Guinée - Trekking van dorp naar dorp in het massief Fouta Djallon


15 dagen

19/12/2020 - 2/01/2021

prijs € 2240


niet meer boekbaar

Guinée - Trekking van dorp naar dorp in het massief Fouta Djallon


15 dagen

19/12/2020 - 2/01/2021

prijs € 2240


niet meer boekbaar

Guinée - Trekking van dorp naar dorp in het massief Fouta Djallon


15 dagen

19/12/2020 - 2/01/2021

prijs € 2240


niet meer boekbaar

Guinée - Trekking van dorp naar dorp in het massief Fouta Djallon


15 dagen

19/12/2020 - 2/01/2021

prijs € 2240


niet meer boekbaar

Guinée - Trekking van dorp naar dorp in het massief Fouta Djallon


15 dagen

19/12/2020 - 2/01/2021

prijs € 2240


niet meer boekbaar
Groepsreis Guinée
Het West-Afrikaanse Guinée (of Guinée-Conakry) is gelegen aan de Atlantische Oceaan en kent een verscheidenheid aan landschappen. Deze reis spitst zich toe op de Fouta Djallon, een bergachtig, vruchtbaar gebied met een aangenaam tropisch bergklimaat. Op een hoogte tussen 700 en 1500 m trekken we 9 dagen lang over voorouderlijke paden van dorp naar dorp. We maken kennis met de vrouwen en mannen van de Fouta, en met de ongelofelijke creativiteit, fierheid en hoop waarmee ze de dagelijkse realiteit te lijf gaan. De focus ligt ook op natuur. De majestueuze landschappen, de vele watervallen, bijzondere canyons, natuurlijke zwembaden, open plateaus en grillige rotsformaties laten je verwonderen en bewonderen. Uitblazen doen we op een eilandje van de archipel Les Îles: stranden, palmen, relaxte sfeer. Dit is een reis zonder enige vorm van toeristische opsmuk, ‘back to basics’ in alle opzichten.
Prijs: € 2240
Aantal dagen: 15 dagen
Reisnummer: 20GN1AAA2
Reisdatum: 19/12/2020 - 2/01/2021
Deelnemers: min. 6 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

38

54

39

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Bijzondere landschappen van het massief Fouta Djallon
 • 9-daagse trekking van dorp tot dorp
 • Rivieren en watervallen
 • Back to basics
 • Dicht bij de bevolking
 • Onvoorspelbaar en avontuurlijk
 • Afsluiten aan zee

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,4

7 Beoordelingen

reviews van klanten

Guinee was een mooie bestemming. Heel vriendelijke bevolking, mooie natuur om door te wandelen, de natuurlijke zwembadjes die we elke dag aangeboden kregen boden een geweldige verfrissing,

eddy & mieke t. -

Fantastische lokale gidsen, goed ontvangen door plaatselijke bevolking, een intense beleving!

Erna V. -

Goed opgebouwde reis door een mooi landschap met vriendelijke bevolking en met een goede enthousiaste crew.

Franciscus O. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis naar Conakry, waar we 's nachts landen. Bij aankomst maken we kennis met onze gids en met de chauffeur. Het dynamische lokale agentschap waar we mee samenwerken bestaat uit een groep gepassioneerde gidsen die een opleiding kregen in Senegal en Frankrijk. Zij schenken een deel van hun opbrengst aan zaken die de dorpen in de Fouta Djallon ten goede komen (zoals fietsen voor de kinderen om naar school te gaan, waterleidingen, enz.)

Transfer naar het logies in het stadje Coyah. We logeren in een natuurdomein met eenvoudige, maar sfeervol ingerichte vakantiehuisjes voor 2 personen, opgetrokken in duurzaam materiaal. Elk huisje heeft een groot tweepersoonsbed en privé-sanitair.

Dag 2

Rustig opstaan, lekker ontbijten en dan trekken we er op uit voor een inloopwandeling in de buurt van Coyah, met picknick onderweg. Na de wandeling kan, wie zin heeft, nog zwemmen en plonsen in het natuurlijk zwembad in de rivier aan het logies.

4 à 5 u. wandelen.

Tweede overnachting in Coyah.

Dag 3

We vertrekken vroeg voor een traject van ca. 7 u. rijden naar de stad Dalaba. De rit wordt onderbroken voor bezoekjes aan marktkraampjes in de dorpen onderweg en een leuke stop bij de watervallen van Kilissi en/of La voile de la Mariée. De mensen, het verkeer onderweg..., dit alles is al een belevenis op zich en brengt ons helemaal in de sfeer van het land.

Overnachting in een klooster in Dalaba.

Dag 4

We maken evt. een korte wandeling in de oude wijk van Dalaba, de hoogst gelegen stad van Guinée, op 1225 m, en vooral gekend als kuuroord omwille van het goede klimaat. Het is een vruchtbare regio en hier worden o.a. aardbeien geteeld.

Dan zetten we aan voor de ruim 3 u. durende rit naar Douki. Onderweg bezoeken we zeker de lokale markt in Pita. We krijgen mooi zicht op de vlaktes en ronduit indrukwekkende hoge plateaus van de uitlopers van de Fouta Djallon.

We installeren ons in het kamp en trekken er vervolgens op uit richting kliffen. Op ons pad ligt Tounti Bonodji ('de klif van de hyena’s'), een massief van vreemde zandsteenformaties met verbazingwekkende vormen. We keren terug via een labyrint van rotsen met als bijnaam 'Indiana Jones'.

Ca 2 u. wandelen.

Kamperen in Douki.

Het massief Fouta Djallon wordt de 'watertoren van West-Afrika' genoemd. Hier ontspringen immers enkele grote West-Afrikaanse rivieren. Het gebied bestaat uit spaarzaam beboste savannes, open bossen en uitgestrekte vlaktes. Vele waterlopen stromen er doorheen en zorgden voor het ontstaan van kliffen en watervallen. Het is een bevoorrechte zone voor de productie van fruit en groenten. De inwoners zijn voornamelijk Peul en zijn overwegend moslim.

Dag 5

De dag begint met een prachtige lusvormige wandeling vanuit het dorp. We dalen af over de uitlopers van de Fouta Djallon, langs een waterval en bereiken een platform dat zich vastklampt aan de klif Fawré Karé. We krijgen een adembenemend uitzicht op de laaglanden van de Kokoulo-vallei. ’s Middags is er prachtige zwemgelegenheid.

5 à 6 u. wandelen, 300 m stijgen en dalen.

Tweede maal kamperen bij Douki.

Dag 6

We verlaten Douki en steken een stenig plateau over dat ons in de vallei van de Fetoré brengt, de rivier die de volgende dagen onze leidraad zal zijn. Wie zin heeft kan zwemmen in een groot natuurlijk zwembad aan de Pont de Dieu.

Ca. 5 u. wandelen, 200 m dalen.

Overnachting in hutten in Ainguël.

Dag 7

We volgen de rivier de Fetoré door een prachtig landschap en bewonderen het spektakel van de watervallen Diourdjwile en Kamawile. En net voor de zijrivier de Donso de Fetoré vervoegt, vormt ook de Donso nog een enorme waterval, de Donsowile. Op de terugweg naar Ainguël hebben we de gelegenheid om het zweet van de klim af te spoelen en ons te verfrissen in de rivier.

Ca. 5 u. wandelen, 400 m klimmen en dalen.

Tweede overnachting in hutten in Ainguël.

Dag 8

Vanuit Ainguël bezoeken we eerst de zandgroeven die door de vrouwen worden geëxploiteerd.  Vervolgens ontdekken we hoe de vroegere klassenverschillen zich nu nog weerspiegelen in de samenleving, met de Peul enerzijds en de afstammelingen van de oorspronkelijke bevolking van de Fouta, nl. de Djallon, anderzijds.

Na de middag wordt onze tocht nog wat intenser. Vanaf nu is er geen gemotoriseerd bagagevervoer meer mogelijk en worden we vergezeld door dragers.

Een relatief korte klim, gevolgd door een schitterende afdaling via een kloof brengt ons bij de volgende overnachtingsplaats, Ley-Fita  ('dorp aan de voet van de berg'). We worden warm onthaald en bezoeken het dorp, daarbij een blik werpend op de eerste lianenbrug op onze route.

Ca. 6 u. wandelen,  200 m klimmen, 400 m dalen.

Kamperen in Ley-Fita.

Dag 9

Via de moestuinen en kwekerijen van het dorp brengt het pad ons weer naar de rivier. Na de middag bereiken we via een dichtbegroeid traject een kleine nederzetting, Banking, waar we de nacht doorbrengen.

Onze dragers hebben onze tenten al opgesteld en na een rustmoment bezoeken we het indrukwekkendste natuurfenomeen van de reis: Les Marmites de Banking. Het water stort zich hier met enorme kracht in een soort trog om even onder de rots te verdwijnen en via een volgende waterval weer met veel geweld in een tweede trog te belanden, en nog in een derde trog…Adembenemend!

Ca. 6 u. wandelen.

Kamperen in Banking.

Dag 10

Vandaag volgen we de rivier vanop een zekere hoogte en zo kunnen we het schouwspel van Les Marmites de Banking vanuit een ander perpectief bekijken. Zo zien we ook hoe ze een ondergronds verloop kent om zich daarna onmiddellijk in de Dinkon-waterval te storten, de hoogste op de Fetoré-rivier. 

Ons traject vandaag is deugddoend schaduwrijk en brengt ons naar de monding van de Fetoré in de Kakrima. We wagen ons op een oude lianenbrug en nemen even verder een pirogue over de Kakrima. De liefhebbers kunnen naar de overkant zwemmen.

Ca. 5 u. wandelen.

Kamperen in Teliboffi.

Dag 11

Na een bezoek aan Teliboffi, steken we de Kakrima weer over, per pirogue of zwemmend. Dan volgt een korte maar forse klim. Om het dorp Nynkan te bereiken, volgen we een eindje de rivier Wenke.

Ca. 5 u. wandelen, 400 m stijgen en dalen.

Laatste nacht kamperen in Nynkan.

Dag 12

Vroeg in de ochtend vertrekken we voor het laatste deel van onze trekking. Het brengt ons in ca. 2 u. over het vruchtbare plateau van Ninguelande naar het gelijknamige dorp. Hier worden we opgepikt en terug naar het klooster in Dalaba gebracht (ca. 4 u. rijden), met onderweg eventueel een stop in het stadje Timbi Madina.

Terug in Dalaba bezoeken we (facultatief) het Case de Palabres, waar we wat meer te weten komen over de onafhankelijkheid van Guinée.

Overnachting in een klooster in Dalaba.

Dag 13

Een rit van ca. 7 u. brengt ons weer in Conakry, met onderweg (als de tijd het toelaat) een stop aan de watervallen van Kilissi. Maar we laten het drukke Conakry meteen achter ons en varen per gemotoriseerde pirogue in 35 min. naar l’Ile de Kassa. Hier is het genieten is van alles wat de zee te bieden heeft: zonsondergang, frisse zeelucht, lekker zwemmen…  Liefhebbers van schaaldieren en vis komen hier zeker aan hun trekken.

Overnachting in een eenvoudig kleinschalig huttendorp op enkele meters van de zee.

Dag 14

Relaxen aan zee of bezoek aan de eilanden naargelang de interesse.

Per mirogue varen we terug naar het vasteland (Port de Boulbinet), gevolgd door een rit van een half uurtje naar de luchthaven.

Dag 15

Terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 2240
Voorschot: € 680 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf ontbijt dag 2 tot en met ontbijt dag 14 (behalve avondmaal op dag 13)
 • begeleiding
 • Franstalige lokale gids, kok & ploeg
 • gebruik kampeergerief: tent en matje
 • drinkwater tijdens de trekking

Niet inbegrepen

 • dranken
 • overige maaltijden (ca. 50 euro)
 • fooien (ca. 30 euro)
 • persoonlijke uitgaven
 • visum (70 euro)
 • evt. inkomgelden van musea, bezienswaardigheden
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Inge Demuynck


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een wandelreis van niveau . We maken wandelingen van 4 à 6 u. met hoogteverschillen van 200 à 300 m per dag (zie dagschema) over niet altijd even goed begaanbare, soms sterk overwoekerde  paden.

Je dient onvoorwaardelijk te beschikken over zin voor avontuur, een open geest en een flinke dosis relativeringsvermogen. Hoewel het weer niet meetelt in de bepaling van het zwaarteniveau, kan de warmte een wandeling wel als zwaarder doen aanvoelen.

Klik hier voor meer uitleg over het stappertjessysteem.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

Vakantiedorpje (3x) en klooster (2x).Tijdens de trekking logeren we in tenten in of aan de rand van het dorp of in dorpshutten (als er beschikbaar zijn; dat is zeker het geval in Ainguel). Tijdens de trekking logeer je dus zeer sober en verstoken van alle comfort. Je dient zelf een slaapzak, slaapmatje en een muskietennet mee te nemen. Onze lokale agent voorziet tenten.


Maaltijden

Op de trekking gaat een kok mee die het eten klaarmaakt met ingrediënten die ter plaatse worden aangekocht. Om een idee te hebben van het avondmaal: fonio (een soort couscous),  rijst, (zoete) aardappelen, maniok, cassava en/of pasta in combinatie met kip en verse groeten(saus), seizoensfruit,...


Bagagevervoer

Jij draagt enkel je dagrugzak. Tijdens de trekking dient je bagage verpakt te worden in een rugzak en beperkt te blijven tot 10 kg. 

Je kan een pakketje vliegreis-kleding achterlaten bij het begin van de trekking en achteraf weer oppikken.


Vervoer

We vliegen met Royal Air Maroc

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
AT833Brussel 19/12/2020 17:30Casablanca 19/12/2020 20:55
AT527Casablanca 19/12/2020 22:20Conakry 20/12/2020 01:25
AT526Conakry 02/01/2021 02:15Casablanca 02/01/2021 06:50
AT832Casablanca 02/01/2021 13:05Brussel 02/01/2021 16:30
31/12/1840 00:00 31/12/1840 00:00

We verplaatsen ons met een privé-minibus - echter beperkt qua ruimte en comfort - van Conakry naar het beginpunt van de trekking en weer terug, met haltes in enkele dorpen en stadjes.  


Klimaat

Het droge seizoen duurt van november tot mei en overdag is het zeer warm (+30°). Na zonsondergang koelt het af tot aangename (zelfs zeer frisse) nachttemperaturen. Het klimaat is genereus voor het telen van groenten en fruit (o.a. aardbeien).

De bergregio waar we rondtrekken is waterrijk en er ontspringen enkele grote West-Afrikaanse rivieren.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • stevige rugzak (60 L)
 • dagrugzak (30 à 35 L)
 • tas om de zaken in te steken die je niet meeneemt op trekking

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • sandalen/aanstekers voor 's avonds
 • waterschoenen om in de rivier te zwemmen
 • wandelkou­sen

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én het spaart plaats in je bagage.

Kampeeruitrusting

 • slaapzak
 • slaapmatje

Kledij

Kies voor lichte, sneldrogende kledij die het lichaam (incluis armen en benen) bedekt zonder aanspannend te zijn. Dat is het aangenaamst om te wandelen, beschermt tegen insectenbeten en is respectvol naar de lokale bevolking toe.

 • soepele (wandel)broek(en)
 • evt. bermuda (tot over de knie; zeker geen shorts)
 • wind- en waterdicht vestje
 • trui of fleece voor 's avonds
 • T-shirts/hemden
 • degelijke zonnehoed of –pet
 • zwemkledij

Verzorging

 • handdoek, best van het sneldrogende type
 • basis-toiletgerief  (graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • vochtinbrengende crème
 • bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • 2 drankflessen of -zakken (eentje met gezuiverd water om mee te dragen en eentje waarin het water gezuiverd wordt met waterzuiveringstabletten)
 • (zak)mesje.

Diversen

 • zaklamp & reservebatterijen
 • zonnebril
 • wc-papier
 • evt. wandelstokken
 • evt. speelkaarten of reisspelletjes (voor ’s avonds)
 • evt. oorstoppen
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • evt. powerbank of extra batterijen
 • repen (best granen of gedroogd fruit; of andere niet-smeltbare tussendoortjes).

Je begeleidster beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen tropische muggen- en andere insectenbeten op basis van Deet
 • middel ter behandeling van insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • pleistertjes van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De munteenheid in Guinée is de Guineese franc. De begeleidster en gids regelen de geldwissel ter plaatse. 


Formaliteiten

Reispas

Voor Guinée heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de laatste dag van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.

Visum

Je hebt eveneens een toeristenvisum nodig. Dat dient aangevraagd te worden op de ambassade van Guinée in Brussel en kost € 70. Tegen betaling kan Anders Reizen voor jou de visumaanvraag afhandelen. Je hoeft hiervoor zelf niets te ondernemen. Wij bezorgen je tijdig de nodige informatie en op de kennismakingsbijeenkomst wordt de aanvraag behandeld.

Tip

Maak een kopie of foto van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf.


Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers. Voor deze reis dient een visum te worden aangevraagd. Dit wordt bekeken op de bijeenkomst en je krijgt nog bijkomende informatie die noodzakelijk is voor het invullen van de aanvraag. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: