Marokko - Trekking in het Rif: van blauw naar blauw


8 dagen

25/04/2020 - 2/05/2020

prijs € 1260


niet meer boekbaar

Marokko - Trekking in het Rif: van blauw naar blauw


8 dagen

25/04/2020 - 2/05/2020

prijs € 1260


niet meer boekbaar

Marokko - Trekking in het Rif: van blauw naar blauw


8 dagen

25/04/2020 - 2/05/2020

prijs € 1260


niet meer boekbaar

Marokko - Trekking in het Rif: van blauw naar blauw


8 dagen

25/04/2020 - 2/05/2020

prijs € 1260


niet meer boekbaar

Marokko - Trekking in het Rif: van blauw naar blauw


8 dagen

25/04/2020 - 2/05/2020

prijs € 1260


niet meer boekbaar
Groepsreis Marokko
Een verrassend groen en bebost laaggebergte, een mediterraan landschap van geurige valleien, kloven en riviertjes, de nabijheid van de Middellandse Zee… het Noord-Marokkaanse Rif is een wandelgebied eerste klasse. We stappen ‘van blauw naar blauw’, van de blauwe zee over de bergen naar de blauwe stad Chefchaouen.
Prijs: € 1260
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20MA1RFA1
Reisdatum: 25/04/2020 - 2/05/2020
Deelnemers: min. 6 - max. 9
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

50

54

29

68
Deelnemers in optie:

50

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Verrassend ruige bergen
 • Bossen van zilversparren, groene en kurkeiken
 • Sympathieke lokale gids die alle mooie plaatsen kent
 • Hartelijke ontvangst in de gîtes in kleine dorpjes
 • Pastelblauw stadje Chefchaouen

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,3

5 Beoordelingen

reviews van klanten

Een fantastische ervaring in een prachtige streek.

Jan L. -

Eerste ervaring voor mij - zeer geslaagd! Magische en gevarieerde landschappen, lekker eten, sportieve uitdaging, ontmoeting met de locale bevolking... Leervolle reis met een attente en vriendelijke begeleider, leuke Marokaanse gidsen en medereizigers! TOP!

Mireille D. -

Mooie reis door afwisselend landschap met traditionele dorpjes.

Wilma N. -

Algemene reistips

Dag 1

We vliegen van Brussel naar Tanger. Het startpunt van de tocht bevindt zich op een kleine 2 uur rijden, ergens aan de Middellandse Zee. Afhankelijk van het effectieve aankomstuur, kunnen we onderweg kort stoppen voor een bezoek aan de mooie medina van Tetouan.

Overnachting in een hotel aan de kust.

Dag 2

We zetten er meteen de pas in en wandelen tijdens het eerste traject al meteen 850 m de hoogte in. Maar echt extreem wordt het niet. De hoogste top van het Rif, Jebel Tidighine, is net geen 2500 m hoog en het hoogste punt dat wij aandoen is 1750 m.

De avond van dag 2 komen we terecht bij Ali, uitbater van de eerste in een reeks charmante gîtes.

Dag 3-6

We passeren lokale boeren, vrouwen op het veld, dorpsbewoners en kinderen. Ze begroeten ons met het Spaanse ‘ola’; in de turbulente geschiedenis van de Riffijnse Berbers speelt het nabije Spanje immers een grote rol. En wat is het hier mooi! Weiden, bossen vol zilversparren, wilde  groeiende pioenrozen, ruwe rotspartijen, riviertjes, her en der kuddes langharige geiten en overal bergtoppen. Af en toe vangen we een glimp op van de schitterend blauwe Middellandse Zee. Maar ook: overal plantages van kif, de lokale cannabis, die veel meer opbrengt dan de traditionele landbouw in een streek waar sowieso al niet veel te verdienen valt.

Dag 7

En dan zien we, met gemengde gevoelens, tussen de bergen ons eindpunt liggen: Chefchaouen, de ‘hoofdstad’ van het Rif. Het is even wennen aan de drukte, maar het mooie blauw van huizen, fonteinen, steegjes en balkonhekjes maakt veel goed. 

Dag 8

Transfer naar Tanger en terugvlucht naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1260
Voorschot: € 380 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. het ontbijt op dag 8
 • Nederlandstalige begeleiding
 • lokale Franstalige gids
 • huur muilezels.

Niet inbegrepen

 • dranken, behalve koffie of thee bij het ontbijt
 • evt. inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d.
 • fooien
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 9 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau , geschikt voor wie regelmatig aan sport doet. We wandelen ca. 5 tot 6 uur per dag, met regelmatig hoogteverschillen (waarvan 1x 750 m en 1x ca 900 m, dus eerder  à ). Doorgaans goede paden, maar af en toe rotsig.

Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren in een eenvoudig hotel aan de kust en in een charmant hotel in Chefchaouen.  

De overige nachten brengen we door in meerpersoonskamers in gîtes ('maison rural'), waar we keer op keer hartelijk ontvangen worden. Het zijn eenvoudige maar charmante logementen, met felgekleurde muren, mooie mozaïektegeltjes, gekleurde tapijten,... Klik hier om een kijkje te nemen in de gîte van Fatima. Er is overal douchegelegenheid, soms eenvoudig sanitair. Lakens en dekens zijn overal voorzien.


Maaltijden

We ontbijten in het logies. 's Avonds eten we in het logies of op restaurant. Het middagmaal is een picknick.

De Marokkaanse keuken in het algemeen is zeer gevarieerd en smaakvol, en er wordt rijkelijk gebruikt gemaakt van kruiden, specerijen, zout en suiker. Meestal nuttigt men ’s middags de hoofdmaaltijd. Het bekendst zijn tajines (stoofpot van vlees, vis of kip met groenten en saus), en couscousgerechten (griesmeel met een ragout van groenten, vlees en bouillon. Andere bekende gerechten zijn harira (een dikke soep met granen die ook als ontbijt wordt gegeten), mechouia (salade van geroosterde paprika en tomaat), briouats (kleine drie- of rechthoekige pakketjes met allerlei soorten vulling) en pastilla of b’stilla (een machtig en feestelijk gerecht met een kruidige vulling van duif en amandelen). Mechoui is een volledig lam of schaap dat in een ondergrondse klei-oven wordt bereid bij religieuze of familiefeesten. Bij elk maal eet men vers brood. 


Bagage

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, niet alleen makkelijk te hanteren in functie van het bagagevervoer maar ook voor jezelf. Je krijgt een bagagelabel van Anders Reizen op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje. De grote bagage wordt vervoerd door muilezels.


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
Voor deze reis vliegen we met Air Arabia
 VertrekAankomst
Brussel 25/04/2020 12:35Tanger 25/04/2020 13:30
Tanger 02/05/2020 14:45Brussel 02/05/2020 19:35
Het vervoer ter plaatse gebeurt met een privé-minibus.

Klimaat

Langs de kusten is de temperatuur het hele jaar door zacht en gelijkmatig. Hoe verder landinwaarts, hoe groter de temperatuurschommelingen, zowel tussen dag en nacht als tussen zomer en winter. In het Rif is het in deze periode aangenaam wandelweer en kan het nog regenen.

Verdere informatie over het klimaat per land en gemiddelde temperaturen per regio kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

Bagage

 • rugzak of reistas
 • dagrugzak (met overtrek)

Schoeisel & kousen

 • stevige, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen voor ’s avonds
 • wandelkousen

Tip: trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • wind- en waterdichte jas
 • wind- en waterdichte broek
 • (wandel)broeken
 • wollen trui of fleece
 • lichte trui
 • T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • bermuda tot aan de knie (geen short).

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Marokkanen.  Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek). Tip voor vrouwen: neem een grote sjaal mee, type pareo. Het neemt weinig plaats in in je dagrugzak en komt vaak goed van pas.

Verzorging

 • toiletgerief
 • handdoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • bescher­mende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles
 • evt. (zak)mesje
 • picknickbestek, -bord en -beker.

Diversen

 • zak- of hoofdlamp 
 • evt. oorstopjes (gesnurk)
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na muggen- en andere insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • pleistertjes van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen en in de luchthaven van Tanger en in Tetouan en Chefchaouen kan je geld afhalen bij een bankautomaat. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst" laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: Currency/converter


Formaliteiten

Reispas

Voor reizen naar Marokko heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet geldig zijn tijdens de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.

Tip

Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Bijkomende informatie kan je vinden op: Diplomatie.belgium (Op reis in het buitenland)


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Marokko door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

 • Marocmeteo
 • Visitmorocco.com (toeristische dienst)
 • T. Ben Jelloun - Gebed voor de afwezige (roman), Gewijde nacht (roman), Met neergeslagen ogen  (roman), Een gebroken man (roman)
 • Duivelse Liefdes (roman)
 • M. Chafik - Imazighen, De Berbers en hun geschiedenis
 • D. Chraibi - De beschaving is mijn moeder (roman)
 • H. De Haas - Aroemi, aroemi, een vreemdeling in Marokko (roman)
 • E.W. Fernea - Een straat in Marrakech (roman)
 • E. & H. Jouad - culture populaire de la medina
 • L. Lalami - Hoop en andere gevaarlijke verlangens (roman)
 • R. Lamrabet - Vrouwland (roman)
 • A. Maalouf - Leo Africanus (historische roman)
 • P. Mansfield - The Arabs (sociale, politieke en historische analyse van de Arabische wereld)
 • F. Mernissi - Het verboden dakterras (sociologische roman)
 • C. Nooteboom - Het geluid van zijn naam, Reizen door de islamitische wereld
 • H. Obdeijn, P. De Man & P. Hermans - Geschiedenis van Marokko (met o.a. aandacht voor de betrekkingen tussen Marokko en de Lage Landen)
 • G. Riemersma - Het land van zijn vader, de schrijfster is een Nederlandse die gehuwd is met een Marokkaan en een realistische kijk geeft op de verhoudingen/verschillen tussen de Marokkaanse cultuur en gebruiken en deze van onze Westerse wereld
 • K. Strobbe - De Gazellen, Marokkaanse vrouwen vertellen (ervaringen van Marokkaanse vrouwen in België)
 • G. Van camp - Mijn Marokko (reisverhaal)
 • S. Venema - Een man met suikerhaar, verhalen uit Marokko (reisverhaal).

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: