zijn voor deze regio. Het zijn poelen of grotten die met met kristalhelder water gevuld zijn en waarin je je heerlijk kan verfrissen. In de oude Maya-cultuur werden ze beschouwd als toegangspoorten tot de onderwereld. Oppassen geblazen dus...

Tegen de avond komen we aan in het magische stadje Izamal, waar alle gebouwen geel geschilderd zijn.

Overnachting in een B&B. 

Dag 12

Ooit was Izamal de belangrijkste plaats in cultus van Itzamná, de oppergod van de Maya's, en van zonnegod Kinich-Kakmó. Een tiental tempelpiramides waren opgedragen aan deze of andere goden. Het zijn deze gedurfde uitingen van aanbidding die de Spaanse bezetter ertoe brachten om Izamal uit te kiezen als locatie voor een enorm en indrukwekkend Franciscaans klooster. We maken een wandeling door het stadje, beklimmen een piramide en bezoeken het klooster en enkele ambachtsateliers.

Transfer naar het rustige stadje Valladolid (1,5 u.).

Overnachting in een hotel.

Dag 13-14

Bezoek aan de kleine site van Ek' Balam, met de hoge acropolis waarvan de muren versierd zijn prachtig beeldhouwwerk.

Een rit van 2 u. brengt ons naar het dorp Chiquilá, waar we de boot (30 min.) nemen naar Isla Holbox.

Holbox (uitgesproken als 'hoolbosh) is een klein eilandje dat het adjectief 'paradijselijk' ten volle verdient. Er zijn geen verharde wegen, dus ook geen auto's. Het eiland is 1,5 km breed en 48 km lang, waarvan 40 km ongerepte, maagdelijk witte stranden. We brengen hier ook dag 14 door en genieten van de hemelse rust. 

Overnachtingen in een hotel.

Dag 15

Transfer (ca. 2 u.) naar de luchthaven van Cancún, waar de terugreis naar België aanvangt.

Dag 16

Aankomst in Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 2870
Voorschot: € 870 per deelnemer

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • logies
 • transfers
 • maaltijden in Mexico
 • begeleiding, lokale gidsen en chauffeur.

Niet inbegrepen

 • inkomgelden van musea, bezienswaardigheden (ca. € 70)
 • fooien (ca. € 25)
 • dranken
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

De meeste wandelingen zijn . Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het stappertjessysteem.

Gezien het karakter van deze reis, is interesse voor de Maya-cultuur wenselijk, evenals enige zin voor avontuur en een soepele ingesteldheid, noodzakelijk voor een lange rondreis van dit type.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

In de steden en op Holbox overnacht je in comfortabele hotels, op basis van een tweepersoonskamer. In Tziscao, Guacamayas, Escudo Jaguar, Lacanja, Palenque en Izamal overnacht je in 'cabañas' of bungalows. Deze hebben privé-sanitair (met warm water). In Tziscao en Lacanja zijn het eenvoudige logies (wat minder aangekleed).


Maaltijden

We eten in het logies, bij lokale families, in open lucht (middagpicknick) en in plaatselijke restaurants.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je je dagrugzak.


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
AM 26Amsterdam 06/11/2020 22:25Mexico City 07/11/2020 03:30
AM 312Mexico City 06/11/2020 07:00 Tuxtla Guttierez 06/11/2020 08:40
AM 553Cancun 20/11/2020 20:05Mexico City 20/11/2020 21:50
AM 25Mexico City 20/11/2020 23:20Amsterdam 21/11/2020 17:00

Tijdens de reis verplaatsen we ons met privé-vervoer met chauffeur.


Reisperiode en klimaat

Mexico heeft een tropisch warm klimaat en kent grosso modo twee seizoenen, het droge seizoen van oktober tot mei en het regenseizoen van mei tot oktober. De beste reistijd is het droge seizoen. 

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg.

Je kan in bijna alle hotels kleren laten wassen.

Bagage

 • rugzak of reistas (geen harde koffer)
 • dagrugzak.

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • warme wollen trui of fleece
 • lichte hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • badpak/zwembroek 
 • short(s)

Verzorging

 • toiletgerief 
 • zwemhanddoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • bescher­mende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak

Diversen

 • zonnebril
 • zak- of hoofdlamp 
 • reisstekker (Mexico heeft een elektriciteitsnet van 110 V, dus afwijkend van de West-Europese standaard, en de stopcontacten zijn ook niet compatibel met onze stekkers; klik hier voor meer info)
 • evt. verdeelstekker (om 2 apparaten tegelijk op te laden)
 • evt. powerbank (om je telefoon-fotoapparaat oonderweg bij te laden
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. lange-vluchtenpakket: lectuur, denksportpuzzels, laptop/netbook/mp3, oordopjes, oogmasker, nekkussentje, toiletzak met mini-toiletgerief, oogdruppels, lippenbalsem, sokken en t-shirt.

Je begeleidster beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Reisdocumenten

Reispas

Voor Mexico heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet 6 maanden  geldig zijn.en reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Visum

Je hebt geen visum nodig.

Tip

Maak een kopie of foto van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf.


Geld

 • De munteenheid in Mexico is de peso. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: Currency converter.

 • Je kan in alle steden terecht aan bankautomaten (zowel met kredietkaarten als Visa en Mastercard, als met de gewone betaalkaart). Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.  

 • Je kan ook cash euro’s meenemen en deze ter plaatste laten wisselen. Of nog beter: een combinatie van cash en kaart.

Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Achtergrondinformatie

 • G. Green, De wetteloze paden van Mexico: In het voorjaar van 1938 begint de jonge Graham Greene aan een ontdekkingsreis door de binnenlanden van Mexico. Zijn eerste doel is om over de onderdrukking en vervolging van de katholieken te schrijven, maar het resultaat is een fascinerend verslag van al zijn avonturen, nu eens per boot, dan weer per trein of per vliegtuig, maar vaker nog per muilezel of te voet. Gaandeweg geeft Greene zich over aan de charmes van het prachtige landschap, de exotische, laconieke levensstijl en de gevarieerde bevolking van Mexico, en beschrijft hij deze op poëtische, beeldende wijze.
 • H. Herrera, Frida: roman over het leven en werk van de beroemde Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo.
 • R. Castellanos, Balún Canan: historische roman over het alledaags leven en conflicten tussen “blanken” en “Indianen” ten tijde van de grondhervormingen in Chiapas.
 • O. Paz, Het labyrint van de eenzaamheid: essay over de Mexicaanse ziel.
 • S. Roeling,Popul Vuh, het ‘scheppingsverhaal’ van de Maya’s.
 • I. Tree, Gehakte hagedis: boeiend reisverhaal dat een indringend en uniek beeld schept van een land vol extremen.

Vertrekinfo

Aangezien de begeleidster in Mexico woont, vindt er voor deze reis geen kennismakingsbijeenkomst plaats. Je krijgt alle info per mail doorgestuurd.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: