Indonesië - Java, Bali en Sulawesi


23 dagen

4/09/2020 - 26/09/2020

prijs € 3280


Boek deze reis »

Indonesië - Java, Bali en Sulawesi


23 dagen

4/09/2020 - 26/09/2020

prijs € 3280


Boek deze reis »

Indonesië - Java, Bali en Sulawesi


23 dagen

4/09/2020 - 26/09/2020

prijs € 3280


Boek deze reis »

Indonesië - Java, Bali en Sulawesi


23 dagen

4/09/2020 - 26/09/2020

prijs € 3280


Boek deze reis »

Indonesië - Java, Bali en Sulawesi


23 dagen

4/09/2020 - 26/09/2020

prijs € 3280


Boek deze reis »
Groepsreis Indonesië
We beginnen rustig aan in en rond het Javaanse Yogyakarta met uiteraard de Borobodur en Prambanan. Dan trekken we naar het oosten van Java voor de ultieme vulkaanervaring bij de Bromo en Ijen-krater. Tijd om over te steken naar het groene Bali, met zijn levendige en kleurrijke hindoe-cultuur, machtige rijstvelden en heerlijke keuken. Het laatste en meest bijzondere deel van de reis speelt zich af op Sulawesi. Hier ondernemen we een pittige trekking door bos en langs rijstvelden en authentieke dorpjes van de Toraja's, gekend om hun eeuwenoude begrafenisriten.
Prijs: € 3280
Aantal dagen: 23 dagen
Reisnummer: 20ID1JBA1
Reisdatum: 4/09/2020 - 26/09/2020
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

60

54

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Cultuur in Yogyakarta
 • Borobodur en Prambanan-tempels
 • Vulkaanwandelen op Bromo en Kawah Ijen
 • Bali actief én relax
 • Trekking op Sulawesi
 • Intrigerende begrafenisrites in Torajaland
 • Heerlijke Indonesische keuken
 • Zon & zee

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

7,4

9 Beoordelingen

reviews van klanten

Indonesië is een reis vol afwisseling. Verschil in cultuur, landschap, van luxe tot eenvoud. Een reis om nooit te vergeten.

Gerda K. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis naar Yogyakarta.

Dag 2

Aankomst in Yogyakarta en transfer naar het guesthouse in het zuiden van de stad waar we 4 nachten zullen slapen. Het telt 14 kamers, allen gelegen rondom een kleine tuin met zwembad.

Als de tijd en de jetlag het toelaten, maken we eventueel al een eerste wandeling door de stad. Yogyakarta is de ‘hoofdstad’ van de traditionele Javaanse cultuur en zetel van de ‘kraton’. Dit voormalig  18de-eeuws sultanpaleis is het hoogste gerechtshof van Indonesië.

Dag 3

We zetten onze ontdekking van Yogya verder per ‘becak’ (fietstaxi). Wat staat er zoals op het programma?

 • Taman Sari, een prachtig lusthof dat eertijds werd aangelegd voor de sultan en zijn familie
 • De Kraton.
 • De uitgestrekte markt Pasar Beringharo, waar zich ook de 200 jaar oude moskee Mesjid Agung.
 • Kennismaking met de beroemde batikcultuur van Yogya (sinds 2009 op de lijst van Unesco-werelderfgoed) en heel veel nieuwe producten (waaronder onbekende groenten en fruit), waarbij we ontdekken dat in Azië alles te koop is!
 • Mogelijk bezoeken we nog meer kunstnijverheidsplaatsen: Wajang Kulit-poppen, lederwaren, jamu-werkplaats (kruidenmedicijnen). 

Tweede overnachting in Yogya.. 

Dag 4

In de voormiddag vertrekken we voor een fietstocht naar de ‘sawah’s’ (rijstvelden) en maken op die manier kennis met het Javaanse plattelandsleven. We zien de mensen aan het werk in de velden en kleinschalige werkprojecten aan huis (waaronder kroepoek en sojaproducten).

In de namiddag brengen we een bezoek aan het hindoeïstisch tempelcomplex van Prambanan, dat gebouwd werd tussen de 8ste en 10de eeuw. Oorspronkelijk telde het 244  tempels en er zijn er slechts enkele gerestaureerd.

Vanaf mei worden er bij de Prambanan-tempel openluchtvoorstellingen gebracht. Of we kunnen een dansvoorstelling van het Ramayana-ballet bijwonen in het Puriwista-theater in de stad.

Dag 5

Bezoek aan Borobudur (8ste-9de eeuw), het grootste boeddhistische heiligdom én ongetwijfeld een van de indrukwekkendste bouwwerken ter wereld. Samen met Prambanan, is deze tempel de getuige bij uitstek van de zgd.  hindoeïstisch-boeddhistische periode die Indonesië heeft gekend van 200 tot 1400. 

Laatste overnachting in Yogyakarta.

Dag 6

Vertrek 's ochtends uit het station van Yogyakarta voor de comfortabele treinrit (8 u.) oostwaarts naar het vroegere koloniale stadje Malang. Ooit was dit het centrum van de koffie- en suikerteelt, gedomineerd door Nederlandse en Chinese magnaten. De koele heuvels in de omgeving waren aantrekkelijk voor de kolonialen, maar de handel moest uiteraard in de stad gebeuren.

We komen in de namiddag in Malang aan en bezoeken er nog het excentrieke museumhotel Tugu, dat een ongekend eclectische collectie kunstvoorwerpen bevat en houden halt bij befaamde theesalon Toko Oen.

Het logies voor vannacht is een eenvoudig guesthouse. 

Dag 7

Korte transfer naar Tumpang, bij het nationaal park van Bromo-Tengger. Hier vertrekken we voor een avontuurlijke en niet-toeristische rit door het hoogland van de Tengger, de op één na kleinste etnische bevolkingsgroep van Java die op de hellingen van de Gunung Bromo woont. De Bromo is een 2392 m hoge actieve vulkaan met een immense krater die de ‘zee van zand’ wordt genoemd.

Maar we houden het niet bij een rit alleen. In Jemplang worden we namelijk gedropt en begint een veelal vlakke wandeling van een 4-tal uur doorheen deze vulkanische zandzee naar Cemoro Lawang. Hier, in dit kleine dorpje op de kraterrand en op 2360 m hoogte, ligt ons hotel. 

Wie dat wenst kan vandaag al naar de vulkaan Bromo wandelen en de trappen naar de kraterrand beklimmen. Het is ook een moment om even stil te staan bij de tegelijk verwoestende én leven gevende kracht van de vulkanen. Indonesië ligt immers in de ‘Ring van Vuur’, een vulkanisch erg actief gebied, en kent zo’n 10 vulkaanuitbarstingen per jaar (die overigens vrij accuraat kunnen worden voorspeld door de vele seismografische stations). Het is aan de mineraalrijke vulkaanas, die zich verspreidt over het omringende land en door waterlopen verder wordt meegevoerd, dat Indonesië zijn vruchtbare grond te danken heeft. De nog actieve Bromo (2392 m) is de meest indrukwekkende vulkaan in Oost-Java qua ligging. De laatste uitbarsting vond plaats in 2004. De Tenggerese beschouwen de Bromo als heilig en houden er jaarlijks een offerfeest (kesada).

Eenvoudig hotel bij Mt. Bromo.

Dag 8

Zeer vroeg uit de veren om vóór zonsopgang per jeep naar de top van de Penanjakan te rijden. Van hieruit genieten we van een prachtig zicht op de vulkanen Bromo, Batok en Semeru, de hoogste vulkaan van Java.

Bij terugkomst in het hotel, nemen we het ontbijt en rijden vervolgens verder naar Bondowoso, een dorpje in de nabijheid van het Ijen-kratercomplex. Het is een woeste en weinig bezochte streek, waar de bewoners leven van de koffieteelt en zwavelontginning. 

Overnachting in een comfortabel hotel met zwembad. 

Dag 9

Voor de excursie naar de Ijen-krater moeten we heel vroeg opstaan. De rit van bij Bondowoso naar Ijen neemt min. twee uur in beslag. Vervolgens klimmen we in een paar uur en op een rustig tempo naar de rand van de Ijen-krater. Daar kan je bij helder weer een haast onwerkelijk schouwspel gadeslaan: boven het turkooizen water verschijnen plotseling slierten gele zwavelstoom, die na enkele seconden weer even onverwacht verdwijnen. Maar er is ook de harde realiteit, nl. die van de zwaveldragers. Deze mannen gaan twee tot drie keer per dag omhoog om in de krater zelf zwavel te kappen, waarbij toxische gassen en vloeistoffen vrijkomen, en zeulen vervolgens 60 tot 80 kg zwavelbrokken weer naar beneden. Zwaveldrager is een stiel die van vader op zoon wordt doorgegeven, ook al heeft dit beroep een serieuze impact op hun levensverwachting…

Na deze lonende inspanning reizen we verder naar de oostkust om in de haven van Gilimanuk de ferry naar Bali te nemen. De overzet duurt ongeveer 45 min. In de vooravond bereiken we Lovina, aan de noordkust van Bali. Lovina Beach is de verzamelnaam van een aantal kustplaatsjes en donkere stranden die het vakantieoord vormen.

We overnachten in een mooi hotel met zwembad op 150 m van het strand.

Dag 10

Een vrije dag in Lovina is makkelijk ingevuld! Je kan zwemmen of snorkelen in het heldere zeewater of gewoon relaxen bij het zwembad van het hotel.

Wil je het actiever, heb je de keuze uit een aantal begeleide wandelingen die het hotel aanbiedt, of je kan deelnemen aan een excursie: dolfijnen spotten in de vroege ochtend of een zeeprauwtocht bij zonsondergang, 

Tweede overnachting in Lovina.

Dag 11

Transfer landinwaarts langs rijstvelden, koffie- en kruidnagelplantages naar het bergdorp Munduk, frisjes gelegen op 800 m, temidden van een wondermooi stuk natuur met enkele bergmeren.

We logeren ineen mooi gelegen guesthouse.

Dag 12

Samen met een lokale gids trekken we er op uit voor een wandeling door de rijstvelden. We maken kennis met 'subak', het eeuwenoude Balinese irrigatiesysteem dat door Unesco als werelderfgoed erkend is. 

Tweede overnachting in Munduk.

Dag 13

Transfer zuidwaarts richting Ubud. Onderweg houden we halt voor enkele leuke bezoeken: de hindoeïstische watertempel van Pura Ulun Danu Bratan die schitterend gelegen is aan de rand van het door bergen omgeven kratermeer Beratan, de markt nabij Ulu Danu (goed voor souveniers), Tirta Empul of de bron van het heilig water met rituele wassingen en Gunung Kawi, gelegen in een nauw dal met prachtige rijstvelden en een riviertje.   

Ubud is het culturele hart van Bali. Hoewel toeristisch en druk, is men er vrij goed in geslaagd een evenwicht te vinden tussen traditionele cultuur en toerisme. Bovendien kan je hier erg lekker eten.

Ons hotel met zwembad ligt in het noorden van de stad, in een oase van groen op een 4-tal km van het centrum. Hier is rust verzekerd. Bij helder weer kan je ’s morgens maar liefst 3 vulkanen zien.

Dag 14-15

We maken een wandeling langs de rijstvelden en de uitbundige natuur rondom Ubud. Ook passeren we de zogenaamde kunstenaarsdorpjes. 

De rest van de tijd is vrij in te vullen. Je kan een bezoek brengen aan Monkey Forest, een workshop Balinees koken volgen, één van de vele kunstgalerijen binnenstappen of een fietstocht maken. Ubud is niet alleen het culturele hart van Bali, ook shopping liefhebbers worden hier meer dan verwend. De kunst van het afbieden (‘tawarren’) kan je beoefenen op de kleurrijke markt met een enorm aanbod aan artisanale producten. 

’s Avonds kan je een voorstelling bij te wonen van een kecak (vuur- en trancedans), legong (dans van 2 meisjes) of  wayang kulit (schaduwpoppentheater).

Tweede en derde overnachting in Ubud.

Dag 16

Ochtendlijke transfer naar Denpasar en dan is het bye bye Bali. Een vlucht van een goed uur brengt ons naar Makassar in het zuiden van Sulawesi. Dit wordt heel anders dan wat we op Java en Bali hebben gezien.

Vanuit Makassar rijden we noordwaarts naar het centraal gelegen Rantepao, het hart van Tana Toraja. De afstand bedraagt ca. 320 km, maar we doen er zo'n 8 uur over. 

We logeren in een eenvoudig hotel.

Dag 17

Een best heftige dag vandaag, waarbij het woord 'cultuurshock' allicht wel eens door je hoofd zal flitsen. Tijdens ons bezoek aan de regio rondom Rantepao steken we wat op over de intrigerende begrafeniscultuur van de lokale Toraja-bevolking. Zo zien we de rotsgraven met ‘tau tau’ (grafbeelden) in het dorp Lemo, de ‘erong' (hangende graven) in het dorp Kete Kesu en het boomgraf voor baby’s in Tampangallo.  Ook een bezoek aan de – exotische – markt is de moeite waard.

Tijdens ons verblijf in Tana Toraja proberen we een begrafenisceremonie van nabij mee te maken. Deze gecompliceerde begrafenisriten zijn bedoeld om de ziel van de overledene veilig over te brengen naar de volgende wereld. Ze verschillen per streek en status van de overledene en gaan vaak gepaard met het slachten van varkens en buffels (niet geschikt voor gevoelige zielen).

Tweede overnachting in Rantepao.

Dag 18-20

Vandaag begint de 3-daagse trekking in de prachtige tropische natuur van de regio rondom Rantepao, Tana Toraja of het (hoog)land van het Toraja-volk genoemd. We overnachten in traditionele dorpjes, hopelijk in een typisch ‘tongkonan’-huis in de vorm van een boot (wat verwijst naar de voorouders die in een storm zouden zijn aangespoeld en hun bootjes als dak gebruikten). De tocht brengt ons langs de rijstvelden en plantages van de Panclambaran-vallei en eindigt in de bergstreek Sesean, met mooie zichten op spectaculair aangelegde rijstterrassen. 

Op dag 20 slapen we terug in Rantepao.

Dag 21

Korte transfer naar de luchthaven van Palopo en vlucht naar Makassar.

We sluiten de reis af met een bezoekje aan deze stad, ook nog Ujung Pandang genoemd. Het is van oudsher een druk handels- en scheepvaartcentrum. Het was van hieruit dat de Nederlanders het grootste deel van de handel tussen Oost en West controleerden. Het historische centrum rond Fort Rotterdam heeft nog een zekere koloniale charme en we kunnen wat flaneren op de boulevard langs de kust. Ook de drukte in Paotore, de haven waar traditionele pinisi-boten hun waren laden en lossen is de moeite om te zien. 

Overnachting in bungalows met zicht op zee.

Dag 22

Na het ontbijt worden we naar de luchthaven gebracht voor de terugreis.

Dag 23

Aankomst in Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 3280
Voorschot: € 990 per deelnemer

Inbegrepen

 • internationale vluchten
 • 4 binnenlandse vluchten
 • transfers
 • logies
 • maaltijden in Indonesië
 • Nederlandstalige begeleiding
 • lokale Engelstalige gidsen
 • luchthaventaksen.

Niet inbegrepen

 • evt. toegangsgelden voor musea, bezienswaardigheden (voorzie ca. € 75)
 • evt. tickets voor dansvoorstellingen
 • optionele activiteiten op dagen 10, 14 en 21
 • dranken
 • fooien (voorzie ca. € 50)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een reis met algemeen wandelniveau  tot .

De meeste wandelingen zijn gemakkelijk en .
De wandelingen op dagen 7 en 9 zijn iets pittiger en krijgen niveau  tot .
De trekking op Sulawesi is van niveau  en geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet of zijn/haar conditie vooraf wat op peil wil brengen. Een tocht op Sulawesi is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.

(Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.)

Het bij momenten vrij avontuurlijke karakter van deze reis en de enkele lange verplaatsingen maken dat je best over een soepele ingesteldheid en het nodige relativeringsvermogen beschikt.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren in goed gelegen, kleinschalige hotels, vaak met mooie tuin. Enkele hotels hebben een zwembad of zijn aan zee gelegen. Ze zijn uitgekozen omwille van hun vriendelijke en familiale sfeer, plaatsen waar je na een intense dag een beetje kan 'thuiskomen' en rust kan vinden. Je logeert in tweepersoonskamers met privaat sanitair.

Tijdens de trekking op Sulawesi overnachten we 2 x bij mensen thuis (zéér eenvoudig - lichte slaapzak en evt. slaapmatje nodig).


Maaltijden

Het ontbijt wordt doorgaans gebruikt in het logies, 's middags eten we een picknick of een snack en 's avonds eten we een warme maaltijd in het hotel of een lokale eetgelegenheid.

De Indonesische keuken is bijzonder lekker en kende in de loop der eeuwen invloeden uit de hele wereld, en niet in het minst uit India en China. Het basisgerecht is rijst, al dan niet met groenten, vis, soms vlees (waaronder de satés) en eieren, en verrijkt met allerlei kruiden en specerijen. In plaats van vlees zal men vaak gerechten op basis van soja aantreffen. Liefhebbers van soepjes en sausen zullen in Indonesië niet op hun honger blijven zitten.


Bagage

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, niet alleen makkelijk te hanteren in functie van het bagagevervoer maar ook voor jezelf. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Vervoer

 VertrekAankomst
EK 0184Brussel 04/09/2020 15:05Dubai 04/09/2020 23:04
EK 0536Dubai 05/09/2020 04:10Jakarta 05/09/2020 15:40
EK 0359Jakarta 26/09/2020 00:40Dubai 26/09/2020 05:35
EK 0183Dubai 26/09/2020 08:20Brussel 26/09/2020 13:25
 • We nemen 4 binnenlandse vluchten: Jakarta-Yogyakarta, Denpasar-Makassar, Palopo-Makassar en Makassar-Jakarta.
 • We nemen 1 maal de trein, van Yogyakarta naar Malang.
 • We nemen de ferry van Java naar Bali.
 • Voor het overige verplaatsen we ons met een privé-bus met chauffeur. Hou rekening met enkele lange transfers.

Klimaat

 • Indonesië doorkruist de evenaar en heeft bijgevolg een typisch equatoriaal klimaat met twee jaargetijden: een uitgesproken nat seizoen van november tot april en een warm seizoen van mei tot oktober. Gemiddeld liggen de temperaturen steeds tussen de 24 en de 35° en schijnt de zon 12 uur per dag. Het is altijd vochtig warm, met een gemiddelde dagtemperatuur van ca. 26° en met weinig temperatuursverschillen tussen dag en nacht. Om 6 u. komt de zon op en om 18 u. is ze ook weer onder. Het westen is het meest vochtige gedeelte van Indonesië. Naarmate men vanaf Sumatra dus meer naar het oosten reist worden de droge moessons steeds langer (dat is ongeveer in onze vakantiemaanden).

 • Voor een reis naar Java en Bali ligt de beste reistijd tussen mei en oktober. In Cemoro Lawang (Oost-Java) is het door de hoogte minder warm en koelt het ’s nachts flink af.  Op de bergtoppen is het ’s morgens koud (5°). Het is geen overbodige luxe om hier sjaal, muts en handschoenen mee op tocht te nemen. Voorzie zeker een lange broek en warme trui voor de nachtelijke uitstappen. Ook aan de Ijen-krater kan het nat en koud zijn, voorzie steeds degelijke regenkledij. Omdat Sulawesi op de scheidslijn ligt tussen de moessons heeft het zuidwestelijk gedeelte van het eiland een tegenovergesteld seizoen ten opzichte van het noordoosten. Van oktober tot maart is het er regentijd. In het bergachtige midden van Sulawesi kan het ook in de zomermaanden regenen doordat de bewolking tussen de bergen blijft hangen, de buien vallen dan meestal in de namiddag en duren nooit langer dan een uur of twee. Aan de kust heerst er vrijwel het ganse jaar door een drukkende hitte; in de bergen is het koeler en de temperatuur ligt hier een stuk aangenamer, ’s avonds kan het zelfs fris worden. In Torajaland is het klimaat door de hoge ligging van Tator aangenaam, rond 26°C, regentijd valt er van november tot maart (dit maakt vele wegen onberijdbaar!). Van juni tot september valt de minste neerslag.

 • Verdere informatie over het klimaat per land en gemiddelde temperaturen per regio kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather

Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • wandelschoenen (voor de vulkaanbeklimmingen heb je zeker enkelomsluitende schoenen nodig)
 • (wandel)sandalen en/of lichte schoenen
 • wandelkousen

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kampeeruitrusting (2 nachten)

 • slaapmatje (indien je er geen hebt, kan je ter plaatse een eenvoudig matje lenen)
 • lichte slaapzak (evt. in dunne fleece; er zijn ter plaatse ook dekens verkrijgbaar)

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • regenvest
 • warme wollen trui of fleece
 • muts en handschoenen (geen overbodige luxe aan de Bromo waar het ‘s nachts zeer koud kan zijn!)
 • luchtige hemden of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • ondergoed
 • bermuda/short
 • zwemgerief

Tip: In het conservatieve Indonesië wordt dekkende en nette kleding op prijs gesteld, hoewel men dit niet rechtstreeks aan de toerist zal melden. Een sarong (grote sjaal) kan goed van pas komen bij bezoek aan moskeeën en tempels, waar schouders, armen en benen bedekt dienen te zijn, ook bij mannen.

Tip: in de logiesplaatsen waar we meer dan 1 nacht verblijven, kan je kleding laten wassen.

Tip: zwarte kleding wordt op prijs gesteld bij een eventueel bezoek aan een begrafenisritueel op Sulawesi.

Verzorging

 • toiletgerief (graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
 • handdoek
 • zwemhanddoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles (min. 1,5 liter).

Diversen

 • kleine paraplu
 • enkele plastiek zakken
 • evt. wat wasmiddel
 • zak- of  hoofdlamp
 • evt. verdeelstekker (om 2 apparaten tegelijk op te laden)
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • lange-vluchtenpakket (enkele suggesties: lectuur, denksportpuzzels, laptop/netbook/mp3, oordopjes, oogmasker, nekkussentje, toiletzak met mini-toiletgerief, oogdruppels, lippenbalsem, sokken, t-shirt).

EHBO

Je begeleider beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Geld

 • De munteenheid is de Indonesische rupiah (IDR). Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter.

 • Voor wie geen alcohol drinkt, is € 200 een richtbedrag voor volgende niet-inbegrepen posten: drank (frisdrank, sap, flessenwater), voorstellingen, inkomgelden, fooien en luchthaventaks. 

 • We raden aan om 75 euro cash mee te nemen (in biljetten van 10 en 20 euro).

 • Verder kan je op verschillende plaatsen tijdens de reis met je gewone betaalkaart (Maestro/Cirrus) geld afhalen aan een bankautomaat. Opgelet: deze betaalkaarten werken niet buiten Europa. Indien je ze wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden. 

Formaliteiten

Reispas

Voor reizen naar Indonesië heb je een internationaal paspoort (reispas) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  6 maanden  geldig zijn vanaf de dag van aankomst. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Een visum is niet nodig voor een toeristisch verblijf van minder dan 30 dagen.

Tip

Maak een kopie of foto van de identiteitsbladzijde van je reispas en neem deze mee.


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Indonesië door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B

In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio).

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneeisicovolle avontuurlijke reizen in primitieve omstandigheden in afgelegen gebiedensmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Malaria

Malaria is een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anofeles-mug. Op Java en Bali is er geen en in ZW-, W- en Centraal-Sulawesi weinig tot matig malariarisico. Hier volstaat degelijke bescherming (muggenbeten vermijden met dekkende kledij en anti-muggenproduct, wetende dat de anofeles-mug steekt tussen valavond en dageraad). 

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

 • Toerisme Indonesie
 • Beleven (verhalen en sprookjes)
 • Indonesische sprookjes, Sprookjes, sagen en mythen uit de Indonesische archipel.
 • Vicki Baum, Liefde en dood op Bali
 • Nico Dros, Het angstzweet der kolonialen / Java en de Nederlanders (1600-2000; essaybundel)
 • Hella Haase, Oeroeg (ook voor oudere kinderen)
 • Fariba Hachtroudi, Oevers van bloed
 • Max Havelaar, Multatuli
 • Ernest Pépin, De man met de ivoren stok
 • Helga Ruebesamen, Het lied en de waarheid (ook voor oudere kinderen)
 • Pramoedya Ananta Toer is een beroemde martelaar in de strijd voor de mensenrechten in Indonesië. Hij schreef ruim veertig boeken, die in meer dan twintig talen zijn vertaald. Zijn faam als schrijver voorkwam niet dat hij herhaaldelijk aanvaringen had met de Indonesische machthebbers. Tijdens het Soeharto-regime bracht hij veertien jaar door in gevangenschap. Aanraders zijn: Een koude kermis, Het glazen huis, Meisje van het strand, Verhalen van Jakarta.
 • Ahmad Tohari, Het dansmeisje uit mijn dorp
 • Aya Utami, Samans missie, Wisanggeni, een katholieke priester, keert na tweeëntwintig jaar terug naar het dorp van zijn jeugd, op zoek naar het verlorene en om ten strijde te trekken tegen het geloof in de duivel. Maar wat hij aantreft is armoede.
 • Aya Utami, Het getal Fu, Een absolute aanrader voor wie iets meer van het grootste moslimland ter wereld wil weten. De schrijfster combineert de zinderende (stille) kracht van Indonesië met de realiteit en de veranderingen die zich in het land voltrekken.
 •  Aya Zikken, Odjongs eiland, Aangrijpend verslag van een tragische vriendschap.

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Bijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 
Bali