Litouwen & Letland - Natuur en cultuur tussen Vilnius en Riga


11 dagen

6/08/2020 - 16/08/2020

prijs € 1690


niet meer boekbaar

Litouwen & Letland - Natuur en cultuur tussen Vilnius en Riga


11 dagen

6/08/2020 - 16/08/2020

prijs € 1690


niet meer boekbaar

Litouwen & Letland - Natuur en cultuur tussen Vilnius en Riga


11 dagen

6/08/2020 - 16/08/2020

prijs € 1690


niet meer boekbaar

Litouwen & Letland - Natuur en cultuur tussen Vilnius en Riga


11 dagen

6/08/2020 - 16/08/2020

prijs € 1690


niet meer boekbaar

Litouwen & Letland - Natuur en cultuur tussen Vilnius en Riga


11 dagen

6/08/2020 - 16/08/2020

prijs € 1690


niet meer boekbaar
Groepsreis Litouwen & Letland
De Baltische staten blijven voor velen nog onbekend terrein. Deze reis laat je de mooiste plaatsen van Letland en Litouwen zien. Naast een bezoek aan hoofdsteden Vilnius en Riga, gaan we wandelen in enkele van de mooiste natuurgebieden en genieten van de frisse lucht. En zo begrijpen we al snel waar de Letse en Litouwse liefde voor de natuur en verbondenheid met het buitenleven vandaan komt. 
Prijs: € 1690
Aantal dagen: 11 dagen
Reisnummer: 20LT1LLA2
Reisdatum: 6/08/2020 - 16/08/2020
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

54

63
Deelnemers in optie:

56

51

52

64

66

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,2

24 Beoordelingen

reviews van klanten

Mooie, afwisselende reis en leuke kennismaking met 2 minder gekende landen.

Marleen S. -

Mooie lichte wandelingen in prachtige bossen en langs meren en waterlopen. Ook de hoofdsteden zijn een aanrader met prachtige historische gebouwen. Ideale reisperiode waardoor we 2 midsummernights festivals konden mee maken.

Fred D. -

Ik heb een zeer leuke reis gehad.

Peggy H. -

Evenwichtige combinatie van natuur en cultuur, een ontspannende reis met goed ritme, die ons in contact bracht met een nogal onbekend stuk Europa en 2 prachtige hoofdsteden.

François B. -

Algemene reistips

Dag 1-2

Vlucht van Brussel naar Vilnius.

Vandaag en morgen nemen we tijd voor een bezoek de hoofdstad van Litouwen die gebouwd is op zeven heuvels. We kuieren door het kleurrijke oude centrum (Unesco-werelderfgoed) - met een verscheidenheid aan kerken, de oude universiteit en de ‘republiek’ (wijk) Uzipus –, door heden en verleden, langs Zappa en Mindaugas.

Twee maal overnachting in Vilnius.

Dag 3

We verlaten Vilnius en rijden 100 km westwaarts naar Kaunas, de tweede stad van Litouwen. Onderweg houden we halt bij het kasteel van Trakai, schilderachtig gelegen in het merengebied. We brengen een bezoek aan het kasteel, dat een belangrijke politieke en militaire rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Litouwen en leren over de Karaïeten, een Joods-Turkse etnische minderheid die ooit in en rond Trakai leefde. De liefhebbers proeven een 'kibinai ', een heerlijk lokaal pasteigebakje.

We rijden verder naar Kaunas, een erg aangename stad aan de samenvloeiing van twee rivieren. Na aankomst maken we een wandeling van een uur of 2 in de laguna van Kaunas, waar zowel te genieten valt van het prachtige oeverlandschap als het waardevol cultureel erfgoed. Na de wandeling is er tijd om rond te struinen in het historische centrum van Kaunas.

Overnachting in Kaunas.

Dag 4

We zetten onze tocht (2,5 u.) westwaarts richting kust verder. In Rusne stappen we uit voor de verkenning per privé-boot van het regionaal park van de Nemuna-delta, een waterrijk gebied van rivieren, meren en moerassen en een paradijs voor vogelliefhebbers. Dan verlaten we de delta en varen de lagune over naar het pittoreske vissersdorp Nida, gelegen op het schiereiland Koerse Schoorwal.

Overnachting in een mooi hotel in Nida.

Dag 5

Vanuit het pittoreske vissersdorp Nida ondernemen we een strand-, bos- en duinenwandeling in het bijzondere nationaal park van de Koerse Schoorwal. Dit langgerekte schiereiland, 98 km lang en nauwelijks 0,5 tot 5 km breed, behoort half tot Litouwen en half tot het Russische Kaliningrad. Ook de Duitse auteur en Nobelprijswinnaar Thomas Mann voelde zich aangetrokken door dit oud-Pruisische landsgedeelte en liet er een zomerhuis bouwen in de stijl van de streek.

Tweede overnachting in Nida.

Dag 6

Noord- en landinwaarts ligt Zemaitija nationaal park, een prachtig gebied van meren en wouden met een uitzonderlijk dierenleven en een rijk cultureel erfgoed. Talrijke houten kapelletjes en kruisen getuigen van de speciale band tussen devotie en volkskunst. Een facultatieve fietstocht van een 25-tal km met wandelingetjes naar bijzondere plekken rond het meer van Plateliai geeft een goed beeld van dit park. Het meer is bij de lokale bevolking erg populair voor watersporten en je ziet er ook vele ooievaarsnesten (die geluk en voorspoed zouden brengen en behoeden tegen onweer en bliksem).

Overnachting in een hotel aan het meer van Plateliai.

Dag 7

Vandaag verlaten we Litouwen en rijden Letland binnen. Einddoel is Sigulda, maar een goed half uur nadat we de grens zijn overgestoken houden we halt in het woud van Pokaini, dat bezaaid is met hopen stenen waarvan men tot nu toe niet weet waarom ze daar ooit zijn terechtgekomen. Mensen worden al eeuwenlang door dit bos aangetrokken en schrijven de stenen allerlei energetische (of zelfs kwaadaardige) krachten toe. We nemen zelf de proef op de som en maken er een wandeling van 5 km. 

Wie niet in de ban van de stenen is geraakt, reist na de wandeling mee verder. Maar nog rijden we niet tot Sigulda, want op onze weg ligt het veenmoeras van Cena. Je kan er een knappe, 5 km-lange wandeling maken over een plankenpad en het zou zonde zijn om deze kans niet te grijpen.

Nog een goed anderhalf uur rijden en we bereiken Sigulda, een aangenaam historisch stadje en onze verblijfplaats voor de komende 2 nachten.

Dag 8

In Gauja ligt het oudste nationaal park van Letland rond de gelijknamige rivier. Ook hier vinden we dat aantrekkelijk samengaan van ongerepte natuur, biologische diversiteit, historische landschappen en cultureel erfgoed. We maken een pittige tocht langs de rivier naar de Gutmans grot en het dorpje Krimulda.

Tweede overnachting in Sigulda.

Dag 9-10

Per trein reizen we naar Riga, de parel aan onze Baltische kroon. Riga is de grootste van de 3 Baltische hoofdsteden en de enige echte metropool in de regio, met een historische centrum om u tegen te zeggen. Alleen al voor de honderden goed bewaarde huizen in Jugendstil is deze stad een bezoek waard.

Dag 11

Transfer naar de luchthaven en terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1690
Voorschot: € 510 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 11
 • transfers
 • Nederlandstalige begeleiding
 • luchthaventaksen
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • inkomgelden
 • dranken
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een culturele wandelreis van niveau  en  (je vindt hier meer uitleg over het stappertjessysteem). Het gaat om  aangename wandelingen met geringe hoogteverschillen.

Gezien het type reis, is enige culturele interesse wenselijk.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren in centraal gelegen middenklassehotels.


Maaltijden

Het ontbijt nemen we in het logies, het middagmaal is meestal een picknick die we zelf aankopen en het avondmaal nuttigen we in het logies of op restaurant.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
Voor deze reis vliegen we heen met Polish Airlines (code LOT) en terug met Air Baltic (code BT).
 VertrekAankomst
LO236Brussel 06/08/2020 10:20Warschau 06/08/2020 12:20
LO779Warschau 06/08/2020 14:10Vilnius 06/08/2020 16:15
BT603Riga 16/08/2020 16:40Brussel 16/08/2020 18:05

Ter plaatse maken we gebruik van een privé-bus en -boot, trein en taxi.

Hou rekening met vele en soms lange verplaatsingen, die echter onderbroken worden door bezoeken en wandelingen onderweg.


Klimaat

Het klimaat is vergelijkbaar met dat van Scandinavië, dus met vaak mooie zomers. Hou echter rekening met verschillende weertypes en voorzie je hier op qua kledij. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: accuweather


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak + waterdichte hoes (of een stevige plastiek zak waarin je de inhoud verpakt vooraleer het in het dagrugzak te stoppen)

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen (voor 's avonds)
 • wandelkousen
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas en evt. (over)broek
 • wollen trui of fleece
 • lichte trui
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • evt. zwemkledij
 • short/bermuda.

Tip: Het is aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon en/of insectenbeten (ook teken!) beschermt (T-shirt met mouwen, lange broek). Tip voor vrouwen: neem een grote sjaal mee, type pareo. Het neemt weinig plaats in in je dagrugzak en komt goed van pas bij het bezoek van religieuze plaatsen.

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles (min. 1 liter)
 • picnickbord, - bestek en -beker
 • evt. (zak)mesje

 Diversen

 • evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Formaliteiten

Voor reizen naar Litouwen en Letland volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie of foto van je identiteitskaart en bewaar deze apart.


Geld

De munteenheid in beide landen is de euro. Met betaalkaarten kan je in de luchthaven en in de grotere plaatsen geld uit de muur halen. Ook kredietkaarten kan je op vele plaatsen gebruiken. Het is uiteraard het makkelijkst indien je geld van hieruit meeneemt (richtbedrag 100 euro).

Gezondheid

Gezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: