Marokko - Naar de top van de M'Goun


14 dagen

30/08/2020 - 12/09/2020

prijs € 1490


niet meer boekbaar

Marokko - Naar de top van de M'Goun


14 dagen

30/08/2020 - 12/09/2020

prijs € 1490


niet meer boekbaar

Marokko - Naar de top van de M'Goun


14 dagen

30/08/2020 - 12/09/2020

prijs € 1490


niet meer boekbaar

Marokko - Naar de top van de M'Goun


14 dagen

30/08/2020 - 12/09/2020

prijs € 1490


niet meer boekbaar

Marokko - Naar de top van de M'Goun


14 dagen

30/08/2020 - 12/09/2020

prijs € 1490


niet meer boekbaar
Groepsreis Marokko
De warme aardekleuren, de gelaagde structuur van het gesteente en de vruchtbare valleien maken deze stevige negendaagse trekking door het massief van de M’Goun een van de mooiste die je in Marokko kan ondernemen. Het is een pittig avontuur van hoog esthetisch gehalte, met de (facultatieve) beklimming van de M’Goun (4068 m) als kers op de taart.
Prijs: € 1490
Aantal dagen: 14 dagen
Reisnummer: 20MA1MGT1
Reisdatum: 30/08/2020 - 12/09/2020
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

56
Deelnemers in optie:

43

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Intense topbeklimming
 • Decennialange expertise in deze regio
 • Zeer ervaren lokaal team
 • Prachtige landschappen
 • Bezoek aan Marrakech

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Vlucht naar Marrakech en transfer naar het hotel. Vandaag en op dagen 2 en 13 hebben we ruimschoots de tijd om Marrakech te ontdekken, één van de ‘keizerlijke steden’ die gesticht werd in 1062 door de Almoraviden aan de voet van de Hoge Atlas. De Almoraviden maakten haar tot hoofdstad van hun rijk dat zich uitstrekte tot Zuid-Spanje, waardoor de afgelegen woestijnstad een ‘touch’ kreeg van de verfijnde Andaloesische cultuur. Minder dan een eeuw later namen de Almohaden het roer over en zij bouwden in 1162 de statige en imponerende Koutoubia-moskee, één van de belangrijkste bouwwerken in de Noord-Afrikaanse architectuur, met een minaret van 67,5 m hoog. Vanaf het Jemaa El-Fnaa-plein kunnen we de historische medina verkennen. Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn:

 • De Ben Youssef Medersa (12de eeuw), één van de grootste van Marokko én volledig toegankelijk voor het publiek. Mooi staaltje van religieuze architectuur, versierd met bewerkt Carrara-marmer en cederhout.
 • De Sa’adische graven, laat 16de-eeuwse mausolea voor de Sa’adische sultans en hun familie.
 • Het Bahia-paleis, een sprookjesachtig paleis-met-tuinen, gebouwd in de 19de eeuw door de vizier (en voormalige slaaf) Bou Ahmed.
 • Het Museum voor Marokkaanse kunst, met vooral een prachtige collectie tapijten en Berberkunstvoorwerpen.

We gaan shoppen in de soeks en ’s avonds wandelen we rond op het Jemaa Al Fna-plein, het kloppende hart van de stad. Er heerst een drukte van jewelste. Eetkraampjes worden er afgewisseld met opvoeringen van acrobaten, verhalenvertellers, slangenbezweerders en muzikanten.

Dag 2

Verder bezoek aan Marrakech.

Dag 3

Vanuit Marrakech rijden we zuidoostwaarts naar El Qal’at M’Gouna. Onderweg bezoeken we één van de kasba’s die op onze weg liggen, bv. Taourirt.

We logeren in de sobere, stijlvolle kasba van Mohammed en zijn broers, waar we na zovele jaren kind aan huis zijn. De kasba is hoog gelegen aan de rand van El Qal’at M’Gouna en kijkt uit over de Rozenvallei, met in de verte de besneeuwde toppen van het M’Goun-massief. Het stadje is vooral bekend omwille van de nabijgelegen Rozenvallei en het geurige water dat gedistilleerd wordt uit de blaadjes van de Damasceense rozen.

Dag 4

We rijden tot bij het startdorp van de trekking, Hdida, ten zuiden van het M’goun-massief. De korte rit is mooi; het groen van de dadelpalmbossen staat in fel contrast met de donkerbruine muren van de lemen kasbadorpen. De tocht van vandaag brengt ons door een smalle kloof die leidt naar Alemdoum, waar we overnachten in een gîte.

‘s Avonds maken we kennis met de ploeg die ons de volgende dagen zal vergezellen. Wij komen hier al meer dan 30 jaar. Niet alleen zijn de mensen ter plaatse onze vrienden geworden, samen met hen hebben wij een expertise en ervaring opgebouwd die uniek is in Vlaanderen.

Dag 5

In de –relatieve– koelte van de ochtend wandelen we opnieuw door een kloof en daarna langs een rist van kasbadorpen. Deze kasba’s zijn, hoe primitief ook, juweeltjes van harmonie tussen cultuur en natuur, prachtig ingeplant in het landschap. Achter de metershoge muren gaat het leven traag en onveranderd verder. Even voorbij de kasba van Tichki slaan we voor het eerst onze tenten op.

Dag 6

De Asselda-pas (2850 m) is de eerste pas die we, samen met de muilezelkaravaan, moeten overwinnen. De liefhebbers kunnen van op de pas doorklimmen naar de top van de Asselda (2984 m). Het zicht op de flanken van de M'Goun is van hieruit overweldigend.

Dag 7

Een lange tocht over een rotsige bergkam leidt ons naar het bronnenplateau van de Timatras (2930 m). Onze bivakplaats is ronduit verbluffend gelegen. Dit is een oase van rust, omgeven door bizarre rotsformaties. Meer dan 1000 m boven ons, zien we de (besneeuwde) kam van de M’Goun.

Dag 8

Voor dag en dauw kunnen de liefhebbers de klim naar de M’Goun (4068 m) aanvatten. Langs grote ‘cirques’ lopen we tot op de top. Technisch gezien is deze klim gemakkelijk; wél vergt het een vrij zware fysieke inspanning en kan het bar koud en winderig zijn. Losse stenen en mogelijke sneeuw kunnen het extra lastig maken. Maar op de top heb je bij helder weer zicht op het Toebkal-massief in het oosten. In zuidelijk richting zie je bij helder weer en het Saghro-massief dat zich uitstrekt tot aan de Sahara.

Deelnemers die de M’Goun niet wensen te beklimmen, hebben vandaag een rustdag. We slapen op dezelfde bivakplaats als gisteren.

Dag 9

Na de inspanning van gisteren, houden we het eerder makkelijk vandaag met een kort traject in de richting van de Tessaout-vallei. We zijn voortdurend omgeven door steile rotsen en bergflanken in eindeloze kleurenvariaties.

Wie nog energie over heeft kan na de lunch de stapschoenen opnieuw aantrekken voor een facultatieve tocht.

Dag 10

We dalen af naar de vruchtbare Tessaout-vallei en passeren kleine dorpjes die tegen de rotswanden zijn aangebouwd. Na de middag maken we een (facultatieve) wandeling in de Tessaout-kloof, waarvan de wanden op sommige plaatsen meer dan 1000 m boven ons uittorenen.

Onze kampplaats ligt op een schitterend uitkijkpunt, zo’n half uurtje boven de rivier en vlakbij een waterbron.

Dag 11

We klimmen verder naar de Rouguelt-pas (3050 m), de laatste ‘hindernis’ op weg naar de Bougmez-vallei. Vandaag volgen we weinig belopen paden en blijven lang hoog alvorens naar de Bougmez-vallei af te dalen tot het dorp Ifri n-Ayt Kerfala (2163 m). Vervolgens klimmen we weer geleidelijk aan omhoog tot onze mooi gelegen kampplaats (2325 m).

Dag 12

We sluiten onze trekking af met een mooie wandeling doorheen een glooiend en alsmaar groener wordend landschap. Na een laatste lange en steile afdaling bereiken we de Bougmez-vallei. In hun thuisdorp Agouti, nemen we afscheid van de muilezeldrijvers.

Overnachting in een gîte in Agouti.

Dag 13

Transfer naar Marrakech en verder bezoek. We kunnen wat gaan rondwandelen in de  moderne districten Guéliz en Hivernage, die een heel ander, hedendaags en trendy gezicht van Marrakech laten zien. Ook een bezoek aan de wondermooie Jardin Majorelle behoort tot de mogelijkheden. 

Dag 14

Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1490
Voorschot: € 450 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 14
 • gebruik keukenuitrusting en tenten
 • begeleiding, gids en drijvers
 • huur muilezels.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d.
 •  fooien (ca. € 40)
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau , waarvoor een goede fysieke conditie en enig uithoudingsvermogen vereist is en je best geen hoogtevrees hebt.Tijdens de 9-daagse trekking we zo’n 5 tot 7 uur per dag en zijn de hoogteverschillen vaak groot. We volgen uitsluitend paden, die vaak over losse stenen lopen. Het laatste uur naar de M’Goun-top is steil en verloopt over steengruis.

(Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.)
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

In Marrakech overnachten we in een hotel in het centrum (3 x) en in El Qal’at M’Gouna in een kasbahotel (1 x). Tijdens de tocht slapen we in  in tweepersoonstenten (7 x) en in sobere gîtes (2 x), eenvoudige dorpshuizen met 1 of 2 ruime kamers met matrassen en zeer basic sanitair. 

 


Maaltijden

 • In Marrakech eten we in het logies en/of in een restaurant en in El Qalat M’Gouna eten we in het logies.
 • Het eten tijdens de tocht wordt door de kok en de drijvers klaargemaakt. Tenminste eens per dag eten we warm (doorgaans 's avonds); het middagmaal is gewoonlijk een koude schotel en fruit. We gebrui­ken zoveel verse groenten en fruit als mogelijk. Er wordt sterk gelet op de hygiëne. Alcohol is tijdens de tocht niet verkrijgbaar. Water is voldoende voorhanden.
 • De Marokkaanse keuken in het algemeen is zeer gevarieerd en smaakvol, en er wordt rijkelijk gebruikt gemaakt van kruiden, specerijen, zout en suiker. Meestal nuttigt men ’s middags de hoofdmaaltijd. Het bekendst zijn tajines (stoofpot van vlees, vis of kip met groenten en saus), en couscousgerechten (griesmeel met een ragout van groenten, vlees en bouillon. Andere bekende gerechten zijn harira (een dikke soep met granen die ook als ontbijt wordt gegeten), mechouia (salade van geroosterde paprika en tomaat), briouats (kleine drie- of rechthoekige pakketjes met allerlei soorten vulling) en pastilla of b’stilla (een machtig en feestelijk gerecht met een kruidige vulling van duif en amandelen). Mechoui is een volledig lam of schaap dat in een ondergrondse klei-oven wordt bereid bij religieuze of familiefeesten. Bij elk maal eet men vers brood. 

Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak en wordt de bagage door muilezels vervoerd.


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
AT839Brussel 30/08/2020 06:00Cassablanca 30/08/2020 07:50
AT 419Cassablanca 30/08/2020 09:25Marrakech 30/08/2020 11:00
AT412Marrakech 12/09/2020 16:25Cassablanca 12/09/2020 18:00
AT832Cassablanca 12/09/2020 19:55Brussel 12/09/2020 23:35

Het vervoer ter plaatse gebeurt per minibus.


Klimaat

Tijdens deze reis mag je er van uitgaan dat het overdag warm wordt in Marrakech en in de valleien. In de kloven is er echter schaduw en je kan je vaak verfrissen in het water. Eens boven 1500 m, wordt het gaandeweg minder warm en kan het ’s nachts fris tot koud worden. Regen is  mogelijk.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Uitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen/Missie Formidabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg. 

Bagage

 • stevige reistas
 • overtrek (b.v. grote vuilniszak) om je reistas in te stoppen of mee te omwikkelen tijdens het  vervoer op de ezelruggen
 • dagrugzak
 • tasje om de zaken in te steken die je niet meeneemt op trekking en die je in het hotel in Marrakech kan achterlaten

Schoeisel & kousen

 • bergwandelschoenen
 • lichte schoenen (voor Marrakech en ’s avonds)
 • wandelkou­sen
 • watersandalen

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én het spaart plaats in je bagage.

Kampeeruitrusting

 • warme slaapzak
 • degelijk isolerend slaapmatje

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • warme wind- en waterdicht jas
 • wollen trui of fleece
 • T-shirts
 • bermuda
 • ondergoed
 • zonnehoed of –pet
 • handschoenen
 • muts
 • sjaal

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Marokkanen.  Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij. Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon (en in dit geval ook tegen de kou) beschermt.

Verzorging

 • handdoek, best van het sneldrogende type
 • toiletgerief  (graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak (min. 1,5 l)
 • evt. (zak)mesje (kan van pas komen tijdens de picknick)

Diversen

 • zaklamp & reservebatterijen
 • zonnebril
 • wc-papier
 • evt. wandelstokken
 • evt. speelkaarten of reisspelletjes (voor ’s avonds)
 • evt. oorstoppen
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • evt. powerbank of extra batterijen
 • handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na muggen- en andere insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • pleistertjes van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

 • De Marokkaanse munt is de dirham. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: Currency/converter/
 • Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren.
 • Je kan cash euro’s meenemen en ter plaatse wisselen.
 • In de luchthaven en in Marrakech kan je geld afhalen bij een bankautomaat. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst" laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.

Formaliteiten

Reispas

Voor Marokko heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet geldig zijn tijdens de duur van de reis.

Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.

Tip

Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland)

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Marokko door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio).

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Hoogteziekte

kan optreden vanaf 2000 m ten gevolge van een slechte aanpassing van je lichaam aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Het heeft niets te maken met de graad van fysieke training, noch met het aantal keren dat je al op grote hoogte verbleef. Wie er in het verleden al last van had, loopt grote kans er blijvend last van te ondervinden. Het geneesmiddel Diamox (enkel te verkrijgen op doktersvoorschrift) zorgt voor een snellere acclimatisatie en kan evt. worden meegenomen op trekking (zeker aangeraden indien je al hoogteziek bent geweest). Onze begeleid(st)ers, alsook de lokale gidsen, zijn op de hoogte van de gevaren van hoogteziekte. Ze geven raad op het vlak van preventie en weten ook wat te doen in geval hoogteziekte de kop opsteekt.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

 • www.marocmeteo.ma
 • www.visitmorocco.com (toeristische dienst)
 • www.jeuneafrique.com (actualiteit)
 • travel.nationalgeographic.com (foto’s)
 • S. Adolf, Steven - Marokko achter de schermen; de wedloop voor een betere toekomst. 
 • T. Ben Jelloun  - Gebed voor de afwezige (roman), Gewijde nacht (roman), Met neergeslagen ogen  (roman), Een gebroken man (roman), Duivelse Liefdes (roman)
 • M. Chafik - Imazighen, De Berbers en hun geschiedenis
 • D. Chraibi - De beschaving is mijn moeder (roman)
 • H. De Haas - Aroemi, aroemi, een vreemdeling in Marokko (roman)
 • E.W. Fernea - Een straat in Marrakech (roman)
 • E. & H. Jouad - culture populaire de la medina
 • L. Lalami - Hoop en andere gevaarlijke verlangens (roman)
 • R. Lamrabet - Vrouwland (roman)
 • A. Maalouf - Leo Africanus (historische roman)
 • P. Mansfield - The Arabs (sociale, politieke en historische analyse van de Arabische wereld)
 • F. Mernissi - Het verboden dakterras (sociologische roman)
 • C. Nooteboom - Het geluid van zijn naam, Reizen door de islamitische wereld
 • H. Obdeijn, P. De Man & P. Hermans - Geschiedenis van Marokko (met o.a. aandacht voor de betrekkingen tussen Marokko en de Lage Landen)
 • G. Riemersma - Het land van zijn vader, de schrijfster is een Nederlandse die gehuwd is met een Marokkaan en een realistische kijk geeft op de verhoudingen/verschillen tussen de Marokkaanse cultuur en gebruiken en deze van onze Westerse wereld
 • K. Strobbe - De Gazellen, Marokkaanse vrouwen vertellen (ervaringen van Marokkaanse vrouwen in België)
 • G. Van camp - Mijn Marokko (reisverhaal)
 • S. Venema - Een man met suikerhaar, verhalen uit Marokko (reisverhaal).

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: