Ghana - Wandelen tussen regenwoud en savanne


15 dagen

29/08/2020 - 12/09/2020

prijs € 2490


Boek deze reis »

Ghana - Wandelen tussen regenwoud en savanne


15 dagen

29/08/2020 - 12/09/2020

prijs € 2490


Boek deze reis »

Ghana - Wandelen tussen regenwoud en savanne


15 dagen

29/08/2020 - 12/09/2020

prijs € 2490


Boek deze reis »

Ghana - Wandelen tussen regenwoud en savanne


15 dagen

29/08/2020 - 12/09/2020

prijs € 2490


Boek deze reis »

Ghana - Wandelen tussen regenwoud en savanne


15 dagen

29/08/2020 - 12/09/2020

prijs € 2490


Boek deze reis »
Groepsreis Ghana
Het politiek stabiele en relatief welvarende West-Afrikaanse Ghana heeft een lange Atlantische kuststrook, tropisch regenwoud en savanne. Deze wandelreis speelt zich af in alle 3 deze gebieden en biedt daardoor veel afwisseling. De focus ligt op natuur, op wandelen in een relaxte sfeer, op de ontmoeting met de Ghanese bevolking. We bezoeken enkele bijzondere plekken waar je als toerist niet aan kan voorbijgaan. Afrika voor beginners.
Prijs: € 2490
Aantal dagen: 15 dagen
Reisnummer: 20GH1AAA1
Reisdatum: 29/08/2020 - 12/09/2020
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

56

57

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar hoofdstad Accra. Transfer naar het logies in de deelwijk Adenta.

Overnachting in een guesthouse, gerund door een Nederlands echtpaar met ondersteuning van een Ghanees team.

Dag 2

We maken kennis met onze lokale gids en leren alvast enkele woorden van de meest gesproken stamtaal, het Twi. Dit kun je goed gebruiken als je onderweg mensen tegenkomt en je ze wilt begroeten. Mensen waarderen het zeer als je ze in hun taal aanspreekt.

Daarna rijden we in ons busje over hobbelige wegen naar het natuurgebied van de Shai Hills, zo’n 75 minuten rijden. Onderweg valt er veel te zien in de dorpjes die we passeren. In de Resource Reserve van Shai Hills, bestaande uit savanne-vlaktes met uitstekende heuvels, maken we een wandeling van 2 à 3 u. Rustig aan dus, ook al om aan de warmte te wennen. Er leven antilopen, herten, zeldzame vogelsoorten en vele bavianen die soms langs de kant van de weg staan.

Overnachting in het guesthouse.

Dag 3

Na een vroeg ontbijt rijden we landinwaarts en naar de grens met Togo toe, met als doel de Volta Region, een traject van ca. 4 u. rijden, onderbroken door een bezoek aan/op de Akosombo-dam. Er valt ook nu weer veel te zien in de dorpjes die we onderweg passeren. 

Overnachting in een lodge in Liate Wote.

Dag 4

We maken een wandeling van ca. 5 u. door tropisch-weelderig landschap naar Mount Afadjato (855 m) en naar de Tagbo Falls. Onderweg zien we ook welke gewassen er zoals verbouwd worden en zijn we helaas ook getuige van wat er aan bomen werd gekapt. Gelukkig wordt er aan herbebossing gedaan, maar het vraagt jaren geduld om dit weer goed te krijgen. 

Overnachting in de lodge in Liate Wote.

Dag 5

We verlaten de Volta Region en reizen af naar de Eastern Region, waar we overnachten op de hoogst bewoonbare plek van Ghana: Abetifi. Het klimaat is stukken koeler. Om van de lange busreis te bekomen, maken we een korte wandeling (1 u. heen en terug) naar een grot.

Overnachting in het Ramseyer Training Centre, waar Fritz Ramseyer in 1864 gestart is met een zendingspost. Het centrum wordt nog steeds gebruikt om mensen binnen de Presbyterian Church of Ghana (PCG) op te leiden tot verschillende functies.

Dag 6

Onze volgende bestemming is Lake Bosomtwi, een indrukwekkend meer in een meteorietkrater, omringd door regenwoud. We maken een wandeling van ca. 2 u. naar de top van de krater en nemen daarna een heerlijke duik in het 380 m diepe meer.

Overnachting in een kleinschalig resort aan het meer.

Dag 7

Een dagvullende wandeling (8 u. wandelen, 200 m stijgen en dalen) brengt ons helemaal rond het meer. Op ons pad liggen veel dorpjes en we zien de vissers aan het werk. Omdat het meer heilig is voor de lokale bevolking, zijn er een aantal strenge geboden en verboden. Zo mogen vissers enkel het meer op op een houten plank en zwiepen ze hun visnet boven het hoofd om het uit te gooien. Het bekijken waard.

Overnachting in een kleinschalig resort aan het meer.

Dag 8

Een lange bustocht (ca. 8 u.) brengt ons noordwaarts naar Mole National Park. Onderweg zien we het landschap veranderen van tropisch regenwoud naar droge savanne. Ook de huizenbouw verandert van vierkante huisjes naar ronde hutten.

Overnachting in een hotel met zwembad en met prachtig uitzicht over de savanne vanaf het viewing platform bij Mole National Park.

Dag 9

Om 7 uur trekken we er op uit voor een wandelsafari van ca. 3 u. met stijgen en dalen, onder begeleiding van een gids. Mole National Park herbergt minstens 300 soorten vogels en 94 soorten zoogdieren, waaronder Afrikaanse olifanten, kob-antilopen, buffels, bavianen en wrattenzwijnen. Onze wandeling kan dus verrassende ontmoetingen opleveren. Na de wandeling wordt het ontbijt geserveerd. De rest van de voormiddag is vrij om te relaxen, te genieten van het uitzicht vanaf het viewing platform en te zwemmen.

Vanaf 15 uur worden er opnieuw safari’s aangeboden, te voet of met een safarivoertuig, waarmee je dan weer verder het park in komt.

Overnachting in een hotel bij Mole National Park.

Dag 10

Indien gewenst kunnen we voor het ontbijt nog een ochtendsafari maken.

Na het ontbijt brengt de bus ons naar een dorp aan de Mole-rivier, waar we gaan bootje varen en de rust opzoeken. Ook de bijzondere moskee van Larabanga is een bezoek waard. Van daaruit kunnen we terugwandelen (ca. 3 u.) naar het hotel. 

Overnachting in een hotel bij Mole National Park.

Dag 11

Weer een reisdag, terug zuidwaarts. Met de bus in 3 à 4 u. naar Kintampo, waar een wandeling van ruim 150 traptreden ons naar de Kintampo-waterval brengt, die in de regenperiode een breedte van zo’n 70 m bereikt. Heerlijke verkoeling staat ons daar te wachten. 

Na het waterval-intermezzo rijden we door naar Nkoranza. Hier bevindt zich de NGO Hand in Hand die kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke of meervoudige beperking opvangt en hen een waardig leven tracht te bieden. In de dorpen is een kind met een beperking vaak nog steeds taboe met als gevolg dat ze in de steek worden gelaten.

Overnachting in eenvoudige gastenverblijven op het terrein van Hand in Hand.

Dag 12

De kinderen maken elke morgen om 7 uur een wandeling van een uur op het terrein. Als gast ben je welkom om mee te doen doen aan dit ritueel. Daarna gaan ze eten en vervolgens naar de verschillende klassen, werkateliers of therapieën. Na het ontbijt krijgen we een korte rondleiding over het terrein en nemen we afscheid van dit mooie project.

We zetten onze reis naar het zuiden verder. Onderweg houden we halt voor een wandeling van ca. 1 u. bij de Assin Manso Slave River, een site waar gevangenen hun laatste bad kregen voordat ze op de markt als slaven werden verkocht. Een aangrijpende plaats. Ghana was zo'n 150 jaar lang het centrum van de Brits-Europese slavenhandel, waarbij ca. 10 miljoen Afrikaanse slaven naar het westen (vooral Amerika) werden verscheept.

Overnachting in een resort aan de kust bij Ampenyi.

Dag 13

Rit van 1,5 u. naar Kakum National Park war we een canopy walk tussen de kruinen van grote woudreuzen ondernemen. Daarna brengen we een bezoek aan Elmina, een van de vele Nederlandse slavenforten langs de kust van Ghana.

In de namiddag keren we terug naar Ko-Sa Beach en is er tijd om te zwemmen, te wandelen aan het strand, te relaxen.

Overnachting in een resort aan de kust bij Ampenyi.

Dag 14


Vrij tot aan de transfer naar de luchthaven voor de terugreis naar Brussel.

Dag 15

Aankomst in Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 2490
Voorschot: € 750 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf ontbijt dag 2 t.e.m. ontbijt dag 14
 • inkomgelden nationale parken
 • Nederlandstlige begeleiding
 • lokale gidsen

Niet inbegrepen

 • dranken
 • fooien
 • visum (€ 70)
 • evt. inkomgelden van musea, bezienswaardigheden
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Joa Bosch-Mulder


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een wandelreis van niveau  tot . Wandelingen van 4 à 6 u. met hoogteverschillen van 200 à 300 m per dag (zie dagschema). Klik hier voor meer uitleg over het stppertjesysteem.

Je dient onvoorwaardelijk te beschikken over zin voor avontuur, een open geest en een flinke dosis relativeringsvermogen.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

Het logies is afwisselend:

 • guesthouse in 2- of 4-persoonskamers met eigen badkamer
 • lodge in 2- of 4-persoonskamers met eigen badkamer
 • kerkelijk centrum in 2- of 3-persoonskamers met eigen badkamer
 • 2-, 3- en 4-persoonshuisjes en/of slaapzaal
 • hotel in 2- of 3-persoonskamers met eigen badkamer
 • 1-, 2-, 3- en 4-persoonshutten, sommige met eigen, andere met gemeenschappelijk badkamer (de laatste in open lucht, ommuurd). 
 • resort in 2- of 3-persoonskamers met gemeenschappelijke badkamer 
Het logies is netjes en goed onderhouden, maar verwacht geen luxe.

Maaltijden

In de logiesplaatsen wordt er gekookt voor de gasten. Om een idee te hebben van een avondmaal: rijst, yam en/of pasta in combinatie met kip en verse groeten(saus), seizoensfruit,... 's Middags eten we een snelle hap onderweg of picknick. 


Bagage

Jij draagt enkel een dagrugzak. De bagage blijft in de bus of het logies.


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
KL 1724Brussel 29/08/2020 10:35Amsterdam 29/08/2020 11:35
KL 589Amsterdam 29/08/2020 15:25Accra 29/08/2020 19:55
AF584Accra 11/09/2020 19:30Parijs CDG 12/09/2020 06:20
AF 7181Parijs CDG 12/09/2020 08:08Brussel Zuid (trein) 12/09/2020 09:43

We verplaatsen ons met een privé-minibus met chauffeur.


Klimaat

Ghana kent een tropisch klimaat en ligt iets ten noorden van de evenaar. Kort samengevat is het er vochtig en warm in het zuiden en heet en droog in het noorden. De gemiddelde dagtemperatuur is 28°, dus warm.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Uitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • stevige reistas (makkelijker stapelbaar in de bus dan een harde koffer)
 • dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • sandalen/aanstekers voor 's avonds
 • waterschoenen/sandalen om in de rivier te zwemmen
 • wandelkou­sen

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én het spaart plaats in je bagage.

Kledij

Kies voor lichte, sneldrogende kledij die het lichaam (incluis armen en benen) bedekt zonder aanspannend te zijn. Dat is het aangenaamst om te wandelen, beschermt tegen insectenbeten en is respectvol naar de lokale bevolking toe.

 • soepele (wandel)broek(en)
 • evt. bermuda (tot over de knie; zeker geen shorts)
 • wind- en waterdicht vestje
 • trui of fleece voor 's avonds
 • T-shirts/hemden
 • degelijke zonnehoed of –pet
 • zwemkledij

Verzorging

 • handdoek, best van het sneldrogende type
 • basis-toiletgerief  (graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • vochtinbrengende crème
 • bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • 2 drankflessen of -zakken (eentje met gezuiverd water om mee te dragen en eentje waarin het water gezuiverd wordt met waterzuiveringstabletten)
 • (zak)mesje.

Diversen

 • zaklamp & reservebatterijen
 • zonnebril
 • wc-papier
 • evt. wandelstokken
 • evt. speelkaarten of reisspelletjes (voor ’s avonds)
 • evt. oorstoppen
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • evt. powerbank of extra batterijen
 • repen (best granen of gedroogd fruit; of andere niet-smeltbare tussendoortjes).

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen tropische muggen- en andere insectenbeten op basis van Deet
 • middel ter behandeling van insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • pleistertjes van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De munteenheid is de Ghanese cedi. De begeleid(st)er en gids regelen de geldwissel ter plaatse.


Formaliteiten

Reispas

Voor Ghana heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de laatste dag van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.

Visum

Je hebt eveneens een toeristenvisum nodig. Dat dient aangevraagd te worden op de ambassade van Ghana in Brussel en kost € 70. Tegen betaling kan Anders Reizen voor jou de visumaanvraag afhandelen. Je hoeft hiervoor zelf niets te ondernemen. Wij bezorgen je tijdig de nodige informatie.

Tip

Maak een kopie of foto van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf.


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Ghana door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, laat zich best tegen hepatitis A vaccineren. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B

In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio).

Gele koorts

Vaccinatie is verplicht om het land binnen te komen. Dit kan enkel gebeuren in een gespecialiseerde vaccinatiecentrum.

Malaria

Er is malariarisico en medicatie is aangeraden.

Knokkelkoortsen

In Ghana kunnen dengue-en chikungunyakoorts voorkomen. Deze ziekten worden overgedragen door muggen die overdag steken. Er bestaat geen vaccin geschikt voor reizigers. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen toe te passen overdag.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: