Indonesië - Java en Bali


16 dagen

4/04/2020 - 19/04/2020

prijs € 2190


niet meer boekbaar

Indonesië - Java en Bali


16 dagen

4/04/2020 - 19/04/2020

prijs € 2190


niet meer boekbaar

Indonesië - Java en Bali


16 dagen

4/04/2020 - 19/04/2020

prijs € 2190


niet meer boekbaar

Indonesië - Java en Bali


16 dagen

4/04/2020 - 19/04/2020

prijs € 2190


niet meer boekbaar

Indonesië - Java en Bali


16 dagen

4/04/2020 - 19/04/2020

prijs € 2190


niet meer boekbaar
Groepsreis Indonesië
Deze reis is een mooie kennismaking met de gevarieerde schoonheid van de Indonesische archipel. Startpunt is het Javaanse Yogyakarta met lokale marktjes, de Borobodur en de tempels van Prambanan, een fietstocht door de rijstvelden. Dan trekken we naar het oosten van Java voor een weergaloze vulkaanervaring. Tijd om over te steken naar het groene eiland Bali, met zijn levendige en kleurrijke hindoe-cultuur, zalige stranden en heerlijke keuken. We beginnen in Lovina aan de kust en eindigen in de kunstenstad Ubud. Maar we verblijven ook enkele dagen in het minder bezochte Oost-Bali, waar we te voet en per fiets de kleine dorpen ontdekken in een diepgroen landschap van kunstige rijstterrassen.
Prijs: € 2190
Aantal dagen: 16 dagen
Reisnummer: 20ID1JBB1
Reisdatum: 4/04/2020 - 19/04/2020
Deelnemers: min. 6 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

57

58

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Cultuur in Yogyakarta
 • Borobodur en Prambanan
 • Vulkaanwandelen op Bromo en Kawah Ijen
 • Bali actief én relax

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,7

7 Beoordelingen

reviews van klanten

Prima reis, zeer boeiend en afwisselend, zowel natuur als cultuur, wandelen, fietsen. Zalige gids met veel kennis van het land.

Laurette V. -

Heel leuke reis, veel mooie dingen gezien, goeie gids, wel een druk programma voor 2 weken.

Jan B. -

Een zeer groen-schone, boeiende, afwisselende ontdekkingsreis doorheen Oost-Java en Bali qua cultuur en natuur en eten met een schitterende reisleider van ginder die de talen van Java en Bali spreekt en de groep volledig in het Nederlands kan begeleiden, alsook beroep kan doen op zijn kennis van de Engelse taal. Een niet te onderschatten vermoeiende reis op korte tijdspanne die toch een passende soepelheid naar geest en lichaam vraagt.

Hilde T. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Yogyakarta.

Dag 2

Aankomst in Yogyakarta en transfer naar het aangename guesthouse in het zuiden van de stad waar we 4 nachten slapen. Het telt 14 kamers, allen gelegen rondom een kleine tuin met zwembad.

Als de tijd het toelaat maken we eventueel al een eerste wandeling door de stad. Yogyakarta is de ‘hoofdstad’ van de traditionele Javaanse cultuur en zetel van de ‘kraton’. Dit voormalig 18de-eeuws sultanpaleis is het hoogste gerechtshof van Indonesië.

Dag 3

We zetten onze ontdekking van Yogya verder per ‘becak’ (fietstaxi). Wat staat er zoals op het programma?

 • Taman Sari, een prachtig lusthof dat eertijds werd aangelegd voor de sultan en zijn familie
 • De Kraton.
 • De uitgestrekte markt Pasar Beringharo, waar zich ook de 200 jaar oude moskee Mesjid Agung.
 • Kennismaking met de beroemde batikcultuur van Yogya (sinds 2009 op de lijst van Unesco-werelderfgoed) en heel veel nieuwe producten (waaronder onbekende groenten en fruit), waarbij we ontdekken dat in Azië alles te koop is! Mogelijk bezoeken we nog meer kunstnijverheidsplaatsen (Wajang Kulit poppen, lederwaren, jamu-werkplaats (kruidenmedicijnen)). 
Tweede overnachting in Yogya.

Dag 4

In de voormiddag vertrekken we voor een fietstocht naar de ‘sawah’s’ (rijstvelden) en maken op die manier kennis met het Javaanse plattelandsleven. We zien de mensen aan het werk in de velden en in kleinschalige werkprojecten aan huis (waaronder kroepoek en sojaproducten).

In de namiddag brengen we een bezoek aan het prachtige hindoeïstisch tempelcomplex van Prambanan, dat gebouwd werd tussen de 8ste en 10de eeuw. Oorspronkelijk telde het 244  tempels en er zijn er slechts enkele gerestaureerd.

Derde overnachting in Yogya.

Dag 5

De voormiddag is vrij.

In de namiddag staat Borobudur (8ste-9de eeuw) op het programma, het grootste boeddhistische heiligdom én één van de indrukwekkendste bouwwerken ter wereld. Samen met Prambanan, is deze tempel de getuige bij uitstek van de zgd.  hindoeïstisch-boeddhistische periode die Indonesië heeft gekend van 200 tot 1400.

Laatste overnachting in Yogyakarta.

Dag 6

Vertrek 's ochtends uit het station van Yogyakarta voor de comfortabele treinrit (8 u.) oostwaarts naar het vroegere koloniale stadje Malang. Ooit was dit het centrum van de koffie- en suikerteelt, gedomineerd door Nederlandse en Chinese magnaten. De koele heuvels in de omgeving waren aantrekkelijk voor de kolonialen, maar de handel moest uiteraard in de stad gebeuren.
We komen in de namiddag in Malang aan en bezoeken er nog het excentrieke museumhotel Tugu, dat een ongekend eclectische collectie kunstvoorwerpen bevat en houden halt bij befaamde theesalon Toko Oen.

Het logies voor vannacht is een eenvoudig guesthouse. 

Dag 7

Korte transfer naar Tumpang, bij het nationaal park van Bromo-Tengger. Hier vertrekken we voor een avontuurlijke en niet-toeristische rit door het hoogland van de Tengger, de op één na kleinste etnische bevolkingsgroep van Java die op de hellingen van de Gunung Bromo woont. De Bromo is een 2392 m hoge actieve vulkaan met een immense krater die de ‘zee van zand’ wordt genoemd.

Maar we houden het niet bij een rit alleen. In Jemplang worden we namelijk gedropt en begint een veelal vlakke wandeling van een 4-tal uur doorheen deze vulkanische zandzee naar Cemoro Lawang. Hier, in dit kleine dorpje op de kraterrand en op 2360 m hoogte, ligt ons hotel. 

Wie dat wenst kan vandaag al naar de vulkaan Bromo wandelen en de trappen naar de kraterrand beklimmen. Het is ook een moment om even stil te staan bij de tegelijk verwoestende én leven gevende kracht van de vulkanen. Indonesië ligt immers in de ‘Ring van Vuur’, een vulkanisch erg actief gebied, en kent zo’n 10 vulkaanuitbarstingen per jaar (die overigens vrij accuraat kunnen worden voorspeld door de vele seismografische stations). Het is aan de mineraalrijke vulkaanas, die zich verspreidt over het omringende land en door waterlopen verder wordt meegevoerd, dat Indonesië zijn vruchtbare grond te danken heeft. De nog actieve Bromo (2392 m) is de meest indrukwekkende vulkaan in Oost-Java qua ligging. De laatste uitbarsting vond plaats in 2004. De Tenggerese beschouwen de Bromo als heilig en houden er jaarlijks een offerfeest (kesada).

Eenvoudig maar uniek gelegen hotel met zicht op Mt Bromo.

Dag 8

Zeer vroeg uit de veren om vóór zonsopgang per jeep naar de top van de Penanjakan te rijden. Van hieruit genieten we van een prachtig zicht op de vulkanen Bromo, Batok en Semeru, de hoogste vulkaan van Java. Indien gewenst, wandelen we terug tot aan de hindoetempel nabij de Bromo-vulkaan.

Bij terugkomst in de lodge, nemen we het ontbijt en rijden vervolgens verder naar Bondowoso, een dorpje in de nabijheid van het Ijen-kratercomplex. Het is een woeste en weinig bezochte streek, waar de bewoners leven van de koffieteelt en zwavelontginning. 

Overnachting in een comfortabel hotel met zwembad. 

Dag 9

Voor de excursie naar het Ijen-kratercomplex moeten we heel vroeg opstaan. De rit van bij Bondowoso naar Ijen neemt min. twee uur in beslag. Vervolgens klimmen we in een paar uur en op een rustig tempo naar de rand van de Ijen-krater. Daar kan je bij helder weer een haast onwerkelijk schouwspel gadeslaan: boven het turkooizen water verschijnen plotseling slierten gele zwavelstoom, die na enkele seconden weer even onverwacht verdwijnen. Maar er is ook de harde realiteit, nl. die van de zwaveldragers. Deze mannen gaan twee tot drie keer per dag omhoog om in de krater zelf zwavel te kappen, waarbij toxische gassen en vloeistoffen vrijkomen, en zeulen vervolgens 60 tot 80 kg zwavelbrokken weer naar beneden. Zwaveldrager is een stiel die van vader op zoon wordt doorgegeven, ook al heeft dit beroep een serieuze impact op hun levensverwachting…

Na deze lonende inspanning reizen we verder naar de oostkust om in de haven van Gilimanuk de ferry naar Bali te nemen. De overzet duurt ongeveer 45 min. In de vooravond bereiken we Lovina, aan de noordkust van Bali. Lovina Beach is de verzamelnaam van een aantal kustplaatsjes en donkere stranden die het vakantieoord vormen.

We overnachten in een mooi hotel met zwembad op 150 m van het strand.

Dag 10

Een vrije dag in Lovina is makkelijk ingevuld! Je kan zwemmen of snorkelen in het heldere zeewater of gewoon relaxen bij het zwembad van het hotel.

Wil je het actiever, heb je de keuze uit een aantal begeleide wandelingen die het hotel aanbiedt, of je kan deelnemen aan een excursie: dolfijnen spotten in de vroege ochtend of een zeeprauwtocht bij zonsondergang, 

Tweede overnachting in Lovina.

Dag 11

We verlaten Lovina en rijden naar Ababi in Oost-Bali. Kleine dorpen liggen er verscholen in een diepgroen landschap van kunstige rijstterrassen. De voormalige vorstendommen Klungkung, Bangli en Karangasem lieten hier een prachtig erfgoed van tempels en paleizen na.

Na de lunch trekken we er, onder begeleiding van een lokale gids die hier geboren en getogen is, op uit voor een wandeling naar het waterpaleis van Tirtagangga waar de liefhebbers kunnen zwemmen in het heerlijk koele bergwater. 

Afhankelijk van de groepssamenstelling, overnachten we allemaal samen in een guesthouse of worden we verdeeld over het guesthouse en een vlakbijgelegen homestay.

Dag 12

Een pittige dagtocht brengt ons langs bedrijvige erfjes, schitterende rijstvelden en prachtige uitzichtpunten. We maken kennis met de bevolking in de dorpen en op de rijstvelden, ontmoeten schoolkinderen, steken wat op over de natuur en het dagelijks leven van de Balinezen. 's Avonds genieten we van een typisch Balinese specialiteit: 'bebek betutu' (gestoomde eend) of 'ayam betutu' (gestoomde kip). 

Tweede overnachting in Ababi.

Dag 13

Transfer van een tweetal uur naar Kintamani, vlakbij de imposante, actieve Batur-vulkaan.Van hier fietsen we naar Ubud, een tocht die bijna helemaal (en soms stevig) bergaf gaat. 

Ubud is het culturele hart van Bali. Hoewel toeristisch en druk, is men er vrij goed in geslaagd een evenwicht te vinden tussen traditionele cultuur en toerisme. Bovendien kan je hier erg lekker eten.

Ons hotel met zwembad ligt in het noorden van de stad, in een oase van groen op een 4-tal km van het centrum. Hier is rust verzekerd. Bij helder weer kan je ’s morgens maar liefst 3 vulkanen zien.

Dag 14

Vrije dag in Ubud. Je kan een bezoek brengen aan Monkey Forest, een workshop Balinees koken volgen, één van de vele kunstgalerijen binnenstappen of een wandeling of fietstocht maken langs de rijstvelden waarbij je de zogenaamde kunstenaarsdorpjes passeert. Ubud is niet alleen het culturele hart van Bali, ook shopping liefhebbers worden hier meer dan verwend.  De kunst van het afbieden (‘tawarren’) kan je beoefenen op de kleurrijke markt met een enorm aanbod aan artisanale producten.

’s Avonds kan je een voorstelling bij te wonen van een kecak (vuur- en trancedans), legong (dans van 2 meisjes) of  wayang kulit (schaduwpoppentheater).

Tweede overnachting in Ubud.

Dag 15

Vrije dag.

Na het avondmaal transfer naar de luchthaven en terugreis naar huis.

Dag 16

Aankomst in Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 2190
Voorschot: € 660 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 2 tem ontbijt dag 15 (behalve op de vrije dag in Lovina en Ubud)
 • begeleiding
 • lokale Engelstalige gidsen
 • luchthaventaksen voor internationale vluchten (inbegrepen in het ticket dat werd aangekocht door Anders Reizen).

Niet inbegrepen

 • ‘international tax’ te betalen bij het verlaten van Indonesië (150.000 Rp). Deze taks is cash in roepia’s te betalen; het is een extra belasting bovenop de gewone internationale luchthaventaks die wel in het ticket is inbegrepen
 • Lunch dag 2, 10, 14 en 15 + avondmaal dag 15 (respectievelijk vrije dag in Lovina en Ubud)
 • evt. toegangsgelden voor musea, bezienswaardigheden (min. € 50)
 • evt. tickets voor dansvoorstellingen
 • optionele activiteiten
 • dranken
 • persoonlijke uitgaven
 • fooien (ca. € 50)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelingen van niveau  tot . De meeste wandelingen en fietstochten zijn geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet (zoals wandelen, zwemmen, fietsen, fitness,…). De wandeling naar Cemoro Lawang (op de Bromo-vulkaan) is ongeveer 15 km lang en verloopt over vlak terrein met zandige (vaste) ondergrond. De 2 u. durende klim naar de kraterrand van de Ijen vulkaan is behoorlijk pittig, maar het pad is goed begaanbaar.

Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren in kleinschalige, comfortabele hotelletjes en guesthouses (meer info in het dagschema). Het hotel in Cemoro Lawang is eerder basic qua comfort.


Maaltijden

Het ontbijt wordt doorgaans gebruikt in het logies, 's middags eten we een picknick of een snack en 's avonds eten we een warme maaltijd in een lokale eetgelegenheid.

De Indonesische keuken is bijzonder lekker en kende in de loop der eeuwen invloeden uit de hele wereld, en niet in het minst uit India en China. Het basisgerecht is rijst, al dan niet met groenten, vis, soms vlees (waaronder de satés) en eieren, en verrijkt met allerlei kruiden en specerijen. In plaats van vlees zal men vaak gerechten op basis van soja aantreffen. Liefhebbers van soepjes en sausen zullen in Indonesië niet op hun honger blijven zitten.


Bagage

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, niet alleen makkelijk te hanteren in functie van het bagagevervoer maar ook voor jezelf. Je krijgt een bagagelabel van Anders Reizen op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Vervoer

We vliegen met Qatar Airways

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
QR 196Brussel 04/04/2020 08:55Doha 04/04/2020 16:20
QR 958Doha 04/04/2020 18:45Jakarta 05/04/2020 07:45
QR 961Denpasar 19/04/2020 00:35Doha 19/04/2020 05:35
QR 193Doha 19/04/2020 09:10Brussel 19/04/2020 14:50
 • We nemen 1 maal de trein, van Yogyakarta naar Malang.
 • We nemen een ferry van Java naar Bali.
 • Voor het overige verplaatsen we ons met een privé-bus met chauffeur.

Klimaat

 • Indonesië doorkruist de evenaar en heeft bijgevolg een typisch equatoriaal klimaat met twee jaargetijden: een uitgesproken nat seizoen van november tot april en een warm seizoen van mei tot oktober. Gemiddeld liggen de temperaturen steeds tussen de 24 en de 35° en schijnt de zon 12 uur per dag. Het is altijd vochtig warm, met een gemiddelde dagtemperatuur van ca. 26° en met weinig temperatuursverschillen tussen dag en nacht. Om 6 u. komt de zon op en om 18 u. is ze ook weer onder.  
 • Op de bergtoppen is het ’s morgens koud (5°). Het is geen overbodige luxe om hier sjaal, muts en handschoenen mee op tocht te nemen. Voorzie zeker een lange broek en warme trui voor de nachtelijke uitstappen. Ook aan de Ijen-krater kan het nat en koud zijn, voorzie steeds degelijke regenkledij.
 • Verdere informatie over het klimaat per land en gemiddelde temperaturen per regio kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather

Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzakje

Schoeisel & kousen

 • wandelschoenen (voor de vulkaanwandelingen heb je zeker enkelomsluitende wandelschoenen nodig)
 • (wandel)sandalen of lichte schoenen
 • slippers
 • wandelkousen

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • regenjas
 • trui of fleece
 • muts en handschoenen (geen overbodige luxe aan de Bromo waar het ‘s nachts zeer koud kan zijn!)
 • luchtige hemden of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
 • zonnehoed of –pet
 • sjaaltje
 • ondergoed
 • bermuda of short
 • zwemgerief
 • grote sjaal (sarong) die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat (nodig in tempels, ook voor mannen), evt. ter plaatse te kopen

Tip: In het conservatieve Indonesië wordt dekkende kleding op prijs gesteld, hoewel men dit niet rechtstreeks aan de toerist zal melden. Bedekte schouders en knieën wordt als passend ervaren.

Tip: in de logiesplaatsen waar we meer dan 1 nacht verblijven, kan je kleding laten wassen.

Verzorging

 • toiletgerief (graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
 • handdoek
 • zwem/strandhanddoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • bescher­mende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles (min. 1 liter).

Diversen

 • kleine paraplu
 • enkele plastiek zakken
 • wc-papier
 • zak- of  hoofdlamp
 • reisstekker (de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers; klik hier voor meer info)
 • evt. verdeelstekker (om 2 apparaten tegelijk op te laden)
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • lange-vluchtenpakket (enkele suggesties: lectuur, denksportpuzzels, laptop/netbook/mp3, oordopjes, oogmasker, nekkussentje, toiletzak met mini-toiletgerief, oogdruppels, lippenbalsem, sokken, t-shirt).

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Geld

 • De munteenheid is de Indonesische rupiah (IDR).
 • Je kan cash euro’s meenemen en deze ter plaatse wisselen.
 • Kredietkaarten zijn enkel bruikbaar in de grote steden en dan enkel in grote hotels en in op toeristen afgestelde winkels en restaurants.
 • Geldautomaten (voor de gewone betaalkaart) vind je in Yogyakarta, Malang, Bondowoso, Lovina, Ubud, Rantepao, Makassar en Denpasar. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden. 
 • Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: Currency converter
 • Voor wie geen alcohol drinkt, is € 200 een richtbedrag voor volgende niet-inbegrepen posten: drank, voorstellingen, inkomgelden, fooien en luchthaventaks. 

Formaliteiten

Reispas

Voor reizen naar Indonesië heb je een internationaal paspoort (reispas) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  6 maanden  geldig zijn vanaf de dag van aankomst. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Een visum is niet nodig voor een verblijf van minder dan 30 dagen met Jakarta als in- en uitreisluchthaven.

Tip

Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen. Bijkomende informatie kan je vinden op: Diplomatie (Op reis in het buitenland)


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Indonesië door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B

In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio).

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneeisicovolle avontuurlijke reizen in primitieve omstandigheden in afgelegen gebiedensmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

 • Toerisme Indonesie
 • Beleven (verhalen en sprookjes)
 • Indonesische sprookjes, Sprookjes, sagen en mythen uit de Indonesische archipel.
 • Vicki Baum, Liefde en dood op Bali
 • Nico Dros, Het angstzweet der kolonialen / Java en de Nederlanders (1600-2000; essaybundel)
 • Hella Haase, Oeroeg (ook voor oudere kinderen)
 • Fariba Hachtroudi, Oevers van bloed
 • Max Havelaar, Multatuli
 • Ernest Pépin, De man met de ivoren stok
 • Helga Ruebesamen, Het lied en de waarheid (ook voor oudere kinderen)
 • Pramoedya Ananta Toer is een beroemde martelaar in de strijd voor de mensenrechten in Indonesië. Hij schreef ruim veertig           boeken, die in meer dan twintig talen zijn vertaald. Zijn faam als schrijver voorkwam niet dat hij herhaaldelijk aanvaringen had met de Indonesische machthebbers. Tijdens het Soeharto-regime bracht hij veertien jaar door in gevangenschap. Aanraders zijn: Een koude kermis, Het glazen huis, Meisje van het strand, Verhalen van Jakarta.
 • Ahmad Tohari, Het dansmeisje uit mijn dorp
 • Aya Utami, Samans missie, Wisanggeni, een katholieke priester, keert na tweeëntwintig jaar terug naar het dorp van zijn jeugd, op zoek naar het verlorene en om ten strijde te trekken tegen het geloof in de duivel. Maar wat hij aantreft is armoede.
 • Aya Utami, Het getal Fu, Een absolute aanrader voor wie iets meer van het grootste moslimland ter wereld wil weten. De schrijfster combineert de zinderende (stille) kracht van Indonesië met de realiteit en de veranderingen die zich in het land voltrekken.
 •  Aya Zikken, Odjongs eiland, Aangrijpend verslag van een tragische vriendschap.

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Bijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 
Bali