Aantal deelnemers
Dit is een begeleide groepsreis met min.
7
en max.
13
deelnemers.
Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
- twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
- zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
- 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.
Wandelniveau
Dit is een reis met wandelingen van niveau
tot 

. Kortere wandelingen, zoals in Andasibe-Mantadia (dag 2) en Parc d'Anja, zijn
, maar de eerste dagtocht in Tsaranoro (dag 7) en de trekking in Makay zijn van niveau 
. Deze tochten duren zo'n zo'n 5 à 6 uur en lopen over paden, soms over en tussen rotsen. Tijdens de trekking dienen we af en toe door een riviertje te waden of over een richel te lopen, maar blijven de hoogteverschillen beperkt. De tweede dagtocht in Tsaranoro (dag 8) daarentegen neigt wegens de hoogteverschillen (ca. 1.000 m), de aard van het terrein (gedeelten over hellende granietplaten waar je je met de handen aan een touw kan vasthouden) en de duur (7-8 uur) naar 

. Er is een lichter alternatief voor deze wandeling.
Wie last heeft van hoogtevrees, kan problemen ondervinden op de tweede wandeling in Tasaranoro.
Klik hier voor meer uitleg over het stappertjessysteem.
Houd ook rekening met de lange verplaatsingen op bepaalde dagen.
Je dient onvoorwaardelijk te beschikken over zin voor avontuur, een open geest en een flinke dosis relativeringsvermogen.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.
Logies
- 7 x comfortabel hotel
- 2 x houten chaletjes aan de rand van het regenwoud
- 1 x in een guesthouse
- 3 x in een kamp (lemen bungalows met eenvoudig privaat sanitair)
- 5 x kamperen in het wild, waarbij je zelf een lichte slaapzak dient te voorzien. Onze lokale agent voorziet tenten en matrasjes. Er is een eenvoudig toilet op de kampplaatsen aanwezig, maar verder zijn er geen voorzieningen. Wassen of douchen doen we met water uit de rivier.
Maaltijden
Het ontbijt gebruiken we in het logies en het avondmaal in het logies of in een restaurant. ’s Middags wordt er meestal gepicknickt.
Op de trekking gaat een kok mee die het eten klaarmaakt.
Bagagevervoer
Je draagt enkel je dagrugzak. Tijdens de trekking gaan er dragers mee voor de
bagage.
Vervoer
We rijden aanzienlijke
afstanden over soms 'avontuurlijke' wegen in een privé-bus en in jeeps. Dit kan best vermoeiend zijn. We maken ook gebruik van een ferry over de rivier en nemen op het einde van de reis een binnenlandse vlucht naar Tana.
Klimaat
De uitgestrektheid van het eiland en de verscheidenheid van de landschappen maken dat de klimaatverschillen op Madagascar groot kunnen zijn. Er heerst over het algemeen een tropisch klimaat dat echter sterk varieert naargelang de hoogteverschillen, de temperatuur en de hoeveelheid neerslag. Hoe hoger je komt, hoe koeler het is. Het hoogland, waarin steden als Antananarivo en Antsirabe liggen, heeft een vrij koel en nat klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur rond 18°. De westkust heeft van mei tot oktober een warm en droog klimaat. In de maanden november tot maart zijn er temperaturen van zo’n 24° in de bergen tot zo’n 35° aan de kust ('s nachts 14 tot 20°).
Madagascar heeft grosso modo 2 seizoenen. Het regenseizoen loopt van december tot april (de periode kan wat verschillen van streek tot streek), met bijkomend een heel kort regenseizoen in oktober. In november geniet je doorgaans van aangenaam en droog weer, en dankzij de regens van oktober liggen de rijstvelden er dan mooi groen bij. (Ook hier doet de klimaatverandering zich gevoelen en kan de regen vroeger of later zijn intrede doen dan gemiddeld het geval was tot enkele jaren geleden.) Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather
Reisuitrusting
Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je
hier.
Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.
Bagage
Schoeisel & kousen
- enkelomsluitende wandelschoenen
- sandalen/aanstekers voor 's avonds
- waterschoenen/sandalen
- wandelkousen
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én het spaart plaats in je bagage.
Kampeeruitrusting
Kledij
Kies voor lichte, sneldrogende kledij die het lichaam (incluis armen en benen) bedekt zonder aanspannend te zijn. Dat is het aangenaamst om te wandelen, beschermt tegen insectenbeten en is respectvol naar de lokale bevolking toe.
- soepele, luchtige (wandel)broek(en); afritsbaar is handig
- evt. short
- licht wind- en waterdicht jasje
- lichte trui of fleece voor 's avonds
- T-shirts/hemden
- degelijke zonnehoed of –pet
- zwemkledij
Verzorging
- handdoek, best van het sneldrogende type
- toiletgerief (graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
- zonnecrème met hoge beschermingsfactor
- vochtinbrengende crème
- beschermende lippenstift
Eet- en drinkgerei
Diversen
- zaklamp & reservebatterijen
- zonnebril
- wc-papier
- evt. wandelstokken
- evt. oorstoppen
- evt. verduisterend oogmasker
- evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
- evt. powerbank of extra batterijen
- in Madagascar wordt hetzelfde type stopcontact / stekker gebruikt als bij ons
EHBO
Je begeleidster beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
- evt. middel tegen reisziekte
- middel tegen tropische muggen- en andere insectenbeten op basis van Deet
- middel ter behandeling van insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
- pijnstillend en koortswerend middel
- middel bij maagkrampen
- middel bij maag- en darmklachten
- zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
- middel tegen blaren
- ontsmettende zalf
- pleistertjes van verschillende breedte
- verbanden (elastisch + niet elastisch).
Geld
De munt van Madagascar is de ariary. In banken in de meeste steden kan je euro’s omwisselen (euro heeft de voorkeur op dollar). De begeleider voorziet aan het begin van de reis ook een afspraak in het hotel met een geldwisselaar. Opgelet: soms worden biljetten met zelfs maar een klein scheurtje niet aanvaard. In de grote steden kan je met Visa of Mastercard geld opnemen bij een bankautomaat.
Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.
Formaliteiten
Reispas
Voor Madagascar heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de laatste dag van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.
Visum
Je hebt eveneens een toeristenvisum nodig. Dat kan je op voorhand online aanvragen, maar even goed ter plaatse bij aankomst op de luchthaven van Antananarivo. Voor deze groepsreis maken we gebruik van deze tweede optie.
Tip
Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.
Bijkomende informatie kan je vinden op:
http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland)
Gezondheid
Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Madagascar door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.
Hepatitis A
Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, laat zich best tegen hepatitis A vaccineren. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.
Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.
DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio).
Malaria
Madagaskar is een malaria risico land. Hoewel het daar niet zo veel voorkomt als op het vasteland, moet je je toch - vooral op het laagland en aan de kust - beschermen tegen malaria. Dit kan door een prophylaxis te nemen (zoals Malarone) of je op andere manieren goed te beschermen. Denk hierbij aan lange broek 's avonds, DEET-houdende muggenmelk, onder een muskietennet slapen (hoef je niet zelf mee te nemen) etcetera.
Knokkelkoortsen
In Madagascar kunnen dengue-en chikungunyakoorts voorkomen. Deze ziekten worden overgedragen door muggen die overdag steken. Er bestaat geen vaccin geschikt voor reizigers. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen toe te passen overdag.
Kennismaking
Voor deze reis is geen kennismakingsbijeenkomst voorzien aangezien de begeleider in Madagascar woont.
Wijzigingen
Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.
Opzegging van de overeenkomst door de reiziger
De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
- meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
- 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
- 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
- 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
- vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald.
Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.